بررسی روزنامه های تهران_ پنجشنبه ۱۷ آذر

بررسی روزنامه های تهران_ پنجشنبه ۱۷ آذر

روزنامه شرق در تیتر اول خود به تاخیر دولت در ارائه بودجه توجه کرده و تیتر زده "مجلس هشتم معطل بودجه هفتم". روزنامه جمهوری اسلامی هم در عنوان اول خود نوشته است "پایان آذر، آخرین مهلت مجلس به دولت برای ارائه بودجه سال ۹۱". روزنامه دنیای اقتصاد، عنوان اصلی خود را به بورس اختصاص داده و نوشته "عبور بورس از تله رکود؟". روزنامه جام جم در تیتر اول خود از قول دبیرکل اوپک نوشته است "نفت ایران جایگزین ندارد". روزنامه تهران امروز در بالای صفحه خود تیتر زده "نبرد اطلاعاتی ایران و آمریکا" و روزنامه کیهان هم در تیتر اول خودش خبر داده که "ساختمان کنگره آمریکا به تصرف معترضان وال استریت درآمد".

گلوله های طلایی و نقره ای کیهان

روزنامه کیهان یادداشتی دارد با امضای مهدی محمدی با عنوان "گلوله طلایی مشقی از آب در آمد".

یادداشت نویس کیهان نوشته است که از دید اروپا و اسراییل و آمریکا تحریم فروش بنزین به ایران گلوله نقره ای غرب برای از پا در آوردن ایران و توقف برنامه هسته ای است و تحریم خرید نفت از ایران و تحریم بانک مرکزی گلوله طلایی برای هدف گرفتن ایران بوده است.

بنابر یادداشت کیهان غرب چون از گلوله نقره ای به نتیجه ای نرسیده به سراغ گلوله طلایی رفته است که به گفته این روزنامه مشقی از آب در آمده است. چرا که به نظر کیهان آمریکا به دو نکته اعتراف کرده است: "۱- دولت آمریکا اعتراف می کند که تحریم بانک مرکزی ایران به معنای مجازات مجموعه بزرگی از بانک های مرکزی و نهادهای اقتصادی خصوصی و دولتی در سراسر جهان است که عملا منجر به بحرانی شدن روابط آمریکا با بخش های بزرگی از متحدانش و همچنین ایجاد یک اختلال وسیع در نظام مالی جهان خواهد شد که همین حالا هم به دلیل بحران اقتصادی به اندازه کافی به هم ریخته است و ۲ - مهم تر از این، دولت آمریکا می گوید اگر غربی ها از ایران نفت نخرند بدون شک بازار با کمبود فاحش عرضه روبرو شده و در نتیجه قیمت نفت تا حد غیر قابل پیش بینی - در بهترین تخمین ها به اندازه ۲۰۰ دلار- رشد خواهد کرد. از طرف دیگر، از آنجا که غرب فقط خریدار ۱۸ درصد نفت ایران است، ایران قادر خواهد بود با افزایش ظرفیت صادراتی خود به شرق - جایی که اعلام کرده به هیچ وجه حاضر به انصراف از خرید نفت ایران نیست - و در حالی که قیمت نفت هم تقریبا دو برابر شده در آمدی بسیار بیشتر از وضعیت ماقبل تحریم به دست بیاورد! نتیجه خوشمزه این است که اگر اروپایی ها خرید نفت ایران را تحریم کنند تنها اتفاقی که رخ خواهد داد این است که ایران در آمد بیشتری کسب خواهد کرد و این مستقیما ناقض استراتژی آمریکا در ضربه زدن به منابع در آمدی ایران است.


به این ترتیب، دولت آمریکا اکنون به صراحت اعتراف می کند که همه آن داستان پردازی ها درباره تحریم نفت و بانک مرکزی ایران بلوف هایی بی ارزش بوده است که غرب جرات نزدیک شدن به آن را هم ندارد.

نفت غیرقابل جایگزین و تنگه هرمز

تهران امروز در یادداشتی به قلم افشین زمانی به این نکته پرداخته که چرا نفت ایران برای جهان غیر قابل جایگزینی است. نویسنده به اظهارات دبیرکل اوپک توجه کردهمبنی بر اینکه نفت ایران قابل جایگزین نیست و بعد پرسیده که "چرا نفت ایران قابل جایگزینی نیست و اگر چنین است پس غربی‌ها و در راس آن آمریکایی‌ها به چه دلیل دائم از مهم نبودن جایگاه ایران در بازار جهانی نفت سخن می‌گویند و معتقدند کشورهایی چون عربستان و عراق قادر به پر کردن جایگاه ایران در صورت تحریم نفتی ایران هستند؟ "

نویسنده این طور پاسخ داده که "در واقع لحاظ کردن توامان دو مولفه یادشده به وضوح نشان می‌دهد که ایران علاوه بر اینکه بالغ بر دو میلیون بشکه از نیاز بازار جهانی نفت را تامین می‌کند، در عین حال بر گلوگاه استراتژیک تنگه هرمز هم تسلط کامل دارد که روزانه ۳۰ درصد نفت خام صادراتی جهان - ۱۷ میلیون بشکه - از آن عبور می‌کند و تلاش اعراب برای کاهش وابستگی به تنگه هرمز هم به نتیجه دلخواه نرسیده است."

یادداشت نویس تهران امروز تاکید کرده که "حذف ایران از بازار جهانی نفت لزوما به معنای آن نیست که امکان عبور نفت از تنگه هرمز به مانند گذشته امکان پذیر باشد. حتی اگر ایران اقدامی برای اعمال محدودیت در عبور نفت از تنگه هرمز نکند، اما همین که ایران از بازار جهانی نفت حذف شود و جو روانی امکان تنش در خلیج‌فارس بالا بگیرد و اخباری درباره امکان اختلال در عبور و مرور عادی نفتکش‌ها از تنگه هرمز منتشر شود، همین جو روانی کافی است تا باعث افزایش سرسام‌آور قیمت نفت شود و اگر در این وضعیت احتمالی از وقوع درگیری ولو در حد خفیف هم بدهیم آنگاه می‌توان ابعاد اتفاقی را که برای قیمت جهانی نفت و گاز رخ خواهد داد، بهتر درک کرد."

نویسنده در تایید موضع دولت ایران نتیجه گیری کرده است که "در این میان ایران معقولانه‌ترین موضع را داشته و به زبان صریح همگان را به حفظ آرامش خلیج فارس به‌عنوان شاهراه نفتی جهان دعوت کرده و از همگان خواسته است اقدامی که نتیجه آن اختلال و ناامنی ولو در حد روانی هم باشد،انجام ندهند."

هیمنه پوشالی انگلیس

روزنامه جام جم در یاداشت خود خبر از تحقیر شدن لندن داده است. قاسم غفوری در یادداشت خود با اشاره به موفق نبودن بریتانیا برای جلب همراهی اروپا برای تحریم بانک مرکزی نوشته است "مواضع اروپا نشان داد که لندن در میان همسایگان خود نیز جایگاهی ندارد و جایگاه ایران، آنها را نیز به رویارویی با خواسته‌های لندن قرار داده است." به نوشته این روزنامه "تحقیر و اخراج انگلیس از ایران و ناکامی آن در اتحادیه اروپا در نهایت به بین‌المللی شدن این مساله منجر شد که نتیجه آن نیز تحقیر بیشتر لندن در صحنه بین‌المللی بود چرا که آن هیمنه پوشالی که انگلیس برای خود در جهان ایجاد کرده بود، با این تحولات متزلزل شد و جهانیان دیدند که این استعمارگر کهنه کار چگونه در برابر ملت ایران ناتوان است و چگونه نتوانست حتی رضایت دوستان اروپایی خود برای اعمال فشار بر ایران را جلب نماید. امری که انزوای بیشتر لندن در جهان و حرکت گسترده ملتهای تحت استعمار انگلیس برای رهایی از سیطره آن را به همراه می‌تواند داشته باشد."

به این ترتیب یادداشت نویس جام جم نتیجه تنش های هفته اخیر ایران و بریتانیا را به این شکل جمع بندی کرده است که "براین اساس می‌توان گفت که برخلاف ادعای انگلیسی‌ها، این آنها بودند که با شکستهای زنجیره‌ای در برابر ملت ایران مواجه شده‌اند که حقارت جهانی این رژیم و ارتقای بیش از پیش جایگاه ایران در صحنه بین‌الملل را به همراه خواهد داشت."

اضطراب پوتین

الهه کولایی در روزنامه شرق یاداشتی دارد با عنوان "اضطراب پوتین" که در آن به روند کاهش حمایت از پوتین پرداخته و با اشاره به کاهش حمایت پارلمان از پوتین نوشته است: "در انتخابات اخیر، این اکثریت به شدت کاهش یافته که برای ولادیمیر پوتین بسیار معنی‌دار و اضطراب‌آور است. به‌هرحال، آثار جهانی‌شدن ارزش‌های انسانی و افزایش ارتباط جوانان و گروه‌های تحصیلکرده روسیه با جامعه جهانی و به‌ویژه غرب، رهبری این کشور را با چالش‌های جدی روبه‌رو کرده است."

خانم کولایی در یاداشت خودش گفته است: "تردیدی نیست که فشار تقاضاهای آزادی‌خواهی و حق‌طلبی این گروه از مردم روسیه، ساختارهای پدرسالاری در این کشور را به سوی دگرگونی پیش خواهد برد. هرچند این روند ساده و هموار به نظر نمی‌رسد."

همچنین خانم کولایی نوشته است که "در این میان تبلیغات شدید اروپا و آمریکا نیز در مورد حجم و گستره تخلف‌ها در انتخابات روسیه به خوبی نشان‌دهنده تلاش آنان برای بهره‌گیری از مشکلات داخلی پوتین برای پیشبرد گفت‌وگوها با او در مورد مسایل گوناگون منطقه‌ای و جهانی است."

جنگ بانک مرکزی با سفته بازان

روزنامه تهران امروز در یادداشت اقتصادی خودش به رودستی پرداخته که سفته بازان و دلالان بازار ارز به دولت می زنند. مهدی تقوی، اقتصاد دان در یادداشتی با عنوان "رودست سفته‌بازان به بانک مرکزی" نوشته است که دلالان قیمت ها را بالا نگه می دارند چون از ناتوانی دولت در عرضه نامحدود ارز با خبر هستند. آقای تقوی نوشته است: "باتوجه به اینکه سیاست ارز تک نرخی سیاست بانک مرکزی است به همین خاطر سعی دارد تا نرخ ارز مرجع و رسمی را به نرخ بازار نزدیک کند. اما سفته‌بازان دست بانک مرکزی را خوانده و نرخ ارز بازار را بالا نگه می‌دارند تا از کنترل خودشان خارج نشود و همچنان ارز چند نرخی بر بازار حاکم باشد."

در ادامه توضیح جنگ سفته بازان با بانک مرکزی در این یادداشت آمده است: "در این شرایط برای اینکه سفته بازان را نقره‌داغ کند باید برخلاف حرکت آنها برای مدتی نرخ ارز را پایین نگه دارد و سپس با تزریق زیاد ارز به بازار و نزدیک کردن نرخ ارز به نرخ بازار دست سفته‌بازان را از بازار کوتاه کند. این سیاست مداخله بانک مرکزی در بازار ارز سیاستی است که باید از سوی بانک انجام شود ."

اما یادداشت نویس تهران امروز در توانایی بانک مرکزی ابراز تردید کرده و یادآوری است "نکته قابل توجه محدودیت ذخایر ارزی کشور است که توان تزریق ارز با هجمه بالا را ندارد. به همین خاطر مجبور به تزریق قطره‌چکانی است و سفته بازان نیز این را می دانند و بازار را در کنترل می‌گیرند. چنین است که معتقدیم دولت با پایین نگه داشتن نرخ بهره بانک‌ها دست به سرکوب مالی زده است و این روش تولید و رشد اقتصادی را منفی نگه می‌دارد."

پرونده ای برای طلاق توافقی

روزنامه تهران امروز بخشی هم دارد با عنوان "پرونده ویژه طلاق توافقی". در این صفحات ویژه به زمینه ها ودلایل افزایش طلاق های توافقی پرداخته می شود.

طلاق های توافقی اخیرا افزایش یافته است و تهران امروز به ضرورت این امر در یادداشتی به نقل از سلیمان ذاکر پرداخته است.

او گفته است آمار طلاق در دهه چهارم نسبت به دهه سوم انقلاب دو برابر شده است.

این روزنامه همچنین نوشته است "کارشناسان،جامعه شناسان و روانشناسان و مسئولان باید به افزایش آمار طلاق نگاه جدی داشته باشند چرا که به نظر می‌رسد نسل جوان ما از درون در حال متلاشی شدن هستند و خانواده‌ها پیوسته، گسسته می‌شود و آمار جدایی در حال افزایش است."

+115
رأی دهید
-27

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.