روسیه در تحریم احتمالی نفت ایران بیطرف می ماند
سرگئی اشماتکو، وزیر انرژی روسیه
وزیر انرژی روسیه روز چهارشنبه گفت که در مورد تحریم احتمالی نفت ایران از سوی اروپا، روسیه سعی در بیطرفی کامل خواهد داشت. در همین روز دبیرکل سازمان کشورهای صادرکننده نفت، اوپک، قطع واردات نفت اروپا از ایران را «مشکلآفرین» دانست و ابراز امیدواری کرد که اروپا از این تصمیم صرفنظر کند.
در پی انتشار گزارش جدیدی از سوی آژانس بینالمللی انرژی اتمی در مورد «ادامه تحقیقات بر روی ساخت سلاح هستهای توسط ایران»، اتحادیه اروپا بر تحریمهای خود علیه جمهوری اسلامی افزوده و گفتهاست که تحریم نفت و بخش مالی ایران را نیز در دست بررسی دارد.
گونتر اوتینگر، کمیسر انرژی اتحادیه اروپا روز سهشنبه از اجماع میان اعضای این اتحادیه در مورد لزوم تحریم نفت ایران خبر داد ولی افزود که «اگر ایالات متحده آمریکا و روسیه هم در آن همکاری داشته باشند، بهتر است.»
به گزارش خبرگزاری فرانسه، سرگئی اشماتکو، وزیر انرژی روسیه، روز چهارشنبه در واکنش به این اظهارات گفت: روسیه که خود از تولیدکنندگان مهم نفت است «حتی یک تُن هم نفت از ایران وارد نمیکند» و بنابر این نیازی نیست که به تحریم نفتی علیه ایران بپیوندد.
وی افزود، «کاملاً آشکار است که این تصمیم بر پایه عوامل سیاسی گرفته شدهاست» و تأکید کرد که «باید از سیاسی شدن تصمیمات مربوط به بخش انرژی پرهیز کنیم.»
وزیر انرژی روسیه که در حاشیه «کنگره نفت جهان» در دوحه قطر سخن میگفت افزود که کشورش در قبال تصمیمات اتحادیه اروپا در زمینه تحریم نفت ایران «سعی میکند بیطرفترین موضع را اتخاذ کند.»
در همین حال عبدالله البَدری، دبیر کل اوپک، در حاشیه کنگره مذکور به خبرنگاران گفت که امیدوار است اتحادیه اروپا نفت ایران را تحریم نکند.
آقای بدری با اشاره به نفت ایران گفت که «جایگزین کردن صادرات این عضو اوپک بسیار بسیار دشوار خواهد بود.»
دبیرکل اوپک در ادامه گفت: «اروپا هماینک با دشواریهایی روبهرو است و قطع فوری این ۸۶۵ هزار بشکه در روز به نظر من مشکلآفرین خواهد شد.»
اشاره عبدالله البدری ظاهراً به واردات تمامی کشورهای اروپایی از ایران است. بر اساس آمارهای آژانس بینالمللی انرژی، اعضای اتحادیه اروپا در حال حاضر ۴۵۰ هزار بشکه در روز نفت از ایران وارد میکنند.
بنا بر آمارهای وزارت انرژی ایالات متحده، ایران که دومین تولیدکننده نفت اوپک است سال گذشته حدود ۱۸ درصد از نفت خود را به اروپا صادر کرد ولی بخش اعظم صادرات نفت ایران به آسیا به ویژه به چین و هند است.
بنا بر آماری که دولت آمریکا منتشر کرده، ایتالیا، اسپانیا و یونان هرکدام نزدیک به ۱۳ درصد از نفت خام خود را از ایران وارد میکنند.
به نوشته روزنامه آمریکایی وال استریت ژورنال، کاترین اشتون، رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفته که تحریم نفت ایران از سوی اتحادیه اروپا «هنوز در حال بررسی است» و اگر قرار باشد تحریمها علیه ایران افزایش یابد، در جریان مذاکرات وزیران خارجه اتحادیه اروپا در ژانویه سال آینده میلادی، یک ماه دیگر، اعلام خواهد شد.
قدرتهای غربی که نسبت به جنبه های احتمالی نظامی برنامه هستهای ایران نگران هستند میکوشند از طریق تحریمها حکومت ایران را وادار به توقف این برنامه کنند. حکومت ایران این نگرانیها را بیاساس میداند.