حراج میراث سه هزار ساله لرستان در لندن! - غارت آثار در بی توجهی متولیان


خرم آباد - خبرگزاری مهر: در حالی خبر حراج میراث سه هزار ساله لرستان در لندن بر روی خبرگزاری میراث فرهنگی قرار گرفته است که به نظر می رسد با استمرار روند غارت اشیا تاریخی لرستان دیگر چیزی از آثار مفرغی این استان باقی نخواهد ماند.

به گزارش خبرنگار مهر، بشر در هزاره پنجم ق.م. توانست به تکنیک ذوب سنگ مس دست یابد و انقلابی در صنعت فلزکاری ایجاد کند که نتیجه منطقی این تحول، تنوع زیاد اشیاء فلزی بود.

این تکنیک جدید نتایج مثبت دیگری را هم در فرهنگ و تمدن بشری به بار آورده بود، انسان هزاره سوم ق.م. توانست با آمیختن مس و فلزات دیگری همچون قلع، آلیاژی به نام مفرغ به وجود آورد.
 
به کارگیری این آلیاژ در صنعت فلزکاری که همزمان با تحولات دیگری نظیر پیدایش خط، پیدایش سیستم تجارت و شهرنشینی بوده، عصر مفرغ را نزد باستان شناسان از اهمیت خاصی برخوردار کرده است.

مفرغ، زیباترین مکتب فلزکاری

عصر مفرغ، یکی از شاخص ترین دوران های فرهنگ بشری به شمار می رود و شاهد زیباترین و عجیب ترین آثار در این دوره زمانی چند هزار ساله در میان ملل مختلف هستیم.



نمونه اشیا کشف شده از غار کلماکره- آثاری که از گنجینه ای بزرگ به جا ماند


 
ابزار و سلاح های مفرغی از هزاره سوم ق.م. به بعد در درون گورهای سنگی دفن شده اند، لیکن پرکارترین مفرغ هایی که منحصر به فرد است از غرب ایران و در خطه لرستان پیدا شده و در حقیقت زیباترین مکتب فلزکاری را می توان در لرستان مشاهده کرد. مفرغ های لرستان در دوره ای زمانی از حدود 2600 تا 700 ق.م. ساخته شده اند.
 
ورود مفرغ لرستان به بازار اشیاء عتیقه
 
برای نخستین بار در دهه 1920 و از طریق سوداگران اشیاء عتیقه و در بازارهای شهر هرسین و کرمانشاه و متعاقب آن در تهران، مفرغ لرستان وارد بازار اشیاء عتیقه شد و به جهانیان معرفی شد و اکنون در بسیاری از موزه های جهان مجموعه ای از این آثار وجود دارد.
 
مفرغ لرستان، محصول هنر قومی کوهستانی است که هنری آمیخته به چابکی و چیره دستی با الهام از طبیعت اطرافشان داشته اند. نیروی تخیل این هنرمندان باستانی در روش کارشان اعجاب انگیز بوده که در انعکاس آن بر روی آثار مفرغی به وضوح نمایان است.
 
نقش هایی که ما در اشیاء مفرغی لرستان مشاهده می کنیم، نتیجه اعتقادات مردمی است که این تصاویر جادویی را خلق کرده اند. زبان این هنر، زبانی رمزی و نمادین است؛ زبانی پر رمز و راز، پرکنایه و این خود یکی از اصیل ترین خصیصه این گونه از اشیاء مفرغی است.

نگاهی به آثار مفرغی لرستان
 
مفرغ لرستان که به همین اسم تسمیه شده، قبل از شمشیرها و زینت آلات و دهنه اسب با نقشهای زیبای حیوانات، گاهی با نوشته های میخی که به طور دقیق و صحیح تاریخ گذاری شده، منقوش و محکوک است.
 
مفرغهای لرستان تنها یک آثار هنری ساده نیستند بلکه گنجینه بزرگ و گرانبهایی هستند که در وجود هر کدام از آنها دنیایی از افکار، عقاید، باورها، صنعت، هنر، شیوه های زندگی و افکار و اعتقادات اجتماعی و فرهنگی، دینی و غیره نهفته است.
 


اشیاء مفرغی به دست آمده از لرستان عبارتند از سلاحهای حمله ای و دفاعی، خنجر، شمشیر، گرز، سپر، تبر و نوک پیکان، قطعات و ساز و برگ اسبان، لگامهای معمولی، دهنه های تعلیم و لگامهای تشریفاتی، آویزها، زنگوله ها و زنگها، اجزاء ارابه ها و فلزکوبی یراقها.
 
جواهرات مردان و زنان نیز از جمله گردنبند، آویز، انگشتر، گوشواره، سنجاق گیسو، بازوبند، دگمه، آئینه، ادوات آرایش و ...در میان این اشیا دیده می شود.
 
علاوه بر ظروف گوناگون و همچنین مجسمه های ایزدان و انسان در میان مفرغهای لرستان انواعی از ابزارآلات کار مربوط به زندگی در خانه، مهرها، گردونه ها، مجسمه اسب و مانند اینها در گورها پیدا شده است.
 
مفرغ، هنر بومی مردم لرستان
 
علاوه بر این اشیاء مفرغی معروف به نام لرستان احتمالاً به دورانهای مختلف تعلق دارند. بیشتر برنزهایی که از نوع برنز لرستان است مانند بت ها و بزهای کوهی و تبرهایی که دسته هایشان با برآمدگی هایی مانند میخ تزئین شده و خنجرهایی که دسته هایشان با چوب یا استخوان مزین شده یا به نیم دایره منتهی شده و دهنه های اسب، ظروف نوک دار و دسته دار بین 1200 تا 1000 سال پیش از میلاد قرار می گیرند.

بعضی از آنها مانند قلابهای کمر و جامهای استوانه ای شکل برنزی متعلق به حدود 1000 تا 750 سال پیش از میلاد است. شباهت فوق العاده ای بین این اشیاء و اشیا متعلق به کشورهای دیگری که هیتی ها بر آنها تسلط داشته اند وجود دارد و به این دلیل ما می توانیم تاریخ آنها را تا اواخر هزاره دوم پیش از میلاد یا قرون اول هزارة اول پیش از میلاد بالا ببریم .

تا کنون مشخص نشده که اشیاء مفرغی لرستان را چه کسانی ساخته است، ولی از کاوشهای محوطه "سرخ دم" کوهدشت در لرستان چنین بر می آید که سازندگان این اشیاء، احتمالاً تحت حمایت قشری ممتاز از سوارکاران جنگجو بوده اند که ثروتشان از راه پرورش و تجارت اسب فراهم می شده است
 


ولی اثبات اینکه این مردمان از چه گروه نژادی مشخصی بوده اند، بسیار دشوار است و کوشش در راه اثبات اینکه یک گروه نژادی، با یک قلمرو پادشاهی، خواه قوم کاسی یا قوم سیمری یا هر قوم و قبیله دیگری که عهده دار و اجرا کننده انواع مفرغینه ها بوده اند، محکوم به شکست است و به نظر می رسد ساخت مفرغ محصول هنر بومی این مناطق است که طی فرمانروایی اقوام مختلف در این منطقه، کماکان تولید می شده است.
 
میراث غارت شده لرستان در موزه لور!
 
با این تفاسیر مفرغ لرستان با وجود قدمت و زیبایی بی نظیر مورد هجوم کاوشگران غیرمجاز قرار گرفت و در میان بی توجهی متولیان بخش زیادی این مفرغ ها به خارج کشور منتقل شد به طوریکه در برخی از موزه های مهم دنیا از جمله موزه لور بخشی به مفرغ های لرستان اختصاص داده شده است.
 
در منطقه لرستان، کاوشگران غیرمجاز در اثر حفاری های بی رویه زیانهای جبران ناپذیری به بارآورده اند و به سبب آن باستان شناسان را با دشواری های بسیاری از جمله تعیین قدمت و تعیین مکان به دست آمدن اشیاء مفرغی مواجه کرده اند.
 
مسئله ای که هم اکنون نیز در بیشتر محوطه های باستانی لرستان قابل مشاهده است تخریب و غارت به عنوان ویژگی عموم محوطه های باستانی لرستان است که ضعف نهادهای متولی را نشان می دهد.

حراج چهار اثر مفرغی لرستان در حراجی لندن!
 
پراکندگی و ازهم گسیختگی نسبی مشهود در امر مطالعه و بررسی مفرغ های لرستان معلول دو عامل است که اولین عامل در این زمینه به حفاری های غیرمجاز برمی گردد که عامل عدم شناخت صحیح از این آثار شده است.
 
دومین مانع در زمینه مطالعه و بررسی مفرغ های لرستان موضوع پراکندگی آثار در مجموعه های خصوصی و موزه های سراسر جهان است که موجب عدم دسترسی و عدم مطابقت صحیح با یکدیگر شده است.
 
نمونه این موضوع را می توان در اعلامیه اخیر حراجی کریستی برای فروش 4 اثر مفرغی لرستان که متعلق به هزاره اول پیش از میلاد هستند مشاهده کرد. این حراجی قرار است در 7 دسامبر 2011 مصادف با 16 آذرماه سالجاری این اشیا مفرغی را برای فروش به حراج می‌گذارد. قیمت پایه این آثار باستانی 3 هزار دلار تعیین شده‌است.
 
خانواده سوئیسی مالک اشیا مفرغی لرستان!
 
در توضیحات مربوط به تقسیم‌بندی اشیای ایرانی عرضه شده در حراجی کریستی آمده‌است 4 اثر مفرغی که تاریخ تقریبی آن اوایل هزاره اول پیش ازمیلاد تعیین شده، تحت عنوان "صاحب حیوانات" عرضه می‌شود.
 


این چهاراثر شامل یک جفت هیولا با بال‌هایی به طور نامنظم رشد یافته است و هرکدام گرداگرد یک لبه مدور کوزه‌ای میان‌تهی قرار گرفته‌اند. همچنین مجسمه‌ای از یک بز کوهی دو سر، متعلق به املش با شاخ‌های بزرگ منحنی و نیز مجسمه‌ای از یک مرد ایرانی که کلاهی بر سر و جامه‌ای بلند تا روی پاهایش پایین آمده دربر دارد و دسته شمشیری را نیز که در کمر دارد نگاه داشته‌است.
 
این اثر از جنس مفرغ و از نظر رده‌بندی آثار در ردیف آثار و هنرهای باستانی و متعلق به هزاره اول پیش ازمیلاد از استان لرستان و کشور ایران، جای گرفته است که مالک کنونی آن خانواده‌ای در سوییس هستند.

همچنین در این اطلاعیه قید شده است که این آثار همگی تا پیش از سال 1974 به کشور ایالات متحده آمریکا برده شده‌اند.
 
تندیس های مفرغی حراج شده از شاخص ترین آثار لرستان
 
یک کارشناس ارشد باستان شناسی در این رابطه در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: دو اثر از 4 شی مذکور در این حراجی، که از شاخص ترین گونه های مفرغ لرستان هستند تندیس های مفرغی بزهای کوهی هستند.
 
مهدی رضایی ادامه داد: در این تندیس ها یک جفت بزکوهی که بر روی دوپا ایستاده اند نمایان است که در یکی از این تندیس ها، بر پشت هر بز کوهی، حیوان درنده شیرمانندی قرارگرفته است که در حالت حمله به گردن بزهای کوهی هستند.

وی با بیان اینکه این تندیس ها بر روی یک تکه لوله که از ورقه فلزی ساخته شده نصب گردیده اند، افزود: نقش این بزها که اندامی کشیده و باریک با شاخهای بلند و دم تاب خورده دارند، یک دسته شاخص را در میان بت های مفرغی لرستان تشکیل می دهد که معمولاً مربوط به دوره زمانی اواخر هزاره دوم ق.م. تا اوایل هزاره اول ق.م. هستند.

مفرغ؛ فصل شگفتی آفرین هنر لرستانیها
 
این کارشناس ارشد باستان شناسی با تاکید بر اینکه در هیچ یک از دوره های هنری ایران و نیز در تمام گنجینه هنر آسیایی هیچ فصلی مانند هنر مفرغ کاری لرستان شگفتی نیافریده است، عنوان کرد: تاکید صاحب نظران و کارشناسان دنیای هنر بر ظرافت هنرمندانه این دست آفریده های بی نظیر مکشوفه از لرستان جایگاه علمی سازندگان را نشان داده و معرف چیره دستی هنرمندان قدرتمند و سیر تحولات هنری این سرزمین است.


 


رضایی عنوان کرد: ادامه هنر مفرغ لرستان را می توان در گنجینه غار کلماکره که 90 درصد اشیاء آن نقره ای هستند و از چند کشف بزرگ باستان شناسی جهان است، مشاهده کرد که در هنر فلزکاری هخامنشی و بعد از آن نیز نفوذ می کند.
 
وی افزود: مفرغهای لرستان، اکثرا در قبرستان های باستانی این ناحیه به دست آمده اند ولی متاسفانه تاکنون هیچگاه توجه بایسته و شایسته ای در معرفی و حفاظت از این گورستان های حاوی این گنجینه های عظیم بشری نشده است.
 
حجم تخریب محوطه های باستانی لرستان بسیار شدید است
 
این کارشناس ارشد باستان شناسی تصریح کرد: از طرفی افزایش شدید جمعیت و توسعه و کشت مکانیزه کشاورزی زنگ خطر بزرگی را در نابودی مناطق باستانی در سراسر این ناحیه به صدا درآورده است.

رضایی یادآور شد: متاسفانه حجم تخریب محوطه های باستانی لرستان و به خصوص گورستان های باستانی حاوی مفرغ های لرستان به قدری سریع و شدید است که اگر بیش از این غفلت کنیم، این آثار به زودی سرنوشتی مشابه آثار عرضه شده در حراج کریستی خواهند.
 
وی تصریح کرد: ضروری است از همه جهات در مطالعه، حفظ، نگهداری و معرفی مفرغ لرستان اهتمام ویژه ای داشته باشیم و از میراث گرانبهایی که در اختیار ماست به نحوی شایسته حفاظت کنیم.
 

+64
رأی دهید
-170

پریستوک - تهران - ایران
دیگه فقط مونده خاک ایران و زنبیل کنن و ببرن
‌چهارشنبه 2 آذر 1390 - 11:53
آشی - لندن - انگلیس
امپراطوری دزد و سارق بریتانیا
‌چهارشنبه 2 آذر 1390 - 12:35
Dara va sara - پرت - استرالیا
من شخصا در جمع اوری اثار عتیقه و قدیمی علاقه دارم.فقط میتونم بگم. این اشیاء چه ارزشی و چه زیبائی داره. توف به شرافت کسانیکه مسئول این اشیاء هستند و ایتچنین انها را غارت میکنند و اگر این اشیاء در یک موزه مجهز در شهری مثل زاهدان قرار داشت . این شهر از درامد توریست برای دیدن این اشیاء به چه سودی میرسید. پس خاک بر سر ما و عقل ما
‌چهارشنبه 2 آذر 1390 - 12:44
bavar88 - آمستردام - هلند
کل اقتصاد اروپا بر مبنای دزدی از کشور‌های دیگه خصوصا کشورهای مسلمان بنا شده است فقط انگلیس نیست فرانسه هم یکی‌ دیگه....اینها همه دزد دریایی بیش نبوده و نیستند روش اونها عوض شده....
‌چهارشنبه 2 آذر 1390 - 12:59
رزا.رزا - هانوفر - المان
واقعا باعث تاسف است،آدم دلش واسه ایرانی‌ بودنش میسوزه که چجور پشتوانه‌ ۲۵۰۰ساله مارو به حراج گذاشتن این اخونداا
‌چهارشنبه 2 آذر 1390 - 13:05
romano - تهران - ایران
پریستوک - تهران - ایران اونم سپاه پاسداران اسلامی داره براتون انجام می‌ده ماشالله هذا من فضل ربی سپاه داره دزدکی خاک ایران رو به شیخ نشینها می‌فروشه. البته این داستان داره به آخرش نزدیک می‌شه خیلی از بچه‌های سپاه از دست اینها ناراضیند مثلا اون بدبختی که داره تو ماکو اهواز زاهدان یا زنجان کار می‌کنه که پولی از این بخور بخورها گیرش نمی‌یاد بهشون هم خوب عیدی مزایا بدن بالاخره اونها هم خواهر برادر دارن می‌بینه شلوار بچه برادرش پارس دلش ریش می‌شه اتفاقا خبر موثق دارم بینهایت نارضایند مخصوصا اونهایی که در جنگ بودن الان می‌بینن یکی مثل صادق محصولی یا فیروز آبادی داره می‌خوره. حتی یک جونشم تو کتاب فروشی که کتاب فروش شده بود می‌گفت جوونهای سپاه هم ناراضی هستند برای اینکه مردم دارن بدبختی می‌کشن یکعده می‌خورن. و دلیل جالبشم این بود تا حالا چند بار دیدی با سپاههیا مصاحبه بشه (راست می‌گفت).ادامه ..
‌چهارشنبه 2 آذر 1390 - 14:16
Mahyar-Tpour - تـهـران - ایـران
بدبختیم واقعاً....همه چیز ما رو در طول تاریخ غارت کردن هنوز هم دارن غارت میکنن و تا ابد هم غارت خواهند کرد.امیدوارم یه روز یه ویروس بسازم و تمام عرب ها و مغولها و آفریقایی ها و سایر غارتگر ها رو بکشم و تمام سیاره ی زمین رو یک پارچه ایرانی کنم...خسته شدم.
‌چهارشنبه 2 آذر 1390 - 14:06
bita tehrani - ويكتوريا - كانادا
بالاخره برادرن قاچاقچی! باید یه لقمه نون حلّال ببرن سر سفره زن و بچه دیگه! راستی‌ جناب bavar88 - آمستردام - هلند/ تو چرا تو اروپا موندی؟ نون حرام می‌بری سر سفره که!
‌چهارشنبه 2 آذر 1390 - 14:40
romano - تهران - ایران
ادامه ...منتها شوربختانه ما اصلا به نتیجه‌ای که گرفتیم داریم دخل اینها رو میاریم فکر نمی‌کنیم رامین پرچمی از زندان اومد بیرون دستبند سبز دستش کرد این یعنی زوال قدرت دیکتاتور یعنی خامنه‌ای داره زور میزنه ابهت و هیمنه رو نگه داره. ما فقط به تحقیر هم یا فحاشی به اسلام مشغولیم و این یعنی بقای اینها.بابا کار اسلام خوری تمومه ریش خامنه‌ای رو بچسبید. اکثر هموطنهای خارجی میان تو شبکه‌های اجتماعی به اسلام فحش می‌دن یا تو زمان هوخشتره و محمد رضا شاه سیر می‌کنن و فکر می‌کنن بعد از اینها ایران می‌شه زرتشتی یک شاهم می‌شینه رو تخت و پیکان جوانان سوار می‌شن با کفش بلا پاشنه تخم مرغی شلوار لوله تفنگی! داخلیها هم که سر اینکه موسوی خوب بود یا کروبی یا چه اشتباهی کردیم یا آه چه قدرتی تو 88 داشتیم آقا مبارزه افت و خیز داره و همین الان هم نتیجه کار شماست شما فکر می کنید تحریم اینها رو ضعیف کرده نه عزیزان قویترشون هم کرده مخصوصا از لحاظ امنیت داخلی شما فکر می‌کنید مبارزه با دیکتاتور مذهبی اقتصادی و نظامی که دومین صادر کننده اوپکه و توی هر دهات کوره‌ای هم دستگاه تبلیغ داره آسونه (هیتلر آرزوی اینو داشت) ادامه
‌چهارشنبه 2 آذر 1390 - 14:40
asdolla mirza - کابل - افغانستان
دوستان.. یکم ما خود باید از آثارمون حفاظت کنیم که نمی کنیم! دوم اگر انگلیس باشن جاشون امنتر از پیش آخونداس!!!
‌چهارشنبه 2 آذر 1390 - 14:40
romano - تهران - ایران
ادامه .. اروپا 1600 سال طول کشید از زیر جهل دین بیاد بیرون شما خیلی قوی هستید که در 1400 سال دارید میاید بیرون فکر نکنید یک ملت توسری خورید جنگ با دشمن داخلی 10 بار سختتره چون دوست و دشمن مشخص نیست تازه این دشمن مورد تایید دنیا هم هست ویزا دادن به اینها در حکم ریشخند به جان مردم ایرانه. شما فکر می‌کنید جنگ با عراق با حمایت دنیا جنگ با خمینی بود نخیر جنگ با ایرانی بود تاریخ جهان اثبات کرده این ملت مورد حسادت و حمله بوده همین آثارتون رو دیدن که ازتون متنفرن خوب برید همسنگشو از ملتهای دیگه پیدا کنید که ماهم تکلیفمون رو بدونیم همه دنیا و فرهنگ و تاریخ که اپل آیفون نیست می‌دانید متالوژی در 5000 سال قبل از میلاد در این حد یعنی چه؟!! یعنی آمریکا هم اکنون ماشینی درست کند که در هر 1000 کیلومتر 1 لیتر مصرف کند! چه قومی را سراغ دارید که در موسیقی، ریاضی ، پزشکی تا این حد درخشان بوده نه 2000 سال قبل حتی تا زمان تشکیل آمریکا ما قدرتمند بودیم برید ببنیند اینها که عیب طالبان و مجسمه بودای بامیان می‌کنن چکار با معبد پارتنون کردن ادامه..
‌چهارشنبه 2 آذر 1390 - 14:42
romano - تهران - ایران
ادامه .. اروپا 1600 سال طول کشید از زیر جهل دین بیاد بیرون شما خیلی قوی هستید که در 1400 سال دارید میاید بیرون فکر نکنید یک ملت توسری خورید جنگ با دشمن داخلی 10 بار سختتره چون دوست و دشمن مشخص نیست تازه این دشمن مورد تایید دنیا هم هست ویزا دادن به اینها در حکم ریشخند به جان مردم ایرانه. شما فکر می‌کنید جنگ با عراق با حمایت دنیا جنگ با خمینی بود نخیر جنگ با ایرانی بود تاریخ جهان اثبات کرده این ملت مورد حسادت و حمله بوده همین آثارتون رو دیدن که ازتون متنفرن خوب برید همسنگشو از ملتهای دیگه پیدا کنید که ماهم تکلیفمون رو بدونیم همه دنیا و فرهنگ و تاریخ که اپل آیفون نیست می‌دانید متالوژی در 5000 سال قبل از میلاد در این حد یعنی چه؟!! یعنی آمریکا هم اکنون ماشینی درست کند که در هر 1000 کیلومتر 1 لیتر مصرف کند! چه قومی را سراغ دارید که در موسیقی، ریاضی ، پزشکی تا این حد درخشان بوده نه 2000 سال قبل حتی تا زمان تشکیل آمریکا ما قدرتمند بودیم برید ببنیند اینها که عیب طالبان و مجسمه بودای بامیان می‌کنن چکار با معبد پارتنون کردن ادامه..
‌چهارشنبه 2 آذر 1390 - 14:50
romano - تهران - ایران
ادامه . توی این موزه‌ها کسایی هستن که مثل همین ملاهای خودمون مغزشون جمود داره و تو تاریخ سیر می‌کنن و با چشم آبی که به تاریختون نگاه می‌کنن فقط نفرت تو مغزشون جمع می‌شه چون در نقطه مقابلش آتیلا و گلادیاتور و . نقش می‌بنده. زیاد سفر کردم با توجه به تمام نادنیهای ایرانیها که در رانندگی و .. شون می‌بینیند به جرات یکی از بزرگترین ملتهای دنیا هستید بسیارهم مستعد جهشید و شما تمام گناه و جهل جهان نیستید 70 میلیونید نه مثل لسوتو‌ها تو آفریقا تو رواندا 800 هزار انسان تو یک ماه کشتید نه مثل آلمان تا بیست سال قبل شرقی و غربی بودید بلکه کلی از رویدادهایی که بر شما طی 60 سال گذشته اتفاق افتاده نتیجه طبیعی نقل و انتقال قدرت و فرهنگ و تکنولوژی تو دنیا بوده که شما هم جانانه از کیان کشورتون دفاع کردید. شما خیلی بزرگید فقط اینرا مثل چینی و هندو نمی‌خواهید باور کنید تا آنرا به دانش علم و انضباط روز آراسته کنید و گناهی هم ندارید حقارت تا مغز جامعه رفته ولی همین حقارت آلمانیها را از زیر مجددا به بالای قدرت دنیا بعد از دو جنگ کشانید ملتی که در ازای هر 17 زن تنها یک مرد بعد از جنگ دوم داشت.
‌چهارشنبه 2 آذر 1390 - 14:50
ali1111 - تهران - ایران
آشی - لندن - انگلیس. پس اینجا چکار میکنی‌؟ اگر داری تکس میدی که به عبارتی این دولت دزد و سارق را ساپورت میکنی‌. اول برو اون کسانی‌ را که اموال کشور اریجینت را دزدیدند و مجاناً به دست این سارقان تحویل دادند را خدمت برس بعد بیا خدمت میزبان برس. موفق باشید
‌چهارشنبه 2 آذر 1390 - 14:48
sepherdad - سيدني - استراليا
غار کلماکره, سومین بانک شاهنشاهی ساسانیان بوده و تعداد بیشماری مجسمه Gold سربازان هخامنشی و همین مجسمه عقاب که چشمانش هم جواهر بود کشف شد. و همه در اختیار دولت ایران بود!
‌چهارشنبه 2 آذر 1390 - 15:27
masoudmaniati - شیراز - ایران
جالبه همه خودشون رو دلسوز هویت تاریخی ایران میدونن اما پای عمل که میرسه هیچ !. یک سال همه دار و ندارمو فروختم گذاشتم پای میراث و حفاظتش (پشیمون نیستم) آخرش مردم خودمون میگن چرا الکی گیر میدید به میراث فرهنگی (خبر ترک خوردن تخت جمشید که هفته پیش شعبه مرودشتمون داد). خلاصه مشکل ما فعالان حوزه میراث فرهنگی حمایت نکردن مردمه. مسعود منیعاتی دبیرکل انجمن های دوستدار میراث فرهنگی استان فارس
‌چهارشنبه 2 آذر 1390 - 17:17
feminism - لندن - انگلستان
یعنی حراج این اشیاء تاریخی و باستانی در موزه بزرگ بریتانیا انجام میگیره !؟ باید در موردش تحقیق کنم و برای 7 دسامبر به آنجا بروم و کمی اشک بریزم !!
‌چهارشنبه 2 آذر 1390 - 20:00
Royan - بوخوم - آلمان
تف تو گور پدر غارتگر , بی اصل و نصب گدا گرسنه همتون. که ایران را ویران کردید
‌چهارشنبه 2 آذر 1390 - 20:27
jesus_christ - وين - اتريش
رومانو - تهران - ایران. دوست عزیز با حرفهای شما تا حدودی موافق هستم ولی‌ نمیدانام چرا این قدر از لفظ "شما" استفاده کردید؟. مگه شما ایرونی‌ نیستی‌ برادر جان؟ پس اول از خودت شروع کن عزیز جان و اگه اطلاعاتی‌ به این. حد که نوشتی‌ داری شروع به نوشتن ایک کتاب کن تا حد اقل بتونی‌ نسلِ بعدی رو با واقعیتی که از ایران و جهان (به قول خودت) داری .
‌چهارشنبه 2 آذر 1390 - 23:25
romano - تهران - ایران
jesus_christ - وین - اتریش دوست عزیز من هم جزو شما هستم تنها به ضرورت تاثیر حرف اینطور می نویسم. ضمنا جوانهای ایرانی ماشاالله الان خودشون خیلی باهوشن و دیگه تو عالم بروسلی و چاه جمکران آرنولد شوارتزنگر سیر نمیکنن. نوشتن من هم یک نوشته معمولیه (شکسته نفسی معمول ایرانی نمی‌کنم) این مملکت انقدر آدم بزرگ و نویسنده و هنرمند داره که بما بخواد برسه شب شده خودتون بعد از آزادی ایران خواهید دید چقدر آدمهای بزرگ داریم الان کنج خونه نشستن و صداشون خفه شده که تعجب می‌کنیم. از تمام دوستهایی هم که تحمل زیاد نویسی منو می‌کنن صمیمانه تشکر می‌کنم همینطور ممکنه بعضیهاشون با عقاید من مخالف باشن یا به خدا اعتقاد نداشته باشن اونها هم لطف خودشون رو دارند و غم خودشون رو در مورد کشورشون این مملکت خونه همه ماست ما هم بچه‌هاشیم در قانون پدری و مادری در هر فرهنگ و مسلکی حق همه بچه‌ها برابره و مشکل فعلی ما از این عدم تساوی حقه. امیدوارم همه یکروزی بنوعی از حق پدریشون راضی بشن و یک لبخند رضایت رو لبشون باشه.
‌پنجشنبه 3 آذر 1390 - 06:41
پریستوک - تهران - ایران
romano - تهران - ایران ممنون از اطلاعات مفیدتون
‌پنجشنبه 3 آذر 1390 - 09:26
jesus_christ - وين - اتريش
رومانو. دوست عزیز باز هم ممنونم ولی‌ لطفا راجع به نوشتن یک کتاب فکر کن چرا که. نسل بعدی به این دیده‌ها و شنیده‌های تو دوست عزیز احتیاج داره. من میفهمم که بسیار. سفر کردی و بسیار با دانش و بینش هستی‌، خواهش می‌کنم که اجازه نده این همه. تجربه نبود بشه.فقط خواهش می‌کنم خودت رو همیشه از جنسِ مردم بدون. مام.
‌پنجشنبه 3 آذر 1390 - 18:41
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.