جولان گوسفندان در زیگورات و بی خیالی مسئولان میراث فرهنگی

جولان گوسفندان در زیگورات و بی خیالی مسئولان میراث فرهنگی

آفتاب: گردشگرانی که از بنای تاریخی و به ثبت رسیده در آثار جهانی چغازنبیل دیدن می‌کنند از شدت بوی کود مزارع نیشکر در نزدیکی این بنا به ستوه می‌آیند. این در حالی است که رد کودهای حیوانی در این محوطه نیز نشانی از عبور گله‌های گوسفند در این محوطه تاریخی است.

نیایشگاه چغازنبیل در سال‌های حدود ۱۲۵۰ پیش از میلاد، توسط پادشاه بزرگ ایلام باستان برای ستایش ایزد اینشوشیناک، الهه نگهبان شهر شوش، ساخته و در حمله سپاه خون‌ریز آشور بانیپال به همراه تمدن ایلامی ویران شد.

به گزارش شوشان؛ در سال‌های متمادی این بنا در زیر خاک به شکل زنبیلی واژگون مدفون بود تا اینکه به دست رومن گیرشمن فرانسوی در زمان پهلوی دوم از آن خاکبرداری شد. پس از گذشت حدود ۵۰ سال از این کشف، عوامل فرساینده طبیعی و بی دفاع گذاشتن این بنا در برابر آنها، آسیب‌های فراوانی را به این بنای خشتی و گلی وارد کرده به نحوی که باقیمانده طبقات بالایی آن را نیز دچار فرسایش شدید کرده‌است.

معبد چغازنبیل در محاصره سه کارخانه میان آب، کارون و هفت تپه قرار دارد اما این کارخانه‌ها و مزارع با مجموعه چغازنبیل فاصله دارند و در حریم بصری آن قرار نگرفته‌اند اما این حریم در محاصره زمین‌هایی است که متعلق به منابع طبیعی است.

مشاهدات خبرنگار ماحاکی است بوی بد ناشی از کود مرغی عاملی است که باعث آزردن گردشگران این مجموعه می‌شود هر چند که دوستداران میراث فرهنگی در خوزستان عنوان می‌کنند این بو به ندرت به مشام می‌رسد اما نگهبانان مجموعه آن را عادی قلمداد می‌کنند.

دبیر انجمن دوستداران میراث فرهنگی تاریانا خوزستان گفت: برخی اوقات بوی کود مرغی در محوطه چغازنبیل به مشام ماموران یگان حفاطت در این پایگاه می‌رسد اما شاید مسئله مهمی از نظر آنها نبوده است که تا کنون گزارشی درباره آن ارائه نداده‌اند.

اما مسئله مهم دیگر در هنگام بازدید از محوطه حضور احشام در محوطه چغازنبیل و کود حیوانی موجود در مجموعه است.

مجتبی گهستونی در این باره نیز گفت: پایگاه جهانی در مدت اخیر توانسته از حضور احشام در محوطه چغازنبیل جلوگیری کند اما ممکن است که بر حسب اتفاق گله‌های گوسفند از این محوطه رد شوند اما تا جایی که می‌دانم پایگاه پژوهشی چغازنبیل در صورتی که با این موضوع مواجه شوند حتما جلوگیری می‌کنند.

وی با اعلام اینکه اکنون بخش عمده‌ای از محوطه چغازنبیل فنس کشی شده ولی به صورت کامل کاوش نشده است بیان کرد: این محوطه کارگاه پژوهشی است و اکتشافات و تحقیقات بسیاری در آن می‌شود بنابراین اگر جلوی این اقدامات گرفته نشود ممکن است که به مجموعه صدمه وارد کند.

مشاهدات خبرنگار ماحاکی است دوده‌های بسیار زیادی ناشی از سوختن ساقه‌های نیشکر در مجموعه چغازنبیل موجود است که به وضوح بر سر و روی این بنای خشتی مشاهده می‌شود.

در این باره هم سخنگوی انجمن تاریانا بیان کرد: از دهه ۴۰ تا به حال که کارخانه های توسعه نیشکر در این محوطه احداث شده است ساقه‌های نیشکر در این محدوده سوزانده می‌شود و باد دوده‌ها را به این سمت می‌آورد که از لحاظ محیط زیستی عامل منفی برای این منطقه محسوب می‌شود.

گهستونی با بیان اینکه در هر حال پایگاه جهانی چغازنبیل باید هر چه سریع‌تر به این موضوع رسیدگی کند گفت: وجود مزارع نیشکر باعث کشف این معبد شده است.

از دیگر مشکلات موجود در این پایگاه جای رد موتور و خودروهای سواری در نزدیکی این معبد است و در دسترس بودن تصفیه خانه معبد برای گردشگران است بدون آنکه کسی به آنها گوشزد کند که نباید داخل رفته و آجرهای آن را از دیوار خارج کرد. با این حال نگهبانان معبد هر از گاهی اگر متوجه این موضوع شوند خود را با موتور به آنها رسانده و از این اقدام جلوگیری می‌کنند هر چند که سه نگهبان این معبد از اردیبهشت ماه حقوق نگرفته اند اما تا جایی که بتوانند مراقب رفتار گردشگران خاطی هستند.

+67
رأی دهید
-174

omide por jalal - لس‌انجلس - آمریکا
عزیزان ، ۳۲ سال است که گوسفندان در کل ایران جولان میدهند، و کسی‌ نیست که به داد مردم ایران برسد! حالا شما نگران چی‌ هستید آخه !!
‌چهارشنبه 2 آذر 1390 - 08:10
ARTEMIS-SW - .پاريس - فرانسه
عجیب نیست چون تعدادی لاشخور تازی و بی‌ وطن در ایران حکومت میکنند و کوشش آنها افزودن به طلای گور امامان و نابودی آثار به جا مانده از تمدن قبل از اسلام است تا بتوانند بگویند دین کوفتی آنها به ایرانی‌ تمدن داد!! قابل توجه بی‌ رگها!!!
‌چهارشنبه 2 آذر 1390 - 08:41
mortimer - اصفهان - ایران
بابا این همه گوسفندم تو حرم امامان و nتا بچه ی فرضی شان می چرند مگه طوری شده؟!
‌چهارشنبه 2 آذر 1390 - 09:46
romano - تهران - ایران
خودم نیشابور بودم بچه‌ها روی تپه‌های تاریخی که زیرش کاوش شده بود و اجساد و وسایل در زیر شیشه بود با موتور داشتن تکچرخ می‌زدن! و گریم گرفت که یک شهری مثل نیشابور چقدر بدبخت و عقب افتاده شده حتی قبر خیام مثل امام زاده‌ای زمان بچگیم بود کثیف نا مرتب عقب افتاده اصلا از زمان این حکومت چرخ رقاصک زمان در این مملکت متوقف شد ولی داره به آخرش می‌رسه آنقدر می‌دونم ساخت و ساز بشه که دنیا حسرت ایران را خواهد خورد فکر می‌کنید خوشبینیه ولی من این خواست رو به وضوح در قشر جوون ایران می‌بینم آنها تشنه تغییر، زندگی کردن و شادی و داشتن چیزهای نو هستند آنها دلشان می‌خواهد بهترین چیزها مال ایران باشد با حسادت مثبتی تحمل پیشرفت کشورهای دیگر را ندارند و می‌خواهند همسنگ آنها باشند آنها می‌گویند ما باید در این نقطه دنیا بهترین باشیم و جالب است محال است چیزی را بتوانی با زور به آنها تحمیل کنی به دین اعتقاد دارند ولی تا دلیل منطقی نیاورید چیزی از آنرا باور نمی‌کنند برای هرچیزی یک دلیل عقلی می‌خواهند اسطوره پرست هم نیستند.
‌چهارشنبه 2 آذر 1390 - 10:14
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.