بریتانیا بانک مرکزی ایران را تحریم می‌کند؛ آمریکا تمهیدات تازه ای در پیش می گیرد

آمریکا تمهیدات تازه ای در پیش می گیرد

بانک مرکزی در فهرست تحریم های بریتانیا قرار دارد

جورج آزبورن، وزیر دارایی بریتانیا، از اعمال تحریم های مالی تازه علیه ایران خبر داد. این تصمیم ها در راستای افزایش نگرانی از برنامه اتمی ایران پس از انتشار گزارش تازه آژانس بین المللی انرژی اتمی اتخاذ شده است.

توقف همکاری بریتانیا با موسسه های مالی ایران شامل بانک مرکزی این کشور نیز می‌شود. این نخستین بار است که بریتانیا تبادلات مالی با یک کشور را به طور کامل قطع می‌کند.


به گفته آقای آزبورن توقف همکاری مالی با بانک های ایران به علت نقش این موسسه ها "در توسعه برنامه اتمی نظامی" ایران صورت گرفته است.

انتظار می رود آمریکا و کانادا هم امروز (دوشنبه ۲۱ نوامبر) تحریم های اقتصادی بیشتری علیه سیستم مالی ایران اعلام کنند. وزارت خزانه داری این کشور اعلام کرده که به زودی تمهیدات تازه ایالات متحده برای افزایش فشار بر ایران اعلام می شود.

 

این تمهیدات که قرار است بعد از ظهر دوشنبه به وقت واشنگتن به وسیله وزرای خارجه و خزانه داری آمریکا و در هماهنگی با تصمیم تازه بریتانیا برای توقف مبادلات مالی با نظام بانکی ایران اعلام می شود.

جزئیات تدابیر تازه آمریکا اعلام نشده است ولی خبرگزاری ها به نقل از مقام هایی که از آنها نام برده نشده، نوشته اند ایالات متحده قرار است اعلام کند نام ایران در فهرست کشورهایی قرار گرفته است که از آنها به عنوان "مهم ترین نگرانی ها در زمینه پولشویی" نام برده شده است.

تحلیلگران می گویند این کار می تواند راه را برای تمهیدات بعدی از جمله تحریم بانک مرکزی ایران باز کند.

مهرداد عمادی، مشاور اقتصادی اتحادیه اروپا، به بی‌بی‎‌سی فارسی گفت که اثر عمده تصمیم امروز انجماد و توقف کامل فعالیت های بانکی و تجارتی ایران است که از طریق سامانه بانکی ایران تامین اعتبار ارزی می کردند.در این میان شرکت های بیمه ایرانی هم به دلیل اینکه سهامدار آن بانک های کشور هستند شامل این تحریم می شوند. این موضوع نشان می دهد که تحریم بانک مرکزی ایران چه تاثیر عمیقی بر اقتصاد این کشور خواهد گذاشت.

"هماهنگی بریتانیا با دیگر کشورها"

یکی از سخنگویان دیوید کامرون، نخست وزیر بریتانیا در این باره گفته است: "در مورد اعمال تحریم های مالی جدید علیه ایران هماهنگ هایی با آمریکا و کانادا خواهیم داشت. ما می خواهیم با سایر کشورهای اروپایی هم در این باره صحبت کنیم."

این سخنگوی نخست وزیر بریتانیا همچنین گفته است انتظار می‌رود اعمال تحریم های بیشتر علیه ایران در جریان نشست وزرای خارجه کشورهای اروپایی که قرار است در ماه آینده میلادی برگزار شود، مورد بحث و بررسی قرار بگیرد.

در پی گزارش مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی که در آن نسبت به جنبه های نظامی برنامه های اتمی ایران ابراز نگرانی شده بود، شورای حکام آژانس روز جمعه گذشته قطعنامه ای را در این مورد صادر کرد.

در این قطعنامه، ضمن ابراز نگرانی نسبت به ابهاماتی که همچنان در مورد برنامه های اتمی ایران باقی است و مدیرکل آژانس به آنها اشاره کرده، از جمهوری اسلامی خواسته شده است تا اطلاعات شفاف و کاملی را در مورد تمامی جنبه های برنامه های هسته ای خود در اختیار آژانس قرار دهد.

به گفته خبرنگار بی بی سی علیرغم گزارش تازه آژانس بین المللی انرژی اتمی درباره فعالیت های هسته ای ایران، پرونده این کشور را به دلیل مخالفت های روسیه و چین به شورای امنیت سازمان ملل متحد ارجاع داده نشده است.

تفسیر

 

امیر پایور

بی بی سی

نکته قابل توجه در مورد تحریم های بانکی تازه بریتانیا علیه ایران این است که لندن این اقدام را این بار با هماهنگی واشنگتن انجام داده و نه در قالب همکاری با اتحادیه اروپا. به نظر می رسد دست کم تا این لحظه کشورهای دیگر اتحادیه اروپا مثل آلمان و فرانسه هنوز درباره گسترش تحریم ها به تمام بانک های ایران ازجمله بانک مرکزی متقاعد نشده اند.
نکته دیگر اینکه روابط بانکی و مالی بریتانیا و ایران قبل از تحریم های امروز و به دلیل تحریم های قبلی، به پایین ترین حد خود در سال های اخیر رسیده بود. بنابراین شاید حرکت امروز وزارت دارایی بریتانیا چندان اقدام مهلکی نباشد ولی مشکل آن است که مصوبه امروز شامل روابط بانکی قراردادهای جاری هم که پیش از این منعقد شده، می شود و همین ارتباط محدود مالی را هم از بین خواهد برد.

+47
رأی دهید
-84

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.