بزرگداشت ابراهیم گلستان در جشنواره فیلم های ایرانی لندن
دومین دوره جشنواره فیلم های ایرانی لندن که جمعه شب، هجدهم نوامبر افتتاح می شود، به مناسبت نود سالگی ابراهیم گلستان، برنامه ویژه ای را در بزرگداشت این فیلمساز و نویسنده برجسته تدارک دیده است.
«تپه های مارلیک» فیلمی از گلستان است که در کنار برنامه های دیگر جشنواره درباره او- به عنوان یکی از چهره های شاخص روشنفکری در ایران که تاثیر زیادی بر نسلی از روشنفکران ایرانی داشته- به نمایش در می آید.
تپه های مارلیک که از معروف ترین مستندهای گلستان است در سال ۱۳۴۲ ساخته شده و درباره کاوش های باستانی در منطقه مارلیک است. این فیلم پانزده دقیقه ای که در جشنواره های جهانی هم تحسین شده، محصولی از کارگاه فیلم گلستان است که در همان دوران یکی از معروف ترین فیلم های تاریخ سینمای مستند ایران، «موج و مرجان و خارا» در آن خلق شد.
تنها فیلم دیگری که از این فیلمساز به نمایش در می آید، مستند جنجالی «گنجینه های گوهر» است که در سال ۱۳۴۵ به سفارش بانک مرکزی درباره جواهرات سلطنتی ساخته شد، اما متن آن مورد استقبال چندانی قرار نگرفت و از وزارت فرهنگ و هنراجازه نمایش نیافت و فیلم دچار تغییراتی شد.
«گنجینه های گوهر» به مانند غالب مستندهای گلستان، با ساختاری منسجم و تصاویری دقیق ساخته شده و حضور قدرتمند ادبیات گلستان را در حرف های راوی می توان حس کرد: حرف هایی دو پهلو که با نثری متفاوت و جذاب نوشته شده اند.
اما یکی دیگر از برنامه های جشنواره فیلم های ایرانی لندن در بزرگداشت گلستان، نمایش فیلم «خلوت خروس» است.
این فیلم که توسط مسعود بهنود، روزنامه نگار و نویسنده باسابقه ساخته شده ، حاصل گفت و گوی بهنود با ابراهیم گلستان درباره موضوعات مختلف است. پیشتر بخش هایی از این گفت و گو در شبکه تلویزیونی بی بی سی به نمایش درآمده بود و فیلم به طور کامل یک بار در برنامه ای در دانشگاه سوآز SOAS) ) به نمایش در آمد.
مسعود بهنود، نویسنده و روزنامه نگار، در جلسه پرسش و پاسخ شرکت خواهد کرد، اما ابراهیم گلستان به رغم اعلام مبهم جشنواره درباره جلسه پرسش و پاسخ که به نظر می رسید با حضور این فیلمساز خواهد بود، در این برنامه شرکت نخواهد کرد و امکان دارد که مخاطبان پیام تصویری ای را از آقای گلستان شاهد باشند.
تقدیر از مجتبی میر تهماسب، مستندساز ایرانی که هم اکنون در زندان به سر می برد، از دیگر برنامه های جشنواره است. دو فیلم مستند از ساخته های پیشین این فیلمساز با نام های «ساز مخالف» و «صدای دوم» به همراه آخرین ساخته او،« این فیلم نیست» (ساخته مشترک با جعفر پناهی) به نمایش در خواهد آمد و نام میرتهماسب به عنوان داور جشنواره به شکل نمادین در میان هیات داوران دیده می شود.
فیلم افتتاحیه جشنواره ،« سعادت آباد» ساخته مازیار میری است که ازحدود یک ماه پیش در سینماهای تهران به اکران عمومی رسیده و هم اکنون در حال نمایش است. این فیلم که پیشتر «راویولی» نام داشت، پنجمین فیلم سازنده اش است و درباره زندگی زناشویی در دوران معاصر و رابطه زوج هاست.
بجز سعادت آباد، هشت فیلم بلند دیگر در جدول برنامه های این جشنواره قرار دارد که سه فیلم از میان آنها پیشتر در لندن نمایش داشته اند: سوگ اولین ساخته مرتضی فرشباف( فیلمی تجربی و دیدنی که شخصیت های اصلی آن ناشنوا و لال هستند)، جدایی نادر از سیمین ساخته اصغر فرهادی(یکی از موفق ترین فیلم های ایرانی سال های اخیر؛ درباره مفهوم قضاوت و وجدان)، سه زن ساخته منیژه حکمت(درباره سه نسل از زنان ایرانی؛ اختلاف ها و نقاط اشتراک).
چهار فیلم بلند دیگر برای اولین بار در لندن نمایش خواهند داشت:برخورد نزدیک(اسماعیل میهن دوست- که با جلسه پرسش و پاسخ با کارگردان همراه است)، دیگری(مهدی رحمانی)،چیزهایی هست که تو نمی دانی(فردین صاحب زمانی) و لطفاً مزاحم نشوید(محسن عبدالوهاب).
در بخش فیلم های مستند، سیزده فیلم به نمایش در می آید که از میان آنها باید به فیلمی از پشت صحنه کپی برابر اصل آخرین فیلم عباس کیارستمی(ساخته حمیده رضوانی) و فیلمی درباره فرخ غفاری فیلمساز متفاوت دهه سی و موسس سینماتک در ایران(ساخته پرویز جاهد)، اشاره کرد. ده فیلم کوتاه و هشت فیلم انیمیشن هم در بخش های مختص به خود نمایش خواهند داشت.
جشنواره فیلم های ایرانی لندن تا بیست و ششم نوامبر ادامه خواهد داشت و هیات داوران شامل رخشان بنی اعتماد،مجتبی میرتهماسب، مهدی نوروزیان،ویوکا ملگارد و جیمز ایوانز، یک فیلم را به عنوان فیلم برگزیده در هر بخش اعلام خواهند کرد.