بررسی روزنامه‌های صبح تهران؛ شنبه ۲۸ آبان

بررسی روزنامه‌های صبح تهران؛ شنبه ۲۸ آبان

روزنامه‌های امروز صبح تهران در عنوان‌های اصلی خود از به تعویق افتادن طرح تحریم دوباره ایران نوشته و آن را شکستی برای آمریکا به حساب آورده‌اند. انتقاد از نمایندگان مجلس به جهت امتیازاتی که برای خود قائل شدند، گلایه از عملکرد بانک مرکزی و دولت در مورد ارز و طلا و سرانجام ابراز نگرانی از وضعیت آمار و آمارگیری در کشور از جمله مطالب این روزنامه‌هاست.

"وین به نیویورک رأی نداد" تیتر اول شرق است، مردم سالاری نوشته "ناکامی آمریکا برای تحریم ایران"، جام جم همین خبر را با "ناکامی آمریکا در وین" منعکس کرده ، روزنامه جمهوری اسلامی نوشته "تحریم‌های بیشتر به تعویق افتاد"، سیاست امروز این خبر را با تیتر "شکستی دیگر برای آمریکا" منعکس کرده و ابتکار خبر داده "پرونده به بهار موکول شد".

سیاست روز در گزارش اصلی خود نوشته پس از انتشار گزارش آمانو درباره برنامه هسته‌ای ایران ابتدا دیدیم که رسانه‌های غربی و اسرائیلی با همراهی مسئولین نظامی و سیاسی آن کشورها ایران را تهدید نظامی کردند. چند روزی به این منوال گذشت. تهدیدات ادامه داشت. رژیم صهیونیستی دم از حمله به تاسیسات هسته‌ای ایران زد.

به نوشته این روزنامه بعد از آن ناگهان سیاست تغییر کرد. پس از آن همه شاخ و شانه کشیدن و چنگ و دندان نشان دادن، بیشتر آن‌هایی که بر طبل جنگ و حمله می‌کوبیدند، گفتارشان تغییر کرد. «حمله به ایران عواقب سنگینی به بار خواهد آورد»؛ «حمله نظامی ایرانی‌ها را متحدتر می‌کند»؛ «حمله به ایران جهان را به ورطه‌ای غیر قابل مهار می‌کشاند»؛ و ... هدف از سناریوی اسرائیل و آمریکا از این فضاسازی ایجاد ترس و وحشت در میان مردم و مسئولین جمهوری اسلامی ایران بود.

سیاست روز نتیجه گرفته که دیپلماسی دفاعی جمهوری اسلامی ایران با اتخاذ مواضع و پاسخ‌های محکم باعث شده است تا لحن تهدیدات تغییر کند. در کنار اتخاذ مواضع قاطع مقامات ارشد جمهوری اسلامی ایران، هشدارهای جدی برخی سران کشورهای خارجی نیز در این امر باعث شد تا غرب و رژیم صهیونیستی به تبعات تهدیدات نظامی خود پی ببرند.

اوضاع سوریه از کنترل خارج می‌شود

شرق در مقاله‌ای به بررسی وضعیت دولت سوریه پرداخته و نوشته فدراسیون روسیه و دولت چین که در مقابل تصویب قطعنامه‌ها علیه سوریه در شورای امنیت مقاومت می‌کنند برای حمایت از دولت سوریه و کاهش دادن فشارهای سیاسی از امکانات خود در عرصه جهانی استفاده نمی‌کنند. تقریبا ما شاهد هیچ‌گونه ابتکار عمل سیاسی و دیپلماتیک از جانب این دو کشور نیستیم و این دو کشور فقط از کارت حق وتوی خود در شورای امنیت استفاده می‌کنند و به نظر می‌رسد که دولت آقای بشار اسد قادر به تشکیل هیچ جبهه‌ای از حامیان خود در سطح جهانی برای تقابل با کشورهای مخالف نیست و این امر ممکن است هر چه بیشتر به انزوای سیاسی سوریه منتهی شود.

یوسف مولائی در این مقاله نوشته با توجه به حمایت‌های همه‌جانبه آمریکا و اتحادیه اروپا از ابتکارات و تصمیمات اتحادیه عرب و هماهنگی هر چه بیشتر اتحادیه عرب با سیاست‌های ترکیه و حتی دنباله‌روی اتحادیه عرب از برنامه‌های ترکیه، به نظر می‌رسد که اتحادیه عرب به لحاظ سیاسی در تحولات سوریه جایگاه بسیار برجسته‌ای را به خود اختصاص داده است که این امر با ساختار و رویه عمل اتحادیه عرب سازگاری چندانی ندارد، هرچند که سازمان‌های منطقه‌ای در چارچوب فصل هشتم منشور می‌توانند در حل و فصل اختلافات و مناقشات منطقه‌ای به عنوان بازوی سازمان ملل عمل کنند.

خلاصه مقاله شرق این که تحت این شرایط و برای جلوگیری از ایجاد بی‌ثباتی در منطقه که جا برای مداخلات بیشتر قدرت‌های بزرگ را فراهم می‌کند، باید دولت بشار اسد را به انجام اصلاحات واقعی در مورد نظر مردم سوریه تشویق و ترغیب کرد. زمان به ضرر دولت اسد به پیش می‌رود. هرگونه درنگ و تاخیر در انجام اصلاحات عمیق و واقعی سطح سیاسی و اقتصادی، اوضاع سوریه را از کنترل خارج خواهد کرد.

آن ها که قافیه را باخته‌اند

"لیست نداریم با شرکت افراد هم مخالف نیستیم" به نقل از یکی از اصلاح طلبان در صدر اخبار اعتماد آمده و تهران امروز در تیتر اصلی خود نوشته "وحدت نیروهای انقلاب در توفان توطئه‌ها".

صبا آذرپیک در مقدمه مصاحبه‌اش در روزنامه اعتماد نوشته رک‌ترین مصاحبه‌اش را در چند سال گذشته انجام داده و می‌خواهد تعارف‌ها را کنار بگذارد. مشاور مطبوعاتی احمدی‌نژاد صریح می‌گوید ترسی از رییس مجلس و نمایندگان و کلیت اصولگرایان ندارد چراکه آنها تیم احمدی‌نژاد را به خاطر سهم‌خواهی تحت فشار می‌گذارند و اگر چوب لای چرخ دولت نگذاشته بودند هیچ وقت کار به این رک‌گویی‌ها نمی‌کشید. می‌گوید احمدی‌نژاد مایملکش را رو می‌کند اما آنها هم بگویند چقدر ملک و املاک دارند.

گزارشگر اعتماد از علی اکبر جوانفکر نقل کرده امثال متکی و اژه‌ای به عنوان وزرای سابق احمدی‌نژاد بهتر است به جای تهدید، ساکت باشند چون اگر پرده‌ها بیفتد... در مورد قالیباف هم شاید تندتر از بقیه صحبت کرد که البته در بازنگری‌ها صلاح دید حذف شود. انفرادی ملک‌زاده یعنی ظلم. از سقط جنین همسرش تا مشکلات جسمی وی در ۶۰ روز انفرادی گفت. می‌گوید باید جواب ظلمی که به مشایی و اطرافیانش رفته را بدهند. سوال می‌کند مگر علیه ما سند نداشتند پس چه شد؟ رمال و جن‌گیرها، اختلاس، فساد مالی، چرا همه تهدیدها توخالی درآمد؟

در ابتدای این مصاحبه آمده: مصاحبه آرام شروع شد اما جوانفکر تاکید داشت که دوره سکوت گذشته. می‌گفت احمدی‌نژاد نمی‌خواست میدان را به این سمت بیاورد اما آنها خودشان بازی را شروع کردند. از روز اول هم با هم مشکل داشتند. اما حالا اصولگرایان ترس‌شان زیاد شده. می‌گفت دعواها زرگری نیست و اختلاف سر صندوق ریاست‌جمهوری را نباید پشت درهای بسته حل کرد. مگر به رای مردم اعتماد ندارند.

صادق زیباکلام در مقاله‌ای در آرمان نوشته انتخابات مجلس نهم در اسفندماه، اصلاح‌طلبان را در برابر یکی از دشوارترین تصمیم‌گیری‌های سیاسی‌شان قرار داده است. آیا اصلاح‌طلبان باید در این انتخابات شرکت کنند، یا آنکه رسما اعلام کنند که نامزدی در هیچ حوزه‌ای ندارند؟ تصمیم به‌غایت دشواری است و هرکدام تبعات خاصی را برای اصلاح‌طلبان دربر خواهد داشت. اگر اصلاح‌طلبان رسما اعلام کنند که در انتخابات شرکت خواهند کرد، بدون تردید با اعتراضات و انتقادات بسیاری از سوی‌طرفداران‌شان روبه‌رو خواهند شد.

به نظر نویسنده مقاله این روزنامه اگر اصلاح‌طلبان رسما اعلام کنند که در انتخابات اسفندماه شرکت نخواهند داشت، آنان در برابر معضل جدی دیگری قرار می‌گیرند. مبنا، فلسفه و اساس جنبش اصلاح‌طلبی از بدو شکل‌گیری آن در دوم خرداد ۷۶، روی پذیرش کلیت نظام و حرکت در چارچوب قانون اساسی قرار داشته. به بیان دیگر اصلاح‌طلبی یعنی تلاش برای تغییر و توسعه سیاسی در چارچوب قانون اساسی و سازوکارهای قانونی. به عبارتی راه تغییر از مسیر سازوکارهای قانونی است.

نویسنده مقاله آرمان نتیجه گرفته اگر اصولگرایان با شروط اصلاح‌طلبان موافقت کردند یا اساسا به هر دلیل دیگری ظرف سه‌ماه آینده رهبران اصلاح‌طلبان در یک تصمیم جمعی به این اجماع رسیدند که باید در انتخابات شرکت کنند، آیا عقبه اجتماعی طرفدار آن اصلاح‌طلبان از این تصمیم فرمانبرداری خواهند کرد یا نه؟ پرسش دشواری است چون هیچ‌گونه تحقیق میدانی در این زمینه وجود ندارد.

مجلس با هدیه به خود و حقوق مادام العمر برای خود

"مسئولین وعده‌های خود را عملی کنند" عنوان اصلی جهان صنعت است که از رییس سازمان بازرسی کشور نقل شده و آرمان همین گزارش را با تیتر "وعده هائی که وعده ماندند" آورده است.

روزنامه جمهوری اسلامی در سرمقاله خود نوشته این روزها محافل خانوادگی و اداری و کارگری و حتی تجمعات کوچک داخل تاکسی‌ها و اتوبوس‌ها و صف‌های نانوائی‌ها و بقالی‌ها، به محل‌هائی برای بحث‌های داغ عملکرد نمایندگان مجلس هشتم تبدیل شده‌اند. مردم در این محافل از همدیگر می‌پرسند اینها اگر نمایندگان ما هستند چرا به وزیری که نتوانست بر حوزه کاری خود نظارت کند و جلوی فساد بزرگ سه هزار میلیارد تومانی را بگیرد رأی اعتماد دادند؟ و چرا به جای آنکه فکری برای حل مشکلات زندگی ما بکنند، به فکر تأمین حقوق حداکثری مادام العمری صاحب منصبان هستند؟

به نوشته این روزنامه، نمایندگان مجلس، حتی اگر برای انتخابات آینده مجلس بخواهند دل بسوزانند باید از این اقدامات دلسرد کننده پرهیز نمایند و با عملکرد منطقی خود مردم را به حضور در انتخابات تشویق نمایند. هنوز فرصت باقی است و نمایندگان مجلس می‌توانند گذشته را جبران کنند و تصویر منفی و نامطلوبی که از مجلس هشتم در اذهان مردم برجای گذاشته‌اند را پاک و تصویر قابل قبولی را جایگزین آن نمایند.

ابتکار هم در سرمقاله خود نوشته وکلای مردم نیک می‌دانند که ضریب جینی در چه وضعی و عمق شکاف طبقاتی تا کجاست. زمانی‌که خبر اختلاس بزرگ درز کرد و معلوم شد در این کشور برای فردی چنین امکانی وجود دارد تا از منابع مالی کشور سه‌هزارمیلیارد تومان دریافت کند و هم‌زمان میلیون‌ها نفر از امکان دریافت تسهیلات ضروری در حد دومیلیون تومان محروم باشند، میزان ضریب جینی و فاصله طبقاتی آشکار شد.

به نوشته این مقاله وکلای کنونی که کام خود را در شروع نمایندگی با هدیه صدمیلیونی شیرین ساختند و اکنون با مصوبه اخیر، آینده خود و خانواده محترم را تا ابد بیمه و تضمین کرده‌اند، قطعاً آن تعدادشان که هنوز عطش خدمت، آنان را رها نکرده و از باب تکلیف! پای ثابت رقابت اسفندماه خواهند بود، با تکیه بر حافظه فراموش‌کار مردم، آن‌چنان از ضرورت عدالت و حق محرومان و مستضعفان داد سخن خواهند زد که هر شنونده‌ای را تحت‌تأثیر قرار خواهد داد و وادار به همراهی خواهد کرد! و شنوندگان نیز به احتمال زیاد، او را فرشته نجات خود خواهند پنداشت.

ابتکار نوشته چندی پیش که هنوز تب اختلاس بزرگ فروننشسته بود و صدای «کی بود کی بود» از هر طرف، به‌خصوص از تریبون مجلس شورای اسلامی به‌گوش می‌رسید، ظریفی می‌گفت اگر دستگاه نظارتی می‌توانست توصیه‌نامه‌های نماینده‌ای را درباره اشخاص مختلف درخصوص مسائل متفاوت، از بایگانی سازمان‌های متعدد گردآوری کند و بار مالی آن‌ها را به‌دست آورد، آنگاه معلوم می‌شد که تعداد پرونده‌هایی شبیه پرونده سه‌هزارمیلیاردی به چند تا خواهد رسید.

دیگر نیازی به اشتغال نیست، همه سرکارند

محمد حسین روانبخش در ستون طنز مردم سالاری نوشته مطمئنا ماموران سرشماری طی ایام سرشماری خدمت شما هم رسیده‌اند و در میان سوال‌ها، از شما هم پرسیده‌اند که آیا از هفته گذشته تا حالا ۲ ساعت کار کرده‌اید یا نه؟! در پاسخ به این سوال مردم هم به طور منطقی باید پاسخ آری می‌دادند، چون همه در هفته چند بار خودشان را به شکلی مشغول کرده‌اند و در مجموع ۲ ساعت در هفته را سرکار بوده‌اند!

این نویسنده به طعنه افزوده: همه هم‌میهنان بالای ۲ سال، جزو "شاغلان" این مملکت به حساب آمده‌اید و به این ترتیب نتیجه سرشماری نشان خواهد داد که نه تنها ۲/۵ میلیون شغلی که دولت ادعا می‌کند در سال ۹۰ ایجاد می‌کند،خیلی وقت است که ایجاد شده، بلکه خیلی بیشترتر از این حرف ها هم شاغل پیدا شده است !

برای همین بعید نیست که همین روزها در تحلیل و اطلاع رسانی از نتایج سرشماری، اعلام شود که بیکاری در کشور ریشه کن شده و احتیاج نیست که سال آینده هم دولت زحمت بکشد و تلاش کند و فرصت شغلی ایجاد کند، بلکه باید سعی کند که کمی از بار مسئولیت های شغلی هموطنان کم کند تا خدای ناکرده خستگی، شاغلان را از پا در نیاورد!

در پایان طنز مردم سالاری آمده: با این اوصاف، واضح و مبرهن است که با این سرشماری نه تنها مشت محکمی به دهان استکبار جهانی خورده است، بلکه کله همه مخالفان دولت هم به سقف چسبیده است! راستی کشوری در دنیا سراغ دارید که از این جور ابتکارات در سرشماری به خرج دهد و این طور موفق باشد؟! شکر خدا همه چیزمان به همه چیزمان می‌آید و سرشماری‌امان هم همه چیز را تائید می‌کند!

رضایت و نارضایتی مردم

پوریا عالمی در ستون کاناپه اعتماد سخن مصطفی پورمحمدی را نقل کرده که گفته است «گاهی گفته می‌شود مسوولان کار نکردند و همه‌چیز را به هم ریختند.» و در پاسخش نوشته «می‌فهمم... می‌فهمم... در تکذیب حرف شما بگویم که اتفاقا ما معتقدیم مسوولان کار کردند منتها کار خودشان را کار کردند. کاری هم به این کارها نداشتند. بعد هم در تکذیب حرف شما بگویم یعنی چه مسوولان همه‌چیز را به هم ریختند؟ این جریان فتنه وجریان انحرافی بود که همه‌چیز را به هم ریخت، مسوولان بیچاره که هی دارند همه‌چیز را مرتب می‌کنند. یعنی شما از مردم هم بپرسید کی چیزها را به هم ریخت؟ می‌گویند: جریان فتنه وجریان انحرافی. ولی اگر بپرسید چه کسانی همه‌چیز را مرتب می‌کنند؟ مردم بی‌برو و برگرد می‌گویند: مسوولان مرتب می‌کنند.»

به نوشته ستون کاناپه پورمحمدی گفت: «حال اخیرا از مردم یک نظرسنجی به عمل آمد مبنی بر اینکه آیا از زندگی راضی هستند یا خیر؟ ۶۵ درصد اعلام رضایت کردند، ۲۳ درصد نظر متوسط دادند و در مقابل ۱۲ درصد هم گفتند از زندگی ناراضی هستیم.» گفتم: «اگر نظر ما را می‌سنجیدند ما یک طوری نظر می‌دادیم که این آمار شما اعشاری شود تا آدم باورش شود. چطوری دقیقا ۶۵ درصد گفتند همه چی آرومه؟ یعنی محض نمونه مثلا بگویید ۹۸/۶۴ درصد مردم احساس شدید خوشبختی می‌کنند.»

اعتماد در نهایت جمله وزیر سابق کشور نقل کرده که "اما من می‌خواهم بگویم اینکه تعداد زیادی از مردم از زندگی راضی هستند نشان می‌دهد که مدیران تا حدی کار خود را خوب انجام داده‌اند. نباید از این نکته غفلت شود." و نوشته: توی این مملکت همه‌چیز نسبت عکس با هم دارد واقعا؟ مثلا شما ۳۰۰۰ میلیارد اختلاس کنی می‌روی کانادا، اما ۱۰۰ هزارتومان کیف‌زنی کنی می‌روی کوکاکولا می‌نوشی. ما اصولا از این آمار می‌فهمیم مردم ایران دوست ندارند فشار روی مسوولان و مدیران باشد. یعنی اگر بدانند آنها کاری نمی‌کنند احساس رضایت می‌کنند، اگر متوجه شوند مسوولان افتادند توی زحمت و دارند کار می‌کنند ناراضی می‌شوند.

+99
رأی دهید
-23

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.