رنگهای چاشنی در دکوراسیون
در مبانی دکوراسیون، رنگی که به مقدار و نسبت خیلی زیاد در دکوراسیونی مورد استفاده قرار گیرد، به عنوان رنگ اصلی آن دکوراسیون محسوب میشود و رنگی که به مقدار کمتری در فضا دیده شود رنگ تابع یا جانبی نام دارد. اما برخی رنگها نیز در طراحی داخلی جای دارند که نه رنگ اصلی هستند و نه رنگ جانبی، بلکه به عنوان رنگهای چاشنی (یا رنگ برجسته) معروفند. رنگ چاشنی یا برجسته، رنگی است که بهمقدار کمی استفاده میشود اما به دلیل تضاد و تقابلی که با رنگ اصلی دارد، بسیار چشمگیر جلوه میکند و جلوه دکوراسیون را تحت تاثیر خود قرار میدهد.
رنگ چاشنی یا برجسته در دستهبندی رنگهای متضاد جای میگیرد؛ یعنی باید در چرخه رنگ، مقابل رنگ اصلی دکوراسیون قرارگیرد. برای مثال، اگر رنگ اصلی و غالب دکوراسیون شما آبی باشد، باید از رنگ نارنجی بهعنوان رنگ چاشنی و برای رنگ اصلی زرد، از رنگ ارغوانی و برای رنگ سبز از رنگ قرمز به عنوان چاشنی استفاده کنید.
استفاده از چنین کنتراست رنگی در دکوراسیون میتواند به طرق مختلف بر حال و هوا و احساس حاکم بر فضا تاثیر بگذارد. برای مثال در اتاقی که رنگ اصلی آن آبی است، وجود پانل دیواری به رنگ نارنجی میتواند گرمابخش فضا باشد و سرمای رنگ آبی را بهمقدار زیادی تعدیل کند. همچنین در اتاقی که رنگ اصلی آن بنفش ارغوانی است دکوراسیون خفه میشود که در این صورت اضافه کردن مقداری رنگ زرد میتواند به کلی از این اتفاق جلوگیری کند و روشنیبخش فضا باشد. اما در مورد کنار هم قرار گرفتن دو رنگ سبز و قرمز، بیشتر از اینکه تضاد و کنتراست این دو رنگ مطرح باشد، هارمونی و تعادلی که بهوجود میآورد برجسته و متمایز است. در هر ترکیب رنگی که رنگ سبز و قرمز در کنار هم به کار رفته باشند، هارمونی و هماهنگی، یکی از ویژگیهای بارز آن ترکیب محسوب میشود. البته به شرطی که این دو رنگ به یک نسبت و به یک مقدار کنار هم بهکار نروند؛ زیرا در این صورت نتیجه معکوس میدهد و فضایی سخت و ناآرام را بهوجود میآورد. برای جلوگیری از این اتفاق مطمئن شوید که یکی از این رنگها در جایگاه رنگ چاشنی یا رنگ برجسته دکوراسیون قرار گرفته باشد.
همچنین میتوانید با استفاده از تناژهای مختلف یک رنگ، رنگ چاشنی را در دکوراسیون خانه خود داشته باشید. برای مثال در فضایی که رنگ غالب دکوراسیون آن رنگ آبی بسیار ملایم است، رنگ چاشنی یا رنگ برجسته میتواند رنگ آبی تند و تیره باشد که در این صورت دکوراسیونی تکرنگ خواهید داشت. همچنین میتوانید با بازی با تنوع تناژی رنگها، بر جلوه رنگ اصلی و تعادل آن تاثیر بگذارید. برای مثال در فضایی که بیشترین رنگ موجود در آن قرمز- نارنجی گرم است با اضافه کردن رنگ زرد بهعنوان رنگ چاشنی، تاکید بیشتری بر طیف زرد موجود در رنگ اصلی کنید.
در اتاقی که رنگ غالب و اصلی آن سفید است، هر رنگی میتواند بهعنوان رنگ چاشنی و رنگ برجسته استفاده شود؛ فقط باید مطمئن شوید که برای مرتبط بودن آن رنگ با دکوراسیون، از آن رنگ در قسمتهای مختلف فضا و جزئیات و اکسسوریها استفاده شود.
در این اتاق که دکوراسیونی ساده و خلوت دارد و رنگ اصلی آن قهوهای و رنگ جانبی آبی است، از دو رنگ آجری و زیتونی بهعنوان رنگهای چاشنی استفاده شده که جزء رنگهای طبیعی محسوب میشوند.
در این تصویر، قسمتی از دیوار که بهصورت پانلی به رنگ بنفش بسیار عمیق رنگآمیزی شده، به دکوراسیون این اتاق کار، جدیت و وقاری خوشایند بخشیده است. اگر تمام دیوارهای این فضا سفید باشد این فضا فاقد جذابیت و گیرایی میشود.
تشک صورتی رنگی که در این دکوراسیون برای سطح کاناپه استفاده شده، این دکوراسیون را که ترکیب رنگی اصلی آن متشکل از قهوهای، طوسی و مشکی است زنده کرده است. تاثیرگذاری بسیار بارز و محسوس این رنگ چاشنی با وجود مقدار کم در این دکوراسیون، نشان میدهد که انتخاب صحیح رنگ چاشنی به چه میزان اهمیت دارد.
در این تصویر مشاهده میکنید که چگونه دکوراسیون این اتاق با رنگ غالبی ملایم و آرام بهوسیله مقداری رنگ زرد که در غالب چند شیء کوچک وارد دکوراسیون شده جان گرفته است.
قانون "کمترین بیشترین است" بهخوبی در مورد رنگ چاشنی (برجسته) صدق میکند. رنگ چاشنی اگر بهخوبی انتخاب شود در کمترین مقدار میتواند بیشترین و بهترین تاثیر را بر جلوه دکوراسیون فضا بگذارد.