تخریب کامل یک تپه اشکانی با بیل مکانیکی

یک تپه تاریخی مربوط به دوران اشکانیان در محله تاریخی سیدمحمد دولتمندرامهرمز روز گذشته به وسیله بیل‌های مکانیکی اداره آب و فاضلاب این شهر به صورت کامل تخریب شد.

تخریب کامل یک تپه اشکانی با بیل مکانیکی


 
به گفته شاهدان این ماجرا، حفاری در این محله از اولین ساعات روز گذشته آغاز شد و با هر بیلی که به زمین می‌خورد و خاک را بالا می‌آورد تکه‌های خشت ، آجر ، سفال و استخوان و بیرون می‌آمد.

منصور معتمدی، رییس انجمن دوستداران میراث‌فرهنگی رامهرمز در این‌باره به «شرق» گفت: حفاری‌هایی که روز گذشته به وسیله بیل مکانیکی در محله تاریخی سیدمحمد دولتمند رامهرمز انجام شد یک تپه تاریخی مربوط به دوران اشکانیان را به صورت کامل تخریب کرد، آثار و بقایای تاریخی فراوانی با خاک‌های حفاری‌شده بیرون زد، که مردم محل با دیدن این تصاویر ما را مطلع کردند، من هنگامی که به محل حفاری‌ها رسیدم، بخش‌های زیادی از این تپه تخریب شده بود و در دل گودال حفرشده آثار و بقایای یک دیوار آجری زیبا و تاریخی دیده می‌شد که در ساخت آن از آجرهای زیبایی در اندازه 35 در 35سانتی‌متر استفاده شده بود.»
 
این فعال میراث‌فرهنگی افزود: « بعد از وقوع این ماجرا تلاش کردیم جلو ادامه حفاری‌های بیل مکانیکی را بگیریم که مسوول پروژه اعلام کرد ما همه مجوزهای لازم را از اداره میراث‌فرهنگی رامهرمز و استان برای حفاری در این محل دریافت کرده‌ایم، با این وجود ما به عنوان یک تشکل غیردولتی فعال در حوزه میراث‌فرهنگی با فرماندار رامهرمز، رییس میراث‌فرهنگی و مسوول یگان حفاظت شهرستان و استان تماس گرفتیم و شرح ماجرا را به آنها اطلاع دادیم، ولی تاکنون هیچ اقدام خاصی برای جلوگیری از تخریب‌های بیشتر و توقف حفاری‌ها انجام نشده است.» به گفته معتمدی، دیوارهایی که در حین این پروژه حفر کانال تخریب شد از جنس آجر، خشت و گچ بود که در صورت انجام حفاری‌های کارشناسی می‌شد آن را به صورت کاملا سالم از زیر خاک بیرون آورد، البته این اولین باری نیست که آن محله تاریخی در رامهرمز توسط دستگاه‌های دولتی تخریب می‌شود.

دو سال پیش نیز بخشی از محله سیدمحمد دولتمند که امامزاده‌ای هم به همین نام در آن واقع است با هماهنگی استانداری خوزستان تسطیح شده بود و آموزش‌وپرورش بخشی از آن را برای ساخت مدرسه به کار گرفت. اگرچه سرتاسر استان و جلگه حاصلخیز خوزستان به لحاظ تاریخی قدمت دیرپایی دارد، با این حال شرق این استان و در شهرستان‌های رامشیر، بهبهان، ماهشهر و به‌خصوص رامهرمز توجه چندانی به آثار تاریخی نمی‌شود.
 
در اردیبهشت سال 1386 هنگامی که بیل‌های مکانیکی سازمان آب و برق خوزستان بدون توجه به باستانی بودن محوطه منجر به کشف بیش از 600 قلم شی شامل حلقه‌هایی طلایی منسوب به حلقه قدرت، پیکرک‌هایی انسانی، دستبند، مهره‌هایی از جنس عقیق، کاسه‌هایی از جنس مرمر و مفرغ شدند که این گنجینه تاریخی به دلیل مجاورت با روستایی در رامهرمز به نام گنجینه جوبجی شهرت یافت. تا حدودی توجه رسانه‌ها و برخی مسوولان به ارزش‌های تاریخی این شهرستان جلب شد، همزمان حفاران غیرمجاز و جویندگان اشیای تاریخی نیز روانه این شهر شدند و بسیاری از خاک این محدوده را در پی یافتن اشیای ارزشمند تاریخی زیرورو کردند.
 
بر اساس اطلاعاتی که معتمدی در اختیار «شرق» قرار داده است تاکنون محوطه‌های باستانی تل ملاسوزی، تل قصیل، تل قراول، تل مش‌تانه، تپه گسر، تپه بغدک، دو تپه مولوچه، تپه گور پی‌وزی، تل چهارطاقی، تل کایَت، تل سرچشمه، تل ماوا، سر تلی، تپه عباس، تپه بایمان، تپه مربچه، تپه سوبیتی، محوطه باستانی جوبجی، تل برمی، محوطه مختارک، قلعه داودختر، تپه حوری نعمت، چهارطاقی زیره‌زیر، امامزاده شاه‌چراغ، سرتلی و... توسط حفاران غیرمجاز تخریب و غارت شده‌اند.
 
چندی پیش با آبگیری سر جره در نزدیکی این محوطه علاوه بر اینکه سد تاریخی و منحصربه‌فرد جره را برای همیشه به زیر آب برد، آسیب‌های دیگری نیز به آثار و محوطه‌های تاریخی رامهرمز وارد کرد. آن‌گونه که رییس انجمن دوستداران میراث‌فرهنگی رامهرمز می‌گوید: «کانال‌کشی‌هایی که از مخزن سد جره برای هدایت آب به دشت‌های کشاورزی در حال ساخت است بدون استعلام و اخذ مجوز از سازمان میراث‌فرهنگی خوزستان بوده و به همین دلیل چندین تپه تاریخی به وسیله بیل‌های مکانیکی تخریب شده است، به عنوان مثال یکی از این کانال‌ها درست از وسط تپه تاریخی «پا گچی» رد شد که موجبات نابودی کامل آن را فراهم کرد، در موردی دیگر یک کانال نیز از فاصله نزدیک تپه تاریخی‌ای به نام «گوراب» عبور کرد.
 
با وجود آنکه مدت‌های زیادی است که ما به این روند اعتراض می‌کنیم اما همچنان این تخریب‌ها و کانال‌کشی‌ها از روی تپه‌های تاریخی در حال انجام است.»

+216
رأی دهید
-34

Royan - بوخوم - آلمان
یه دفعه به بمب اتم بزنند راحتمون کنند دیگه, این که زجر کش کردن است . اگه همسایه یه میخ به دیوار حیاط از سمت خودش بکوبد با چوب و چماق میروند دم خونه یارو که آهای دیوار و سوراخ کردی ولی این آخوندا دارند ایران را نابود میکنند صدا از دیوار در میاد از ملت در نمیاد. لعنت تو روحت خمینی به اندازه تمام ذرات خاک ایران.
‌پنجشنبه 19 آبان 1390 - 19:23
majidmokafat - اصفهان - ایران
تا وقتی ما مردم همینجوری وای میستیم و مثل مجسمه فقط نگاه میکنیم که چطور اصل و ریشمونا ویران میکنن نباید تقصیر را بندازیم گردن ای و اون و رژیم آخوندی . از ماست که بر ماست
‌پنجشنبه 19 آبان 1390 - 20:56
Mahyar-Tpour - تـهـران - ایـران
حالا اگر اون بیت المقدس آشغال یه تَرَک بیاُفته یه مشت عرب زاده(سیّد - چادری - حـ...) میان تظاهرات راه میاندازن....اینترنت که داریم، چرا یه تظاهرات به این دلایل راه نمیندازیم؟
‌پنجشنبه 19 آبان 1390 - 21:10
a.ahooraei - كلن - المان
ضمناً فراموش نکنیم که کورش و داریوش و دیگر هخامنشیان نیز از همین خطه و دیار بودند و رامهرمز بمانند ایذج یا انشان از تارینی ترین شهرهای ایرانند و تمام این دیار پر از سرمایه های ملی و آثار بسیار ارزشمند تاریخیست که متأسفانه این عره عوره هایی که توی ایران قدرتمندند، هیچگونه اطلاعی از ارزش های این گنجینه ها ندارند و اونوقت یکعده فریاد میزنند که فرانسوی ها و انگلیسی ها تمام آثار باستانی ما را غارت کردند. اگر همون غربی ها همان آثار را در موزه هایشان نگهداری نمیکردند الآن سنگ نبشته ها و دیگر آثار را اثری نبود و کما اینکه ازشون توالت اسلامی ساخته بودند.
‌پنجشنبه 19 آبان 1390 - 21:53
mahdi_tala - لندن - انگليس
فردا جاشو یه مسجد درست می‌کنن .....
‌پنجشنبه 19 آبان 1390 - 23:17
بهمن مرادي - رم - ايتاليا
امیدوارم روزی خراب شدن مسجدها رو با بیل مکانیکی ببینم
‌پنجشنبه 19 آبان 1390 - 23:37
zoroye iran - وين - اتريش
اینها که دلشون برای مردم نمیسوزه اینها تازی هستند و تمدن و فرهنک ایرانی براشون معنی نداره
جمعه 20 آبان 1390 - 00:13
hooman-alman - الدنبورگ - آلمان
وقتی‌ بهمون میگن آب و برق را مجانی‌ می‌کنیم و ما هم بریزیم تو خیابونها و انقلاب کنیم، نتیجه‌اش همینه.
جمعه 20 آبان 1390 - 01:38
hooman-alman - الدنبورگ - آلمان
وقتی‌ بهمون میگن آب و برق را مجانی‌ می‌کنیم و ما هم بریزیم تو خیابونها و انقلاب کنیم، نتیجه‌اش همینه.
جمعه 20 آبان 1390 - 01:38
Azadikhah - تكسل - هلند
قوم مغول و تاتار هم اینگونه با ایران نکردند.ننگ به آخوند
جمعه 20 آبان 1390 - 09:00
bawafa1385 - هامبورگ - المان
شما خیال مسئولان اداری رامهرمز هم مانند مسئولان اداری یک کشور متمدنی مثل المان هستند که باب و خاک خودشان عشق بورزند.شما خیال میکنید مسئولان اداری رامهرمز یا شهر های دیگر در انجام مسئولیت و پست هائی را که اشغال نموده اند صاحب تخصص هستند ویا احساس وظیفه اداری و اجتماعی میکنند . شما یک لحظه بنام منطقه دقت بفرمائید سید محمد دولتمند نام دارد. ان چیزی که مهم است امام زاده مسجد گنبد بارگاه نباید تخریب شود. اثار باستانی انهم متعلق به قبل از اسلام ارزشی ندارد. اینجا مگر کشور کافر المان است که برای حفظ یک خانه قدیمی انهمه خرج وهزینه بکنند که ان خانه قدیمی را حفظ شود. مردم المان چون کافر هستند پس شعور ندارند ولذا کار هائی که میکنند ارزش و اعتبار ندارد کار همانی است که خبرش را در بالا و یا در جاهای دیگر میخوانید. اره عزیزان همین است که میبینید
جمعه 20 آبان 1390 - 20:05
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.