بابک مستوفی
روزنامه نگار- در محل برگزاری جشنواره
ششمین دوره جشنواره بین المللی فیلم رم، جمعه شب، چهارم نوامبر با اعلام برگزیده های جشنواره در مراسم اختتامیه به کار خود پایان داد.
فیلم اسپانیایی "یک چینی برای خانه" ساخته سباستین بورنزتین جایزه بهترین فیلم جشنواره را از آن خود کرد و داوران ویژه "استعداد نوظهور"، جایزه خود را به دو فیلمساز زن، مریم کشاورز و امانوئل میه اهدا کردند.
"یک چینی برای خانه" داستان مرد گوشه گیری را باز می گوید که در برخورد با یک چینی که نمی تواند اسپانیولی حرف بزند، دچار تحول می شود. این چینی که به دنبال عمویش که تنها بازمانده فامیلی اوست به آرژانتین آمده، تنهایی مرد را پر می کند و دوستی انسانی بین آنها شکل می گیرد. فیلم با یک سکانس سوررئال سقوط گاو از آسمان آغاز می شود که تماشاگر را از صحنه اول جذب می کند. این فیلم توانست جایزه ویژه تماشاگران جشنواره رم را هم برای بهترین فیلم از آن خود کند.
مریم کشاورز فیلمساز ایرانی/ آمریکایی که با فیلم "شرایط" در بخش خارج از مسابقه جشنواره رم حضور داشت، به تشخیص داوران ویژه بخش مربوط به انتخاب استعداد نوظهور از بین تمامی فیلم های بلند جشنواره به همراه امانوئل میه، به عنوان استعدادهای تازه جشنواره امسال معرفی شدند.
فیلم "شرایط" که جایزه ویژه تماشاگران جشنواره ساندنس را هم از آن خود کرده بود، داستان ارتباط دو دختر نوجوان در تهران امروز را می گوید که به هم گرایش عشقی و جنسی دارند، در حالی که شرایط حاکم برخانواده و جامعه مشکلات عمده ای را برای آنها بوجود می آورد. فیلم سعی دارد با پا گذاشتن در حیطه های ممنوع سینمای ایران، مستقیم به سکس و مسائل جنسی در تهران امروز بپردازد و بازسازی تهران در بیروت، این امکان را به فیلمساز داده تا جسارت آمیزتر از نمونه های مشابه به طرح این مساله بپردازد. حرف های جنسی آشکار و صحنه های عریان، بخشی از این فیلم است که مساله اصلی اش پرداختن به یک رابطه ممنوع در یک خانواده طبقه متوسط در تهران امروز است که بخاطر گرایش های پسر خانواده به نیروهای بسیجی و امنیتی و عشق جنون آمیز او به دختری که گرایش های همجنس خواهانه نسبت به خواهر او دارد، همه چیز پیچیده تر می شود.
جایزه بزرگ داوران جشنواره بین المللی فیلم رم به ریاست انیو موریکونه، آهنگساز برجسته، به فیلم "ببین چطور می رقصند" ساخته کلود میلر رسید که در آن زندگی یک رقاص خسته و گریزان از زندگی از نگاه دو زن زندگی او که حالا پس از مرگ این مرد به هم رسیده اند، روایت می شود.
جایزه ویژه هیات داوران هم نصیب "چشم طوفان" ساخته فرد شیپزی شد که داستان پیر زنی اشرافی با بازی شارلوت رامپلینگ را بازگو می کند که پسر و دختر او پیش از مرگ به دیدارش آمده اند و موقعیت پیش آمده بسیاری از ناگفته ها و مشکلات خانوادگی آنها را دوباره پیش می کشد.
جایزه بهترین بازیگر مرد جشنواره به گیلوم کانه برای بازی در فیلم فرانسوی "یک زندگی بهتر" ساخته سدریک کان رسید و جایزه بهترین بازیگر زن به نومی رپیس برای بازی در فیلم "بی بی کال" ساخته پال اسلتان.
فیلم های مستند هم در بخش مسابقه ای جداگانه ای به نمایش درآمدند و جایزه بهترین فیلم این بخش به فیلم "دختر مدل" ساخته مشترک دیوید ردمون و اشلی سابین رسید. این فیلم داستان دختران نوجوانی را باز می گوید که در آرزوی مدل شدن با واقعیت های تلخی روبرو می شوند.
جایزه بازیگر برای یک عمر فعالیت سینمایی هم به ریچارد گیر رسید. گیر که با فیلم "روزهای بهشت" ساخته ترنس مالیک در دهه هفتاد به شهرت رسید، با فیلم هایی چون "زن زیبا" در کنار جولیا رابرتز به ستاره پرطرفداری تبدیل شد.
اما تقدیر از بازیگران در جشنواره رم به ریچارد گیر ختم نشد. دو نمایشگاه جنبی جشنواره هم به دو بازیگر بزرگ تاریخ سینما اختصاص داشت: اودی هپبورن بازیگر آمریکایی که به عنوان یک فوق ستاره در تاریخ سینما ثبت شده و مونیکا ویتی بازیگر برجسته ایتالیایی که بخاطر بازی در فیلم های میکل آنجلو آنتونیونی برای جهانیان شناخته شده و جز آن برای کمدی های خود نزد ایتالیایی ها محبوب است. هر دو نمایشگاه عکس هایی نادر از این دو بازیگر را برای علاقه مندان به نمایش گذاشتند.
جلسه کارگاهی مایکل مان فیلمساز برجسته آمریکایی از جمله دیگر برنامه های جشنواره بود که با استقبال فراوان روبرو شد. مان که با فیلم های شاخصی چون التهاب(Heat) جایگاه ویژه ای در تاریخ سینمای آمریکا دارد، در این جلسه درباره شیوه فیلمسازی خود با مخاطبانش سخن گفت.
نمایشگاه پیر پائولو پازولینی و ادای احترام به این فیلمساز شناخته شده ایتالیایی از جمله دیگر برنامه های جشنواره رم بود. در این نمایشگاه عکس های مختلفی از آثار و پرتره های این فیلمساز که فیلم های معروفی چون "دکامرون"، "هزار و یکشب" و "مده آ" را در کارنامه دارد، به نمایش گذاشته شد.
از جمله برنامه های جنبی که در کنار جشنواره برگزار شد، یک میزدگرد درباره زنان در سینمای ایران بود که با حضور حنا مخملباف(فیلمساز) و احمد رفعت(روزنامه نگار ساکن ایتالیا) برگزار شد.