یک ناگفته خواندنی از مقبره کوروش هخامنشی

یک ناگفته خواندنی از مقبره کوروش هخامنشی

به گزارش پارسینه، اگر این شانس را داشته باشید که وارد آرامگاه کورش شده باشید، به احتمال زیاد اولین چیزی که باعث تعجبتان میشد سقف بسیار کوتاه محفظه داخلی آرامگاه نسبت به ارتفاع بلند بیرونی آن است.



شاید جالب باشد بدانید که آرامگاه واقعی کورش و همسرش (کاسان دان - ملکه وقت) نه در محفظه داخلی، بلکه به صورت مخفی در بالای سقف جاسازی شده بوده است! این محفظه در سال 1338 هنگام کندن درخت انجیر وحشی که بر سقف روییده بود به وسیله باستان شناسان کشف شد و مشخص شد که پیشتر مورد دستبرد قرار گرفته و تخلیه شده است!

کوروش نخستین پادشاه و بنیان‌گذار شاهنشاهی هخامنشی بود. کوروش به مدت سی سال، از سال ۵۵۹ تا ۵۲۹ پیش از میلاد، بر ایران سلطنت کرد.

مرگ کورش در سال سی‌ام سلطنت او در حدود سال ۵۲۹ پیش از میلاد اتفاق افتاده‌است. روایات مختلفی دربارهٔ مرگ کوروش وجود دارد.

هرودوت می‌نویسد، راجع به در گذشت کوروش روایات مختلف است اما من شرحی را که بیشتر در نظرم معتبر می‌نماید نقل می‌کنم. کوروش در آخرین نبرد خود به قصد سرکوب قوم ماساگت (ماساژت) قومی از سکاها که با حمله به نواحی مرزی ایران به قتل و غارت می‌پرداختند، به سمت شمال شرقی کشور حرکت کرد، میان مرز ایران و سرزمین سکاها رودخانه‌ای بود که لشگریان کوروش باید از آن عبور می‌کردند.

هنگامی که کوروش به این رودخانه رسید، تهم‌رییش (تومیریس) ملکهٔ سکاها به او پیغام داد که برای جنگ دو راه پیش رو دارد یا از رودخانه عبور کند و در سرزمین سکاها به نبرد بپردازند و یا اجازه دهند که لشگریان سکا از رود عبور کرده و در خاک ایران به جنگ بپردازند. کوروش این دو پیشنهاد را با سرداران خود در میان گذاشت. بیشتر سرداران ایرانی، جنگ در خاک ایران را برگزیدند، اما کرزوس امپراتور سابق لیدیه و دایی مادر کوروش که تا پایان عمر، به عنوان یک مشاور به کوروش وفادار ماند، جنگ در سرزمین سکاها را پیشنهاد کرد.

کوروش نظر کرزوس را پذیرفت و از رودخانه عبور کرد. نخست عده‌ای از جنگاوران ماساگت‌ها به رهبری سپارگاپیس فرزند ملکه، به دسته‌ای از سربازان لشکر کوروش که از بقیه جدا افتاده‌بودند، حمله کرده و همه را به خاک هلاکت انداختند. بعد از آن پیروزی آنها بر سفرهٔ طعام بازمانده از لشکر کوروش نشسته و با اشتیاق فراوان انقدر خوردند و نوشیدند که مست و بیهوش شدند.


نمای داخلی مقبره کوروش


پارسیان در این هنگام وقت را غنیمت شمرده بر سر آنها ریختند و سپارگاپیس را اسیر کردند. سپارگاپیس وقتی به هوش آمد و خود را اسیر دید، از کوروش استدعا کرد که غل و زنجیر از او بردارند. کوروش این تقاضا را اجابت کرد. وقتی دستان او آزاد شد، از شدت ننگ و عار خود را درجا کشت. بعد از جنگی بین دو سپاه درگرفت که از جهات شدت و خشونت در میان سایر اقوام سابقه نداشت و عاقبت ماساگت‌ها غلبه کردند و خود کوروش نیز کشته‌ شد.

shamamai - ایران - کوردستان
بسیاری از مورخان براین باورند ماساگتها جسد او را پس ندادن و این مقبره را به رسم یادبود از وی ساختند
یکشنبه 8 آبان 1390

خلیج همیشه فارس - انگلیس - انگلیس
shamamai - ایران - کوردستان . بسیاری غلط کردند که کفته اند. بسیاری دشمن ایران و ایرانی هستند . بسیاری باید بروند تاریخ را خوب بخوندد تا مزخرفات - بسیاری - را قرقره نکند و پس بدهد . تا کور شود هر انکه نتواند ایران یکپارچه و تاریخ پر افتخار ایران را ببیند. درود بر کرد , ترک , فارس , لر , بلوچ , عرب و .. ایرانپرست درود بر کورش درود بر خاندان پر افتخار پهلوی
یکشنبه 8 آبان 1390

faryad_sabz1388 - ایران - تهران
با درود نحوه کشته شدن او مهم نیست مهم ان است که مردانه کشته شد
یکشنبه 8 آبان 1390

خلیج همیشه فارس - انگلیس - انگلیس
faryad_sabz1388 - ایران - تهران . درود بر تو ایرانی با شرف و همچنین چگونه زندگی کردن کورش بزرگ مهم هست و چکونه از افراد یاد کردن مهم هست . با همه این حرفها کورش بزرگ در پاسارگاد دفن شده و در تاریخ دراین باره نوشته شده.
یکشنبه 8 آبان 1390

kiyasha - المان - برلین
من اسم دخترم را کاتاندا گذاشتم که یک بار از یک باستان شناس ایرانی شنیدم که بعدها در کتب آلمانی به اسم کاسان دان برخردم ، ولی اسم دختر من شاید با این اسم کمی فرق کند ولی ما آن را به عشق همسر کوروش بر روی دخترمان گذاشتیم و همه آن را زیبا می دانند. من این اسم را به همه پیشنهاد می کنم پیروز باشید
یکشنبه 8 آبان 1390

saeid.j - انگلستان - کاونتری
همه ی تاریخ نویسان با این نوشته ی نوسنده ی یونانی مخالف هستند. این نویسنده در ضمن از روی کینه تاریخ نوشته و خودش هم در گوشه کنار تاریخش می گوید. این تاریخ صدها سال بعد از کورش بزرگ نوشته شده در صورتی که این تاریخ نویس یونانی دیالوگ های بین افراد را هم می داند!!!!!!. دیگر آنکه من نمیدونم کوردستان کجاست که این دوستمون از اونجا دیدگاه می فرسته
یکشنبه 8 آبان 1390

sarbaz007 - المان - المان
این داستان چرته امروز که سال روز کوروش بزرگ به همه ایرانیان خجسته باد
یکشنبه 8 آبان 1390

silencio - فرانسه - پاریس
خلیج همیشه فارس - انگلیس - انگلیس@ ادب و داشتن یه کم ظرفیت هم خوب چیزیه واقعاً! نکنه به اسم کردستان حساسیت داری! کردها از ایران بیرون نمیرن، چون اولین اقوام این سرزمین " ماد "ها بودن! مادها همان کردهای امروزی هستن!
دوشنبه 9 آبان 1390

killsatkillsat - ایران - تهران
مرسی خلیج همیشه فارس - انگلیس - انگلیس دسته گلت درد نه کنه
دوشنبه 9 آبان 1390

zari goli - ایران - کرمانشاه
faryad_sabz1388 - ایران - تهران با شما موافقم :). درود بر مردان آزاده، آزاد اندیش و با غیرت ایرانی.. از دیروز تا به فردا
دوشنبه 9 آبان 1390

Royan - آلمان - بوخوم
مهم نام کوروش کبیر است که همانند سندی پر افتخار و تاجی پر شکوه بر سر ایران سایه انداخته, آخوندا و طرفداران انها خودشون را هم بکشند نمیتواند نام این شخص بزرگ را از تاریخ ایران و دل جوانان ایرانی حذف بکنند و حکومت پهلوی تنها حکومتی بود که انچه را شایسته پاسداری از نام بزرگ کوروش بود انجام داد و اگر انقلابی نمیشد با بکار بردن عقاید کوروش ملت ایران را و خاک وطن را به بالاترین مکان ممکن در دنیا می رساند.
دوشنبه 9 آبان 1390

silencio - فرانسه - پاریس
saeid.j - انگلستان - کاونتری. دوباره تاکید می‌کنم کردستان یکی‌ از استانهای ایرانه آقا فارسه نژاد پارست!!!ولی‌ این کاونتری کجاست؟
دوشنبه 9 آبان 1390

silencio - فرانسه - پاریس
مدیر سایت@ برید تره خورد کنید بهتره! نظر من رو حذف کردید! به خاطر اینکه گفتم مادها کردهای امروزی هستن!؟ عجب!
دوشنبه 9 آبان 1390

silencio - فرانسه - پاریس
saeid.j - انگلستان - کاونتری. کردستان کجاست!!!؟ مگه استان کردستان رو نمیشناسید!!!!؟ شما افغانی هستین یا تاجیک!!!!؟ یا عرب!!!!؟ کردها اولین اقوام این خاک بودن، مادها* وقتی‌ که شما برای حسن و حسین سینه میدریدید من ...آتیش میزدم اجنبی!
دوشنبه 9 آبان 1390

MIRZADEH I ESHGHI - دوسلدورف - دوسلدورف
به احترام کوروش ونامش هم که شده از اهانت به همدیگه-حداقل در اینجا زیرنام نامی کورش- پرهیز کنید.
دوشنبه 9 آبان 1390

Sarbazeh Kourosheh Kabir - امریکا - سن فرنسیسکو
همه می توانند در ایران زندگی کنند. ایرانی انقدر بزرگوار هست که مانند فرهنگ های بزرگ امریکا و اروپا اجازه دهد همه در خاکش زندگی و کار کنند و لقمه یی برای خود و خانواده فراهم کنند. اما دیکتاتوری واشغالگری کشوری و فرهنگیه مسلمانها و عربهایه وحشی و پست و بی فرهنگ و بی کلاس باید خاتمه یابد و اگر کسی از این اشغالگری خونش به جوش نمی اید او یک ایرانی نیست. ایران من قبل از تجاوز واشغالگری 60 در صد زرتشتی و 40 درصد مسیحی وکلیمی بود.
دوشنبه 9 آبان 1390

سرباز ایران - ایران - بلوچستان
مهم افکار واندیشه های کوروش بزرگ است جسد ونحوه دفن شدن مهم نیست
دوشنبه 9 آبان 1390

baba123 - اسپانیا - بارسلونا
. shamamai - ایران - کوردستان. بسیاری از مورخان بر این باور نیستند عزیزم شما و سایر اعضای بسیج بر این باورید و هدفتون تخریب کوروش است.ولی کور خوندید و نوادگان همین کورش شما کوچولوها را به زیر خواهد کشید . saeid.j - انگلستان - کاونتری. هسته اولیه قوم هخامنشی رو مادها و پارسها تشکیل میدادند .مادها همان کردهای امروزی هستند و اصیلترین نژاد ایرانی کردها هستند بنا به سند و مدرک .شما هم اگه عرب نبودید پدر مادرت اسم عربی سعید رو واست انتخاب نمیکردن!!!!.
دوشنبه 9 آبان 1390

خلیج همیشه فارس - انگلیس - انگلیس
silencio - فرانسه - پاریس . عزیزم چیه شلوغش کردی ؟؟ بدونه اینکه کامنت من را تا اخرش بخونی قضاوت کردی و به من انگ بی ادبی کردن و نژادپرس بودن زدی !!!؟؟؟ ما ایرانی ها هر چی میکشیم ازین قضاوت زودهنگام هست . برو یک بار دیگه کامنت من را بخون . آخرش گفتم : درود بر کرد , ترک , فارس , لر , بلوچ , عرب و .. ایرانپرست . برای من نژاد و قومیت مهم نیست ایران و ایرانی را دوست داشتن مهم هست . من 2 سال در کردستان سرباز بودم عاشق کردستان و کردهای ایران هستم همه جای ایران سرای من است.
دوشنبه 9 آبان 1390

*پسر شجاع* - ایران - تهران
خلیج همیشه فارس - انگلیس - انگلیس..shamamai - ایران - کوردستان..baba123 - اسپانیا - بارسلونا ..من این مطلب رو قبلا دیده بودم که به نظرم رسید که مربوط به این مطلب هست. اینجا بنویسم. 1)سرنوشت جسد کوروش در سرزمین سکاها خود بحثی دیگر دارد. پس از بیست سال که از مرگ کوروش می گذشت به فرمان داریوش، جنازه ی کوروش را بدینگونه به پارس نقل کردند..شش ساعت قبل از ورود جنازه به شهر پرسپولیس ( تخت جمشید )، داریوش با درباریان تا بیرون شهر به استقبال جنازه رفتند و جنازه را آوردند. نوزاندگان در پیشاپیش مشایعین جنازه، آهنگهای غم انگیزی می نواختند، پشت سر آنان پیلان و شتران سپاه و سپس سه هزارتن از سربازان بدون سلاح راه می پیمودند، در این جمع سرداران پیری که در جنگهای کوروش شرکت داشته بودند نیز حرکت می کردند. پشت سر آنان گردونه ی باشکوه سلطنتی کوروش که دارای چهار مال بند بود و هشت اسب سپید با دهانه یراق طلا بدان بسته بودند پیش می آمدند. جسد بر روی این ردونه قرار داشت.
دوشنبه 9 آبان 1390

*پسر شجاع* - ایران - تهران
2)محافظان جسد و قراولان خاصه بر گرد جنازه حرکت می کردند. سرودهای خاص خورشید و بهرام می خواندند و هر چند قدم یک بار می ایستادند و بخور می سوزاندند. تابوت طلائی در وسط گردونه قرار داشت. تاج شاهنشاهی بر روی تابوت می درخشید، خروسی بر بالای گردونه پر و بال زنان قرار داده شده بود، این علامت مخصوص و شعار نیروهای جنگی کوروش بوده است. پس از آن سپهسالار بر گردونه جنگی ( رتهه ) سوار بود و درفش خاص کوروش را در دست داشت. بعد از آن اشیا و اثاثیه ی زرین و نفایس و ذخایری که مخصوص کوروش بود ( یک تاک از زر و مقداری ظروف و جامه های زرین ) حرکت می دادند.همین که نزدیک شهر رسیدند داریوش ایستاد و مشایعین را امر به توقف داد و خود با چهره ای اندوهناک،‌ آرام بر فراز گردونه رفت و بر تابوت بوسه زد، همه ی حاضران خاموش بودند و نفس ها حبس گردیده بود. به فرمان داریوش دروازه های قصر شاهی ( تخت جمشید ) را گشودند و جنازه را به قصر خاص بردند. تا سه شبانه روز مردم با احترام از برابر پیکر کوروش می گذشتند و تاجهای گل نثارش می کردند و موبدان سرودهای مذهبی می خواندند.
دوشنبه 9 آبان 1390

*پسر شجاع* - ایران - تهران
3)روز سوم که اشعه ی زرین آفتاب بر برج و باروهای کاخ با عظمت هخامنشی تابید، با همان تشریفات جنازه را به طرف پاسارگاد ( شهری که مورد علاقه ی خاص کوروش بود ) حرکت دادند. بسیاری از مردم دهات و قبایل پارسی برای شرکت در این مراسم سوگواری بر سر راهها آمده بودند و گل و عود نثارش می کردند. .در کنار رودخانه ی کوروش کر) مرغزاری مصفا و خرم بود. در میان شاخه های درختان سبز و خرم آن بنای چهار گوشی ساخته بودند که دیوارهای آن از سنگ بود. هنگامی که پیکر کوروش به خاک می سپردند، پیران سالخورده و جوانان دلیر، یکصدا به عزای سردار خود پرداختند. در دخمه مسدود شد، ولی هنوز چشمها بدان دوخته بود و کسی از فرط اندوه به خود نمی آمد که از آن جا دیده بردوزد. به اصرار داریوش، مشایعین پس از اجرای مراسم مذهبی همگی بازگشتند و تنها چند موبد برای اجرای مراسم مذهبی باقی ماندند.
دوشنبه 9 آبان 1390

Azadikhah - هلند - تکسل
MIRZADEH I ESHGHI - دوسلدورف - دوسلدورف: هر کس در عقیده و نظر آزاد هست ولی‌ اول برای خودت یک فکری بکن که طرفدار مجلس ترسو و یک دولت دزد و جنایتکار هستی‌ بعد به دیگران پند و نصیحت کن.حیف این کورش که الان این حکومت دزد و جنایتکار اسلامی که بخوان باهاش پوز بدن چون که هیچ نوع شرافت و انسانیتی ازش نیاموختند
سه‌شنبه 10 آبان 1390

Azadikhah - هلند - تکسل
درود بر ازاد مرد بزرگ کوروش هخامنشی
سه‌شنبه 10 آبان 1390

+1
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.