بررسی روزنامه های صبح تهران - شنبه هفتم آبان

بررسی روزنامه های صبح تهران - شنبه هفتم آبان


روزنامه های اول هفته تهران در مقالات اصلی خود به انتقاد و حمله به وزیر امور خارجه آمریکا به خاطر گفته های وی در رسانه های فارسی زبان و خطاب به ایرانیان پرداخته و در عین حال سخن یک ژنرال سابق آمریکائی را علیه سرداران و فرماندهان سپاه پاسداران ایران نشانه وجود روحیه میلیتاریستی در آمریکا خوانده اند. هشدار امامان جمعه در خطبه های نماز دیروز به دولتمردان و سرمایه دارانی که در انتخابات هزینه می کنند از جمله مطالب مهم دیگر روزنامه هاست.

تهران امروز تیتر اول خود را به نقل از امام جمعه تهران "هشدار به توزیع پول در انتخابات" اختصاص داده و ابتکار همین گزارش را با عنوان از "از فیلتر شورای نگهبان نمی گذرید" منعکس کرده است.

روابط ایران و سعودی

کیهان به نقل از اسرائیل نوشته "جدی ترین علیه ما حاکمیت اسلام سیاسی در منطقه است" و رسالت از زبان پارلمان اروپا در تیتر اول خود هشدار داده که "نیروهای عربستان از بحرین خارج شوند".

در مقدمه ضمیمه روزنامه شرق که به تحولات منطقه، بهار عربی و روابط ایران و سعودی اختصاص دارد دکتر حسین رویوران نوشته کشور همسایه ایران یعنی عربستان سعودی باید به شکل جدی‌، مورد تحلیل مسوولان امر قرار گیرد و توجه به تحرکات آن، فراموش نشود. این کشور انتخاب خود را کرده است و به عنوان رژیمی محافظه‌کار به دنبال حفظ وضعیت موجود در منطقه است در حالی که ایران به دلیل ماهیت انقلابی خود به دنبال تغییر وضع موجود است. به همین دلیل هم ایران با اجلاس بیداری اسلامی و با موضع‌گیری‌های خود در قبال تحولاتی که در کشورهای عربی در حال وقوع است، در مقابل عربستان سعودی قرار گرفته است.

نویسنده کارشناس مسائل منطقه تاکید کرده تهران اعلام کرده خود را در کنار موج بیداری می‌داند ولی ریاض خود را در تضاد با موج بیداری تعریف می‌کند. زین‌العابدین بن‌علی را می‌پذیرد، علی‌عبدالله صالح را درمان می‌کند، به بحرین نیرو اعزام می‌کند به اردن برای تایید رضایتمندی مردم این کشور، پول می‌دهد و در مصر در تقابل با محاکمه مبارک قرار می‌گیرد و تلاش می‌کند تا روند موجود را مدیریت کند. همه اینها به خوبی بیانگر این مساله است که ریاض شرایط منطقه‌ای خوبی ندارد و هرچند تلاش کرد تا در پرونده سوریه امتیازی به دست آورد اما تاکنون موفق نشده است و این شرایط به زیان عربستان در حال وقوع است.

به نوشته این تحلیلگر در ضمیمه شرق عربستان احساس می‌کند ایران می‌تواند در تحولات اخیر، الگو قرار گیرد و پایگاه اصلی حمایت از بسیاری از تحولات منطقه‌ای باشد به همین دلیل هم سرکوب ایران هم به نفوذ عربستان در سطح منطقه کمک می‌کند و هم تضادهای گذشته و حال را به سود این کشور، به اتمام می‌رساند. موضوعی که نباید در فرآیندهای تصمیم‌سازی به فراموشی سپرده شود این است که شرایط سیاسی در منطقه سیال است، از این رو ممکن است ایران و عربستان عناصر ثابت منطقه باشند ولی چون شرایط سیال است پایگاه این دو کشور در حال تغییر است.

آن ها در آرزوی زوال غرب ماندند

صادق زیباکلام در مقاله ای در شرق به بررسی موضوعی پرداخته که روزنامه های جناح راست و تندرو از آن به عنوان مقدمه فروپاشی غرب و نظام سرمایه داری یاد می کنند. یعنی تظاهرات ضد وال استریت.

این استاد دانشگاه در مقاله خود بیش از دو قرن و نیم از انقلاب صنعتی در اروپا، پیدایش سرمایه‌داری و ظهور غرب به شکل و صورتی که ما امروزه می‌شناسیم، می‌گذرد. طی این ۲۵۰ سال، بسیاری از صاحبنظران برجسته و رهبران سیاسی قدرتمند ظاهر شدند که سقوط سرمایه‌داری را خیلی صریح، قطعی و اجتناب‌ناپذیر پیش‌بینی کردند. کارل مارکس، لنین، استالین، مائو و فیدل کاسترو از جمله چهره‌های مهم تاریخی بودند. در میان رهبران کشورهای جهان سوم هم محمدرضا پهلوی در اوج قدرت، اقتدار گفت اگر غرب به خود نیاید فاشیزم و کمونیزم آن را به زودی ساقط خواهند کرد.

نویسنده مقاله زوال وال استریت سپس با اشاره به معمر قذافی، رهبر سابق انقلابی لیبی و مانیفست کتاب سبزش که سقوط نظام سرمایه‌داری حاکم بر غرب را اعلام کرد به پل پیت، رهبر خمرهای سرخ حکومت کامبوج در اوایل دهه ۱۳۵۰ و صدام حسین، هوگو چاوز و دیگر رهبران ضدغربی جهان‌سوم پرداخته است.

مقاله شرق با این تاکید به پایان می رسد که دلایل زیادی می‌توان برشمرد که چرا غرب توانسته بدل به نظامی موفق و عملا بی‌بدیل شود. همه ادله‌ یک طرف و دلیلی که به‌نظر می‌رسد مادر همه دلایل باشد در طرف دیگر. آن نظام اقتصادی که به مخالفش امکان ابراز مخالفت بدهد، دور از تصور است که روزی سقوط کند. نظامی که به مخالفانش اجازه به راه‌انداختن جنبش اشغال وال‌استریت می‌دهد و حداکثر پلیس آنان را جریمه می‌کند، دور از تصور است که سقوط کند.

نقل از وزیر خارجه آمریکا

"پاسخ تهران به کلینتون" گزارش اصلی شرق است، جام جم خبر داده که "روسای قوا باید به مجلس گزارش سالانه بدهند"، "دو متهم جدید در پرونده اختلاس بانک دستگیر شدند" به نقل از دادستان تهران عنوان اول روزنامه جمهوری اسلامی است.

سخنان وزیر خارجه آمریکا در گفتگوهائی در برنامه نوبت شما شبکه تلویزیونی بی بی سی فارسی و برنامه پارازیت در صدای آمریکا؛ موضوع مقالات انتقادآمیزی در تمامی در نشریات امروز تهران است که بسیاری از آن ها در مقالاتی همانند به این کار پرداخته اند. در این میان نشریات جناح راست و روزنامه هائی مانند کیهان و رسالت در مقالات و طنزنوشته های متعدد ادعا کرده اند که خانم هیلاری کلینتون گفته است آمریکا به جنبش سبز ایران کمک های فراوانی کرد.

این نکته چنین که از نوشته چند روزنامه برمی آید در برنامه های این دو روزه صدا و سیمای جمهوری اسلامی هم تکرار شده است.

روزنامه جمهوری اسلامی با اشاره به همین موضوع در سرمقاله خود از رادیو تلویزیون جمهوری اسلامی انتقاد کرده که "چرا به جای استفاده از فرصت و خنثی کردن تبلیغات آمریکا، برای نزدیک کردن گروه های مختلف علاقه مند به نظام استفاده نکرده و طی دو روز گذشته با کنار گذاشتن مطالب اصلی و چسبیدن به حواشی و حتی ضمیمه کردن برداشت‌های نادرست به آنها، درست در جهت عکس آنچه می‌توانست برای جامعه و در مسیر سیاست منطقی "جذب حداکثری و دفع حداقلی" مفید باشد عمل کرد".

این مقاله نوشته این، از ابداعات رسانه ملی است که به جای تلاش برای اینکه پرطرفدار بودن نظام جمهوری اسلامی و بی‌اعتنائی همه مردم ایران به بیگانگان را به اثبات برساند، تلاش می‌کند وانمود کند بیگانگان دارای مخاطبانی در داخل کشور هستند! این سیاست تبلیغاتی، قطعاً به نفع کشور و نظام نیست. ما هنگامی در سیاست تبلیغاتی خود موفق خواهیم بود که از اعترافات بیگانگان برای بی‌مخاطب بودن آنها در داخل کشور و حتی در میان مخالفان حداکثر بهره‌برداری را بعمل آوریم.

در بخش دیگری از سرمقاله روزنامه جمهوری اسلامی با اشاره به آن چه وزیر خارجه آمریکا در مورد علاقه مندی آن کشور برای مذاکره با دولت ایران گفت ابراز تعجب شده که چرا وزیر کشور بزرگی چون آمریکا با این همه امکانات هنوز قانون اساسی جمهوری اسلامی را مطالعه نکرده که بداند تعیین سیاست های کلی نظام از جمله تصمیم گیری درباره ارتباط ایران و آمریکا به عهده رهبر است.

ابتکار در سرمقاله خود نوشته خانم کلینتوندر این مصاحبه، درباره آمادگی آمریکا برای ارتباط مستقیم و غیرمستقیم با دولت ایران صحبت کرد و درعین‌ حال آمادگی کشورش را برای کمک به گروه‌ های برانداز علیه ایران اعلام کرد. وی ضمن وعده به کسانی که به زعم او در آینده، بنای حرکت‌های اعتراضی دارند، اعلام کرد که آماده دخالت از نوع اقدامی که در لیبی انجام دادند، هستند.

به نوشته ابتکار واقعاً هرکسی‌که این سخن را شنید، فارغ از میزان وابستگی یا مخالفتش با جمهوری اسلامی، بر ناشیگری خانم وزیر خندید. هنوز تفاوت‌های ساختاری نظام ایران با کشور عقب‌مانده و قبیله‌سالار و دیکتاتوری لیبی را نمی‌داند. در تصور او رابطه مردم ایران با حکومتشان همچون ارتباط مردم ستمدیده لیبی با حاکمان هوسران و دیوانه آن کشور است.

به نوشته این مقاله خانم وزیر در جایی از مصاحبه‌اش دلیل حمایت‌ نکردن و دخالت ‌ننمودن مستقیم آمریکا را در حوادث سال۸۸ میزان حساسیت و نفرت ملت ایران از دخالت خارجی و کشورش برشمرد؛ ولی هم‌زمان اعلام کرد که اکنون آماده دخالت هستند. البته اذعانش به نفرت مردم ایران درست بود؛ اما معلوم نیست که براساس کدام متغیر، او گمان می‌کند که امروز در ایران برای آمریکا فرش قرمز پهن شده است.

وظیفه مردم علاقه مند به دولت در دو ثانیه

محمد حسین روانبخش در ستون طنز مردم سالاری نوشته یکی از مختصات اوضاع گل و بلبل روزگار ما این است که برای هر کاری زمان مشخص وجود دارد . برای مثال برای افتتاح راه آهن اصفهان - شیراز، زمان مشخص شده چند روز مانده به انتخابات سال ۸۸ بود ولی برای راه اندازی حالا حالاها زمان داریم! برای کاهش نرخ تورم که الان شش سال است که وعده داده می شود که از شش ماه دیگر تک رقمی خواهد شد با همه پایین و بالا کردنها و بازی با چگونگی محاسبه نرخ تورم هم خیلی زمان لازم است! خیلی یعنی اگر دو دوره دیگر هم قوه مجریه دست همین برادران کاربلد باشد، چنین اتفاقی نمی افتد!

نویسنده سپس به "داستان پر آب چشم مسکن مهر" پرداخته و نوشته یک مثال دم دستی دیگر: قیمت تخم مرغ یکباره سر به فلک می زند، در چنین وضعیتی دولت چندین هفته است که دارد زحمت می کشد و مرغها را ترغیب می کند که بیش از پیش تخم بگذارند و نگران تناسب اندامشان نباشند; با این حال فایده ندارد و احتمالا چندین ماه یا چندین سال یا چندین قرن زمان نیاز است تا به مرغ و خروس ها حالی کنند که گول استکبار را نخورید و بگذارید تخم مرغ ارزان شود... اما در همین اوضاع و احوال محمود احمدی نژاد گفته که مردم ظرف ۲ ثانیه مخالفان را از سر راه بر می دارند.

طنزنویس مردم سالاری تاکید کرده حتما می دانید که مردم در جمله بالا یعنی چی؟! خوب، با توجه به اینکه مردم مورد نظر محمود احمدی نژاد این همه انرژی دارند چرا ظرف چند ماه نمی توانند قیمت تخم مرغ را کاهش دهند؟! ما از کنار پروژه های نیمه تمام افتتاح شده، مسکن مهر غم افزا، وضعیت نامناسب اقتصادی و... می گذریم و به همین تخم مرغ اکتفا می کنیم! راستش را بخواهید وظیفه مردم مستقر در قوه مجریه این کارها است نه از سر راه برداشتن مخالفان!

درآمدهای پنهان و بدهی های آشکار دولت

مردم سالاری از زبان امام جمعه شمیران نوشته "درآمد دولت های نهم و دهم برابر با درآمد کل دولت های قبل از آن است"،"دنبال افزایش نرخ ارز نیستیم" به نقل از مقامات بانک مرکزی تیتر اول جهان صنعت است و دنیای اقتصاد در گزارش اصلی خود "بورس تهران پس از نجات یورو" را مطرح کرده است.

موسی منعم در سرمقاله جهان صنعت به مصاحبه معاون بانک مرکزی اشاره کرده آن جا که از "مکانیزم فعلی بانک مرکزی برای فروش ارز به مردم از طریق بانک‌ها" سخن گفته در حالی که امروز خرید ارز از بانک آنقدر مشکل و غیرقابل دسترس شده است که حتی صدای برنامه‌های خبری سیما که عموما در تلاش برای سفیدنمایی وضعیت اقتصادی کشور هستند را هم در آورده است.

نویسنده این مقاله مدعی شده ادعاهای مقامات بانک مرکزی با آمار این بانک نمی خواند و بلکه مغایرت دارد.

سرمقاله جهان صنعت در توضیح اعتراض خود نوشته در بودجه هر سال مجلس نرخ هر بشکه نفت و قیمت دلار را مشخص می‌کند. همیشه قیمت دلار در قانون بودجه کمی پایین‌تر از بازار آزاد تعیین می‌شد تا هم موج گرانی و تورمی ایجاد نکند و هم درآمدی برای دولت باشد. البته در سال‌های گذشته رقم مابه‌التفاوت بسیار کمتر از رقم یکصد تومان برای هر دلار بود. این درآمد همیشه برای دولت محفوظ بود اما درآمد بسیار بالایی نبود.

مقاله این روزنامه ادامه داده که دولت در سال ۹۰ یکباره نرخ رسمی ارز را حداقل به طور میانگین یکصد تومان بیش از آنچه در بودجه مصوب شده بود، بالا برد و همین امر باعث شد تا کارشناسان و مجلس نسبت به این درآمد پنهان دولت واکنش نشان دهند و برای آشکار شدن آن دولت را موظف کنند تا رقم مابه‌التفاوت را تا ریال آخر به خزانه واریز کند. در واقع بانک مرکزی روزانه از محل فروش بشکه‌های نفت دلار تحویل می‌گرفت و آن را در بازار آزاد بیش از یکصد تومان بالاتر از قیمت مصوب -با توجیه کنترل بازار ارز- به‌فروش می‌رساند و تنها رقمی را که مصوب قانون بودجه بود به خزانه واریز می‌کرد که در این باره هم توضیح شفافی ارایه نشد و هنوز هم رسانه‌ها در این زمینه ابهام دارند.

افسانه قانع در گزارشی در تهران امروز به بدهی های دولت به تهرانی ها پرداخته و نوشته مهرورزی شعار اصلی دولتی است که با سفر به شهرها و روستاهای کشور در طول ۶ سال گذشته کوشیده است مسائل و مشکلات مردم را به شیوه‌ای مستقیم و نزدیک حل و فصل کند اما به نظر می‌رسد مردم تهران دربرنامه مهرورزی دولت جایی ندارند. به گونه‌ای که برآوردهای مالی کارشناسان شهری خبر از بدهکاری ۳۸۶۲میلیارد تومانی دولت به شهروندان تهران می‌دهد.

به نوشته این گزارش دولت در شرایطی به عنوان بزرگ‌ترین بدهکار به مردم شهر تهران شناخته می‌شود که این دولت سال‌ها قبل طعم مدیریت شهری و مشکلاتی که در این حوزه وجود دارد را چشیده بود و آشنا به اداره پایتخت بود اما گویا زمانی که رئیس‌جمهور از خیابان بهشت به پاستور سفر کرد تمام مسائل و معضلات شهر تهران را نیز از یاد برد و در نهایت دولت دهم به بزرگ‌ترین بدهکار به شهروندان تهرانی تبدیل شد.

تهران امروز تاکید کرده مطالبات دولت به شهروندان تهرانی تنها به حوزه حمل‌ونقل عمومی و در راس آن مترو و اتوبوس مربوط نمی‌شود بلکه دولت درتمام حوزه‌های مدیریت شهری به تمامی شهروندان تهرانی بدهکار است. سرانه هر شهروند تهرانی از بودجه کلانشهر تهران برابر ۹۱۱ هزار تومان می شود.

بخل و خست زنان

به گزارش ابتکار حجت الاسلام محسن قرائتی استاد حوزه علیمه و دانشگاه در یک سخنرانی درباره بخیل گفته است:ما آدم داریم شعر می‌گوید و شعرهایش را به کسی نمی‌دهد. خانه‌شان قالی دارد، به عروس نمی‌گوید: شما عروسی دارید قالی مرا ببرید. می‌گوید: نه چشمش کور، برود اجاره کند. خانم حقوق دارد، ولو مالک است حق دارد به شوهرش ندهد. این حق خانم است که حقوق خودش برای خودش باشد. اما حالا اگر شوهرش نیاز دارد به او بدهد. نه! وظیفه‌ من نیست. خودش برود کار کند. چقدر سرمایه‌ها در بانک خوابیده و چقدر جوان‌ها اگر یک مبلغی داشته باشند به کار وادار می‌شوند. و این آقایی که پولش در بانک‌ها خوابیده بخل می‌کند. یعنی اگر این بخل از جامعه برداشته شود همه‌ جوان‌های بیکار ما سرمایه‌دار می‌شوند. یک وامی می‌گیرند و شروع به کار می‌کنند.

به گزارش این روزنامه گوینده نقل کرده دادستان تهران حدود بیست سال پیش به من گفت: در تهران ۵۰۰ زن جوان بیوه هست. ۵۰۰ هزار زن جوان بیوه برای بیست سال پیش است. الآن شاید یک میلیون باشد. از زن‌ها بپرسیم نظر شما چیست؟ می‌گویند: نه! ما می‌گوییم: مرد نباید هوس‌باز باشد، مرد نباید روی عیاشی زن دوم بگیرد. مردی که پول ندارد، خانه ندارد، نمی‌تواند دو تا زن را اداره کند حرام است.

تاکید آقای قرائتی به نوشته ابتکار این است که اما اگر یک مردی توان جسمی دارد، توان مالی دارد، دو تا ماشین، دو تا خانه، دو تا موبایل، دو تا دو تا دو تا، ولی زن می‌گوید: نخیر! خدا یکی زن هم یکی. یعنی چه؟ یعنی آن یک میلیون زن جوان به درک! گناه می‌کنند به درک! می‌سوزند به درک! بخل زن‌ها است. بخل زن‌ها باعث می‌شود که یک میلیون زن جوان بیوه هست.
+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.