پیروزی اسلامگرایان در انتخابات تونس , راشد غنوشی از موفقیتها و ناکامی های ایران می گوید

پیروزی اسلامگرایان در انتخابات تونس

اسلامگرایان وعده دادند حقوق زنان را محترم بشمارند

بی بی سی : نتایج اولیه انتخابات تونس حاکی از پیشتازی قاطع اسلامگرایان است و در همین حال ناظران بین المللی از چگونگی برگزاری رای گیری تمجید کرده اند.

مهرداد فرهمند، خبرنگار اعزامی بی بی سی فارسی به تونس می گوید که شمارش بخشی از آرا نشان می دهد حزب اسلامگرای "نهضت" با اختلاف بسیار زیادی از رقبا پیش افتاده است. احزاب "ائتلاف برای جمهوری"، "دموکراتیک پیشرو" و "کنگره برای جمهوری" در مکانهای بعدی قرار دارند.

این اولین انتخابات در تونس پس از قیام مردم علیه حکومت زین العابدین بن علی و سرنگونی او در ژانویه گذشته است. او 23 سال در مسند قدرت بود.

این رای گیری برای انتخاب 217 عضو مجلس موسسان برگزار شده است. نمایندگان این مجلس وظیفه دارند رییس دولت موقت تونس را انتخاب می کنند و پیش نویس قانون اساسی جدید را می نویسند.

هیاتی از ناظران اروپایی می گویند این انتخابات آزادانه و منصفانه برگزار شده است. باراک اوباما، رییس جمهوری آمریکا نیز گفته است این رای گیری "یک پیشرفت مهم" است.

نماینده دیده بان حقوق بشر نیز آن را نمونه ای درخشان خوانده است.

مقامهای تونس می گویند 90 درصد ثبت نام کنندگان به پای صندوقها رفته اند. نتایج نهایی فردا سه شنبه اعلام می شود.

انتظار می رود حزب اسلامگرای میانه رو "نهضت" بیشترین آرا را کسب کند ولی نتواند اکثریت کرسی های مجلس موسسان را به دست بیاورد.

مهرداد فرهمند، خبرنگار اعزامی بی بی سی فارسی به تونس، می گوید در حالی که هواداران این حزب از پیروزی قریب الوقوع آن شادمان هستند، بخشهایی از جامعه این کشور نگران به قدرت رسیدن اسلامگرایان و چشم انداز تشکیل حکومتی تندرو هستند.

اما راشد غنوشی، رهبر حزب "نهضت" در گفتگویی اختصاصی با بی بی سی فارسی گفت: "هیچکس در نهضت نیست که در اسلام شکی داشته باشد. اسلام مرجع ماست و هیچکس در این مورد اختلاف نظری ندارد. هیچکس در نهضت تردیدی در دموکراسی ندارد. هیچکس در نهضت تردیدی در برابری زن و مرد ندارد. هیچکس در نهضت نمی گوید که فلان حزب را باید منحل کرد چون کمونیست و مخالف ماست."

"حزب دموکراتیک پیشرو" که یک حزب سکولار است، مهم‌ترین رقیب "نهضت" به شمار می‌رود.

گفت‌وگو با راشد غنوشی، رهبر حزب اسلامگرای نهضت تونس

راشد غنوشی از موفقیتها و ناکامی های ایران می گوید

راشد غنوشی، رهبر حزب "نهضت" تونس می گوید حکومت اسلامی ایران در سه دهه گذشته موفقیتها و ناکامی های گوناگونی را تجربه کرده است.

آقای غنوشی در گفتگویی اختصاصی با مهرداد فرهمند، خبرنگار اعزامی بی بی سی فارسی به تونس، ایستادگی در مقابل تحریمهای غرب و پیشرفت در حوزه فناوری را از دستاوردهای جمهوری اسلامی ایران دانست.

این رهبر ۷۰ ساله که انتظار می رود حزبش در انتخابات مجلس موسسان تونس به پیروزی چمشگیری برسد، زمستان پیش اندکی پس از سرنگونی زین العابدین بن علی از ریاست جمهوری، پس از ۲۰ سال تبعید به کشورش بازگشت.

آقای غنوشی که اسلامگرا شناخته می شود، از همان ابتدای ورود وعده استقرار نظامی دموکراتیک و عدالت اجتماعی را داد.

در حالی که منتقدان سکولار آقای غنوشی را متهم می کردند که قصد تشکیل حکومتی اسلامی به سبک آیت الله خمینی، بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران، را دارد، او در نقل قولی معروف گفت: "من خمینی نیستم."

مشروح مصاحبه مهرداد فرهمند با آقای غنوشی از نظرتان می گذرد:

نگرانی هایی درباره ماهیت اسلامگرای حزب نهضت ابراز شده است. پاسخ شما به این نگرانی ها چیست؟

به گمان من، نظام اسلامی، نظام شوراست و امروزه نزدیکترین نظام به آن، نظام دموکراتیک است. نظامی که کسی را به قدرت می رساند که مردم این قدرت را با شیوه صحیحی به او سپرده اند. نظام شورا، همه ابزار دموکراتیک را به کار می گیرد، مثل انتخابات و مجلس و اکثریت و اقلیت و غیره. بنابراین دموکراسی نزدیکترین نظام به نظام اسلامی شوراست.

بین مردم افرادی می گویند که حزب نهضت اکنون از آزادی و دموکراسی حرف می زند، اما اگر به قدرت برسد، افراطی و تندرو می شود.

حزب نهضت، حزب بزرگی است و حزب کوچکی نیست که از یک عده خاص تشکیل شده باشد. نهضت حزب بزرگی است که رنگها و صداهای گوناگون و فراوانی را در خودش گرد آورده است. اما این حزب بزرگ در مورد موضوعات بزرگ و اصلی اتفاق نظر دارد. هیچکس در نهضت نیست که در اسلام شکی داشته باشد. اسلام مرجع ماست و هیچکس در این مورد اختلاف نظری ندارد. هیچکس در نهضت تردیدی در دموکراسی ندارد. هیچکس در نهضت تردیدی در برابری زن و مرد ندارد. هیچکس در نهضت نمی گوید که فلان حزب را باید منحل کرد چون کمونیست و مخالف ماست. اما در این مجموعه بزرگ رنگها و صداهای گوناگونی وجود دارد و در مورد موضوعاتی هم اختلاف نظر هست و من که غنوشی باشم گاهی خودم را در اقلیت می بینم و گاهی در اکثریت چون نهضت یک نهاد است و نه یک طریقت صوفی که من پیر و شیخش باشم.

می خواهم نظر شما را درباره ایران و شیوه حکومت اسلامی در آن کشور بپرسم. به نظر شما این شیوه شکست خورده یا موفق بوده است؟

نمی تونیم به این سادگی حکم صادر کنیم. ناکامی و کامیابی دو چیز نسبی هستند و ایرانیها هم در چیزهایی موفق شدند و در چیزهایی هم نه. مثلاً در فناوری موفق بودند. ایران توانسته است در برابر محاصره بین المللی پایداری و با وجود تحریمها در فناوری پیشرفت کند. سالها پایداری در برابر محاصره پرفشار بین المللی کار ساده ای نیست. اینها موفقیتهای ایران است، اما ناکامیهایی هم داشته است.

و نمونه ناکامی هایش چیست؟

مثلاً انتخابات گذشته اولین انتخاباتی در ایران بود که بر سرش اجماع وجود نداشت. در حالی که همه انتخابات قبلی در ایران، مورد اجماع بود. نشانه سلامت انتخابات این است که مخالفان نتیجه آن را قبول کنند، اما اگر مخالفان نتیجه انتخابات را قبول نکنند، یعنی مشکلی وجود دارد.


khosh bavar - ایران - یزد
پیروزی اسلامگرایان در انتخابات تونس ! اگر غیر از این میبود, برایم تعجب اور بود ! ارزشهای دمکراسی و مترقی به " شعور سیاسی/ اجتماعی و زمان " احتیاج دارد, و اروپا هم " یک شبه " ره طولانی و سخت و حساس دمکراسی را طی نکرد و از طرفی چه در جهان اول و چه در جهانهای دیگر میتوان با بردباری و کمک از طریق رسانه های گروهی و رادیو و tv میتوان بمردم دمکراسی را اموخت ! شاد و راهنما باشیم .
سه‌شنبه 3 آبان 1390

klopatra7 - آلمان - دوسلدورف
در هر صورت ظاهرن این انتخابات عادلانه برگزار شده و اگه دولت دست اسلامیها هم بیفته هر چند که ما خوشمون نمیاد ولی وقتی که خواسته مردمه چاره ای نیست و خودشون خواسته اند با اینحال برایشان آرزوی موفقیت میکنم
سه‌شنبه 3 آبان 1390

ARTEMIS-SW - فرانسه - پاریس
عجب ناکامی ملایان ایران فقط انتخابات و تقلب بوده نه این همه جنایات قرون وسطی و اختناق و شکنجه/ مردک الاغ نمی داند غرب ملا را اورد و تمام بازیها فقط یک نمایش تهوع اور است/
سه‌شنبه 3 آبان 1390

YAS ABI - لز - برسل
ورود تونس به جرگه حکومت دموکراتیک و اسلامی را خوشامد میگوییم. خوب است که ضعفهای ایران را بشناسند و پند گیرند. ایران نقاط قوت و ضعف داشته و در مسیرتکامل است. در هر کشور اسلامی که دمو کراسی و رای مردم باشد مردم به حکومت مبتنی برقوانین اسلام رای میدهند. تونس غربزده ترین کشورشاخ افریقا بود! راستی بعضی شروع به توهین و داد و هوار میکنند جوش نزنیدتونس راه خود را خواهد رفت.ب
سه‌شنبه 3 آبان 1390

potatis - سوئد - مالمو
عرض تسلیت خدمت مردم تونس مخصوصا کودکان و نوجوانان که ۳۰ سال دیگه نسل سوخته لقب خواهند گرفت، امیدوارم غم آخرتون باشه.
سه‌شنبه 3 آبان 1390

مسیح پسر مریم - ایران - تهران
اینهم دلیلی روشن برای کسانی که ادعا میکردند این انقلاب ها برای نان و غیر اسلامیست.بلکه تماما اسلامی و برای اسلام است.
سه‌شنبه 3 آبان 1390

antidictatour - فرانسه - پاریس
فرانسه یکیو تونوفلوشاتوتوآب نمک میخوابونه میفرسته ایران این یکی هم ۳۰سال تو(کرتی)فرانسه توآب نمک خوابیده بود!خدا به خیربیاره!
سه‌شنبه 3 آبان 1390

kamran63 - فرانسه - لیون
klopatra7 - آلمان - دوسلدورف. با شما موافقم, چون که ظاهرا انتخابات سالمی بر گزار شده, و باید به رای مردم احترام گذاشت. هر چند که این حزب اسلامگرا تمامی دست اوردهای دموکراتیک کشور تونس را بر باد خواهد داد ...
سه‌شنبه 3 آبان 1390

kamran63 - فرانسه - لیون
khosh bavar - ایران - یزد. عزیز, با شما موافقم. من به این کشورهای شمال افریقا مسافرت کرده ام, و تا به قول شما اینها تا به ارزش واقعی دموکراسی پی ببرند حالاحالا ها وقت لازم است ! امروز نتیجه شمارش رای تونسی های مقیم فرانسه را منتشر کردند , حزب نهضه 50% کرسی های این منطقه ( 9 کرسی از 18 !!) را به خود اختصاص داد !!
سه‌شنبه 3 آبان 1390

Kouroshi - سوییس - لوکارنو
دیر آمدی، زود هم میخواهی‌ بری؟ شما خودتو با ایران مقایسه نکن. این جوری که نمی‌شه! بسیار از شنیدن این خبر خوشحال شدم. مردم تونس باید بدانند که راه دراز و پر از دردسر. تازه اولش، اول باید پدرتون دربیاد. دچار تحریم بشوید ، بد و بیراه بشنوید، شروع کنید به مهاجرت کردن، در دنیا دربدر بشوید، اون موقع وقتی‌ که فهمیدید یک من ماست چند میلی‌ گرم کره داره. و اجناس چینی‌ به خوردتون رفت، اون وقته تازه امکان داره بدونین کجا کار هستید. اون وقت تازه می‌فهمید ۱۰۰ برابر از ایران عقبتر هستید. ولی‌ باید برای هر پیشرفتی شروع کرد، شما شروع کردید، مبارکه.
سه‌شنبه 3 آبان 1390

Azadikhah - هلند - تکسل
امیدوارم تونس مثل ایران به اصطلاح اسلامی نشه که اون‌ها هم بیچاره میشن. YAS ABI - لز - برسل :چند تا از این تکاملها رو نام ببرید.ممنون میشم
سه‌شنبه 3 آبان 1390

پریستوک - ایران - تهران
شیوه دیکتاتوری اسلامی خوب به غربیا جواب داده واسه همین تصمیم گرفتن خاور میانه رو یکسره به لجن بکشن و از این اب گل آلوده ماهی بگیرن! امیدوارم خودتونم حسابی توسط مهاجرای اسلامیستی که دارید از این کثافتکاری بی بهره نمونید و نقاص پس بدبد! مرگ بر اسلام و آخوند!
سه‌شنبه 3 آبان 1390

khosh bavar - ایران - یزد
kamran63 -: با درود به دوست گرامی, کامنت شما به klopatra7 - بسیار جالبتر و داناتر بود که همان " احترام " گذاشتن شما به ارای اکثریت است = اصل اول دمکراسی ! ولی دوست عزیز, ایا شما اصلا به این موضوع فکر کرده اید و یادتان میاید که در الجزایر در دهه 90 حزب اسلامی ارتجاعی طبق قانون دمکراسی که همان ارای اکثریت مردم بود, انتخاب شد و بقدرت رسید که به مزاق " چشم ابی ها " خوش نیامد, و باعث سرنگونی رئیس جمهوری منتخب شده مردم شدند که سرانجام به سرنگونی " رئیس جمهور منتخب " مردم ختم شد و باعث موج ترور و انهم از نوع گردن زدن و قتل و عام 500.000 نفر شد ! از خلع قدرت رئیس جمهور منتخب مردم فلسطین بگذریم که او را مجبور به تبعید در غزه کردند ! و با درود بیکران به Kouroshi - که بسیار زیبا و شیوا واقعیت را بیان داشتند, پس همواره شاد و حامی دمکراسی باشیم .
چهار‌شنبه 4 آبان 1390

پریستوک - ایران - تهران
دوستانی که می گن باید دموکراسی باشه و مردم حق دارند، من هم تا چند روز پیش این جوری فکر می کردم و فکر می کردم شعور عمومی در سراسر جهان بالا رفته ولی به تازگی فهمیدم قذافی حق داشت که اینا رو سوسک و موش خطاب کنه! مردم؟ کدوم مردم؟ اینا که تو قرن 21 شعورشون اندازه یه سوسک نمی رسه ؟البته باید ابله هایی مثل اینا باشن که غرب ازشون سواستفاده کنه پس بهتر که اینا رو همون سوسک و موش خطاب کنیم. خلایق هر چه لایق!
چهار‌شنبه 4 آبان 1390

YAS ABI - بلژ - برسل
Azadikhah - هلند - تکسل همینکه خود شما نسبت به کشور حساس هستید شرایط موجود را قبول ندارید اخبار را پیگیری میکنید یعنی زنده اید اینهادرمسیر تکامل فردی شماست. جامعه هم حساس است مطالبات دارد اما درعمده کشورها مردم خوابند. ایران هم فراز ونشیب دارد این دو سال در نشیب بود اما مجموعا رو به جلو است. تجربه حکومتهای متنوع دارد سی سال دموکراسی ولو بومی. اینها چیز کمی نیست.
چهار‌شنبه 4 آبان 1390

mashady - انگلیس - منچستر
تونس هم بدبخت شد رفت پی کارش
چهار‌شنبه 4 آبان 1390

kamran63 - فرانسه - لیون
khosh bavar - ایران - یزد. همینطور است دوست گرامی, ولی باد ببینیم اینها اخرش به کدام مرحله از دموکراسی میرسند, گر چه که به لطف نزدیکیشان به اروپا و رفت و امد مداوم, نباید زیاد به پایین پرت شوند....
چهار‌شنبه 4 آبان 1390

khosh bavar - ایران - یزد
پریستوک - : دوست گرامی, شاید در اینجا https://iranianuk.com/article.php?id=69158 بجوابم که به دوستمان kambizian دادم, تا اندازه ای متوجه عمق قضیه بشوید و باز بعنوان مثال که شما شاید متوجه منظورم و اصل قضیه شوید, به " تکامل " و " ساخت " یک اتوموبیل بنگرید, که بمرور زمان و انهم با مشقت, از ساخت پیچ و مهره شروع کرده که امروزه شاهد چنین پیشرفت و اسایشی در اتوموبیل هستیم و اگر به کامنت کاربر گرامی Kouroshi بنگرید, عمق مطلب و سیر تکاملی دمکراسی را شیوا بیان داشتند, و این نظر و فکر شما مانند این میماند که مثلا با سرنگونی ضحاک, همه دانشمندان و روشنفکران ایرانی خارج از کشور به ایران برگشته ( ایران جوابگوی امکانات رفاهی و شغلی برای انان ندارد ) و هر جوان ایرانی دارای کار و خوشبختی میشود که امیدوارم مثل من خوش باور نباشید تا دچار چنین توهماتی بشوید, ولی اینرا یقین دارم که در سیستم اینده " شادتر و ازادتر " هستیم, پس همواره شاد و امیدوار باشیم !
چهار‌شنبه 4 آبان 1390

Azadikhah - هلند - تکسل
YAS ABI - بلژ - برسل ایران هم فراز ونشیب دارد این دو سال در نشیب بود اما مجموعا رو به جلو است>منظورتون چی‌ هست؟از رو بجلو بودن ساخت بمب اتمی‌؟ یا کشتن ملت توی اعتراضات.بیشتر توضیح بدید .اصلا کاری به تکامل شخصی‌ نداریم خوب میخواین بعد از پیشرفت در مولتیمدیا مثل ۳۲ سال پیش باشه؟! به نظر من کارهای منفی‌ این حکومت از مثبتش بیشتر بوده و ملت در ایران هم خواب نیستند چون با دست خالی‌ نمی‌تونن این حکومت رو سرنگون کنند چون ۲ سال پیش همه دیدند این حکومت به هیچکس رحم نمیکنه و بدون برنامه ریزی و نمی‌شه این حکومت رو نابود کرد و البته این حکومت هم طرفداران و جیره خورانی در ایران و سراسر دنیا دارّد در آخر هم هم بگم اگر قدرتهای بزرگ این حکومت رو نخواهند راحت برشمیدارند ولی‌ فعلا این حکومت به نفع آنهاست.
پنج‌شنبه 5 آبان 1390

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.