وعده قانونی شدن چندهمسری در لیبی جدید

وعده قانونی شدن چندهمسری در لیبی جدید

بسیاری از زنان سنتی مسلمان نیز، موافق قوانینی که حقوق آنها را بعد از ازدواج محدود کند نیستند

حسین باستانی

بی بی سی

اظهارات رئیس شورای ملی انتقالی لیبی در مورد لزوم قانونی شدن چندهمسری در "لیبی جدید"، چیزی نبود که خیلی ها انتظار شنیدنش را در مراسم اعلام "آزادی لیبی"داشته باشند.

مصطفی عبدالجلیل دیروز با بیان این سخنان گفت که هر "قانون مغایر شریعت اسلامی" و از جمله قانون ازدواج فعلی لیبی - که طبق آن چندهمسری ممنوع است – لغو خواهد شد.

با توجه به اینکه حتی اگر قصد اجرای قوانین شریعت وجود داشته باشد، بسیاری از قوانین لیبی در معرض تغییر قرار خواهند داشت، اشاره ای چنین زودهنگام به لغو قانون ممنوعیت چندهمسری، ممکن است نشان دهنده اولویت این موضوع در نگاه برخی رهبران جدید کشور باشد.

این در حالی است که ظاهرا، گذشته از نیروهای سکولار حاضر در لیبی و سایر کشورهای مسلمان، بسیاری از مسلمانان نوگرا نیز اجرای قواعدی چون چندهمسری را مغایر ارزش های اعتقادی خود می دانند.

این نوگرایان، جواز چندهمسری را قاعده ای می دانند که با گذشت زمان منسوخ شده است و حتی بعضا، تاکید دارند که جواز ازدواج با چهار زن در کتاب آسمانی مسلمانان، به معنی وضع محدودیت بر شیوه رایج در زمان پیش از اسلام بوده که محدودیتی برای ازدواج مردان وجود نداشته است. آنان از این مقایسه نتیجه می گیرند که فلسفه قانون تعدد زوجات در زمان طرح خود، محدود کردن ازدواج مردان بوده و همین فلسفه بعد از ۱۴ قرن، تعبیری جز لزوم منع کلی چندهمسری مردان ندارد.

این دیدگاه، البته دارای مخالفانی سرسخت در میان هواداران اجرای شریعت است که معتقدند قوانین اسلامی، باید به همان شیوه که از ابتدا طرح شده اند مبنای عمل مسلمانان قرار بگیرد.

به سادگی نمی توان قضاوت کرد که طرفداران هر یک از دو دیدگاه فوق، دارای چه وزنی در جامعه لیبی - و سایر کشورهای منطقه - هستند.

اما به یک دلیل ساده به نظر می رسد حتی اگر مسلمانان سنتی در این کشورها اکثریتی بزرگ را تشکیل بدهند، به آن معنا نخواهد بود که اکثریت شهروندانشان با رواج چندهمسری موافق باشند: نیمی از جمعیت آنها را زنان تشکیل می دهند و احتمالا اغلب این زنان – حتی اگر دارای عقاید سنتی باشند – به قوانینی که حقوق آنها را بعد از ازدواج محدود کند تمایل نخواهند داشت.

به عبارت دیگر، در هر نظرسنجی آزاد در مورد موضوعاتی که به حقوق زنان مربوط باشند، احتمالا نه تنها در لیبی، که در دیگر کشورهای در حال گذار منطقه نیز، وزن نسبی نیروهای سکولار و مسلمانان نوگرا، با بخش بزرگی از شهروندان زن (با عقاید گوناگون) تقویت خواهد شد.

در چنین شرایطی، اعلام وعده قانونی شدن چندهمسری، درست در مراسم اعلام "آزادی لیبی"، اقدامی است که نه تنها همخوانی آن با ارزش های جهانی، که انطباق آن با دیدگاه های اکثریت ساکنان این کشور هم در معرض تردید است.

شاید نباید اظهارات اخیر مصطفی عبدالجلیل را نشان دهنده اولویت های دولت جدید لیبی دانست و بایستی آن را اقدامی تبلیغاتی در جهت کسب رضایت برخی از موتلفان شورای ملی انتقالی به حساب آورد.

اما حتی اگر این تفسیر صحت داشته باشد، علامت خوبی برای مدافعان حقوق جنسیتی برابر نیست؛ چرا که نشان دهنده آمادگی رهبران جدید لیبی برای راضی کردن نیروهای محافظه کار از طریق امتیاز دادن بر سر حقوق زنان خواهد بود.

برخی ناظران معتقدند مشابه همین تحول بود که در پی پیروزی انقلاب ایران، و در شرایطی که بسیاری از انقلابیون اولویت های اصلی خود را موضوعات "مهم تری" می دانستند، به تغییر قوانین مربوط به زنان انجامید و وضعیت نیمی از شهروندان را، تا آینده ای غیرقابل پیش بینی تغییر داد.

kambizian - ایران - تهران
خاک بر سر این ملت احمق که اساس انقلابشونو روی چی گذاشتن.2000 سال گذشت ولی عرب آدم نشد که نشد
دوشنبه 2 آبان 1390

feminism - انگلستان - لندن
آفت و نطفۀ آلودۀ دمکراسی دینی در حال شکل گرفتن میباشد !! پاسخ به تمکین و تعرض زنان در مقابل این قانون الهی و شرعی سرنیزه ایست که به قذافی تقدیم شد !! ضمنأ آیا سازمان ناتو نیز در این مورد هم پیمانِ انقلابیون میباشد !؟
سه‌شنبه 3 آبان 1390

Royan - المان - بوخوم
تکلیف لیبی معلوم شد از همین الان معلومه که چی بسر آنها خواهد آمد.
سه‌شنبه 3 آبان 1390

salomeh_f - آمریکا - ساکرامنتو
واقعا جای تأسف داره! شاید لیاقت آزادی رو ندران یا معنی‌ دموکراسی رو هنوز نفهمیدن ! انگار هنوز دارن گیج میزنن!!
سه‌شنبه 3 آبان 1390

shervin-iran - ایران - خرم آباد
لیبی هم مثل ایران از دست رفت..........خدا رحمتش کنه... پاشونو گذاشتن جای پای ایران سال 1357..............بیچاره نسلهای بعدی شون
سه‌شنبه 3 آبان 1390

khosh bavar - ایران - یزد
kambizian - : هر چیزیکه ممنوع باشد, علاقه ما ادمها به ان بیشتر خواهد شد, این موضوع در ذات بشری هست, چه خوشمان بیاد و چه نیاد, از ان حوا بگیر که بخاطر خوردن سیب از بهشت رانده شده و یا همین الان در ایران اسلامی ! ما, که هر چه این اخوندها خواستند, فرزندان اسلامی تحویل جامعه بدهند, موفق نشدند که هیچ, حتی این فرزندان اسلام, از هر چه اسلام و حجاب و قوانین ان متنفر شده, و بدینجهت دست به اعتراض منفی زده, و با رد کردن دستورات اسلامی, به زندگی " دورویی " که همان خوردن مشروب و رقص و پایکوبی در زیر انباریهای خانه شان میپردازند ! حال, در لیبی که جزو یکی از " بیسواد ترین " کشورهای افریقای شمالی است ( بدستور قذافی, اجازه یاد گرفتن زبان انگلیسی و دیگری را در مدرسه را نداشتند ), و بخاطر ترس قذافی از اسلام و نفوذ ان در جامعه, و الان بعد از مرگ او, چه انتظاری میتوان از اکثریت مردم بیسواد این جامعه داشت که قاعدتا, عوض صدای شور و شوق پیروزی " الله اکبر " که سر میدهد
سه‌شنبه 3 آبان 1390

khosh bavar - ایران - یزد
قسمت 2): و معدومی قذافی را جزو اعجاز دعا و نیایش خود میدانند, پس نباید از این مردم محروم انتظار فریاد کشیدن " امریکا اکبر " و یا " ناتو اکبر " را داشت ! و از طرفی وظیفه ارگانها و کشورهای ناتو در حال حاضر بسیار مهم میباشد, که با وجود اوردن و تقویت کردن نیروهای مترقی و دمکراسی, به مردم " درس " دمکراسی بدهد, نه اینکه انانرا به حال خود واگذار کند تا " نیروهای " اسلامی در جامعه نفوذ کنند و مانع مدرنیزه شدن این جامعه مفلوک بشونند و تا زمانیکه 2 کشور غلدور و احمقی بنام ایران و عربستان هست, که با پولهای باد اورده نفت یکی خواهان انتشار ایدلوژی شیعه در سراسر دنیاست و دیگری مانند عربستان هم خواهان نشر اسلام وحشی وهابی در جهان میباشد, " اجازه " پیشرفت و مترقی " هیچ " کشور اسلامی را نمیدهند تا دودش به چشمشان برود ! ترکیه با ان قدمت سکولاریسم, متوجه خطر این 2 اسلام شده, ولی باز متوجه میشویم که بخاطر تبلیغ غلط و شعور مردم, زنان ترکیه برخلاف زنان ایران, با افتخار محجبه شدند و دنباله رو قوانین اسلامی هستند, پس دوست گرامی, عوض اهانت کردن و ریشخند زدن به انان, یک کم عمیقتر
سه‌شنبه 3 آبان 1390

khosh bavar - ایران - یزد
قسمت 3): به مشکلات نگاه کنیم که جواب مشکلات کشورهای اسلامی, با ریشخند و اهانت به عقاید یکدیگر حل نمیشود و تا ما به دمکراسی برسیم, باز متوجه میشویم که دمکراسی و ارزشهای ان از ما سبقت گرفته, پس همواره باهم شاد و باهم راه گشا باشیم !
سه‌شنبه 3 آبان 1390

sepherdad - استرالیا - سیدنی
شاید وقتش رسیده که فمینستها مذهبی و متعصب به حقوق مردم واعتقاداتشون احترام بگذارند.
سه‌شنبه 3 آبان 1390

Dara va sara - استرالیا - پرت
....اگه این اتفاق و یا قانون عملی نشه که اسلام . اسلام نمیشه...تمام هدف و اندیشه اسلامی بر پایه همین معیار است.. اصلا چند همسری یکی از اضلاع مثلث بین الله. محمد و قران بوده.. این را جهت خانمهای که هی الله.محمد. علی. میکنند عرض میکنم.
سه‌شنبه 3 آبان 1390

ARTEMIS-SW - فرانسه - پاریس
انقلابهای کشورهای اسلام زده مشابه هم/ در اولین گام ازادی بقول خودشان بازگشت به بربریت و تقویت قوانین ضد بشری اسلام ---به درک هر بلائی سرتان می اید یعنی این همه انسانها کشته شدند که زیر شکمتان به نوائی برسد و عر عر بیشتر موذن بالای منار???
سه‌شنبه 3 آبان 1390

maryam-germany-71 - المان - برلین
هنوز قدم اول را برنداشته فکر 4 زنه شدن هستن , این پائین تنه چه میکنه با بعضی اقایان!!!
سه‌شنبه 3 آبان 1390

feminism - انگلستان - لندن
حتما وقت آن آمده که شیخان و اسلام گرایانِ صیغه خوان و حرمسرادارهای اسلامی معنا ، تئوری و حقوق معین فمینیست را در ذهن آکنده از کاهشان فرو برند !
سه‌شنبه 3 آبان 1390

ARTEMIS-SW - فرانسه - پاریس
وعده های زیر شکمی برای مردان شهوتران اسلامی تا خوان نعمتی شود برای چاپیدن و دزدیهای میلیاردی از ثروت ملی/ دقیقا بیراهه ی پر از خون و جهل داخل ایران/ در ضمن من به سهم خود هرگاه از عرب نام می برم عرب وحشی دزد شهوتران 1400 سال پیش عربستان است که به ایران گند ردند/ چون عرب امروز مسیحی دارد یهودی و اتئیست هم بنابراین باید دقت شود توهین به همه نشود چون اعراب مسیحی لبنان عراق سوریه تا انجا که من دیده ام از نظر فرهنگی قابل مقایسه با اسلامیها نیستند / در ضمن تماشاگران اعدام سنگسار و شکنجه گران اوین و کهریزک عرب نیستند از همین ایران خودمان هستند/بیاد داشته باشید/
سه‌شنبه 3 آبان 1390

baran828 - ایران - تهران
مگر تا حالا همه منتظر تصویب بودن ؟ هر کی هر غلطی میخواد داره میکنه وکرده .همش همینه!انقلاب برای گرفتن زنهای بیشتر و پولهای دزدی و ادم کشی .مرده شور هر چی انقلابه ببرن که فقط یه عده خونشون بیخود حروم میشه .
سه‌شنبه 3 آبان 1390

مستانه شرق - آلمان - هایدلبرگ
maryam-germany-71کلی خندیدم از کامنت شما، موفق باشید.......و بزودی خلق لیبی از نبود قذافی زجر میکشند و حسرت روزهای گذشته را میخورند.............چه دنیای عجیبیه.........
سه‌شنبه 3 آبان 1390

پریستوک - ایران - تهران
من از همین الان برای روح قذافی طلب شادی می کنم. خاک بر سر بی لیاقتتون که تجربه ها رو دوباره تجربه می کنند!باز هم یک کشور افتاد دست 4 تا گدا گشنه ی قاتل و لات و بی سواد اسلامی! پس این ملت هر آن چه که قذافی به سرشون آورد کمشون بود و انشالله در 40 سال آینده قدر آفیت رو می فهمند.
سه‌شنبه 3 آبان 1390

*پسر شجاع* - ایران - تهران
maryam-germany-71 - المان - برلین. مثل فردسی پور شدی ..حالا کجاشو دیدی .فکر کردی عربها برای چی انقلاب کردن؟ ..به عشق اینکه با پولهایی که قذافی جمع کرده هر کدوم چندتا زن بگیرن لول
چهار‌شنبه 4 آبان 1390

freedom-is-not-free doom - استرالیا - ملبرن
sepherdad - استرالیا - سیدنی . باز که عقلت قفل کرد رو ...! ۲ دقیقه ولش کن بذار هم مغزت یه نفس بکشه هم اون افسار زندگیت!!
چهار‌شنبه 4 آبان 1390

پریستوک - ایران - تهران
khosh bavar جان در مورد پاسخی که به من در لینک https://www.iranianuk.com/article.php?id=69178 دادید. حرف های شما رو صد در صد قبول دارم و می دونم دموکراسی زمان می خواد ولی کامنتی گذاشتم به نوعی می خواستم دلخوریم رو از مردم اعلام کنم راستش دچار نوعی افسردگی شدم و همش فکر می کنم الانه که از بس حرص می خورم دچار سکته بشم.. ادامه
پنج‌شنبه 5 آبان 1390

khosh bavar - ایران - یزد
پریستوک عزیز, متاسفانه کامنت شما کامل نیست که بتوانم کاملا شما را درک کنم, ولی جهت اطلاع شما, نه تنها شما بلکه من و میلیاردها انسان دچار چنین بحرانهای سخت و ناراحت کننده میشویم, که من اگر گاهی اوقات این " کلک رشتی " ام را فراموش نکنم که جوابگوی درد و سوال و ارامش من میباشد, خودم را با اشخاص بسیار معروفی چون پرنس چارلز و یا پسر او که با بی مادری بزرگ شدند ( بروایتی, چارلز همسرش دیانا را بقتل رسانده ) و یا با افراد بسیار بدشانس که در یک حادثه ای ( زلزله و تصادف ) عزیزترین کسانشان را از دست دادند, " مقایسه " میکنم که تا اندازه ای بمن احساس ارامش و خوشبختی میدهد که مثلا مجبور نیستم مانند چنین شخصیتی که اینهمه صاحب خوشبختی هست با بی مادری بزرگ شود ( پرنس ویلیام ) و از این سرنوشتهای وحشتناک که گریبانگیر مردم شده ! پس دوست عزیز, فراموش نکن این " نقل و قول و جواب " قدیمی ها بما که گاهی اوقات در جواب چراهای ما این جواب را میدادند : که حتی 5 انگشت باهم یکسان نیستند ! راستی, معنی اسم زیبای شما " پریستوک " همان پرستوی کوچولو میباشد ولی به لهجه یکی از زبانهای بومی ما ?! پس پریستوک عزیز, بیخیال این
جمعه 6 آبان 1390

khosh bavar - ایران - یزد
قسمت 2): فکرها و غمها که یکهو دیدی " چین و چروک " گرفتی و پیر شدی, و یک کمک کوچولوی ! دیگر جهت مبارزه با غم و ناراحتی که بمن خیلی کمک کرده, شنیدن اهنگهای محبوب شادم که 99,9% خارجکی هستند و از بین خوانندگان ایرانی, چون بنیامین و اندی عزیز که شاید کمکتان کند و اگر سنگین خانم ! تشریف ندارید, میتوانید مثل من گاهی اوقات چه تنهایی و چه با دوستان موزیک شاد گوش کنید و " برقصید " ! که بهنگام رقص متوجه میشوی نباید این " زندگی " را جدی گرفت هرچند تا اندازه ای سخت است و تا انجایی که میتوانی از دوستان منفی خودداری کن و به منطق و شعور خود که به ان پایبند هستید متکی باش و گاهی اوقات, بخودت اجازه " خطا و اشتباه " بده تا ان نیروها و فکرها و هوس های " منفی " شما از روح و روانتان بگریزد و بعد از " تنبیه " خود, اصلا به گذشته و خطای خود فکر نکن و غصه نخور که انان جزوی از تکامل و شخصیت شما هستند و از روز دیگر با چشم بازتر به مشکلات و سوالها و شادیها و غمها مینگری و خود, جهان و مشکلات انرا جدی نمیگیرید و انها بی ارزش بنظر خواهد امد, پس همواره شاد و پیروز باشیم !
جمعه 6 آبان 1390

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.