بررسی روزنامه های صبح تهران؛ چهارشنبه ۲۷ مهر

بررسی روزنامه های صبح تهران؛ چهارشنبه ۲۷ مهر


روزنامه های امروز صبح تهران در عنوان های اصلی خود از بالارفتن ۲.۵ درصدی نرخ سود سپرده های بانکی خبر داده و آن را یک عقب گرد برای دولت خوانده اند. خبر از کشف یک اختلاس بزرگ دیگر در یک شرکت دولتی خودروسازی، پیشنهاد استفاده از هاشمی رفسنجانی برای بهبود روابط ایران و سعودی، سخنان تازه رحیم مشائی و محمود احمدی نژاد از جمله دیگر سوژه های این روزنامه هاست.

معنای سپاه قدس در دایره المعارف سیاسی

کیهان در سرمقاله خود نوشته این روزها و هفته ها، خیلی سروصدا می کنند که بگویند در شهر های آمریکا و اروپا اتفاقی نیفتاده و نظم و آرامش در غرب اعاده می شود؟ فهم ما از آخرالزمان- آغاز حقیقی تاریخ بشر- باید دگرگون شود. ۲۰ سال پیش بلوک شرق و اتحاد جماهیر شوروی( به وسعت یک قاره) درحالی فرو ریخت که بر نیمی از جهان حکومت می کرد. مگر باور کردنی بود؟

نویسنده سرمقاله کیهان معتقد است ۲۰ سال پس از صاعقه ای که بر سر کاخ کرملین فرود آمد و ۹ ماه بعد از شب ۲۲ بهمن ۱۳۸۹ که فرعون مصر فرو ریخت، از اطراف کاخ سفید صدای صاعقه به گوش می رسد. همین که در ایالات متحده تحمیق شده و لذت اندود، شهر آشوبانی عاصی روی پلاکارد اعتراض خود بنویسند «انقلاب، همین جاست» و «اینجا التحریر است»، تا آخر قصه را روایت می کند.

کیهان سرانجام نوشته اینکه در چنین وضعیت بغرنجی، خروجی تمام عرض و طول سیاست آمریکا، ایراد اتهام ترور سفیر عربستان به ایران باشد، خود دلالت دیگری بر همان بی حسی و فلجی رو به تزاید رژیم آمریکاست. غربی ها مدعی اند که دولت آمریکا از جنگ نرم سپاه قدس و فرمانده لاغراندام و جوگندمی آن (ژنرال قاسم سلیمانی) در عراق و لبنان شکست خورده . معنای سپاه قدس در دایره المعارف سیاسی یعنی بیداری و بصیرت و مقاومت اسلامی، یعنی وحدت امت اسلامی .

افشین زمانی در تهران امروز نوشته سکوت چین و احتیاط روسیه در موضعگیری عجولانه در باب اتهامی که آمریکایی‌ها اخیرا به ایران زده‌اند و برای این اتهام خود ساخته‌شان، جار و جنجالی غیر عادی به راه انداخته‌اند، نشان می‌دهد سیاست آمریکایی‌ها در مختل کردن سیستم روانی قدرت‌های دیگر به عدم تفکر دقیق در اتهام وارده به ایران چندان موفق نبوده است و روس‌ها در گام نخست خواستار ارائه اسناد ادعایی آمریکا درباره نقش ایران در توطئه ترور سفیر عربستان در آمریکا شده است.

این مقاله ابراز امیدواری کرده که با دخالت مستقیم نظامی ناتو در کشورهایی چون لیبی و تلاش آمریکا و عربستان برای حفظ نظام‌های دیکتاتوری یمن و بحرین و چشم طمع به حاکمیت سوریه، به نوعی منافع استراتژیک کشورهایی چون چین و روسیه نادیده گرفته شده، این دو کشور به تدریج از لاک سکوت یا صرفا مخالفت لفظی با جولان غرب در خاورمیانه و شمال آفریقا خارج شده و نقشی فعالانه‌تر را عهده دار شوند.

هاشمی برای بهبود روابط با سعودی و بدعهدی روس ها

مازیار خسروی در مقاله ای در شرق نوشته اتهام ادعایی واشنگتن علیه تهران شامل دو بخش است؛ نخست تلاش برای ترور سفیر پادشاهی سعودی و دوم طرح‌ریزی بمب‌گذاری در سفارت اسراییل. یک هفته پس از اوج گرفتن کارزار رسانه‌ای و دیپلماتیک، بخش دوم اتهام اگر نگوییم کلا تا حد زیادی از دستور کار خارج شده است. اکنون رسانه‌ها و دولتمردان آمریکایی یکصدا از لزوم افزایش فشار بر جمهوری اسلامی به اتهام تلاش برای ترور عادل الجبیر، سفیر ریاض در واشنگتن سخن می‌گویند. شکواییه‌ای نیز در همین راستا به شورای امنیت سازمان ملل متحد تسلیم شده که عربستان مدعی نخست آن است. بخش دوم اتهام ادعایی یعنی طرح‌ریزی انفجار سفارت اسراییل، مسکوت مانده و عملا به بایگانی سپرده شده است..

در ادامه این مقاله آمده: اکنون پرسش اصلی این است؛ تهران چه باید – بخوانید می‌تواند - بکند؟ کوشش برای در اختیار گرفتن ابتکار عمل دیپلماتیک، باز کردن مجراها و منفذهای دیپلماسی خصوصی باید در دستور کار قرار بگیرد. نخستین هدف جدا کردن عربستان سعودی از آمریکاست. گره بحران رو به افزایش کنونی نیز به گونه‌ای است که جز در عالی‌ترین سطوح دو کشور بازشدنی به نظر نمی‌رسد. ضمن آنکه در میان دیپلمات‌های میانی دو طرف نیز چنین منفذ و مجرایی را سراغ نمی‌توان گرفت. اکبر هاشمی‌رفسنجانی از دوستان ملک عبدالله بن عبدالعزیز محسوب می‌شود.

به نوشته مقاله شرق رابطه میان هاشمی‌رفسنجانی و پادشاه عربستان سعودی در سطحی است که یکی به هنگام بیماری دیگری، خود را ملزم و مجاز به احوالپرسی شخصی و تلفنی می‌بیند (کمتر از یک‌سال پیش، احوالپرسی هاشمی و آرزوی دیدار در حرمین شریفین از سوی ملک عبدالله). هاشمی همچنین سه سال پیش ۱۰روز میهمان پادشاه سعودی بود (بهانه سفر شرکت در کنفرانس «گفت‌وگوی اسلام» بود و دستاورد آن کاهش تنش میان دو کشور پس از جنگ ۳۳روزه لبنان و نیز حل برخی مشکلات مربوط به زایران ایرانی). به این فهرست می‌توان چندین نمونه دیگر افزود. هاشمی هنوز هم می‌تواند مرد عبور از بحران باشد.

مردم سالاری در سرمقاله خود نوشته در قضیه پرونده امریکا ساخته هسته ای ایران، با کارت ایران پشت میز بازی های بین المللی می نشینند و ما را بازی می دهند و قطعنامه ای هم نیست که علیه ما صادر شود و امضای روسیه در ذیل آن نباشد!

این روزنامه پرسیده روسیه به صراحت و صادقانه بگوید که کجا از حق مسلم ایران دفاع کرده است؟ اهل نظر، حمایت های روسیه را از سوریه با ما مقایسه کنند! اگر چه مردم انقلابی مصر و سوریه، عهدشکنی ها و سیاست پشت پرده روس را در ۱۹۶۷ از یاد نمی برند. همچنین مشکلاتی که در نادیده گرفتن حقوق به حق ایران، در دریای خزر پیش آمده، به یقین بی دخالت و اشارت روسیه نیست. در قضیه قرارداد فروش سیستم دفاع موشکی اس ۳۰۰ که در سال ۱۳۸۶ بین ایران و روس بسته شد، به راحتی آب خوردن، یکطرفه، نقض کردند و اکنون لاوروف روسی با کمال وقاحت، ایران را در طرح دعوی محق نمی داند و نامی هم از پرداخت خسارت این عهدشکنی نیست!

مردم سالاری معتقد است در دنیای یخی، روحیه یخی و چشم های یخی روسی، ساده لوحانه است اگر با آن همه سوء سابقه روس ها باز هم در عرصه پیچ در پیچ بین المللی به پشتیبانی روس ها از خود تکیه کنیم. دستگاه دیپلماسی ایران باید از این که از یک گزشگاه چند بار گزیده شود پرهیز کند.

ریش سفیدی های بی اثر

آرمان در گزارشی پرسیده بعد از هاشمی و ناطق نوری دیگر کیست که در کشور ریش سفیدی را کند و اضافه کرده که اصولگرایان احترام ویژه ای برای آیت الله مهدوی کنی قائل بودند اما قاسم روان بخش تلویحا از آیت الله خواست تا احترام خود را نگاه دارد و گرنه این احترام ویژه چه معنائی دارد وقتی جبهه پایداری دعوت های مکرر ریش سفید جدید جناح راست را نادیده می گیرد و همچنان ساز خود را کوک می کند.

عقب گرد دولت و کشف یک اختلاس بزرگ تر؟

"افزایش ۲.۵ در صدی نزخ سود سپرده های بانکی" تیتر اول جهان صنعتاست، تهران امروز و آرمان هم خبر داده "نرخ سود بانکی بالاخره افزایش یافت" و اعتماد همین گزارش را با عنوان "بازگشت پول های سرگردان به بانک ها" منعکس کرده است.

سعید لیلاز در شرق نوشته تصمیم روز قبل شورای پول و اعتبار مبنی بر افزایش نرخ سود ۵/۲ درصدی سپرده‌ها، یک حرکت مثبت و یک حرکت ضدتورمی است. این تصمیم نشانگر این است که دولت نگران وضعیت تورم است و این نگرانی به قدری است که دولت حاضر شده این سیاست انقباضی پولی را برای نخستین بار در ۱۵ سال اخیر اعمال کند. با اجرای این سیاست امکان کاهش نرخ تورم به وجود می‌آید، چون سرعت گردش پول کم می‌شود.

به نوشته این اقتصاددان از سوی دیگر کاهش روند رشد اقتصادی و کاهش روند رشد اشتغال و حتی کاهش قیمت طلا و ارز پیامدهای دیگر اجرای این سیاست است. این اتفاق نشانگر این است که سیاستمداران دغدغه یافتن نقطه بهینه برای برقرار کردن تعادل بین نرخ بیکاری و نرخ تورم را دارند و در این راستا کنترل نرخ تورم را در اولویت قرار داده‌اند و حاضر شده‌اند برای کنترل تورم از رشد ناچیز اقتصادی چشم‌پوشی کنند و این نشان می‌دهد اوضاع تورم نگران‌کننده است.

نویسنده مقاله شرق تاکید کرده با این تصمیم‌گیری در صورتی که نرخ سود تسهیلات ثابت بماند، طبعا میزان سپرده‌های بانکی افزایش خواهد یافت و این موجب تقویت منابع بانکی برای وام‌دهی می‌شود. در عین حال این اتفاق اندکی از رانت‌خواری و فسادهای اقتصادی که در چند سال گذشته به سطوحی بی‌سابقه در تاریخ اقتصاد ایران رسیده، کم می‌کند. دستکاری نرخ سود از شش سال پیش به این‌سو به خاطر فاصله عظیمی که بین قیمت تمام شده پول (یعنی سود سپرده‌ها) و قیمت فروش پول (یعنی نرخ سود تسهیلات) ایجاد کرد، سبب شکل گرفتن بالاترین ضریب فساد در شبکه بانکی شده بود که در تاریخ معاصر نظیر نداشت. حال با افزایش نرخ سود امیدواریم اندکی از این فساد کم شود.

حمید تهرانی در سرمقاله جهان صنعت نوشته نه فقط وقوع حادثه غیرقابل باور اختلاس سه هزار میلیارد تومانی که به هم ریختگی در بازارهای پولی کشور باعث جلب توجه ناظران و افکار عمومی به وضعیت بانک‌ها و نظام بانکی کشور شده است

به نوشته این مقاله محمود بهمنی در دوران ریاست خود بر بانک مرکزی با چالش‌های آزار‌دهنده‌ای مواجه بوده و گاه انتظارات عمومی را برآورده نکرده است که بارزترین نمونه این انتظارات برآورده نشده به داستان قیمت طلا و ارز مربوط است. در حالی که قیمت طلا و ارز در بازارهای مالی ایران به گونه‌ای غیر‌قابل کنترل نوسان می‌کرد، رسانه‌ها و افکار عمومی از دولت و بانک مرکزی انتظار داشتند با ورود به بازار اوضاع را کنترل کنند اما با وجود وعده‌های داده شده‌، محمود بهمنی و همکارانش نتوانستند وضعیت بازار را مهار کنند. بلافاصله بعد از این ناکامی مقامات بانک مرکزی ترجیح دادند در مورد نابسامانی اوضاع، وضعیت آشفته اقتصاد بین‌المللی را مقصر جلوه دهند.

جهان صنعت نوشته این مقامات بدون توجه به افزایش وحشتناک حجم نقدینگی در ایران و تاثیر آن بر نوسانات نرخ طلا و ارز، آشفتگی بازار‌های بین‌المللی را تنها عامل بروز وضعیت نامطلوب بازار‌های طلا و ارز در ایران معرفی کردند.

بازگشت مشائی به صحنه و نطق ناتمام احمدی نژاد

در حالی که روزنامه های مختلف امروز صبح تهران از پایان سکوت چند ماهه رحیم مشائی خبر داده و از قول او سخنانی در باب حافظ نقل کرده اند محمد حسین روانبخش در مردم سالاری نوشته رئیس دفتر احمدی نژاد در این پیام که خوشبختانه غلط املایی و اشتباه در اشعار حافظ نداشته ، اول درباره حافظ و عشق و چیزهای دیگری که درباره حافظ در کتابها و مقالات حافظ پژوهی موجود است، حرف زده و بعد به سبک ادبا به صنعت التفات رو آورده و با خود حافظ سخن گفته، آن هم چقدر لطیف و عمیق و دقیق و غیر رقیق فقط چند خط از آن را بخوانید:" ای حافظ. سخن تو همچون ابدیت، بزرگ است، زیرا آن را آغاز و انجامی نیست. کلام تو همچون گنبد آسمان، تنها به خود وابسته است و میان نیمه غزل تو با مطلع و مقطعش فرق نمی توان گذاشت، زیرا همه آن در حد جمال و کمال است. تو آن سرچشمه فیاض شعر و نشاطی که از آن، هرلحظه موجی از پس موج دیگر بیرون می تراود. دهان تو همواره برای بوسه زدن، طبعت برای نغمه سرودن و گلویت برای باده نوشیدن و دلت برای مهر ورزیدن آماده است.

طنز نویس مردم سالاری نوشته راستش ما با خواندن همین چند خط مختصر به سوادمان شک کردیم: اولا نفهمیدیم که اینکه سخن حافظ آغاز و انجامی ندارد یعنی چی؟ سخنان حافظ کهنه کتاب بی سروته نیست و اتفاقا هم آغاز دارد و هم پایان .ثانیا کلام حافظ وابسته به خود است یعنی چی ؟ اصلا این که گنبد آسمان وابسته به خود است یعنی چی ؟ آدم که باید موقع حرف زدن با حافظ کمی دقت کند ثالثا " در حد جمال و کمال " یعنی چی ؟! بعد هم در روزگاری که " دهانت را می بویند ، مبادا گفته باشی دوستت دارم " این جور سخن گفتن از دهان و طبع و گلو و دل حافظ ممکن است باعث ممنوع شدن چاپ دیوان حافظ شود یکی نیست بگوید: برادر، شما که همکاران ادیب خود را می شناسید و داستان ممیزی خسرو و شیرین نظامی را شنیده اید.

ابتکار در خبری پیرامون اختتامیه پنجمین جشنواره رسانه‌های دیجیتال نوشته این مراسم از ساعت یعنی یک ساعت زودتر از زمان مقرر آغاز شد و مجری مراسم، با دعوت از احمدی‌‌نژاد، وزیر ارشاد‌، وزیر ارتباطات، معاون پارلمانی رئیس‌جمهور و رئیس مرکز رسانه‌های دیجیتال به روی سن، خواستار شد که تمبر یادبود «رایانه ‌پاک» توسط احمدی‌نژاد ممهور شود. اما احمدی‌نژاد از امضای این تمبر و ضرب مهر بر آن امتناع کرد و درنهایت تمبر رایانه ‌پاک توسط زارع‌پور ممهور شد.

به نوشته این روزنامه امتناع احمدی‌‌نژاد از ممهورکردن تمبر رایانه ‌پاک این ذهنیت را برای برخی از میهمانان ایجاد کرد که شاید نام رایانه پاک چندان باب میل احمدی‌نژاد نیست و یکی از حضار این تعبیر را به‌کار برد: آن‌گونه که احمدی‌نژاد برای انقلاب‌های منطقه، به‌جای واژه «بیداری اسلامی» از واژه تأمل‌برانگیز «بیداری انسانی» استفاده کرد، در این مراسم نیز به‌جای نام «رایانه پاک» اسم خاص دیگری را مد‌نظر داشته است.

به گزارش ابتکار احمدی‌نژاد در صحبت‌های خود مجدداً و باصراحت به عدم اعتقاد خود به «جنگ فرهنگی» اشاره کرد و گفت: «فرهنگ که با فرهنگ جنگ ندارد، بلکه فرهنگ فصل مشترک انسان‌هاست». ‌درحالی‌که احمدی‌نژاد در گرماگرم سخنان خود در حال صحبت از جایگاه جوانان ایرانی بود، به‌صورت ناگهانی سخنان خود را قطع کرد و باسرعت از پشت تریبون به‌سمت در خروجی حرکت و مراسم را ترک کرد.

ابراهیم رها هم در اعتماد بیانیه ای صادر کرده و نوشته ما از تمام دستاوردها اعلام حمایت مجدانه می‌کنیم. اخیرا خواندیم و دیدیم که گفته شده در یکی از استان‌های کشور آمار جرم توهین ظرف یک سال از ۲۶۰۰ به ۳۴۰۰ رسیده است. هورا هورا هورا. باور کنید پتانسیل خیلی بیشتر از اینها وجود دارد و جهان غرب به سرکردگی امریکا جلوی تمام پیشرفت‌های ما را می‌گیرد که ما در هر استان در این زمینه می‌‌توانیم به ارقام ۱۰ هزار و صد هزار برسیم. نمونه‌اش همین سه هزار میلیارد که رسیدیم.
+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.