بازداشت سه استاد دانشگاه ترکیه در ایران

بازداشت سه استاد دانشگاه ترکیه در ایران


رناد منشو (باکو)

 
رادیو فردا : رسانه های ترکیه از بازداشت سه استاد دانشگاه ترکیه که به دعوت خود ایران به این کشور سفر کرده بودند،خبر داده اند.
 
به گزارش روزنامه «صباح» ترکیه، خانم دکتر «صدا دمیر آلپ کارا کایا» خانم پروفسور «ربیعه کاراکایا پولات» کارشناسهای علوم سیاسی از دانشگاه ایشیک استانبول و آقای دکتر «آوکان ییلان کایا» کارشناس اقتصاد کلان از دانشگاه «کوچ» که به دعوت دانشگاه تهران در ۲۸ ماه می برای شرکت در کنفرانس «ایران، ترکیه و بهار عربی» به تهران سفر کرده بودند، از طرف نیروهای امنیتی ایران به مدت ۱۳ روز بازداشت شده و نهایتا بعد از گفتگوی تلفنی احمد داوود اوغلو وزیر خارجه ترکیه با آقای علی اکبر صالحی، این افراد در ۱۲ ژوئن آزاد شده اند.
 
 
روزنامه «زمان» ترکیه نیز با درج مقاله ای در این زمینه، عنوان کرده است که «بازداشت آکادمیستهای ترک که به دعوت خود ایران به تهران سفر کرده بودند، این سوال را برجسته تر می کند که آیا روابط دو کشور همسایه دوستانه است یا متخاصمانه؟».

بنا به گزارش مطبوعات ترکیه، این سه شخص، به اتهام جاسوسی برای امریکا بازداشت شده بودند. به گزارش روزنامه «رادیکال» در سومین روز کنفرانس، هر سه نفر بدون ارائه سند و دلیلی از طرف نیروهای امنیتی ایران بازداشت شده و مورد بازپرسی قرار گرفته اند.
 
 
بنا بر گزارشها، موبایل، کامپیوتر و پاسپورت های این افراد ضبط شده و به اداره اطلاعات تهران منتقل شده اند.

ماموران امنیتی ایران از آنها در مورد فعالیت دانشگاهی شان، اینکه در امریکا تحصیلاتی داشته اند یا نه؟ روابط آنها با ایران، در مورد اینکه بعد از کنفرانس، نتیجه و مشاهدات خود را با چه کسانی می خواهند در میان بگذارند و موضوعات دیگر سوال کرده اند.
 
 
این سه آکادمیست ترکیه در جواب خبرنگار روزنامه صباح درباره علت چندین ماه سکوت بعد از بازداشتشان در تهران حاضر نشده ان توضیح دهند. آنها گفته اند که «اصلا نمی خواهند جریان دعوت و بازداشتشان را بخاطر بیاورند. موضوع بازداشت ما باعث بدتر شدن روابط دولتمردان دو کشور و باعث بروز برخی بی نزاکتی ها شد».
 
 
آکادمیست های ترک توضیح نداده اند که منظورشان از «بروز بی نزاکتی» چیست و چرا نمی خواند بازداشت خود را به یاد آورند.
 
 
این دانشمندان علوم سیاسی و اقتصادی در تماس روزنامه صباح گفته اند که اصلا نمی خواهند در اینباره صحبت کنند و خواسته اند که در این باره سوال بیشتری از آنها پرسیده نشود.
 
 
روزنامه «زمان» ترکیه، در تحلیلی درباره بازداشت این سه آکادمیک ترک در تهران نوشته است که بازداشت این افراد مصادف است با بلند شدن اعتراض مقامات دیپلماتیک و نظامی ایران به برنامه ناتو برای نصب سپر ضد موشکی خود در ترکیه، اعتراضانی با مضمون هشدار نسبت به «عواقب قبول این طرح از طرف ترکیه».
 
 
ترکیه در ماه سپتامبر سال گذشته اعلام آمادگی کرده بود که سپر ضد موشکی ناتو در منطقه «کوره جیک» استان «مالاتیا» در شرق این کشور نصب شود.
 
 
تهران از تابستان سال جاری اعتراض خود به طرح ناتو را با صدای واضحتری به گوش ترکیه رسانده و گفته است که این پروژه برای دفاع از اسرائیل و انزوای ایران طراحی شده است.
 
 
ترکیه می گوید که سپر دفاعی ناتو در خاک این کشور بر علیه کشور دیگری نیست.
 
 
اخیرا سرتیپ احمد وحیدی، وزیر دفاع ایران طی اظهاراتی گفت که توجیهی برای استقرار سپر دفاعی ناتو در ترکیه وجود ندارد و تنها دلیل آن دفاع از اسرائیل است.
 
 
سیستم راداری ناتو امکان آن را می دهد تا موشک هایی که به سوی هدف های مورد حفاظت ناتو پرتاب شده باشد ردگیری و قبل از اصاب به هدف، منهدم شود.
 
 
آمریکا از چند سال پیش در صدد راه اندازی سامانه دفاع ضد موشکی برای حفاظت از هم پیمانان خود در اروپا بوده و هدف از این اقدام را مقابله با تهدیدات موشکی کشورهایی مانند کره شمالی و ایران اعلام کرده است.
 
ترکیه در سال ۱۹۵۲ به سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو)  پیوست که با هدف مقابله را تهدید نظامی شوروی سابق تشکیل شده بود و به عنوان عضو این سازمان، پایگاه هایی را در اختیار کشورهای عضو قرار داده است.
 

sourena.de - آلمان - اشتوتگارت
خب با چند میلیون دلار ناقابل از دلشون در آورده اند که راضی به صحبت نیستند. مگه سرشون درد میکنه که بجای پول باعث ترور خودشون بشوند.
سه‌شنبه 26 مهر 1390

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.