بررسی روزنامه های صبح تهران؛ سه شنبه نوزده مهر

بررسی روزنامه های صبح تهران؛ سه شنبه نوزده مهر


روزنامه های امروز صبح تهران عنوان های اصلی خود را به انعکاس سخنان دادستان تهران درباره پرونده اختلاس بزرگ اختصاص داده و در مقالاتی ابعاد مختلف این ماجرا را شکافته اند، حکم اعدام یک محیط بان به جرم کشتن یک شکارچی متخلف، نگرانی از آمارهای نادرست دولت، و اعلام و تعیین اولویت های اعزام دانشجویان دکترا به خارج از مهم ترین عناوین این روزنامه هاست.

فروپاشی آمریکا، درخشش جمهوری اسلامی

روزنامه های مختلف امروز صبح با چاپ عکس هائی از تظاهرات عده ای مقابل وال استریت از آن به عنوان موج اعتراض های مردم آمریکا به سرمایه داری یاد کرده اند و رسالت در تیتر اول خود از "اقتصاد آمریکا در آستانه فروپاشی" خبر داده است.

حسین شریعتمداری به همین مناسبت در یادداشت روز کیهان نوشته موج انقلاب به جهان اسلام جان بخشیده و از آن فراتر رفته است. سنگری را فتح کرده و در حالی که سنگربانان تازه نفس به ترمیم خرابی ها و ساخت نظام های جدید با نسخه اسلامی مشغولند، موج بیداری برای تسخیر سنگرهای کلیدی دیگر به سرزمین «وایکینگ ها» و «یانکی»ها تاخته است. باور نمی کنید؟ خوب نگاه کنید! آیا به چشمان خود اطمینان ندارید و گوش های خویش را قابل اعتماد نمی دانید؟ روز ۲۶ شهریور ماه ۹۰- وقتی انبوهی از مردم آمریکا در وال استریت گرد آمده و حرکت اعتراضی خود را با تابلوی «تسخیر وال استریت» و سپس «ضد وال استریت» آغاز کردند.

به نوشته نماینده ولی فقیه در کیهان قبل از مقامات آمریکایی برخی از شبه روشنفکران عقب مانده داخلی که زلف های خود را به دم آمریکایی ها گره زده اند، اصرار داشتند این حرکت را «نارضایتی زودگذر جماعتی از بیکاران ساکن نیویورک»! بنامند که «خیلی زود به تجمع اعتراضی خود پایان خواهند داد»! اما، رئیس سابق سازمان سیا و وزیر دفاع کنونی آمریکا با نگرانی از دامنه دار بودن این حرکت خبر می داد و هنگامی که روز به روز بر دامنه این اعتراضات افزوده شد و به بیش از ۱۰۰ شهر دیگر آمریکا سرایت کرد و بسیاری از صاحبنظران فرهنگی و اقتصادی -و دیروز دانشجویان ده ها دانشگاه آمریکا- به جمع معترضان پیوستند، مقامات کاخ سفید نتوانستند دلهره ای را که به جانشان افتاده بود، پنهان کنند.

به گزارش مدیر کیهان معترضان از وال استریت و منهتن با عنوان «میدان التحریر» مصر یاد می کردند و پلاکاردهایی با مضمون از «نظام سرمایه داری به تنگ آمده ایم» نشان می داد که ماجرا جدی تر از آن است که مقامات آمریکایی وانمود می کنند. مردم با صراحت اعلام می کنند که «نظام کاپیتالیستی» مشکل اصلی آنهاست و...نگاه ها از انقلاب ها عقب مانده است و نگاه مشترک امام و خلف حاضر اوست که همچنان پیشتاز است و جلوتر از انقلاب ها در حرکت است.

اشتباه بزرگ قذافی

عباس عبدی در مقاله ای در اعتماد به بررسی سیاست ها و تصمیم های معمر قذافی در ده سال اخیر پرداخته و سرانجام تندروی ها و ترک تازی های اول را تسلیم در برابر شرایط غرب برای ماندن در حکومت توصیف کرده اما نوشته سیاه‌ترین نقطه کارنامه او آنجایی بود که همه این اقدامات را بدون در نظر گرفتن مردم لیبی انجام می‌داد و او نه تنها خود را خوار کرد، بلکه مردم لیبی را نیز منفعل کرد، به نحوی که برای نجات خود از دست قذافی، به بیگانگان خیرمقدم گفتند، بیگانگانی که ۴۰ سال پیاپی و یک‌ریز و به دستور قذافی علیه آنان شعار داده بودند.

به اعتقاد نویسنده مقاله دولت‌هایی که از پایگاه مردمی مناسبی برخوردارند، هنگام مواجهه با هجوم بیگانگان، پایگاه مردمی آنها قوی‌تر هم می‌شود، زیرا دخالت بیگانگان به تقویت انسجام و یکدلی مردم می‌انجامد، ولی اگر مردم اعتماد به نفس خود را از دست بدهند و با رژیم حاکم بشدت بیگانه شوند، در این ‌صورت به استقبال بیگانگان خواهند رفت و این اتفاقی بود که در لیبی رخ داد و سیاه‌ترین نقطه در کارنامه قذافی بود. رژیم قذافی با حضور نظامی غربی‌ها و نه صرفا به دست مردم لیبی، از میان رفت.

اعتماد نوشته اگر پس از هجوم غربی‌ها، قذافی می‌توانست خود را مستحکم‌تر کند و مردم بیشتری را به حمایت از خود بسیج کند، می‌توانستیم او را در ادعاهایش نسبت به مردمی‌بودن او ذیحق بدانیم، ولی حکومتی که با دخالت بیگانگان بیش از پیش تضعیف و مردم با آن بیگانه شوند، باید مسوولیت اصلی را متوجه خود کند. گمان می‌کنم که قذافی صادقانه فکر می‌کرد که در صورت حمله غربی‌ها، مردم لیبی از او حمایت خواهند کرد، این ذهنیت قذافی ناشی از ناآگاهی او نسبت به جامعه‌اش بود، زیرا در حالی که ناظران بیرونی متوجه این مساله بودند، او تا آخرین لحظات متوجه عمق فاجعه‌یی که در کشورش ایجاد کرد، نشده بود. متاسفانه بسیاری از حکومت‌های استبدادی با تاخیر متوجه این حقیقت می‌شوند.

آمار نادرست و گرانی و وعده های نشدنی

"چالش‌های بازار ارز ایران" عنوان اصلی دنیای اقتصاد است، مردم سالاری خبر از "شکایت جدید نمایندگان از احمدی نژاد"و آرمان از "یک بام و دو هوای ساختمان فاطمی" نوشته است.

دنیای اقتصاد نوشته مرکز پژوهش‌های مجلس با انتشار گزارشی تحلیلی، به بررسی دو رویکرد در زمینه سیاستگذاری در بازار ارز ایران پرداخت و راهکار اساسی برای حل وفصل چالش‌های پیش روی بازار ارز را کنترل تورم از طریق افزایش انضباط مالی دولت برشمرد.

به نوشته این روزنامه بازوی مطالعاتی قوه مقننه، رویکرد «افزایش نرخ ارز متناسب با افزایش تورم» را بررسی کرده و با پذیرش بهبود قدرت رقابت تولید داخلی به کارگیری این رویکرد، تاکید می‌کند: با وجود اینکه در دو دهه اخیر، نرخ اسمی ارز بیش از هفت برابر افزایش یافته، به دلیل افزایش شدید تورم، نرخ حقیقی دلار حدود یک چهارم شده است، اما اگر قرار بود نرخ اسمی دلار متناسب با اختلاف تورم داخلی و خارجی افزایش یابد، این نرخ باید حدودا ۲۶ برابر می‌شد که سیاستی غیرعملی است.

خراسان گزارش داده رئیس مرکز آمار در نشستی خبری پس از اعلام جزئیاتی از سرشماری عمومی نفوس و مسکن به سوالات چالشی خبرنگاران درباره وقفه در اعلام آمارهای اقتصادی و نحوه تعریف اشتغال پاسخ داد و گفت: در نحوه محاسبه نرخ بیکاری هیچ گونه تغییری صورت نگرفته و روش محاسبه اشتغال همان استاندارد سازمان جهانی کار یعنی یک ساعت کار در هفته است.

به گزارش این روزنامه رئیس مرکز آمار ایران بر همین اساس تاکید کرده در باره سال ۹۰ هنوز به جمع بندی اطلاعات نرسیده ایم اما از تابستان سال گذشته تا تابستان امسال یک میلیون و ۷۵۰ هزار فرصت جدید شغلی در کشور ایجاد شده است.

سعید لیلاز در مقاله ای در اعتماد به ادعاهای رییس دولت پرداخته که به نظرش همه «ترین»های خوب دنیا و تاریخ بشر در حوزه اقتصاد اکنون در حال وقوع است، دولت برخلاف دولت‌های قبلی چند پروژه را در یک مراسم آن‌هم در نهایت فروتنی و بی‌سروصدا افتتاح می‌کنند، اقتصاد و جامعه و ملت ایران اکنون شاداب‌ترین دوران همه اعصار و قرون خویش را می‌گذرانند، میزان کار و اثربخشی دولت به حداکثر تاریخی خود رسیده است و هزار شعار ریز و درشت دیگر در این زمینه‌ها هر روز و هر شب سر داده می‌شود باید اثر مستقیم و روشن آن بر شاخص‌های اصلی اقتصاد کلان ایران تاکنون وارد شده و دیده شده باشد.

نویسنده اقتصاددان تاکید کرده بر این اساس قاعدتا باید نرخ رشد اقتصادی امسال ایران مثلا بیشتر از ۹درصد باشد زیرا نقطه اوج نرخ رشد اقتصادی ایران به استثنای دو سال نخست پس از پایان جنگ تحمیلی به ۶/۷درصد در سال ۱۳۸۱ رسیده بود. یا مثلا نرخ بیکاری اکنون باید کمتر از ۹ درصد باشد زیرا این نرخ در بهار ۱۳۸۴ حدود ۲/۱۰درصد و تا سال ۱۳۸۷ به ۵/۹درصد رسیده بود. یا مثلا نرخ تورم باید به کمتر از شش درصد کاهش یافته باشد زیرا همین نرخ در اردیبهشت سال ۱۳۸۵ به حدود ۵/۶درصد کاهش یافته بود.

مقاله اعتماد تاکید کرده متاسفانه اطلاعات و ارقام رسمی موجود در کشور حاکی از آن است که بیشتر این شعارها و ادعاها، نادرست و بلکه دروغ است. کشور ایران دست‌کم در حوزه اقتصاد اکنون در اعلی‌ذروه موجودیت تاریخی خویش قرار ندارد که هیچ، به استثنای دوران جنگ تحمیلی بدترین اوضاع سال‌های پس از پیروزی انقلاب اسلامی را نیز از سر می‌گذراند. نخست آنکه از سال ۱۳۸۶ به این سو و بتدریج،‌ انتشار اغلب آمارهای کلیدی کشور از جمله نرخ رشد اقتصادی، نرخ رشد سرمایه‌گذاری، روند تولید و صادرات نفت و ... متوقف شده است.

در انتهای این مقاله آمده پیداست که اگر این آمارها روند مثبتی را نمایش می‌دادند هیچگاه به محاق توقف و توقیف نمی‌رفتند و جای عدد و رقم و حساب و کتاب را «ترین» نمی‌گرفت. دوم اینکه حتی بر مبنای همین ارقام و آمارهای نصفه و نیمه و بعضا مورد مناقشه نیز در حال حاضر نرخ رشد اقتصادی ایران برای سال ۱۳۹۰ بین صفر تا دو درصد است.

روز جهانی تخم مرغ

هادی چپردار در ستون طنز شرق نوشته همان طور که بر همگان واضح و مبرهن می‌باشد و حتی اکبرزاده که هر سال رفوزه می‌شود هم می‌داند، ۱۷ مهر روز جهانی تخم‌مرغ می‌باشد. و به خدا ما راست می‌گوییم و شوخی نمی‌گردانیم. به همین دلیل در ۱۷ مهر شبکه‌های تلویزیون و رادیو و روزنامه‌ها با مسوولان و مدیران مرکز اشاعه تخم‌مرغ در کشور مصاحبه گرداندند تا زیرساخت‌های تخم‌مرغ‌مداری نهادینه گردد و راهکارهای چالش‌ها برون‌رفت گرداند.

به نوشته این طنزنویس همچنین دیروز معاونت ستاد گسترش زرده نیز در مصاحبه‌ای اعلام گردانید که فرقی بین زرده‌های کمرنگ و پررنگ نمی‌باشد و همین که تخم‌مرغ زرده داشته باشد، از سرمان زیاد هم می‌باشد. البته بعضی تخم‌مرغ‌ها دو فقره زرده دارند که نشان می‌دهد دلاورمرغان عرصه مرغداری موضوع را خیلی جدی گرفته‌اند. راستی یک‌بار بابای ما یک فقره تخم‌مرغ شترمرغ خریده بود. و وقتی مرغ‌ها این قدر تلاش می‌گردانند، دیگر ببین شترمرغ‌ها چقدر تلاشگران عرصه خودکفایی می‌باشند.

طنزنویس شرق نتیجه گرفته باید از رسانه‌ها تشکر بگردانیم که در روزهای مهمی مانند روز جهانی تخم‌مرغ کاربست‌ها را فرهنگسازی می‌گرداند تا مردم‌ها از مسایل مهم روز آگاهی بگردانند و جا دارد که مردم‌ها در این روز در حمایت از مرغ‌ها خوشحالی بگردانند، اما مواظب باشند ماجرا به کارهای فمینیسکی یا جنجال‌شکنی و آب‌بازی منجر نگرداند.

اتهام: اخلال در نظام اقتصادی، ۱۴ دستگیری جدید

"بازداشت موقت ۱۴نفر در پرونده فساد مالی بزرگ" تیتر اول شرق است، جهان صنعت نوشته "دو وزیر مامور ساماندهی دو هزار کارگر گروه آریا"، جام جم از قول دادستان تهران نوشته "خاوری نیاید حکم جلبش صادر می شود"، اعتماد از قول همین مقام نوشته "نمی دانستیم خاوری تابعیت دوگانه دارد"، کیهان همین گزارش را با عنوان "اتهام مفسدان بانکی اخلال در نظام اقتصادی کشور است" منعکس کرده، خراسان هم نوشته "اتهام اخلال درنظام اقتصادی به متهمان فساد مالی اخیرتفهیم شده است" تهران امروز از زبان اژه ای تاکید کرده "هرکس را لازم باشد احضار می کنیم" و روزنامه جمهوری اسلامی از قول رییس سازمان بازرسی کشور نوشته "پرونده اختلاس اخیر نشانه نزدیکی قدرت و ثروت است".

روژیا یکتا در سرمقاله جهان صنعت نوشته در یک ماه اخیر روزی نیست که خبری در مورد اختلاس بزرگ در رسانه‌ها انتشار نیابد اما موردی که تا به امروز مورد غفلت قرار گرفته ضربه‌ای است که کشور در نتیجه تضعیف بخش خصوصی می‌خورد. فرد اصلی در رابطه با اختلاس یا به گفته وزیر اقتصاد ودارایی تخلف بانکی، براساس اخبار انتشار یافته چهار هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان دارایی داشته که سه هزار میلیارد تومان آن را LC باز کرده و اکنون یک و نیم برابر بدهی خود دارایی دارد.

این مقاله با تاکید بر این که متهم کارآفرین هم بوده و ۲۰ هزار کارمند اداره کارهایش را برعهده داشتند به طوری که اکنون دو وزیر از سوی دولت مسوول اداره کارمندان وی شده‌اند نوشته آنچه باید مورد توجه قرار گیرد این است که بدون شک اینکه عامل معرفی شده برای اختلاس اخیر متهم است یا خیر کار رسانه نیست اما قدر مسلم رسانه باید براساس وظیفه هرجا که لازم می‌بیند هشدار دهد تا مبادا راه به اشتباه رود.

با این مقدمه سرمقاله جهان صنعت می نویسد نباید فراموش کرد کوچک‌ترین اشتباه و غفلت در این مورد می‌تواند زمینه خروج سرمایه‌های باقی مانده در کشور را فراهم کند.از سوی دیگر این اخبار در حالی در راس قرار می‌گیرد که دولت اکنون برای ایجاد اشتغال در کشور با مشکل جدی روبه‌رو است و اگر همکاری بخش خصوصی نباشد به سختی می‌تواند این مشکل را حل کند، پس مسوولان بدانند ارتکاب اشتباه تحت تاثیر هر جریانی یا بدون آن در این زمینه خطایی جبران‌ناپذیر است.

مسائل امنیتی را اجتماعی بکنیم


پوریا عالمی در ستون کاناپه اعتماد سخن فرمانده ناجا را نقل کرده که گفته تلاش داریم نه تنها مسائل اجتماعی را امنیتی نکنیم بلکه مسائل امنیتی را به صورت اجتماعی حل کنیم و بر همین اساس به طنز نوشته:

از لحاظ امنیتی، مدتی است وقتی می‌خواهیم از بقالی آب معدنی بخریم، می‌گوییم بطری آب را بگذارد توی کیسه مشکی که یک موقع کسی ما را مسلح نبیند. یک بار هم داشتیم توی تهران می‌چرخیدیم رسیدیم به گشت، نخستین کاری که کردیم رادیاتور ماشین را خالی کردیم که خشک خشک شویم و آثار آب و آب‌بازی را محو کرده باشیم.

و سرانجام طنز اعتماد این که: همین چند وقت پیش دوست‌مان رفته بود دریاچه ارومیه دید هر چی آب دریاچه است دارد به آسیاب دشمن ریخته می‌شود و دریاچه خشک خشک است. خیلی ناراحت شد، خواست از لحاظ اجتماعی اعتراض کند، الان دارد از لحاظ اجتماعی استراحت می‌کند که اثر اعتراضش از لحاظ امنیتی خوب شود.
+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.