جایزه صلح نوبل به طور مشترک به سه زن اهدا شد


جایزه صلح نوبل به طور مشترک به سه زن اهدا شد

این سه زن به طور مشترک و از جمله به دلیل تلاش مسالمت‌آمیز در جهت تامین امنیت زنان، جایزه صلح نوبل را دریافت کرده‌اند.

جایزه صلح نوبل سال جاری به طور مشترک به سه زن - الن جانسون سرلیف، رئیس جمهور لیبریا، لیماه گبووی، یک شهروند دیگر لیبریایی و توکل کرمان، از یمن اعطا شده ‌است.

این سه زن به دلیل "تلاش مسالمت آمیز آنها در جهت تامین امنیت زنان و احقاق حقوق زنان برای شرکت کامل در فعالیت‌هایی که به برقراری صلح می‌انجامد"، جایزه صلح نوبل را دریافت کرده‌اند.

خانم سرلیف نخستین زنی است که به عنوان رئیس جمهور یک کشور آفریقایی انتخاب شده، خانم گبووی یکی از فعالان صلح در لیبریاست و خانم کرمان نیز یکی از رهبران جنبش طرفداران دمکراسی در یمن به شمار می‌رود.

توربیورن یاگلان، رئیس کمیته صلح نوبل امروز (هفتم اکتبر ۲۰۱۱ میلادی)، هنگام اعلام این جایزه در اسلو پایتخت نروژ گفت: "دستیابی به دمکراسی و صلح پایدار در جهان ممکن نیست، مگر این که زنان برای نفوذ در تمامی سطوح تحولات اجتماعی همچون مردان از فرصت‌های برابر برخوردار باشند."

او افزود: "کمیته نوبل نروژ امیدوار است، این جایزه کمک کند تا به سرکوب زنان که هنوز هم در بسیاری از کشورها رخ می‌دهد، پایان داده شود."

توکل کرمان که ریاست گروهی به نام "زنان روزنامه نگار بدون زنجیر یمن" را برعهده دارد، چندین بار به دلیل مبارزه برای آزادی مطبوعات و مخالفت خود با دولت علی عبدالله صالح، رئیس جمهور یمن، زندانی شده‌است.

آقای یاگلان گفت که خانم کرمان در شرایط بسیار دشوار نقش مهمی در جهت مبارزه برای احقاق حقوق زنان طرفدار دمکراسی در قیام اخیر یمن، برعهده داشته است.

'زن آهنین'

خانم کرمان که مادر سه فرزند است، اولین زن عرب است که جایزه صلح نوبل را کسب می کند.

 

به گفته آقای یاگلان، دستیابی به دمکراسی و صلح پایدار در جهان ممکن نیست، مگر این که زنان برای نفوذ در تمامی سطوح تحولات اجتماعی، همچون مردان از فرصت‌های برابر برخوردار باشند.

آقای یاگلان گفت که ظلم به زنان "مهمترین مسئله‌ای‌ است" که در جهان عرب وجود دارد و اهدای این جایزه "پیامی است مبنی بر این که اگر بهار عربی با تلاش‌هایی که برای استقرار دمکراسی صورت می‌گیرد، موفقیت آمیز باشد باید زنان را هم شامل شود".

خانم سرلیف، ۷۲ ساله است و به طور گسترده‌ای پیش بینی می‌شد که برنده جایزه صلح نوبل ۲۰۱۱ باشد. او در سال ۲۰۰۵ میلادی و پس از پایان جنگ داخلی ۱۴ ساله در لیبریا، به ریاست جمهوری این کشور انتخاب شد.

این جنگ ۲۵۰ هزار نفر کشته برجای گذاشت، موجب فرار هزاران نفر به خارج شد و اقتصاد لیبریا را تخریب کرد.

خانم سرلیف که اقتصاد دان تحصیلکرده آمریکاست و پیش از این وزیر اقتصاد لیبریا بود، به عنوان "زن آهنین" لیبریا شناخته می‌شود. او برای بار دوم هم نامزد انتخابات ریاست جمهوری است که هفته آینده در آن کشور برگزار خواهد شد.

لیماه گبووی نیز به دلیل سازمان دادن گروهی از زنان لیبریا و به منظور ابراز مخالفت آشکار با جنگ سالاران این کشور شهرت یافته‌است.

جایزه صلح نوبل سالانه در ژنو اهدا می‌شود و نزدیک به یک و نیم میلیون دلار ارزش دارد که امسال به طور مشترک به این سه زن تعلق گرفته‌است.

این سه زن؛ برندگان جایزه صلح نوبل

کمیته نوبل می گوید رعایت حقوق زنان برای صلح جهانی ضروریست. به همین دلیل، جایزه صلح امسال به سه زن داده شده. دو زن از لیبریا در شرق آفریقا و یک زن یمنی.به گفته کمیته نوبل، این سه زن برای حفظ امنیت و حقوق زنان عمری را صرف مبارزه مسالمت آمیز کرده اند.

رعنا رحیم پور، بی بی سی، گزارش می دهد. 

لینک دانلود مدیافایر

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.