روزنامه های صبح امروز اظهارات صادق لاریجانی رییس قوه قضایه درباره پرونده اختلاس ۳ هزار میلیارد تومانی را با تیترهای متفاوتی مورد توجه قرار داده اند؛ برخی "انتقاد قاضی القضات از رسانه ها" را برجسته و برخی دیگر این گفته او را پررنگ کرده اند که "دستگاه قضایی هرگز کوتاه نمی آید".
اعلام طرح جایگزینی نخست وزیری به جای ریاست جمهوری از سوی حمید رضا کاتوزیان رییس کمسیون انرژی مجلس و آزادی دو شهروند آمریکایی از زندان از جمله موضوعات مشترک روزنامه های امروز است.
بازانتشار قسمت هایی از گفت و گوی محمود احمدی نژاد با شبکه ABC آمریکا با تیترهای مختلفی همچون "آماده تعامل و گفت و گو با آمریکا هستیم" و یا "تحولات منطقه نشانه نفرت ملت ها از آمریکاست" و همچنین گزارش هایی از آخرین آمار تورم و بیکاری در کشور از دیگر موضوعاتی است که در صفحات نخست روزنامه ها به چشم می خورد.
سوال مطرح نشود، استعفا می دهم
اعتماد در گفت و گویی با علی مطهری ماجرای سوال وی از وزیر اطلاعات درباره دلایل فوت هاله سحابی را جویا شده و از قول وی نوشته وزیر اطلاعات توضیحاتی دادند و نظر ایشان این بود که این فوت طبیعی و به خاطر فشارهای روحی بوده است. یکی از اعضای وزارت اطلاعات گفت در این وزارتخانه یک سیدی دارند که نشان میدهد هاله سحابی در حال تشییع جنازه ناگهان نقش بر زمین شده و پس از رسیدن به بیمارستان فوت کرده است. قرار بر این شد که من این سیدی را ببینم، اگر قانع نشدم سوال به صحن علنی برود.
صبا آذپیک در ادامه از این نماینده مجلس درباره سرانجام سوال از رییس جمهور پرسیده و به نقل از وی نوشته این طرح اکنون ۸۶ امضا دارد. متاسفانه هیات رییسه دارد تخلف میکند و سوال را به جریان نمیاندازد. این طرح ۱۰۰ امضا داشت، ۱۴ نفر امضای خود را تحت فشار هیات رییسه پس گرفتند و الان ۸۶ امضا دارد، در حالی که برای طرح سوال تنها به ۷۲ امضا نیاز است. متاسفانه هیات رییسه خلاف آییننامه عمل میکند و صداقت لازم را ندارد. نمایندهها بارها خواستهاند طرح سوال به جریان بیفتد و اگر هیات رییسه بخواهد به این روش ادامه بدهد، استعفا خواهم داد.
آقای مطهری با اشاره به پرونده اختلاس ۳ هزار میلیارد تومانی در بانک صادرات گفته در این پرونده متهم ردیف اول و دوم و سوم داریم. متهمان ردیف اول روسای شعبههای برخی بانکها بودهاند. اگر افرادی از مقامات عالیرتبه هم توصیه متهمان را کرده باشند، آنها نیز در ردیف اول قرار میگیرند. البته این مطلب هنوز ثابت نشده است. به هر حال نباید مساله را سیاسی کرد.
به نوشته اعتماد این نماینده مجلس از برخی "مصلحت سنجی ها و مراعات ها" درمیان اصولگرایان مجلس انتقاد کرده و گفته این یک نقطه ضعف اصولگراهاست که راه هر اصلاحی را به بهانه شرایط خاص کشور مسدود میکنند. شما ببینید هر وقت مجلس خواست کاری انجام بدهد مانعش شدند و اجازه طرح سوال را ندادند. الان مجلس در جایگاه خودش نیست و نظارت کافی بر امور اجرایی ندارد و لذا امکان این طور تخلفها بیشتر میشود.
چه کسی از مرگ ربانی سود می برد؟
ابتکار در سرمقاله امروزش پس از بررسی سوابق برهان الدین ربانی رییس شورای عالی صلح افغانستان از احتمال دست داشتن سه گروه در قتل او قلم رانده و نوشته الف- گروههای تندرویی از طالبان که مخالف مصالحه میان طالبان و دولت هستند. به ویژه گروههای عرب و پاکستانی هم سو با القاعده. ب - ترور به وسیله کلیت گروه طالبان و به دستور شخص ملا عمر برای نشان دادن قدرت طالبان و امتیاز گیری بیشتر به وسیله این گروه در مذاکرات صورت گرفته است. ج- پاکستان و آی اس آی برای جلوگیری از سهم گرفتن مخالفان پاکستان در آینده سیاسی افغانستان این ترور را مرتکب شده اند. البته این فرض و حتی فرض دوم نیز بعید است و فرض اول بسیار نیرومند تر است.
قدس هم در مقاله ای به همین موضوع پرداخته اما با قطعیت بیشتری پاکستان و کشورهای غربی را متهم به قتل برهان الدین ربانی کرده و نوشته آشفتگی افغانستان در دو دهه اخیر بی شک منافع بسیاری برای غربیها و برخی از همسایگان این کشور از جمله پاکستان داشته و خواهد داشت. به طور یقین تا این حمایتها از گروههای افراطی و جنگ طلب در افغانستان باشد مردم مظلوم افغانستان در هیچ زمانی روی ثبات و صلح را در این کشور نخواهند دید. تا زمانی که افغانستان حیاط خلوتی مناسب برای حضور کماندوهای ناتو باشد و تا زمانی که وهابیون در این کشور با حمایت مقامهای پاکستان و آل سعود بدنبال اهداف شوم خود باشند مردم مظلوم افغانستان باید شاهد کشتار هر روزه افراد بیگناه باشند.
این روزنامه در ادامه این مقاله افزوده مسلماً حذف برهان الدین ربانی برنامه ای از پیش تعیین شده از سوی کشورهایی بود که تلاشهای وی برای تقریب گروههای افغانی و حمایت از یک دولت مستقل افغان به ضرر منافع آنان تمام می شد. ربانی در طول ۴۰ سال فعالیت سیاسی خود در افغانستان که از رهبری حزب نهضت اسلامی این کشور آغاز شد به دنبال رهایی مردم مظلوم این کشور از دست اشغالگران روس و استعمارگران آمریکایی بود و استقلال و آرامش مردم کشورش، مهمترین هدفی بود که وی تا زمان شهادتش برای آن تلاش می کرد. گفت و گوی فرهنگ ها
هادی خانیکی طی مقاله ای در شرق نوشته سیام شهریور «روز گفتوگوی فرهنگها» است که اگر از تقویم رسمی هم حذف شود، از حافظه تاریخی پاک نمیشود. اکنون ۱۰ سال از آن روز که مجمع عمومی سازمان ملل متحد به اتفاق آرا، پیشنهاد سید محمد خاتمی را در این باره تصویب کرد و سال ۲۰۰۱ میلادی را «سال گفتوگوی فرهنگها و تمدنها» نامید، گذشته است، آیا زمان آن نیست که یافتهها و داشتههای نظری، عملی در این باب از سر درد و درک بازخوانده شود و فراتر از نگاههای تنگ عرصه سیاست ضرورتها، زمینهها و چشماندازهای گفتوگو مدنظر قرار گیرد؟
نویسنده ادامه داده که گفتوگوی میان فرهنگها و تمدنها، ترکیب مفهومی معناداری است که میتواند فرصتهای نو در ساحتهای مختلف زندگی سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی بیافریند، چون اساس آن بر چرخش گفتمانی از نزاع و برخورد به سوی گفتوگو و مفاهمه استوار است. در واقع با گفتوگو، زبان مشترک پیدا میشود و با زبان مشترک فکر مشترک شکل میگیرد و با فکر مشترک رویکرد مشترک در مقابل مسایل خرد و کلان جهان و جامعه به وجود میآید، از این رو حاصل گفتوگو در نهایت همدلی و همزبانی است و این مسالهای است که به هر حوزهای از فرهنگ، اجتماع، سیاست و اقتصاد نیز قابل تعمیم است.
به عقیده نویسنده در حقیقت ایده گفتوگوی تمدنها، معطوف به رویکردها و رهیافتهای جدیدی است که با برخی کلیشههای ذهنی و تصورات پیشینی از مفهوم «خود» و «دیگری» در همه عرصهها تفاوت دارد، از این رو التزام به معانی تازهای که حتی از مقولههای قدیم در پرتو گفتوگوی فرهنگها به وجود میآید، شیوهها و راهکارهای متفاوتی را در افقهای نظری و عملی طلب میکند. در واقع ارایه مفاهیم دینی، اخلاقی، اجتماعی و سیاسی با زبان گفتوگو به دلیل اینکه قدرت کاستن از اختلافات و موانع فهم مشترک را دارد، ظرفیتها و فرصتهای جدید برای جامعه میآفریند. میوه های تلخ انحرافی
جمهوری اسلامی طی مقاله ای نوشته موضوع بزرگترین اختلاس بانکی کشور که در این هفته نیز در صدر اخبار مورد توجه افکار عمومی و رسانهها بود، از جمله این توطئه هاست. رفته رفته مشخص میشود اختلاس ۳ هزار میلیارد تومانی از سیستم بانکی کشور بدون حمایت سیاسی و عنایت ویژه برخی صاحبان قدرت امکانپذیر نبوده و این میوه شوم همان شجره خبیثه بیقانونی و فرد محوری است که سالهاست عرصه را بر قانون گرایی تنگ کرده و یک امضا و یا یک دستورالعمل توصیه آمیز، همه مقررات را از حیز انتفاع انداخته و قوانین را به حاشیه رانده است.
نویسنده این مقاله در ادامه اضافه کرده این همان خطری است که دلسوزان نظام در سالهای اخیر نسبت به آن هشدار داده و از گسترش پدیده شوم رانت خواری ابراز نگرانی میکردند. هم اکنون میوههای تلخ تفکر انحرافی، یکی پس از دیگری به ثمر نشسته به گونهای که در سایه این بیقانونیها و حرکتهای خلاف، اعتماد مردم به سیستم بانکی و اقتصادی به شدت متزلزل شده و مردم از اینکه دارائیها و پس اندازهای آنان در خدمت اهداف شوم برخی منحرفین قرار گرفته، نگران هستند. بازگشت اعتماد به مردم طبعاً در گرو لزوم شدت عمل و برخورد مجلس و قوه قضائیه با افراد متخلف و رسیدگی سریع به این اختلاس بزرگ است.
ترجمه فرنگی شکست طرح اشتغالزایی
جهان صنعت در سرمقاله اشانتشار گزارش تازه صندوق بین المللی پول از افزایش تورم و بیکاری در ایران را دستمایه کرده و نوشته بار دیگر خلاء و تناقض پیاپی آمارهای رسمی اقتصادی باعث شد تا تنها منبع معتبر رسانهها و کارشناسان برای رصد کردن اوضاع اقتصادی ایران گزارشهای بینالمللی باشد.
صندوق بینالمللی پول این بار هم جورکش نهادهای دولتی و حاکمیتی شد تا نرخ تورم را بر خلاف آنچه بانک مرکزی و مرکز آمار میگویند ۲۲.۵ درصد برای سالجاری میلادی اعلام کند البته در حال حاضر نیز به گواه مرکز آمار نرخ تورم نزدیک به ۲۰ درصد است و بعید نیست با ادامه روند بیثباتی در اقتصاد این نرخ ۲.۵ درصد دیگر افزایش یابد.
محمد حسین مهرزاد در این مقاله ادامه داده اما آنچه فاصله معناداری بین آمار دولتیها و مرجع معتبری مانند صندوق بینالمللی پول ایجاد میکند، آمار بیکاری است. دولت مصر است که در سالجاری میتواند ۵.۲ میلیون شغل ایجاد کند و آخرین آمار بینالمللی نشان میدهد نهتنها موفق به کاهش بیکاری نشدهایم بلکه پیشبینی میشود نسبت به سال قبل میلادی۹/۰ درصد هم افزایش این شاخص را تجربه خواهیم کرد.
نویسنده خاطرنشان کرده که امروز در حالی آخرین روز نیمه اول سال را سپری میکنیم که باید حداقل نیمی از ۲.۵ میلیون شغل وعده داده شده ایجاد میشد.تجربه نشان داده که معمولا کارشناسان این صندوق با ضریب خطایی قابل قبول توانستهاند اوضاع اقتصادی کشورها را رصد کنند بنابراین اگر نرخ بیکاری ۱۵.۵ درصدی را ملاک قرار دهیم تنها به یک نتیجه میتوان رسید و آن شکست در طرح بزرگ اشتغالزایی دولت است.
در انتظار نظام تک نرخی ارز
پویا جبل عاملی در سرمقاله دنیای اقتصاد با اشاره به فاصله گرفتن نرخ ارز رسمی از بازار و بی توجهی بانک مرکزی درباره این موضوع نوشته اکنون وضعیت به گونهای است که شاید تناسب قوای تصمیمگیرنده در مورد نرخ ارز رسمی را بتوان به سوی سیاستی کارآتر چرخاند. در حقیقت رسیدن اختلاف دو نرخ به بیش از ۲۰۰۰ ریال که رانتی عجیب و غریب را در اقتصاد ایجاد کرده و منشاء فسادی دو چندان است خود اولین دلیل برای پافشاری در پایان دادن به این وضعیت است.
پویا جبل عاملی در این مقاله افزوده آنچه تا به حال بانک مرکزی پس از بزرگ شدن شکاف دو نرخ انجام داده تنها در این عبارت میگنجد که سیاستگذار پولی به جای انجام سیاست ارزی در جهت افزایش کارآیی اقتصاد، به دنبال آن بوده تا جلوی رانتجویی که از اختلاف دو قیمت حاصل میشود را بگیرد. تمام فکر و ذکر مقامات پولی این شده که چگونه متقاضیان حقیقی را از غیرحقیقی جدا کند، در واقع یک سیاست اشتباه باعث شده تا دردسرهای تازهای نصیب بانک مرکزی شود و وقت و توان آن را بگیرد.
نویسنده مقاله همچنین نوشته در شرایط فعلی اگر نهادهای تصمیمگیرنده بالاخره به این نتیجه رسیدهاند که باید هر چه سریعتر کاری برای بازار ارز کرد، یک بسته سیاستی نیاز است تا اولا بازارهای دیگر را برای بازیگران جذاب کنند یا بازدهی قطعی و بیدردسر بانکها را افزایش دهند و دوم نرخ رسمی را به نرخ بازار نزدیک کنند.
+0
رأی دهید
-0
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.