یک انجمن، چهل آرامگاه


یک انجمن، چهل آرامگاه

با سرعت بالا ببینید

با سرعت پائین ببینید

فرشید سامانی

آرامگاه فردوسی نماد توس است و آرامگاه ابن سینا نماد همدان. نیشابور نیز با آرامگاه‌های خیام و عطار ‌شناخته می‌شود و خیلی‌ها وقتی نام شیراز را می‌شنوند، تصویر آرامگاه حافظ و سعدی در ذهنشان نقش می‌بندد. به همین ترتیب، مقبرة الشعرا از نمادهای تبریز است و اگر حرم رضوی را کنار بگذاریم، نماد تاریخی مشهد چیزی نیست مگر آرامگاه نادرشاه افشار.

در پشت آرامگاه این بزرگان و دیگرانی همچون صائب تبریزی، باباطاهر عریان، کمال‌الملک، شیخ روزبهان، شیخ ابوالحسن خرقانی، خواجوی کرمانی، اوحدی مراغه‌ای، کمال‌الدین بهزاد، احمد نیریزی و بسیاری دیگر از مفاخر تاریخ ایران(۱) یک نام می‌درخشد: انجمن آثار ملی ایران
مجموعه عکس

این انجمن در سال ۱۳۰۱ خورشیدی به ابتکار عبدالحسین تیمورتاش، نماینده مجلس شورای ملی و با شرکت حسن مستوفی، حسن پیرنیا، ابراهیم حکیمی، محمدعلی فروغی، حسن اسفندیاری، فیروزمیرزا فیروز، سید نصرالله تقوی و ارباب کیخسرو شاهرخ پاگرفت. (عکس‌های و شرح حال اینان را می‌توانید در گالری این صفحه ببینید.)
اینان می‌خواستند "دلبستگی مردم را به آثار هنری و علمی و ادبی پرورش دهند و با تجلیل از بزرگان ایران و ارایه خدمات آن‌ها به میهن خود، احساسات ملت را برانگیزند و به بیداری و یگانگی و وحدت ملی کمک کنند." (۲)
آن زمان، دوران قدرت یابی رضاخان سردارسپه (رضا شاه بعدی) بود و آن چه بنیانگذاران انجمن آثار ملی در ذهن خویش می‌پروردند، با سیاست‌های باستان گرایانه دولت پهلوی اول (۱۳۲۰-۱۳۰۴خ) همسو بود. فراتر از این، کسانی چون تیمورتاش و فروغی خود از ارکان دولت پهلوی اول بودند و هنگامی که رضا پهلوی به سلطنت رسید، ریاست عالیه انجمن را به او واگذاردند تا از پشتیبانی نهاد سلطنت بهره‌مند شوند.
از این رو، انجمن آثار ملی اگرچه نهادی غیر دولتی بود اما از آغاز تا فرجام پهلوی‌ها از حمایت بی‌دریغ دولت برخوردار بود و بسیاری از چهره‌های با نفوذ سیاسی یا وزیران فرهنگ در آن عضویت داشتند. حتی در سال ۱۳۴۶ به پیشنهاد انجمن و به دستور محمدرضا شاه، قانونی به تصویب رسید که مطابق آن از هرکیسه سیمان وارداتی یا تولید شده در کارخانه‌های داخلی، یک ریال به نفع انجمن آثار ملی گرفته می‌شد.(۳)
مطابق اساسنامه انجمن که در سال ۱۳۰۴ به تصویب رسید، حیطه اقدامات انجمن عبارت بود از تأسیس موزه‌هایی در تهران و شهرستان‌ها، تأسیس و تکمیل کتابخانه ملی تهران و کتابخانه‌های شهرستان‌ها، تهیه فهرست مجموعه‌های نفیس کتابخانه‌ا‌ی و موزه‌ای، احیای آثار بزرگان ایران و نشر آثار آن‌ها و ساختن آرامگاه و مجسمه برایشان، کوشش در حفظ و احیای منابع و هنرهای ایرانی، تهیه نمونه‌هایی از آثار قدیمی ایران از طریق شبیه‌سازی یا تهیه نسخ و عکس و ارتباط با موزه‌ها و گالری‌های مخصوص آثار ایران در خارج کشور به منظور تحصیل اطلاعات و تشویق آن‌ها به تحقیق در آثار قدیمی ایران.(۴)
بدین ترتیب، انجمن آثار ملی با توجه به ترکیب اعضای خود و حیطه وظایفش، وزنی معادل وزارت فرهنگ داشت و بسیاری از سیاست‌های فرهنگی دولت از طریق انجمن پی‌گیری می‌شد اما بعدها با تکثیر و قوام نهادهای فرهنگی دولت پهلوی، اقدامات انجمن آثار ملی بیش‌تر بر ساخت آرامگاه مفاخر ایران متمرکز شد.
این انجمن تا پایان دوره پهلوی برای حدود ۴۰ تن از مفاخر ایران، آرامگاه‌ها و بناهای یادبودی را برپا کرد و در مرمت دهها اثر تاریخی مانند آثار تاریخی پاسارگاد، کاخ چهلستون، کاخ هشت بهشت، بقعه شیخ صفی‌الدین اردبیلی، معبد چغازنبیل و غیره شرکت جست.(۵)
به تدریج ساخت آرامگاه برای مفاخر ایران از چارچوب بزرگداشت آنان فراتر رفت و به پیدایی و پویایی جریانی نو در معماری معاصر ایران انجامید. در رأس این جریان، دو معمار برجسته سده حاضر یعنی محسن فروغی و هوشنگ سیحون قرار داشتند. این هر دو در دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران استاد بودند و توانستند نسل توانمندی از معماران ایرانی را تربیت کنند.
بناهایی که از سوی انجمن آثار ملی به عنوان آرامگاه یا بنای یادبود سفارش داده می شد، بدانان فرصت می‌داد تا الگوهای موفقی از آمیزش معماری مدرن با معماری بومی را فراروی دانشجویان خود و دیگر معماران ایرانی قرار دهند.
به ویژه هوشنگ سیحون بر کشف ارزش‌های ذاتی معماری بومی، که تا آن زمان معماران نادیده‌اش گرفته بودند، تأکید می‌کرد و می کوشید تا دانشجویانش به آن بخش از میراث فرهنگی ایران که هنوز بکر مانده و تحت‌تأثیر مدرنیسم قرار نگرفته بود، علاقه مند شوند. نگاه سیحون به معماری حتی خیلی پیش از آن‌که این سبک در دنیا شناخته شود، نگاهی پسا‌مدرن بود.(۶) این نگاه در بناهایی چون آرامگاه خیام و کمال‌الملک کاملا هویداست.
انجمن آثار ملی با توجه به پیوند استواری که با دولت پهلوی داشت، پس از انقلاب ۵۷ دچار رکود شد. به "انجمن آثار و مفاخر فرهنگی" تغییر نام داد و اقداماتش به انتشار برخی کتاب‌های تاریخی و ادبی و برگزاری آیین بزرگداشت مفاخر زنده یا درگذشتۀ ایران محدود ماند.(۷)
گزارش تصویری این صفحه به معرفی مهم‌ترین آرامگاه‌های ساخته شده توسط انجمن آثار ملی ایران اختصاص دارد. در این گزارش، عکس‌های آرامگاه ابن سینا از حسین الوندی و عکس‌های آرامگاه باباطاهر عریان از امیر حسامی نژاد است.
پی نوشت:
۱-در این گزارش، واژه "مفاخر ایرانی" در معنای فرهنگی ایران که افغانستان و تاجیکستان را نیز دربرمی‌گیرد، به کار رفته است.
۲-بحرالعلومی، حسین: کارنامه انجمن آثار ملی، تهران، ۱۳۵۵، نک: مقدمه عیسی صدیق
۳-همان جا
۴-اسناد و اطلاعات نیم قرن فرهنگ و هنر ایران(طرح مقدماتی)، ج۲، ص۱۱
۵-برای آگاهی بیش‌تر نک: بحرالعلومی، همان
۶-جواهریان، فریار: شهیاد، نمادی دو پهلو: میدان آزادی، بنای یادبود شاه، ایران نامه، شماره۴، ۱۳۷۸
۷-برای آگاهی بیش‌تر نک: سایت اینترنتی انجمن آثار و مفاخر فرهنگی در نشانی anjom(dot)ir
khosh bavar - ایران - یزد
روحتان شاد که باعث افتخار و راهنمای راه حل مشکلات ما هستید !
شنبه 26 شهریور 1390

samy1221 - قطر - دوحه
روحتان شاد مردان بزرگ ایران زمین تاریخ ایران باستان پیرنیا خود یکی از بزرگترین خدماتی است که به تاریخ این مرز وبوم شده است ولی امروز فقط به عمارت امام زاده میپردازند وتو هر روستا یکی پیدا میشی
یکشنبه 27 شهریور 1390

Don Mario - کلمبیا - بوگوتا
جداً که روحتان شاد ، بخش زیادی از این غرور ملی که همه ما داریم به خدمات و تحقیقات این گروه برمیگردد ، مقایسه کنید با عصر حاضر که امامزاده سازی و خرافات پژوهی جای یک همچنین خدماتی را گرفته است.
یکشنبه 27 شهریور 1390

Khashayarshah - ایران - تهران
khosh bavar - ایران - یزد, چند روزی که نبودید, خیلی نگران شده بودم و اکنون که مجددا آمده اید بسیار خوشحالم.
یکشنبه 27 شهریور 1390

khosh bavar - ایران - یزد
Khashayarshah عزیز و بزرگوار, تا حالا که فاطی کماندوهای سبیل کلفت و ساندیسخواران پست فطرت موفق به گرفتنم نشدند, پس تا انزمان شاد و سربلند باشیم !
یکشنبه 27 شهریور 1390

gol andam - سویس - زوریخ
چگونه بزرگ مردان را گرامی داشتیم ...حال ببینیم چگونه تاریخ ایران زمین رو به نابودیست ..مرگ بر اخوندیسم....من که واقعا دلم برای khosh bavar - عزیزمون تنگ شده بود با امدنشون حال و هوایه uk هم عوض شد
یکشنبه 27 شهریور 1390

ARTEMIS-SW - فرانسه - پاریس
عقده گشایان اغاز کنید باز اسم پهلویها امد و نکته ی سپیدی قبل از عنقلاب/هر ایرانی راستین که گامی در مسیر مثبت فرهنگی ایران زمین/نه عربیزه کردن/ برداشت در ذهن ایرانیان دلسوز باقی خواهد ماند/مرگ بر ملا و دین وارداتی او.
یکشنبه 27 شهریور 1390

khosh bavar - ایران - یزد
پارمیدا عزیز, خوبی و گلی از خودتونه که دنیا و ماها را هم همینطور میبینید !
یکشنبه 27 شهریور 1390

h.k - دانمارک - اودا
artmis sw فرانسه.منهم تاشش یاهفت سال پیش طرفدارش بودم.خیلی هم جدی.وتازمانی که متوجه,شوئینیزم,بودنش شدم.علاقه ام به نفرت شدیدازاوتبدیل شد.بااینحال بهترازملایان خائن بود.ولی اشتباهاتی که اورابه یک دیکتاتورتبدیل کردرانبایدنادیده گرفت.یک.فاصله ازملت.دو.تک حزبی بودن.سه.دراختیاراشتن روزنامه هاوصداوسیما .حرف اول واخر,مثل خامنه ای.راسیستی وسیاست غلط درتوزیع بودجه ایران. وکشاورزی ایران.ووووتاراه ورودملایان.اگرخمینی هم نبودباان سیستم دیکتاتوری نمیتوانست دوام بیاورد.به نظرتوجشن 2500ساله به چه منظوری برگذارشد???ممکنه بنویس دیگران بفهمند.یاخودت بفهمی.
دوشنبه 28 شهریور 1390

ARTEMIS-SW - فرانسه - پاریس
h.k - دانمارک - اودا . شما تا مغز استخوان پان نورک یا پان کورد هستید بله جشنهای 2500 ساله به دنیا نشان داد اسلام ننگین نه تنها تمدنی بنا بر به گفته ی پورپیرار!!!!به ایران نیاورد بلکه هر رذالت و عقب ماندگی بود به مغز ایرانی تزریق کرد...امثال شما چه از نوع جدائی طلب چه حقنه کنندگان اسلام در سایت فراوان است ولی ناچیز هستید در برابر اذریهای غیور چون ستارخان و شهروندان ایرانی کردزبان//
دوشنبه 28 شهریور 1390

arashbehdin - امریکا - اتلانتا
h.k - توی بسیجی که همین چند وقت پیش میگفتی هندی زاده از شاه بهتر بود و برایتان آزادی آورد و به همکاریهایت هم در آغاز ان غلاب با رژیم اشاره کردی. روشن است برای چه مخالف شاه هستی. باز هم در کامنتی به روش ملایان حوزه ای عجز و ناله میکردی مذهب شیعه دارد از دست میرود! ان دشنامها و دروغ پراکنی های ملاگونه ات هم به فرهنگ و تاریخ ایرانزمین و شاهان باستان ایران و بناهای باستانی بماند. شما رژیمی ها دستتان برای همه رو شده و چند روزی بیشتر به پایان دورانتان نمانده است.
سه‌شنبه 29 شهریور 1390

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.