روزنامه های صبح امروز تهران در صفحات اول خود عکس و گزارش هائی از حمله معترضان به سفارت اسرائیل را منعکس کرده اند. از میان اخبار داخلی اختلاس بزرگ بانک صادرات همچنان مهم ترین خبر این روزنامه هاست که به توضیحات مدیرعامل بانک راضی نشدند و خواستار شناسائی پشتیبانان عوامل اختلاس کلان هستند. گزارش ها و مقالاتی درباره شکست دولت در انجام وعده هائی که به مردم داده بود، ابراز نگرانی از بالا رفتن نرخ بهره در بازار آزاد، و اوج گیری بهای سکه و بورس و طلا، از دیگر بخش های این روزنامه هاست.
از اعتراض های مصر تا سرنوشت سوریه
"سقوط سفارت اسرائیل درمصر، سفیر گریخت" عنوان اصلی خراسان و روزنامه جمهوری اسلامی است، کیهان از "پاسخ مردم مصر به خیانت کمپ دیوید" خبر داده و سیاست روز پرسیده "آیا رفتار ایران در قبال سوریه تغییر کرده است".
بیشتر روزنامه های صبح امروز عکس هائی از حمله مردم مصر به سفارت اسرائیل را در صفحات اول خود نقل کرده اند. خراسان در سرمقاله خود نوشتهحمله مردم انقلابی مصر به سفارت اسرائیل در قاهره و فرار سفیر و ۷۰ دیپلمات اسرائیلی از قاهره تجلی موج جدیدی از تحقق اراده و خواست های اصیل مردم مسلمان منطقه را به عیان در مقابل دیدگان مردم منطقه و جهان قرار داد و می تواند الگوی قابل تبعیتی برای دیگر مردم منطقه باشد که دولت هایشان علی رغم میل مردمشان به صورت مخفی یا آشکارا دست در دست اسرائیل دارند.
به نظر نویسنده این مقاله حتی بعد از اسرائیل نوبت سعودی است که مردم مصر اقداماتی نیز برای حمله و تسخیر سفارت خانه عربستان در قاهره نیز انجام داده اند که این خود نیز از خشم مردم انقلابی مصر علیه کشورهای منطقه ای که از دیکتاتورها حمایت می کنند و یا قصد مصادره به مطلوب کردن و یا انحراف انقلاب مردم مصر را دارند حکایت می کند.
سیاست روز در گزارش اصلی خود با اشاره به حوادث قاهره نوشته حالا جبهه ضد صهیونیستی در منطقه با پیروزی مردم مصر، تونس و در نهایت لیبی تقویت شده است. تسخیر سفارت اسرائیل در قاهره تایید همین موضوع است. و در چنین حالی تحلیلگران غربی در این تصور هستند که با براندازی حکومت دمشق، جبهه ضد صهیونیستی منطقه تضعیف شده و جایگاه نفوذ ایران نیز با ضعف برد سیاسی مواجه خواهد شد.
این روزنامه با اشاره به روابط استراتژیک ایران و سوریه و این که برکناری بشار اسد با توجه به سیاستهایی که اعمال کرده است بسیار دور از انتظار است، اما به واکنش روسیه اشاره کرده و سرانجام به گفته های رییس دولت در این باره پرداخته است.
سیاست روز با اشاره به نقل گفته های محمود احمدی نژاد در حمایت از جنبش مردمی سوریه پرسیده چرا رسانه های جهانی چنین تحلیل کرده اند که رفتار ایران نسبت به سوریه تغییر کرده است. اگر واقعا رفتار ایران نسبت به سوریه تغییر کرده است چرا نباید رسانههای داخلی و تحلیلگران کشورمان از آن آگاهی نداشته باشند تا بتوانند در تجزیه و تحلیلهای خود این مهم را نیز لحاظ کنند. هر چند تغییر در دولت بشار اسد بعید به نظر میرسد اما جمهوری اسلامی ایران باید همه احتمالات را در نظر داشته باشد. افزایش یارانه نقدی چطور عملی است؟
ابتکار در سرمقاله خود نوشته اگر بخواهیم به دور از حب و بغض تصویری کلی از عملکرد رئیسجمهور و همکارانش در این دولتهای اخیر ارائه بدهیم، میتوان گفت سعی بر این بوده که این شعارها کامل یا ناقص در بوته اجرا گذاشته شود. اما گرچه پرداخت یارانههای نقدی، همان پول بنزین و گاز و سایر مشتقات نفتی، موجب خوشحالی و نجات بسیاری از خانوادههای کمدرآمد، بهویژه در روستاها شده اما در زمینه سهام عدالت، نتیجه مثبتی را بهدست نیامده است.
به نوشته این مقاله برگههایی بهدست برخی از مردم داده که نه ارزش فروش داشته و نه پشیزی در دست صاحبان برگهها میگذارند. اگر دولت در این زمینه شکست خورده، باید صادقانه به مردم اعلام کند، وگرنه باید کاری کند تا دل دارندگان برگهها قرص شود.
سرمقاله ابتکار نتیجه گیری کرده اکنون رئیسجمهور وعده شیرین و بزرگتری را در جامعه طرح کرده است. یارانهها میتواند تا سهبرابر شود. از شنیدنش قند در دلها آب میشود، چه برسد به اینکه عملی گردد. منتقدان وی ازجمله آقای پورمحمدی، همکار قبلی رئیسجمهور، این ادعا را غیرعملی و غیرکارشناسانه توصیف کردهاند. واقعاً قصد آقای رئیسجمهور از طرح چنین مسائلی چیست؟ آیا میخواهد در کالبد بیجان جامعه روح امید بدمد؟ یا دل بیمار محتضر را به داروهای غیرواقعی خوش کند؟
الهه بیگی در گزارش اصلی جهان صنعت با اشاره به وعده های تازه رییس دولت و گفته های رییس سازمان بازرسی که آن را کاملا غیرعملی و غیرکارشناسی دید نوشته سخنگوی کارگروه تحول اقتصادی دیروز در نشستی پاسخ پور محمدی را داده و افزایش سه برابری پرداخت یارانههای نقدی را کاملا کارشناسی شده دانسته است.
فرزین در پاسخ به سوال خبرنگار جهان صنعت در رابطه با اظهارات اخیر رییس جمهور درباره سه برابر شدن یارانه نقدی گفته است اظهارات احمدی نژاد مبتنی بر یک نظریه کارشناسی است چون براساس قانون باید طی پنج سال قیمت حاملهای انرژی حداکثر تا ۹۵ درصد فوب خلیجفارس برسد بنابراین طبیعی است که افزایش درآمد ناشی از آن میتواند افزایش یارانه نقدی را نیز داشته باشد.
محمد حسین روانبخش در ستون طنز مردم سالاری با نقل گفته های دبیر ستاد هدفمندی یارانه که وعده رییس جمهور را کارشناسی دانست نوشته بنا به توضیح این مقام کاملا توجیه، " اگر بخواهیم طی پنج سال قانون هدفمندی را اجرا کنیم درآمدهای ناشی از اصلاح قیمت ها تا سه برابر افزایش می یابد و براساس آن یارانه نقدی هم می تواند سه برابر شود". به این ترتیب مردم همیشه در صحنه گفتند: آهان! یعنی در آستانه انتخابات حرفی را می زنند که ۵ سال دیگر در زمان دولت آینده می شود اجرا شود؟!
طنز نویس این روزنامه با نقل جمله ای از رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس نشان داده که وی نیز با شنیدن وعده رییس جمهور تصور کرده افزایش دو یا سه برابری یارانه نقدی در سال ۹۰ امکان پذیر است، و در این حالت معلوم است که عامه مردم هم این طور فکر می کردند و چقدر وعده بدون توضیح، می تواند کارآیی انتخاباتی داشته باشد.
نویسنده مردم سالاری پیشنهاد کرده حالا که سخن از وعده های انتخاباتی گونی سیب زمینی را به خاطر دارید؟! ما که خیلی از آنها یاد می کنیم، چون ابتکار بزرگی بود. امسال چه کالایی را می توان مجانی بین مردم تقسیم کرد؟ بیسکوئیت مادر؟ آب نبات (مروارید غلطان سابق)؟ پاپ کورن فله از تولید به مصرف؟ به هر حال نباید از این تجربه غفلت کرد!
اختلاس بزرگ بانکی و داستان حمایت قدرتمندان از مفسدان
"نشست سران سه قوه در سکوت خبری" تیتر اصلی شرق است، اعتماد در عنوان اول خود درباره نزدیکان رییس جمهور نوشته "غوطه ور در فساد با چشمه آب زلال"، "بزرگنمایی در راه اندازی نیروگاه اتمی بوشهر" گزارش اصلی مردم سالاریاست و فرهیختگان از "توقف باغشهرها" خبر داده است.
شرق در گزارش اصلی خود نوشته سران سه قوهقضاییه، مقننه و مجریه پس از قریب به یکسال در سکوت خبری گرد هم آمدند. با وجود هماهنگیهای صورتگرفته برای حضور خبرنگاران به جهت پوشش خبری این نشست و انتشار محورهای جلسه، هیچکدام از سران سه قوه حاضر به حضور در جمع خبرنگاران و تشریح دستاوردهای این نشست نشدند. پس از اتمام این جلسه رییس قوه قضاییه، محمود احمدینژاد و علی لاریجانی را تا خروجی محل برگزاری نشست بدرقه و پاسخگویی به سوالات خبرنگاران را به زمان دیگری موکول کرد.
به نوشته گزارشگر این روزنامه جلسه دیروز سران سه قوه در حالی برگزار شد که از محتوای آن خبری منتشر نشده اما معمولا این جلسات با محتوای مبارزه با مفاسد اقتصادی برگزار میشود. این جلسه با ثبت رکورد بزرگترین اختلاس بانکی در کشور با رقمی به میزان سههزار میلیارد تومان همزمان شده است.
تهران امروز در سرمقاله خود نوشته حدود دو ماه از فاش شدن اختلاس سه هزار میلیارد تومانی در بانک صادرات ایران گذشته است. در این ایام اخبار زیادی از جزئیات این اختلاس بزرگ منتشر شده است اما شاید هیچکدام از این خبرها فاشکننده جزئیات بزرگترین اختلاس کشور نبود.
احمد حاتمییزد مدیرعامل اسبق بانک صادرات در گفت وگو با تهران امروز از ابهامات جدیدی پرده برداشته و سوالات بیپاسخی در این زمینه را مطرح کرده و ریشه این اختلاس را پیچیدهتر از آن دانسته که از سوی جهرمی اعلام شد.
به نوشته این روزنامه حاتمییزد از وجود یک باند بزرگ سخن گفت و سکوت نهادهای ناظر را معنیدار توصیف کرد و با یادی از اختلاس معروف ۱۲۳ میلیارد تومانی سال ۷۴ این اختلاس را به شدت پیچیدهتر و بزرگتر از اختلاسی بود که متهم ردیف اول آن به اعدام محکوم شد.
حسین شریعتمداری هم در سرمقاله کیهان ادعا کرده که از سال ها قبل خبر از این اختلاس داده بود و حتی بانک های طرف معامله را شناسائی کرده بود اما دولتمردان با نفوذ مانع از طرح ماجرا و مبارزه با آن می شدند.
کیهان نوشته ممکن است گفته شود که برخی از مدیران میانی نظیر رئیس فلان شعبه بانک در فلان استان با دریافت مثلا چند میلیارد تومان زمینه این اختلاس نجومی را فراهم کرده اند. ولی تجربه نشان داده است که اینگونه مدیران میانی با توجه به حقوق معمولی خود، بعد از دریافت اولین رشوه کلان به فکر پاکسازی رد پاها و سرنخ ها می افتند.
سرمقاله این روزنامه تاکید کرده اخبار موثق موجود حکایت از آن دارد که ماجرای اختلاس ۳ هزار میلیارد تومانی طی مدتی نسبتا طولانی صورت پذیرفته است بنابراین چرا مدیران میانی مورد اشاره به فکر فرار نبوده اند؟ و پشت آنها برای ادامه بی ترس و واهمه ماجرا به کجا گرم بوده است؟
مهران دبیرسپهری به عنوان ریشه یابی فساد بانکی در سرمقاله دنیای اقتصاد نوشته میدانیم در عرف جهانی یک بانک نباید بیش از ۸۵ درصد منابعش اقدام به وامدهی کند، اما وقتی بانک مرکزی اعلام میکند بانکهای دولتی بیش از منابع خود (یعنی بیش از ۱۰۰درصد) تسهیلات داده اند نشاندهنده یک بیماری است. شورای پول و اعتبار وقتی بر خلاف نص صریح قانون، نرخ سود بانکی را کمتر از حد لازم قرار میدهد، طمع به منابع بانکی را ایجاد میکند.
به نظر نویسنده اقتصاددان صندوق بینالمللی پول در گزارش خود اعلام کرد یکی از عللی که کشورهای جهان سوم نمیتوانند از روش هدفگذاری تورمی برای کاهش تورم استفاده کنند آن است که در این کشورها روی کاهش تورم، اجماع وجود ندارد. نتیجه آنکه باید ریشه بسیاری از مفاسد اقتصادی و غیراقتصادی کشور را ( در انتشار بیرویه پول توسط بانک مرکزی دانست. پولی که بدون اجازه و عمدتا از پسانداز اقشار متوسط به پایین جامعه برداشت میشود. شکست مسکن مهر، بهره ۲۷ درصد، بورس و طلا در اوج
"بورس و سکه در قلههای جدید" خبر اول دنیای اقتصاد است، "نماگر بورس ۲۷ هزار واحدی شد" عنوان اصلی جهان صنعت است و جام جم از احتمال "بازنشستگی با ده سال سابقه بیمه" خبر داده است.
ابتکار در گزارشی نشان داده که چگونه طرح مسکن مهر شکست خورده است همان طرح که از سال ۸۶ با اهدافی ازجمله ساماندهی بازار به دلیل افزایش روزانه قیمت مسکن، پاسخ به نیاز متقاضیان و خارج کردن زمین و مسکن از کالای سرمایهای به کالای مصرفی آغاز شد. بنا بر وعده مسئولان تا پایان شهریورماه ۵۰۰ هزار واحد مسکونی از طرح ملی مسکن مهر باید به بهرهبرداری برسد؛ اما بنابر اعلام یک مقام مسئول این حوزه، طی روزهای باقیمانده تا پایان شهریورماه، فقط حدود ۱۴۲هزار واحد افتتاح میشود.
به اعتقاد این کارشناسان، ساخت مسکن مهر در شهرهای میانی که مشکل کمبود مسکن و حاشیهنشینی ندارند، علاوه براینکه باعث مهاجرت ساکنان روستاها به این شهرها میشود، بروز حاشیهنشینی را در شهرهای میانی، طی سالهای آینده در پی خواهد داشت. وزیر مسکن در اواخر سال ۸۹ وعده داد که تمام واحدهای مسکونی طرح مهر، پایان تابستان سال ۹۰ به متقاضیان تحویل داده میشود. بعد میزان این واحدها کاهش و به ۵۰۰هزار واحد رسیده و حالا خبر از صد و چهل هزار است.
ابتکار نوشته از سوی دیگر، از زمان آغاز این طرح، حدود چهار سال پیش، تنها حدود ۲۰۲ هزار واحد افتتاح شده و این در حالی است که با توجه به جمعیت جوان کشور و ازدواجهای سالیانه، هر سال بهحدود یکمیلیون واحد مسکونی نیاز داریم.
محمود جامساز در مقاله ای در شرق نوشته خبر تکاندهنده نرخ بهره ۷۲ درصدی وام در بازار غیرمتشکل پولی واقعا قابل تعمق است. آنهم در کشور اسلامی که تمام سعی و تلاش خود در بازار پول را برمبنای تحریم ربا بنا گذارده و به همین منظور قانون عملیات بانکی بدون ربا را از سال ۶۲ به مرحله اجرا درآورده است. پس علت چیست که معاملات ربوی رو به گسترش گذارده و ابزارهای بانکی قانون عملیات بانکی بدون ربا قادر نبوده تا مانع رواج معاملات ربوی شود، بازارهای غیرمتشکل پول را تحت انتظام درآورد و منابع را به سمت بازار متشکل پولی هدایت کند.
امیرهادی انواری در سرمقاله جهان صنعت نوشته اگر امروز کسی بخواهد در زمینه معیشت مردم و وضعیت قیمتها تحقیق کند، با «شاخص قیمت تولیدکننده محصولات گاوداریهای صنعتی کشور» آن هم مربوط به سالهای ۱۳۸۱ تا ۱۳۸۶ چگونه میتواند در این زمینه تحقیق کند؟
به نوشته این نویسنده پژوهشگر دعوای بانک مرکزی و مرکز آمار تمام شده اما چیزی که بی سر و صدا گم و گور شد، آمارهای دورهای بودند که همان وقت (زمانی که بانک مرکزی آمار اعلام میکرد) هم درست اعلام نمیشدند اما هماکنون به لطف سیاستگذاری دقیق دولت اصلا آن آمارها دیگر وجود ندارند و اگر هم وجود داشته باشد، چون دو مرکز کاملا از هم جدا آمارها را قبل (بانک مرکزی) و امروز(مرکز آمار) ارایه دادند، اصولا نمیتوان آنها را با همدیگر مقایسه کرد.
به نوشته سرمقاله جهان صنعت وقتی وزیر اقتصاد چونان یک منجی وارد میدان شد و از پایان اختلافات گفت، آرامآرام هیاهوی رسانهها هم فرو نشست، با این حال کسی به فکر آمارها نیست؛ آمارهایی که ابزار هر تحقیقی از شرایط معیشت مردم گرفته تا وضعیت صنعت و بازرگانی و...هستند!
شوخی با تیترها
ابتکار در ستون طنز خود با تیتر چند روزنامه شوخی کرده است:
- دلایل افزایش قیمت سکه از نظر بهمنی [یکی به خاطر اینه که قیمتش ثابت نمیمونه، یکی هم به خاطر اینه که کاهش پیدا نمیکنه]
- رسایی: غیبت ما (جبهه پایداری) در جلسات ۷+۸، به منظور اصلاح این ترکیب است [چون اگه ما حضور پیدا کنیم، اصلاح نمیشه]
- فلاحیان: اصولگرایان در انتخابات مجلس پیروز میشوند [به شرطی که تدابیر بهگونهای پیش برود که دو طرف رقابت اصولگرا باشند]
- ایران از چین گردشگر وارد میکند [توروخدا دیگه گردشگراش بنجل نباشه]
- متکی دبیر اجرایی کمیته ۷+۸ شد [سفر سنگال که نداره؟]
- تمجید حسینیان از هاشمی در سال ۸۳ [اونوقتا من خام بودم. نمیفهمیدم چی میگم.]
- جلسه سران قوا در سکوت خبری برگزار شد [سروصداش چند روز دیگه شنیده میشه]
+0
رأی دهید
-0
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.