روزنامه های صبح تهران - سه‌شنبه ۱۵ شهریور


روزنامه های صبح تهران - سه‌شنبه ۱۵ شهریور



روزنامه های امروز صبح تهران در صفحات اول خود از توقیف روزنامه روزگار و مجله شهروند امروز خبر داده، افزایش نرخ سود بانکی را قطعی دیده ضمن ادامه اعتراض ها به خشک شدن دریاچه ارومیه از زبان کارشناسان از برخورد دولت با رود کارون هم انتقاد کرده و هشدار داده اند.سخنان سخنگوی قوه قضاییه و نقل کشمکش های سیاسی اصولگرایان از جمله دیگر مطالب این روزنامه هاست.

دریاچه ارومیه هم مثل بیکاری، تورم و مسکن


همزمان با انتشار خبر توقیف روزگار و شهروند امروز، محمد حسین روان بخش در ستون طنز مردم سالاری نوشته دیروز چند نفر از دولتی ها مثل رحیمی و میرتاج الدینی درباره دریاچه ارومیه حرف زدند و این جوری شد که ما فهمیدیم می شود در این باره هم چیزی بنویسیم بدون آنکه به استکبار جهانی نسبت داده شویم!

به نوشته طنز این نویسنده به این ترتیب واضح و مبرهن است که اصلا عجله ای نیست! دولتی که در موارد دیگر در عرض دو سه ساعت ، پانصد مصوبه دارد (نخندید، جدی می گویم) در این مورد که به اعتراضهای بسیاری منجر شده، سعی دارد بحث و نظر خواهی و تفکر و اندیشه و تبادل نظرکند و در فضایی منطقی و به دور از تشنج و عجله، با شکیبایی و دقت منحصر به فرد مصوبه هایی در این زمینه داشته باشد; گویی قرار است برای واحد پول کشور بعد از حذف چهار صفر در طول سه چهار سال آینده اسم انتخاب شود! احتمالا آنها فکر می کنند دریاچه ارومیه قرار است یک قرن بعد خشک شود!

مردم سالاری نوشته البته اگر از ما بپرسید عجله یا حوصله دولت در تصویب مصوبه در این خصوص، خیلی تفاوتی در اصل ماجرا ندارد. وقتی به وضعیت فعلی بیکاری و تورم و مسکن که دولت 6 سال است با سرعت درباره اش مصوبه های رنگارنگ و شعارهای قشنگ می دهد نگاه کنید متوجه می شوید که مصوبه سریع یا مصوبه اسلوموشن، هیچکدام بحران دریاچه ارومیه را حل نمی کند و اصل، اقدام عملی است که " یافت می نشود، جسته ایم ما "! با این همه از دولتمردان متشکریم که بالاخره یادشان آمد که دریاچه ارومیه ای هم هست و باید درباره اش حرف زد; ما که همین قدر هم انتظار نداشتیم!

ابراهیم رها هم در اعتماد نوشته: ما دریاچه ارومیه را محکوم می‌کنیم. خشک شدن دریاچه ارومیه سیاه‌نمایی است.

به نوشته این طنزنویس آگاهان معتقدند استکبار خارکف ماداگاسکار با تعدادی رودخانه سرسپرده هماهنگ کرده تا به‌رغم تلاش‌های دولت در سفرهای استانی، آب به دریاچه نریزند و در عوض آب به آسیاب استکبار بریزند. حتی اهل فن اعتقاد دارند با همکاری تعدادی ابر ایضا خارکف ماداگاسکار از باریدن جلوگیری کرده و دریاچه ارومیه دارد خشک می‌شود. فقط آخر این بند از بیانیه عرض کنم که جان مادرتان به فکر دریاچه ارومیه باشید!

پاسخ قوه قضاییه به انتقاد معاون اول

"توضیحات اژه ای درباره حصر خانگی" تیتر اول اعتماداست، مردم سالاری همین گزارش را با "حصر خانگی به معنای بازداشت نیست" منعکس کرده و "فشار به دستگاه قضائی بابت برخورد با مجرمان رده بالا" عنوان اصلی آرمان است.

علی محقق در سرمقاله ابتکار نوشته شش ماه از سال 1390 گذشته است و هنوز برنامه‌ریزان قضایی و فقهی و اقتصادی کشور نتوانسته‌اند بر روی تعیین قطعی نرخ دیه توافق کنند. مسئولان قضایی کشور متولی اصلی تعیین این نرخ محسوب می‌شوند. آنان اوایل امسال نرخ دیه را با اعمال تغییر کوچکی در مبنای محاسبه و لحاظ‌کردن نرخ معمول تورم تا 100درصد افزایش دادند تا در سالی که همه ارقام و مبالغ و نرخ‌های اقتصادی، سوار بر آسانسور در حال صعود هستند، دیه فرد مسلمان نیز به‌یکباره از 45میلیون تومان به 90میلیون تومان برسد.

به نوشته این مقاله باوجود اهمیت نرخ‌هایی از این دست، اینجا ایران است و به گواهی تجربه، در این سرزمین می‌توان نیمی از یک سال را بدون تعیین تکلیف چنین شاخص مهمی سر کرد و آب از آب تکان نخورد.

سرمقاله ابتکار نوشته می‌توان یک سال بدون اعلام نرخ رشد اقتصادی، بر اقتصاد کشور اعمال حاکمیت کرد. می‌توان بودجه سالیانه کشور را که پایه برنامه‌ریزی سالیانه اقتصاد کشور است، به‌جای پاییز، در آخرین روزهای سال به مجلس داد و در ماه دوم یا سوم سال تصویب و ابلاغ کرد. می‌توان یک‌شبه نرخ تورم را بالا و پایین و سپس محرمانه کرد و خیلی از این «می‌توان»های دیگر را هم می‌توان انجام داد، بدون اینکه اتفاق بیفتد!

افزایش سود سپرده بانکی، یک تصمیم درست و دیر

"پس از آب، برق هم گران می شود" گزارش اصلی جهان صنعت است، "جدل پولی بین تیم اقتصادی" عنوان اول دنیای اقتصاداست، جام جم نوشته "سود سپرده های بانکی افزایش می یابد" و تهران امروز از "خیز دوباره برای افزایش سود بانکی" خبر داده است.

افشین زمانی در گزارش اصلی تهران امروز نوشته اظهارات محمود بهمنی، رئیس کل بانک مرکزی مبنی بر اینکه برای دومین بار پیشنهاد افزایش سود بانکی متناسب با نرخ تورم را به شورای پول و اعتبار ارائه داده است، هم امیدوار کننده برای تصحیح یک مصوبه اشتباه اقتصادی است و هم نشانه اعتراف ضمنی آقای رئیس کل درباره تاثیرپذیری منفی اقتصاد کشور از نرخ سود بانکی است که در حال حاضر به سپرده‌های بانکی تعلق می‌گیرد.

به نوشته این گزارش دومین پیشنهاد بانک مرکزی به شورای پول و اعتبار برای افزایش نرخ سود بانکی نشاندهنده عدم موفقیت تصمیمی است که شورای پول و اعتبار برای نرخ سود بانکی در سال 90 گرفته است. رویه غالب در دولت محمود احمدی‌نژاد درباره سود بانکی عدم باور به ارتباط نرخ سود بانکی و نرخ تورم بوده است و بر اساس همین ایده هم نرخ سود بانکی در شش سال گذشته روند کاهنده داشته است.

تهران امروز نوشته مصوبات پی در پی برای کاهش نرخ سود بانکی در شرایطی به دست آمده است که به اعتقاد اقتصاددانان رساندن نرخ سود بانکی به نزدیک صفر برای اقتصادهایی مناسب است که تورم در حد یکی، دو درصد داشته باشند.

علی قنبری در سرمقاله جهان صنعت نوشته نرخ سود بانکی بر اساس مبانی علمی و نظریات اقتصادی و بر اساس عرضه و تقاضا باید تعیین شود. این نرخ دلبخواهی نیست که مثلا تصمیم گرفته شود 10 یا 14 درصد تعیین شود به این دلیل که نرخ سود بانکی به نرخ تورم بستگی دارد و وظیفه بانک مرکزی و نظام بانکی به عنوان وکیل سپرده‌گذاران این است که از ارزش پول مردم صیانت کنند‌. شبکه بانکی باید به نحوی سپرده‌ها را مدیریت کند که بر اثر تورم ضرری متوجه سپرده‌گذاران نشده و ارزش سرمایه‌های مردم کم نشود‌.

نویسنده این مقاله ابراز تاسف کرده که در سال‌های اخیر که دولت از طریق دخالت در نرخ سود بانکی، نرخ را دستوری کاهش داد، نه تنها تورم کاهش پیدا نکرد بلکه برعکس موجب افزایش تورم و افزایش قیمت‌ها شد‌ بنابراین توصیه می‌شود حتی‌المقدور بسته سیاستی - نظارتی امسال بانک مرکزی همان‌گونه که آقای بهمنی وعده می‌دهند برای افزایش نرخ سود بانکی مورد بازبینی قرار بگیرد زیرا هرچه نرخ سود بانکی از نرخ تورم کمتر شود، این امر باعث ورشکستگی بانک‌ها می‌شود از همین‌رو تصمیم جدید شورای پول و اعتبار در مورد نرخ سود بانکی به سرعت باید عملی شود‌.

نیروگاه بوشهر، چرا حالا

"پیشنهاد جدید ایران به آژانس: نظارت کامل ۵ ساله در ازای رفع تحریم ها" تیتر اول خراساناست و کیهان از اعتراض شدید مردم ترکیه به اردوغان خبر داده و از قول آن ها نوشته "آل خلیفه در انکارا چه می کند".

کیهان در سرمقاله خود به بازشکافی علت به راه انداختن نیروگاه بوشهر در این شرایط از سوی روس ها پرداخته و نوشته علت ها چنین است اول ظرفیت کیس نیروگاه بوشهر در فرایند مبادله امتیاز با امریکا دیگر به پایان رسیده و به اصطلاح این گاو بیش از این قابل دوشیدن نیست. دیگر این که روس ها حس کرده اند که اگر راه اندازی نیروگاه را بیش از این به تاخیر بیندازند اولا ممکن است ایران خود بتواند دانش فنی تکمیل کار را به دست بیاورد و ثانیا قطعا آنها از مشارکت در بسیاری پروژه های مشابه در داخل و خارج ایران محروم خواهند شد.

به نوشته این روزنامه راه اندازی بوشهر و وصل آن به شبکه برق سراسری اولا ارزیابی ها درباره ماهیت برنامه ایران و کاربردهای آن را به شدت تغییر می دهد، ثانیا توجیهی بسیار مستحکم و منطقی برای عملیات غنی سازی در ایران ایجاد می کند و ثالثا از این به بعد، برنامه ایران را از فاز سیاسی- امنیتی دور کرده و به یک فضای تجاری نزدیک می کند که مسلما محل رقابت بسیاری از کشورهای دیگر خواهد بود.

ماجرای دیگری که به عنوان سناریوی دوم در سرمقاله کیهان آمده از گزارش اخیر آمانو دبیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی استخراج شده است که به ادعای این مقاله تلاش می کرد کل مباحثات درباره مسئله هسته ای ایران را در یک موضوع به نام «ابعاد احتمالی نظامی» (PMD) خلاصه کند. این اراده اکنون برجسته تر شده است و آمانو تلاش کرده بی آنکه کوچکترین مستندی در اختیار داشته باشد همه مسائل دیگر درمورد برنامه ایران را نسبت به این موضوع فرعی جلوه بدهد.

سیاست خارجی راکد و فعال

علی ودایع در سرمقاله مردم سالاری با انتقاد از کم کاری دولت نوشته پس از اقتصاد و وعده های اقتصادی، دستگاه دیپلماسی دولت دهم، رکورددار انتقادات است. منتقدین دیپلماسی دولت می گویند پس از آغاز سقوط دو مینویی دیکتاتورهای عربی، تهران علیرغم دشمنی دیرینه با دیکتاتورهای عرب نتوانست گوی رقابت را از غربی ها برباید. گفته شده سفارتخانه های ایران در برخی کشورهای جهان دچار رکود شده اند.

این مقاله در عین حال نوشته در همسایگی ایران از سال 2002 مردی به قدرت رسید که میراث آتاتوک و ژنرال های ضد اسلا م را مقابل خود می دید. سیاستمداران نخبه حزب عدالت و توسعه با مکانیسم هوشمندانه، اصلا حات مالی ایجاد کردند که بانکهای ترکیه به رقیب غول های اروپایی بدل شوند. بدهی ترکیه از 75 درصد به 41 درصد تولید خالص داخلی کاهش یافت، سرانه درآمد به ازای هر شهروند 3 برابر شد و ترکیه بازارهای رنگارنگی را به تسخیر خود در آورد. تورم همسایه ایران به زیر 10 درصد رسید و به عنوان سومین اقتصاد نوظهور جهان عرض اندام کرد تا ترکیه با سرانه 25 هزار دلا ر جزو ده اقتصاد برتر جهان شود.

به نوشته سرمقاله مردم سالاری در زمان رکود اقتصاد جهانی، رشد اقتصادی ترکیه از 11 درصد هم عبور کرده است،. ترک ها در اندیشه احیای امپراتوری عثمانی با وفاداری به برخی اصول آتاتوک به همه جای دنیا سرک می کشند. آنها سعی بر ایفای نقش پررنگ دارند. در مقابل رژیم صهیونیستی می ایستند به گونه ای که حتی از ورود به جنگ با تل آویو واهمه ای ندارند همزمان در یک حرکت زیگزاگی در کنار غرب ایستاده و خاک خود را برای استقرار پدافند ضدموشکی ناتو در اختیار آنها قرار می دهند.

گفت و شنود

کیهان در ستون طنز خود این مکالمه را نقل کرده:

گفت: تازه چه خبر؟!

گفتم: دولت ترکیه میزبان حمد بن عیسی آل خلیفه پادشاه جلاد بحرین بوده است.

گفت: به آمریکا هم که اجازه داده در خاک ترکیه سپر موشکی مستقر کند.

گفتم: به مخالفان سوریه که آشکارا تحت حمایت اسرائیل و آمریکا و اروپا و عربستان سعودی قرار دارند هم کمک می رساند.

گفت: ولی از سوی دیگر سفیر اسرائیل را اخراج کرده است! معلوم نیست ترکیه کدام طرفی است؟!

گفتم: دانش آموزی شلوارش را پشت رو پوشیده بود. مادرش گفت؛ بالاخره من نفهمیدم که تو رفتنی هستی یا اومدنی؟

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.