ترکیه سفیر اسرائیل را اخراج و توافقهای نظامی با این کشور را معلق کرد
حمله کماندوهای اسرائیل به یک کاروان دریایی منجر به کشته شدن ۹ شهروند ترکیه شد
همزمان با انتشار جزئیات تحقیق یک هیئت سازمان ملل درباره حمله مرگبار سال گذشته کماندوهای اسرائیلی به کاروان دریایی امدادی عازم غزه، ترکیه سفیر اسرائیل را از این کشور اخراج کرد.
مقام های دولت ترکیه همچنین در آنکارا اعلام کرده اند که ترکیه اجرای تمامی توافق های نظامی با اسرائیل را به حال تعلیق در آورده است.
احمد داوداغلو، وزیر امورخارجه ترکیه گفته است که بخش هایی از گزارش تحقیقی سازمان ملل پذیرفتنی نیست.
ترکیه از اسرائیل خواسته است بابت این حمله پوزش بخواهد ولی اسرائیل این درخواست را نپذیرفته است.
روز ۳۱ مه سال ۲۰۱۰ کماندوهای اسرائیلی به یک کاروان دریایی متشکل از شش کشتی حامل فعالانی که حصر زمینی و دریایی نوار غزه را غیرقانونی می دانستند حمله کردند. در این حمله ۹ شهروند ترکیه کشته شدند.
در این عملیات، ۹ تن از سرنشینان کشتی جان خود را از دست دادند که هشت تن از آنان شهروندان ترکیه بودند و یکی از آنان تابعیت دوگانه آمریکا و ترکیه را داشت.
گزارش نهایی هیئت تحقیق سازمان ملل متحد در مورد حمله کماندوهای اسرائیلی به کاروان دریایی امدادی عازم غزه نتیجه گرفته است که اسرائیل در آن واقعه "بیش از اندازه شدید" عمل کرده است.
با این حال در این گزارش، محاصره دریایی غزه توسط اسرائیل، قانونی دانسته شده است.
هیئت تحقیق سازمان ملل متحد در گزارش خود، محاصره دریایی غزه را یک "تدبیر امنیتی مشروع" توصیف کرده که با هدف "جلوگیری از ورود تسلیحات به غزه از راه دریا" صورت گرفته و با قوانین بین المللی مغایرت نداشته است.
این گزارش در عین حال تاکید دارد که کاروان دریایی حامل کمک های بشردوستانه "بی مهابا" قصد عبور از حصر دریایی غزه را داشت و گروهی از سرنشینان این کشتی ها در برابر سربازان اسرائیلی "به طور سازمان یافته" و "خشن" دست به مقاومت زدند.
این سند مورخ ژوئیه ۲۰۱۱ میلادی است و بنا بر گزارش ها، به علت نارضایتی دولت ترکیه از نتیجه آن و ادامه اختلافات نظر آنکارا و تل آویو، انتشار آن تا روز جمعه (دوم سپتامبر) به تاخیر افتاد.
در بخشی از این گزارش، همچنین از نیروهای اسرائیلی به خاطر آزار و اذیت سرنشینان کشتی حامل کمک های بشردوستانه بعد از تصرف و انتقال آن به اسرائیل انتقاد شده است.
تهیه کنندگان این گزارش از دولت اسرائیل خواسته اند که با پرداخت غرامت به ترکیه و خانواده قربانیان و ابراز تاسف رسمی مناسب از وقایع آن روز، به اختلافات با دولت ترکیه پایان دهد.
نخست وزیر ترکیه این پیشنهاد را ناکافی دانسته و پیشتر گفته بود که فقط در صورتی سفیر ترکیه به تل آویو باز می گردد که دولت اسرائیل ضمن معذرت خواهی رسمی و پرداخت غرامت به حصر دریایی غزه پایان دهد.
اسرائیل از حادثه حمله به کاروان امدادی غزه ابراز تاسف کرده ولی حاضر به عذرخواهی رسمی نشده است. دولت اسرائیل امکان پرداخت غرامت به خانواده های قربانیان را رد نکرده است.
جاناتان هد، خبرنگار بی بی سی در استانبول می گوید که ارتباط های ترکیه و اسرائیل پس از حمله به کشتی ها در سال گذشته به حال تعلیق در آمد ولی حالا به کمترین سطح ممکن تنزل پیدا کرده است.
ترکیه خبر اخراج سفیر اسرائیل را ساعت ها پیش از انتشار رسمی گزارش تحقیقی سازمان ملل اعلام کرد.
در بخشی از این گزارش آمده است: "ترکیه و اسرائیل باید روابط دیپلماتیک خود را به طور کامل ادامه دهند و برای ثبات در خاورمیانه و صلح و امنیت جهانی، روابط خود را ترمیم کنند."
|
|
|
|
|
|
|