روزنامه های صبح تهران؛ سه شنبه ۸ شهریور


روزنامه های صبح تهران؛ سه شنبه ۸ شهریور



روزنامه های امروز صبح تهران در صفحات اول خود عکس هائی از باران دیروز تهران را چاپ کرده و در هفته دولت همچنان به نقد عملکرد دولت به ویژه در زمینه اقتصادی پرداخته اند. موضوعی که علاوه بر مقالات جدی در ستون های طنز این روزنامه ها هم جا دارد. استقبال از آزادی بخشی از زندانیان حوادث خرداد ۸۸ و ابراز نگرانی جدی نسبت به خشک شدن دریاچه ارومیه، کم آبی کارون و صدمه به منابع طبیعی کشور از دیگر مطالب این روزنامه هاست که بخش های عمده ای هم به سقوط قذافی و سرنوشت لیبی و سوریه اختصاص داده اند.

استقبال از آزادی زندانیان سیاسی، نگرانی از محیط زیست

علی محقق در سرمقاله ابتکار نوشته آزادی و عفو زندانیان حوادث متعدد پس از انتخابات ریاست‌جمهوری دهم، یکی از دغدغه‌هایی بود که طی دو سال گذشته به انحای مختلف از سوی چهره‌های میانه‌رو و دلسوز نظام و کشور به بیان‌های گوناگونی مطرح می‌شد. اتفاقی که تقریباً همگان بر اثرگذاری مثبت آن بر فضای مبهم سیاسی کنونی و رفع پاره‌ای از کدورت‌های ناشی از این وقایع اذعان می‌کردند.

به نوشته این روزنامه دستور آزادی برخی از زندانی‌های امنیتی‌سیاسی منازعات پس از ۲۲خرداد۸۸ در حالی صادر شده است که در این مدت، حال‌وهوای سیاسی در عرصه عمومی جامعه خواسته یا ناخواسته دچار نوعی ابهام و رکود و سردی شده بود. انگار که در این مدت فضای سیاسی در مسیری متفاوت از روزها و سال‌های پیش از انتخابات ریاست‌جمهوری و ناشناخته برای جماعتی از همراهان دیروز افتاده باشد.

مصطفی درایتی در آرمان آزادی گروهی از زندانیان سیاسی را گام مثبتی خوانده که می تواند بخشی از رنج خانواده ها را کم کند و ابراز امیدواری کرده که این تلطیف فضای سیاسی ادامه یابد و زمینه برای همدلی و همراهی در راستای حل و فصل مسائل کشور و تعامل با نخبگان فراهم آید.

به نوشته این روحانی اصلاح طلب: چیزی که باعث نگرانی است شیوه برخورد با برخی از افراد بعد از جریان انتخابات ۸۸ بود که نمی توان گفت روش برخورد مناسبی بود لذا اگر زودتر جبران شود می تواند از کدورت ها کم کند و زمینه برای برگزاری انتخاباتی با نشاط مهیاتر گردد. هر چند نمی توان از انتخابات ارزیابی دقیقی داشت.

خشک شدن رودها و اقتصاد کشور

"تهدید نمایندگان خوزستان در مجلس به استعفا" تیتر اول اعتماد است.

بهروز بهزادی در سرمقاله همین روزنامه نوشته اگر خشک شدن زاینده‌رود، بیمار شدن دریاچه ارومیه و مرگ تالاب گاوخونی و نابودی دریاچه‌های نی‌ریز و بختگان، هامون، پریشان و ده‌ها زیست بوم دیگر که از قدیم در شناسنامه ایران نامی به خود اختصاص داده بودند، ناشی از طرح‌های توسعه کشور باشد، باید در این طرح‌ها تجدیدنظر کرد. اگر اصفهان، اصفهان شد و بعد نصف جهان شد بدون تردید برآمده از زاینده‌رود زیبا بود؛ اما اینک نه تنها زاینده‌رودی در کار نیست، بلکه بستر این رود در شهر تاریخی اصفهان به صحرایی خشک تبدیل شده است.

به نوشته سرمقاله اعتماد کارون، رود پرغرور جلگه خوزستان نیز به زودی از آواز صیادان و قایقرانان بی‌نصیب شود و دیگر آن صحنه‌های زیبایی که گاومیش‌ها هنگام شنا در ساحل و نقاط کم‌عمق رودخانه می‌آفریدند به تاریخ بپیوندد و از کارون زیبا که شاعران برای آن شعر می‌سرودند، رودی کوچک باقی نماند.

در پایان این مقاله آمده: روزگاری کارون یکی از پرآب‌ترین رودهای قاره آسیا بود که تنه به تنه دجله و فرات می‌زد. اینک اما می‌گویند کارون قابل کشتیرانی نیست و شاید بتوان با قایق بر سطح آن تفریح کرد.

دولت و نقد عملکردش

"هشدار دادیم باز هم اختلاس شد" به نقل از معاون بانک مرکزی عنوان اصلی شرق است،"روایت دولت از وضع اقتصاد" گزارش اصلی دنیای اقتصاد است، "گلایه علما و مراجع از دولت" در صدر گزارش های مردم سالارینشسته، قدس خبر داده "دولت موظف به پرداخت تمام هزینه های درمانی ایثارگران شد"، آرمان در گزارش اول خود پرسیده ""دولت پوست می اندازد؟" و"دولت بر ایران بعد از اسلام تأکید کند" به عنوان بخشی از توصیه های رهبر تیتر اول ابتکار است

افشین زمانی در تهران امروز نوشته یکی از مسائل اصلی که طی شش سال گذشته بین دولت و در راس آن رئیس‌جمهور با بخش دانشگاهی و نخبه جامعه وجود داشته است، از یکسو به عدم تمایل دولت به استفاده کافی از نظرات کارشناسی نخبگان به ویژه در مسائل اقتصادی است و در سوی دیگر هم عدم اقناع بخش نخبگان و حتی اقشار مختلف مردم از آمارها و بیلان‌های کاری است که دولت در خصوص شاخص‌های اقتصادی ارائه می‌دهد.

به نظر این روزنامه این مشکل بخصوص از سال گذشته که دولت به پنهان‌سازی شاخص‌های اصلی اقتصاد چون نرخ رشد اقتصادی، خط فقر، نرخ بیکاری و اخیرا نرخ تورم رو آورده است، تشدید شده است. پنهان‌سازی آمار و شاخص‌های اصلی اقتصاد در کنار عدم استفاده کافی از دیدگاه‌های منتقدان چند آسیب را برای کلیت دولت به بار آورده است که راه زدودن این آسیب‌ها جز در به کارگیری موثر و بهینه نخبگان و کارشناسان در تصمیم‌گیری‌های مهم دولتی و در عین حال آزاد‌سازی شاخص‌های اقتصادی میسر نیست.

به نوشته سرمقاله تهران امروز اولین آسیبی که رویکرد دولت به بار آورده است عدم توانایی در جلب نظر مثبت نخبگان و متعاقبا اقشار مختلف مردم به پیشرفت‌های اقتصادی است که دولت می‌گوید بدان دست یافته است. به عبارت روشن تر وقتی دولت حاضر نیست به صورت شفاف و رسمی آمار رشد شاخص‌های اقتصادی را اعلام کند و در همان حال به کلی گویی یا اعلام ناقص آمار رو می‌آورد و فرضا فقط بخشی از آمار را که نشانه موفقیت دولت است منتشر می‌کند اما در همان حال سایر شاخص‌های اقتصادی که احتمالا کارنامه دولت در آن چندان موفق نیست را اعلام نمی‌کند، طبیعی است در چنین اوضاع و احوالی باور پذیری گفته‌های دولتمردان ساده نخواهد بود.

نمره بیست به خود

مردم سالاری در گزارشی به گفته های آیت الله خامنه ای در دیدار با نخبگان علمی کشور اشاره کرده که مسئولین را به برگزاری جلسات پرسش و پاسخ با نخبگان و نیز پذیرش انتقادهای دلسوزانه دعوت کرد. در دنباله این گزارش آمده از سوی دیگر مقامات دولتی در این هفته، خود دست به کار شده اند و به عملکرد خویش نمره ۲۰ می دهند و معلوم است که وقتی از نظر دولتی ها نمره شان این چنین درخشان است دیگر نیازی به نقد و شنیدن نقد نیست!

یک نماینده مجلس به نوشته این روزنامه گفته کسی که امتحان می دهد نمی تواند ورقه امتحانی خودش را تصحیح کند و به آن نمره بدهد. نمره عملکرد دولت را باید مردم بدهند نه خود دولتمردان که همگی هم مدعی هستند نمره این دولت ۲۰است.

مردم سالاری از قول یک نماینده دیگر مجلس نوشته دولت با ناکارآمدی هایی که در طول این سال ها در عرصه های مختلف اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و حتی سیاست خارجی داشته که منجر به نزول جایگاه ایران در عرصه بین المللی شده است فکر می کند که می تواند رتبه خود در شاخص رضایت را بالا ببرد.

ابتکار در ستون طنز خود این سئوال و جواب فرضی را پیش کشیده و پرسیده آقا و خانم وزیر، آقا و خانم معاون، عملکرد خود را در طول یک سال گذشته چطور ارزیابی می‌کنید؟ و جواب هر کدام را منعکس کرده است:

- رحیمی، مرد دوم دولت: در اوج هستیم.

- وزیر دفاع: نمره خوب و بالا با درخشان‌ترین عملکرد.

- مسعود زریبافان: نمره ۲۰.

- نجار، وزیر کشور: بهترین نمره را می‌دهم.

- محمدزاده، رئیس سازمان محیط‌زیست: رئیس‌جمهور نمره بدهد.

- بشارتی، رئیس مناطق محروم: نمره خوبی می‌دهم.

- مصلحی، وزیر اطلاعات: نمره دولت ۲۰ است.

- فروزنده، معاون رئیس‌جمهور: مردم نمره بدهند.

- وزیر آموزش‌وپرورش: معلمان و دانش‌آموزان بگویند.

- سلطانخواه، معاون علمی رئیس‌جمهور: نمره قدرشناسانه‌ای می‌دهم.

ابراهیم رها در ستون طنز اعتماد نوشته: ما از مسعود زریبافان، معاون احمدی‌نژاد، اعلام حمایت شدید می‌کنیم. نامبرده (یعنی زریبافان، حرف بدی نیست) گفته نمره دولت در مقایسه با دولت‌های قبلی قطعا بیست است، یعنی من به همه پیشنهاد می‌کنم بیایید جمع بشویم دور مسعود زریبافان و بعد دست در دست هم دهیم به مهر و بخوانیم واویلا لیلی! ایضا می‌شود اسم کوچک زریبافان را بگذاریم روی یک کوچه، نام خانوادگی‌اش را هم برای یک خیابان انتخاب کنیم تا کم نیاید!

نویسنده این طنز سپس اضافه کرده که الف) زریبافان برای سایر دولت‌ها نمراتی مثل هشتاد یا صد قایل است؟

ب) زریبافان از افعال معکوس استفاده می‌کند؟

ج) بیست از چند؟ بیست از هزار مثلا؟

رجوع به سایت های غیراخلاقی

یک روز بعد از اظهار نظر یک مقام نظامی که گفته بود بر اساس آمار ارتش سایبری سپاه گفته در ظهر عاشورا، کاربران تهرانی در میان ۱۸۲ کشور، بیشترین مراجعه به سایت‌های غیراخلاقی را داشته‌اند و پس از تهران، استان یزد و اصفهان در رتبه‌های دوم و سوم بازدید از سایت‌های غیراخلاقی بوده‌اند، عباس عبدی در مقاله ای در اعتماد نوشته که همان سردار گفته با وجود ماهواره‌ها چگونه ممکن است که جوانان انگیزه‌یی برای روزه گرفتن و حضور در مساجد داشته باشند و نتیجه گرفته دشمن علیه ما توطئه کرده است و از طریق ماهواره و اینترنت، ارزش‌های دینی ما را مورد هجوم قرار داده است.

نویسنده مقاله اعتماد معتقد است ولی این برداشت از مساله نه تنها ناقص و غلط است چرا که اگر آن را بپذیریم باید گفت هیچگاه در اسلامی کردن جامعه موفق نخواهند شد، زیرا دسترسی به این مظاهر در اکثر کشورها آزاد است و حتی در ایران هم که فیلترینگ گسترده وجود دارد، باز هم دسترسی به آن امکان‌پذیر است، به‌طوری که در جهان اول هم می‌شوند، و هر چه زمان می‌گذرد دسترسی به این موارد ساده‌تر هم می‌شود.

در ادامه این مقاله آمده این استدلال غلط است به این دلیل ساده که پیش از انقلاب، سیاست رسمی حکومت ترویج برنامه‌های مشابه برای جوانان بود، ولی جوانان به مرور زمان و به صورت کاملا آزادانه میان آن برنامه‌ها و مسجد و روزه، موارد اخیر را برگزیدند. استدلال فوق به دلیل دیگری هم غلط است. این تصور که غربی‌ها برای منحرف کردن جوانان ما چنین ماهواره‌ها یا سایت‌های اینترنتی را راه می‌اندازند، پایه و اساسی ندارد.

سقوط لیبی و هشدار به ترکیه

کیهان از قول رییس شورای نظامی طرابلس در صدر اخبار خود نوشته "تردید نکنید انقلاب مردم لیبی اسلامی است".

محمد امین بنی تمیم در سرمقاله قدس اشاره کرده که با سقوط قذافی چند مولفه در زندگی مردم این کشور موثر خواهند بود. اول خود مردم هستند که با هدف رسیدن به حقوق و خواسته هایی که سالها از آن محروم بوده اند، قیام خویش را آغاز کردند، دوم، شورای انتقالی به ریاست محمود جبریل است با هدف برقراری ثبات و پایدار سازی پایه های قدرت و گروه سوم هم نیروهای بازمانده از هواداران قذافی بویژه در میان قبیله وی هستند.

نویسنده معتقد است در پنج ماه جنگ داخلی و حملات غیر قانونی ناتو تمامی زیر ساختها و مناطق مسکونی به تلی از خاک تبدیل شد. لیبی اکنون سرزمین سوخته ای است که بازسازی آن به سالها زمان و میلیاردها دلار هزینه نیاز دارد. از طرفی ساختار قبیله ای و جغرافیایی لیبی در کنار بحرانهای اقتصادی و امنیتی، محورهای دولت جدید لیبی را برقراری ثبات و امنیت و جلوگیری از تقابل های داخلی تشکیل می دهد.

عملکرد بازیگران خارجی تاکید دیگر نویسنده مقاله قدس است که نوشته برخی بر این عقیده اند که با سقوط مبارک، اعراب و صهیونیست ها برآن خواهند بود تا با مصادره قیام مردم لیبی از آن به عنوان جایگزین مصر بهره برداری کنند. در چنین شرایطی، ناتو پیش از هر چیز نیازمند حضور مستقیم در لیبی و یا تشکیل دولتی دست نشانده است. برجسته سازی بحران امنیتی و احتمال تجزیه لیبی، جلوگیری از سرنگونی کامل هواداران قذافی به عنوان اهرم فشار و تأکید کننده بر این اصل که لیبی بدون ناتو توان حذف آنها را ندارد، بیان ادعای وجود سلاح های شیمیایی در لیبی و لزوم جلوگیری از تسلط حامیان قذافی به آن، اصرار بر نقش غرب در بازسازی لیبی و در نهایت تامین امنیت شرکت های وارد شده به لیبی.

سیاست روز تحلیلی درباره لیبی را با هشداری به دولت ترکیه در آمیخته و اشاره کرده مردم کشورهای اسلامی منطقه که دست به اعتراضات گسترده زده‌اند نخستین دلیل برای اعتراض و انقلاب خود را وابستگی سران کشورهای خود به آمریکا، اسرائیل و اروپا اعلام کرده‌اند. آنها خواهان برپایی دولتی اسلامی هستند که با اسرائیل روابط دوستانه و صمیمانه نداشته باشند.

به این ترتیب سیاست روز نوشته ترکیه اگر بخواهد به سیاست‌های فعلی خود از جمله دخالت مستقیم در امور داخلی سوریه، وابستگی به آمریکا و ارتباط سیاسی و اقتصادی با اسرائیل ادامه دهد، احتمال زیادی وجود دارد که با اعتراض مردم مسلمان کشور خود مواجه شود.

رمضان تمام شد اما

محمد حسین روانبخش در طنز مردم سالاری نوشته هر سال ماه مبارک رمضان که تمام می شود حال و روز مومنان همان است که در شعر معروف قاآنی آمده:" عید رمضان آمد و ماه رمضان رفت- صد شکر که این آمد و صد حیف که آن رفت " اما امسال با پایان ماه مبارک رمضان باید صد هزار مرتبه شکر کنیم که از شر سریالهای بی ارزش و پر از خرافه صدا و سیما خلاص شدیم. در واقع امسال رسانه ای که قرار بود دانشگاهی عمومی باشد، در این زمینه سنگ تمام گذاشت و با نمایش روح های دربدر و محتاج گشت ارشاد، شیطان ها و فرشته های قرو قاطی شده، خواب دیدن هایی که آدم را از بیداری بیزار می کند و... سعی کرد جای خالی معنویت آوای ملکوتی نیایش و ربنای شجریان را که از مردم دریغ کرد، پر کند!

نویسنده این طنز سپس به نمره بیست دولت پرداخته و نوشته صدا و سیما پیشکسوت دولت است و همواره برای خودش نمره هایی صادر می کند که دهان جهانیان را از تعجب، بیست و چهار ساعت باز نگه می دارد. پس با این وصف جای نگرانی نیست. از همین امروز تعریف و تمجید و تقدیر و تشکر صدا و سیما از خودش آغاز می شود و همه کسانی را که منتقد برنامه های این رسانه بی نظیر و بسیار بسیار حرفه ای هستند را از زندگی سیر خواهد کرد!

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.