طرابلس پایتخت لیبی بامداد دوشنبه ۳۱ مرداد به دست مخالفان مسلح دولت معمر قذافی رهبر این کشور افتاد. بدین ترتیب میتوان گفت نظام قذافی پس از ۴۲ سال حاکمیت بر لیبی سرنگون شد.
شورای ملی انتقالی لیبی که رهبری مخالفان را در دست داشت، در بیانیهای با اعلام پیروزی، خاطرنشان کرد که نظام قذافی به گذشته سپرده شده است.
عملیات تصرف طرابلس به دست مخالفان شامگاه یکشنبه با نام عملیات سپیده دم عروس دریا آغاز شد. مخالفان از چند محور طرابلس را محاصره کردند. مخالفان قذافی از داخل شهر طرابلس قیام خود را آزاد کردند و تخلیه برخی مناطق این شهر را از دست نیروهای قذافی اعلام کردند. نیروهای
ناتو نیز برخی از پایگاههای هواداران قذافی را بمباران کردند. پس از آن نیروهای مخالف از چند محور ورود خود را به طرابلس آغاز کردند.
بر خلاف انتظار مخالفان با مقاومت چندانی در داخل لیبی روبرو نشدند. مهمترین رخدادی که سقوط طرابلس به دست مخالفان را تسریع کرد، تسلیم شدن فوری گردان حفاظت از قذافی بودن هیچ مقاومتی بود. مصطفی عبد الجلیل رئیس شورای ملی انتقالی، در گفتوگو با رسانهها اعلام کرد که با فرمانده این گردان در تماس بوده و او قول تسلیم به محض ورود مخالفان را داده بود.
میدان سبز لیبی به دست مخالفان افتاد و بلافاصله نام آن به میدان شهدا تغییر پیدا کرد. این میدان همواره محل تجمع هواداران قذافی بود. همچنین پرچم مخالفان که به پرچم استقلال شهرت یافته بر فراز ساختمانهای دولتی طرابلس برافراشته شد.
همزمان با سقوط طرابلس به نیروهای مخالفان، قذافی در پیامی صوتی که از تلویزیون دولتی لیبی پخش شد، از هواداران خود خواست به سمت طرابلس پیش روی کنند. او در این پیام مخالفان را آلت دست استعمار خواند و گفت که اگر مردم لیبی در برابر سقوط طرابلس نایستند برای همیشه برده استعمار خواهند شد.
مصطفی عبد الجلیل در پیامی از انقلابیها خواست که به فکر انتقام گیری نباشند. او تاکید کرد هر کس در جنایتها علیه مردم لیبی دست داشته در دادگاه محاکمه خواهد شد.
«پسران قذافی در دست مخالفان»
مصطفی عبد الجلیل رئیس شورای انتقالی لیبی در گفتوگو با رسانهها از دستگیری سیف الاسلام فرزند معمر قذافی خبر داد. به گفته او محمد فرزند ارشد قذافی به همراه همسر، فرزندان و مادرش خود را تسلیم نیروهای مخالفان کردهاند.
محمد قذافی در گفتوگوی تلفنی با شبکه خبری الجزیره تاکید کرد که او در امان انقلابیون است. او نبود حکمت را عامل قرار گرفتن لیبی در اوضاع امروز خود دانست.
لویس اوکامبو دادستان دادگاه بین المللی جنایتهای جنگی لاهه در گفتوگو با تلویزیون العربیه دستگیری سیف الاسلام قذافی رو تایید کرد. او گفت با شورای ملی انتقالی لیبی بر سر تحویل سیف الاسلام به دادگاه مذاکره خواهد کرد.
خبرهای ضد و نقیض از سرنوشت قذافی
در همین حال خبرهای ضد و نقیض از سرنوشت معمر قذافی منتشر میشود. برخی خبرهای تایید نشده از دستگیری قذافی توسط مخالفان سخن میگویند. برخی منابع مخالفان از چنین خبری اظهار بیاطلاعی میکنند.
سخنگوی شورای انتقالی لیبی گفت به زودی خبری خوشحال کننده برای مردم لیبی اعلام خواهد شد. او تاکید کرد که بر پایه اطلاعاتی که در دست دارد، قذافی همچنان در طرابلس حضور دارد.
در همین حال دو هواپیما از آفریقای جنوبی در فرودگاه طرابلس فرود آمدند. ماموریت این دو هواپیما اعلام نشده است.