گزارش رسانه ها در باره اختلاس سه هزار میلیارد تومانی در بانک صادرات
اختلاس ۱۲۳ میلیاردی مرتضی رفیق دوست و خبر پول های بادآورده شهرام جزایری را فراموش کنید. حالا رسانه ها در ایران از اختلاس دیگری خبر می دهند که رقم آن سرسام آور است؛ ۳۰۰۰ میلیارد تومان معادل سه میلیارد دلار مبلغی است که به نوشته سایت «آینده نیوز» از بانک صادرات ایران اختلاس شده است.
متهم پرونده که باز هم به گفته آینده نیوز اینک در بازداشت به سر می برد کسی نیست جز مالک اصلی بانک «آریا»؛ بانکی که ماه گذشته روند صدور مجوز آن از سوی بانک مرکزی متوقف شد.
به نوشته مشرق نیوز، متهم این پرونده فعالیت اقتصادی خود را با تولید آب معدنی آغاز کرده اما در جریان واگذاری های سازمان خصوصی سازی توانسته مالکیت کارخانه فولادسازی خوزستان را نیز از آن خود کند.
این فرد که آینده نیوز از وی با اسم اختصاری ا.خ نام برده است، پیش از درخواست مجوز بانک آریا توانسته بود با دریافت اعتبارنامه های بانکی از بانک صادرات و فروش آنها به قیمتی کمتر به سایر بانک ها سرمایه اولیه مورد نیاز تاسیس بانکش را فراهم کند.
آرش حسن نیا، کارشناس مسایل اقتصادی رادیو فردا، هرج و مرج حاکم بر نظام بانکی را مختص بانک ها نمی داند و در این باره می گوید: «فضای کلی اقتصاد ایران به دلایل مختلفی در یک فضای خاکستری و زیر زمینی در حال تنفس است و طبیعی است که شفاف نبودن فضای اقتصادی ایران چنین رویکردها و وقایعی را رقم بزند.»
خبرنگار سایت آینده، «ا. خ»، متهم این پرونده را از چهره های مرتبط با یکی از مقامات ارشد دولتی و پرونده بیمه ایران معرفی کرده و نوشته است از مبلغ سه هزار میلیارد تومانی که توسط این فرد اختلاس شده تنها ۵۰۰ میلیارد تومان صرف واسطه گری بانک های دیگر شده است. به نوشته آینده نیوز، بانک صادرات خوزستان در حالی تسهیلات خود را در اختیار این فرد قرار داده که وی ریاست هیئت مدیره یکی از تیم های فوتبال لیگ برتر ایران را هم بر عهده دارد.
آیا ممکن است دستیابی به چنین تسهیلاتی بدون حمایت مقام های اجرایی میسر شود؟
آرش حسن نیا پاسخ می دهد: «شما به نکته ای اشاره می کنید که این روزها موضوع اصلی تولید کنندگان در بخش های مختلف اقتصادی است که دست کم هفته ای یک بار در اتاق بازرگانی ایران جمع می شوند و گله می کنند از این که نقدینگی لازم برای انجام امور روزمره تولیدی خود را ندارند.
از صنعتگران گرفته تا کشاورزان همگی ازاین وضعیت ناراضی هستند که شبکه بانکی نمی تواند خدمات لازم و تسهیلات مورد نیاز آنها را برای سامان دادن تولید دراختیارشان بگذارد. حال در چنین شرایطی یک باره خبری منتشر می شود که یک نفر توانسته سه هزار میلیارد تومان از بانک دولتی تسهیلات بگیرد و در جایی که قرار نبوده سرمایه گذاری کند، به مصرف برساند.
این موضوع نشان می دهد این جریان تا چه اندازه به شبکه های قدرت سیاسی نزدیک است که توانسته به چنین منابع گسترده بانکی با نرخ تسهیلات ارزان قیمت دست یابد.»
آرش حسن نیا در پاسخ به این پرسش که افشا شدن این اختلاس چقدر می تواند جایگاه نهادهای مسئول را متزلزل کند، می گوید: «من فکر می کنم این اتهام را باید به نظام سیاسی کشور وارد دانست که از طرفی اجازه ورود بخش خصوصی واقعی را به اقتصاد نمی دهد، از طرفی مطبوعات آزاد وجود ندارد که کار دستگاه های اجرایی و نظارتی را به مردم گزارش دهد، از طرفی دستگاه قضایی کارآمدی وجود ندارد که از این فسادها جلوگیری کند و از همه مهم تر این که فساد اقتصادی در ایران گروگان رقابت های سیاسی است.
ما می توانیم پیش بینی کنیم کسی که امروز متهم و بازداشت شده اگر با چیزی که اصولگرایان چندی است تحت عنوان "جریان انحرافی" می شناسند مرتبط نبود، هرگز این خبر برملا نمی شد و این بازداشت صورت نمی گرفت. شما این را مقایسه کنید با نحوه برخورد با آقای رحیمی، معاون اول رئیس جمهور، در جریان پرونده بیمه ایران که هم چنان معاون اول رئیس جمهور است. من فکر می کنم این برخورد هم یک برخورد نهادینه نخواهد بود و باز هم بحث مبارزه با مفاسد اقتصادی گروگان رقابت های سیاسی شده است.»
آن گونه که رسانه ها در ایران خبر داده اند، عامل اختلاس سه هزار میلیارد تومانی از بانک صادرات علاوه بر ریاست هیئت مدیره یک باشگاه ورزشی، ریاست هیئت مدیره گروه ملی صنعت فولاد ایران، مدیریت یک شرکت توسعه و سرمایه گذاری، مدیریت یک شرکت تولید و بسته بندی آب معدنی و روغن مایع را هم برعهده دارد.
|
|
|
|