روزنامه های امروز صبح تهران در عنوان های اصلی خود از رسیدن بهای هر سکه طلا به نیم میلیون تومان خبر داده و در میان مسائل خارجی وضعیت نامساعد بشار اسد را با اهمیت دیده اند.
این روزنامه ها از زبان هاشمی رفسنجانی رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام و آیت الله جنتی دبیر شورای نگهبان به انتقاد از دولت پرداخته اند.
روزنامه های جمهوری اسلامی و مردم سالاری با عنوان "نباید با درآمدهای عظیم نفتی شاهد مشکلات اقتصادی باشیم" سخنان تازه هاشمی رفسنجانی را در صدر اخبار خود نقل کرده و آرمان سخن آیت الله جنتی را با اهمیت دیده که از "توزیع پول بی حد برای جذب رای بی بند و بارها" خبر داده است. تهران امروز هم از "هشدار نمایندگان به مخالفان وحدت" نوشته است.
عمق استراتژیک سیاست خارجی جمهوری با سقوط اسد در خطر
"غرب علیه بشار اسد نیست" تیتر اول اعتماد است. اعتماد در مقاله اصلی خود نوشته بشار اسد به خاطر سیاست خارجی خود در جهان عرب محبوبیت داشت و به دلیل موقعیت جغرافیایی و حمایت از مطالبات ملت های لبنان و فلسطینی شانس داشت تا با انجام اصلاحات، در چارچوب مردمسالاری سوریه در راس یا درون قدرت محترمانه ادامه حیات بدهد. اما عدم توجه به حقوق مردم در داخل و سرکوب مردم در جریان اعتراضات اخیر موقعیت خارجی اسد را در کنار بحران داخلی تخریب کرده است و با توجه به شرایط دشوار سیاسی و اقتصاد نهچندان قدرتمند سوریه، باید در انتظار شرایط سختی برای اسد و حزب بعث سوریه بود.
ابتکار هم در سرمقاله خود با اشاره به این که با سقوط بشار مهمترین میزبان و حامی گروههای جهادی این گروهها بدون عقبه خواهند ماند، حزبالله در لبنان تنها می ماند و عمق استراتژیک جمهوری اسلامی ایران آسیبپذیر خواهد شد نوشته این روزها امریکا و اتحادیه اروپا در اقدامی هماهنگ، خواهان برکناری اسد هستند و تلاششان به منظور بسیج جامعه جهانی علیه دولت سوریه سرعت گرفته است.
به نوشته این مقاله سوریه به معادلهای چندمجهولی در سیاست ایران تبدیل گشته چرا که ایران براساس سیاست راهبردی خود، در حمایت از نهضتهای مردمی نمیتواند چشم بر خشم مردم سوریه ببندد و تمام اعتراضات را به اغتشاش تعبیر کند و آنرا یکسره به غرب و عربستان نسبت دهد.
مقاله ابتکار تاکید کرده که مسئله سوریه بینالمللی شده و غرب با موضوع سوریه خواهان مسائل استراتژیک خود در منطقه است. هوشیاری و تحرک دستگاه دیپلماسی ایران در اوضاع کنونی و همچنین وحدت نظر قوای مختلف بیش از هر زمان مورد انتظار است.
طرح گام به گام روسیه کیهان
کیهان از قول فارین پالیسی نوشته "غرب با تحریم به اقتصاد ایران خدمت کرد".
همین روزنامه در سرمقاله خود برای اولین بار مذاکراتی در زمینه حل بحران هسته ای را مورد حمایت قرار داده و در تائید آن نوشته قلب ایده روسیه این است که راهبرد دو مسیره علیه ایران باید کنار گذاشته شود. راهبرد دومسیره بر این پیش فرض مبتنی بود که ایران تحت فشار امتیاز خواهد داد و مشکلی هم اگر هست در نوع و شدت فشارهاست. روس ها استدلال می کنند که این راهبرد امتحان خود را پس داده و ناکارآمدی آن روشن شده است.
سرمقاله کیهان بدون ارائه دلیل و مستندی ادعا کرده که روس ها بر این ایده تاکید دارند که موضوع هسته ای ایران نهایتا از راه تعامل حل می شود نه فشار و انزوا. از دید روس ها، فشار و انزوا می تواند ایران را تا حد بسیار دردناکی آزار بدهد ولی نمی تواند محاسبه راهبردی ایران درباره برنامه هسته ای اش را عوض کند همچنان که تا کنون نیز نکرده است. پس اگر هدف آمریکا تغییر دادن محاسبات راهبردی ایران درباره برنامه هسته ای اش باشد، ثابت شده است که تحریم به این هدف منجر نخواهد شد چرا که محاسبات راهبردی ایران درباره برنامه هسته ای اش اساسا از مسائل اقتصادی تاثیر نمی پذیرد. بنابراین پیشنهاد روس ها این است که به جای تهدید به افزایش تحریم که یک روش امتحان شده است، روی کاهش تحریم ها تمرکز شود.
کیهان نوشته مسئله بعدی به تحولات منطقه مربوط است. در این باره هیچ تردیدی نیست که اگر این تحولات رخ نداده بود ایده گام به گام به ایران پیشنهاد نمی شد.
سکه، نیم میلیون تومانی و یارانه دولت برای بیکاران
"عبور سکه از مرز پانصدهزار تومان" تیتر اول شرق است، فرهیختگان و ابتکار نوشته "سکه نیم میلیون تومان شد"، جهان صنعت از "احتمال افزایش قیمت مسکن مهر" نوشته و دنیای اقتصاد "کارنامه دولت در ساخت مسکن" را گزارش اول خود قرار داده است. "وزارت راه و خودروسازها در دیه شریک شوند" تیتر اول قدس است.
نادر هوشمندیار در مقاله ای در شرق نوشته از دو روز پیش تا به حال که بهای سکه از ۵۰۰ هزار تومان گذشته است، همه با تعجب با یکدیگر سخن میگویند و با حیرت از سکه ۵۰۰ هزارتومانی یاد میکنند. هیچکس تا همین چند سال پیش فکرش را هم نمیکرد که روزی در ایران سکه ۵۰۰ هزار تومان شود.
به نوشته این مقاله همه از نسلهای گذشته بارها شنیدهایم که اگر چنان میکردند یا اگر چنان نمیکردند، امروز اوضاع اقتصادی به مراتب بهتری داشتند. در مورد سکه نیز بازار غصهها داغ شده است که اگر مثلا چند وقت پیش سکههای خود را حراج نمیکردند، امروز به واسطه آنکه در طول یک شب سکه ۵۰۰ هزار تومان شده است، چه درآمدی به جیب میزدند.
شرق نوشته اگر چند سال پیش که کارشناسان اقتصادی نامه به رییس دولت مینوشتند یا از هر تریبونی برای رساندن نگرانیهای خود به دولتیها استفاده میکردند، سخن آنها جدی گرفته میشد و امروز به طور حتم سکه هم ۵۰۰ هزار تومان نبود. در حال حاضر کار به جایی رسیده است که بانک مرکزی نیز هر کاری میکند، بیشتر در باتلاق مناسبات اقتصادی فرو میرود. باید این واقعیت را پذیرفت که حتی سیاستهای مفید اقتصادی هم وقتی یکشبه اجرا میشوند، ره به جایی نمیبرند و تبدیل به مولفهای تخریبی میشوند.
حمید حاج اسماعیلی در صفحه اقتصاد اعتماد نوشته طرح جدید دولت مبنی بر دادن کارتهای اشتغال به نوعی دادن یارانه به بیکاران محسوب میشود و مهمترین زاویه اش این است که این طرح زمانی معنا پیدا میکرد که کاری وجود داشت اما متقاضیانی برای بهکارگیری در آن مشاغل وجود نداشتند.
آینده بورس و سکه و ارز
مرتضی بینا در سرمقاله دنیای اقتصاد این سئوال را مطرح کرده که آیا برای پول نقد خود، چه به ریال، چه به دلار یا یورو فکر بهتری دارید؟
این مقاله تاکید دارد الان مرتب صحبت از این میشود که بانک مرکزی چین در حال خرید طلا است و مردم خود را تشویق میکند که مقداری از سرمایه خود را بهصورت طلا نگهداری کنند. مسلما چین نگران کم ارزش شدن دلارهای هنگفت خود است که به صورت یک تریلیون دلار اوراق قرضه آمریکا و در مجموع حدود سه تریلیون دلار است. سیستم پولی آمریکا میتواند ارزش دلار را پایین بیاورد تا هم اثرات کسری بودجه خود را کم کند و هم قابلیت رقابت صادراتی بهتری داشته باشد.
به نوشته مقاله دنیای اقتصاد بعد از آنکه دولتها تصمیم گرفتند که ارزش پول خود را شناور کنند و ارزش پول کاغذی را از طلا جدا کنند، طلا به شدت سقوط کرد. امروزه میزان دادوستد در دنیا به حدی بالا است که فعلا نمیتوان به دوره قابلیت جایگزینی پول کاغذی با طلا بازگشت. بهنظر میرسد علت بالا رفتن قیمت طلا در سالهای اخیر هم به خاطر نگرانی مردم از بیارزش شدن پولهای کاغذی و نبود اطمینان برای سرمایهگذاری در شرکتها و نداشتن آلترناتیو بهتربوده باشد.
پلیس و وظایفش در شهرها
عباس عبدی در سرمقاله روزگار با اشاره به کشته شدن پلیس توسط زندانیانی که به محاکمه برده می شدند به نابرابری هائی اشاره کرده که بین موسسات مختلف دولتی وجود دارد و نوشته اگر به ادارات و سازمان های گوناگون دولتی مراجعه کرده باشید، تفاوت های زیادی را میان آنها خواهید دید. مثال وزارت آموزش و پرورش را با وزارت نفت از حیث حقوق کارمندان، امکانات و ساختمان و سایر موارد مقایسه کنید تا موضوع روشن شود. در واقع مبنای این تمایزات و نابرابریها در کارکرد آن سازمان است.
نویسنده پرسیده چگونه است که پلیس برای مبارزه با ماهوارهای که اکثریت مردم آن را دارند، از پیشرفته ترین تجهیزات حمل و نقل مثل هلیکوپتر و زبده ترین نیروهایش که کماندو هستند استفاده میکند، ولی برای حمل و نقل خطرناکترین مجرمان، تعداد اندکی نیروی سرباز و خودرو کرایه ای اختصاص می دهد؟ به علاوه برای برخورد با آنچه ظاهر ناهنجار زنان و مردان می نامند، از انواع و اقسام نیروهای زن و مرد با خودروهای ون و بنز استفاده می کنند ولی برای انتقال مهمترین متهمان باید تاکسی کرایه کرد؟ مگر انتقال متهمان دارای ضوابط و آیین نامه نیست؟ و خلاصه مقاله روزگار این که وضعیت رخداده در خیابان که منجر به کشته شدن یک پلیس و فراری شدن چهار متهم خطرناک شده، چه تصویری را در ذهن مردم و حاضران در صحنه، درباره امنیت و جایگاه پلیس ایجاد خواهد کرد؟ آیا نیروی انتظامی بودجه کافی برای انجام وظایف خود ندارد، یا دارد ولی به نحوی کارآمد و موثر از آن استفاده نمیکند؟ اگر ندارد، چرا با وجود درآمدهای کلان، از سوی دولت اقدامی موثر برای تامین این نیازها نمی شود؟
مردم سالاری هم در سرمقاله خود نوشته فیلم و تصویری که از پلیس در جمع آوری آنتن های ماهواره ای غیرمجاز در اینترنت وبرنامه های تصویری در جهان پخش می شود را بررسی کنیم، آیا روش بهتری که ایماژ و تصویر مثبت بر اذهان ایجاد کند و به هدف هم منتهی شود، وجود ندارد؟
به نوشته این مقاله آیا یک نظر سنجی علمی و یافتن دلایل استفاده از ماهواره ها که به یک پدیده اجتماعی، فرهنگی تبدیل شده است، روش های مناسب تری را فراروی پلیس قرار نخواهد داد؟ تصاویر نیروهای مخصوص پلیس با طناب بر بدنه ساختمان های بلند و به ظاهر نادیده گرفتن حریم ها وحرمت ها، چه تصویری را ایجاد خواهد کرد؟ اگر بگوئیم تاثیر ندارد، از ارتباطات و افکار عمومی بی اطلاعیم.
کار دشمن
پوریا عالمی در ستون کاناپه اعتماد به گفته های استاندار قم در مورد کار دشمن در اخلال در سیستم بانکی و هم در ایجاد ترافیک اشاره کرده و افشاگری کرده که: اول اینکه دشمن مثل آن "خانمهای بدحجابی که بهشان پول داده تا توی خیابانهای تهران راه بروند و بنیان جامعه را سست کنند"، به چند رانندهنما پول داده تا در جای جای شهر پارک دوبل کنند و به کشور ضربه بزنند. دوم اینکه من شخصا معتقدم خانواده عروس که شب عروسی با حالت مشکوکی بوق "بیبیق بیق... بوبوق بوق" میزند عملا هم دارد به دشمن علامت میدهد، هم دارد میگوید کجا چه خبر است تا دشمن با ماهواره جاسوسیاش زوم کند آنجا و از ته و توی روابط خصوصی ما سر در بیاورد. سوم اینکه آیا به راستی استفاده از بوق که یک نماد غربی و فراماسونی است نباید مثل ماهواره از جامعه ما جمعآوری شود؟ آیا زنگوله اصیل ایرانی یا شیپور ایرانی نباید دوباره احیا شود؟ چهارم اینکه، عابربانک مظهر فساد در جامعه نیست؟ یعنی چه که آدم وسط خیابان یک کارت فرو کند به دیوار و پول بگیرد؟ پنجم اینکه آیا این کار دشمن نیست که میخواهد گردالیها و صفرهای پول ما را کم کند؟ آیا دشمن میخواهد پول ما را از سکه بیندازد؟ آیا میخواهد ما صفر نداشته باشیم تا به خارج زنگ بزنیم؟ طنزنویس اعتماد در پایان نوشته با توجه به اینکه ترافیک هم کار دشمن است، به نظر ما گرفتگی چاه منازل نیز کار دشمن است تا مردم شاکی شوند. همچنین بعید نیست دشمن از طریق ایجاد دفاتر گرفتگی و تخلیه چاه به عمق خانههای مردم نفوذ کرده و جاسوسی کند.
+0
رأی دهید
-0
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.