بررسی روزنامه های صبح تهران؛ سهشنبه ۲۵ مرداد
روزنامه های امروز صبح تهران ضمن آن که به سفر دبیر شورای عالی امنیت ملی روسیه به ایران اهمیت داده اند در مقالات خود پرسیده اند آیا طرح لاوروف با افتتاح نیروگاه بوشهر ارتباطی دارد. اظهار نظر یک نماینده اصولگرای مجلس درباره حوادث خرداد ۸۸، علت پذیرش ریاست مجلس خبرگان توسط مهدوی کنی از جمله دیگر مطالب این روزنامه هاست که همزمان با تبلیغات رسانه های دولتی مبنی بر آماده شدن هزاران خانه، نشان داده اند که مسکن مهر مورد استقبال مردم قرار نگرفته و تکرار تجربه شکست خورده چند کشور اروپائی است چنان که طرح شکست خورده دورکاری هم عملا برچیده شد تا یک طرح حساب نشده دیگر از دور خارج شود.
از میان مسائل خارجی کیهان و خراسان "دوشنبه خونین عراق، با ۶۶ شهید" را مهم ترین خبر امروز خود دیده اند و سیاست روز از "مختصات نفوذ ایران در معادلات منطقه" نوشته است.
نیروگاه بوشهر در گروه پذیرش طرح گام به گام؟
علی بیگدلی در مقاله ای در اعتماد نوشته روسها به این نتیجه رسیدهاند که تحریمهای رنگارنگ شورای امنیت سازمان ملل علیه پرونده هستهیی ایران نقش آنها را در بازار پرسود و منفعت کشورمان کمرنگ کرده است بنابراین به دنبال آن هستند تا با ارایه موضوعاتی چون طرح گام به گام علاوه بر امتیازگیری از غرب، اذهان مقامات ایرانی را نسبت به تمایل آنها برای حل و فصل مشکلات پرونده هستهیی این کشور جلب کنند و امتیاز حضور انحصاری در بازار ایران را به دست آورند.
این استاد دانشگاه توضیح داده به نظر میرسد روسها در نیل به این هدف با مشکلاتی مواجه باشند. لاوروف که پیش از طرح موضوع گام به گام با ایران آن را با مقامات کاخ سفید مطرح کرده بود و دیدگاه آنها را نسبت به کاهش تحریمهای جهانی در برابر امتیازگیری از ایران جلب کرده بود، نتوانست به منویات موردنظر خود دست پیدا کند. دلیل آن هم این بود که ایران روی خوش نسبت به طرح گام به گام روسها نشان نداد و نقشه آنها را با شکست مواجه کرد.
به نظر مقاله اعتماد ایران خواهان مشخص شدن وضع نیروگاه بوشهر است. روسها با تعلیقی که در عمل به تعهدات خود به وجود آوردند، عدم اعتماد نسبت به سیاستهایشان را در اذهان مقامات کشورمان ایجاد کردند که شاید نپذیرفتن طرح گام به گام نیز از این موضوع ناشی میشود.
حسین سبحانینیا هم در مقاله ای در همین روزنامه نوشته طرح گام به گامی که از سوی روسیه به ایران پیشنهاد شده است میتواند در کلیات از نکات مثبتی برخوردار باشد اما این طرح هنوز در اختیار نمایندگان مجلس قرار نگرفته است که برخی اعلام کردهاند مسوولان عالیرتبه نظام دیدگاه مثبت خود را نسبت به طرح گام به گام اعلام کردهاند، این در حالی است که ما در کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس از جزییات این طرح بیخبر هستیم. حال چگونه برخی مدعی میشوند که ایران نظر مثبت خود را نسبت به آن اعلام کرده است.
به نوشته اعتماد این عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس اظهار عقیده کرده که دبیر شورای عالی امنیت ملی روسیه که به ایران سفر کرده است برای آنکه بتواند نظر مسوولان عالیرتبه کشورمان را با خود همراه کند باید در رابطه با سوالات ایران از زمان آغاز به کار رسمی نیروگاه بوشهر پاسخهای مناسبی در اختیار داشته باشد.
فاطمه کولائی استاد دانشگاه در مصاحبه ای که آرمان با وی انجام داده درباره سفردبیر شورای امنیت ملی روسیه به ایران سخن گفته و از جمله پرسیده آیا نیروگاه بوشهر هم در بسته لاوروف قرار دارد، بسته ای که به طرح گام به گام معروف شده است.
سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس پیشین در پاسخ سئوال خبرنگار این روزنامه یادآوری کرده که روسیه همکاری با جمهوری اسلامی را نه فقط از جهت اقتصادی بلکه از لحاظ سیاسی هم برای خود دارای منافعی دیده و با استفاده از این حربه از جایگاه موقعیت ها و امتیازات ایران در چانه زنی و تعامل سیاسی بهره گرفته و ایران را به یک اهرم غیرقابل چشم پوشی در سیاست خارجی مسکو کشور تبدیل کرده است.
تحمل انتقاد در محمد خاتمی
"راه پیمائی ۲۵ خرداد واکنش طبیعی مردم بود" از زبان علی مطهری تیتر اول اعتماداست، شرق نوشته "رمز گشائی انتخابات ۸۸ به روایت علی مطهری"، "دخالت دولت در انتخابات این بار دغدغه اصولگرایان" گزارش اصلی مردم سالاری است و آرمان در صدر اخبار خود نوشته "چرا مهدوی کنی رییس خبرگان شد".
مصاحبه خبرگزاری فارس با علی مطهری نماینده مجلس در چند روزنامه تهران در صفحه اول نقل شده. مصاحبه ای که در آن گفته شده نباید به این اصلاحطلبان مانند مجلس ششمیها نگاه کرد. در حال حاضر آن مرزبندی و دیوارکشی بین اصولگرایان و اصلاحطلبان وجود ندارد؛ الان فقط مساله آزادی بیان بین این دو جریان باقی است، یعنی اصلاحطلبان بر آن تاکید دارند و اصولگرایان اینگونه نیستند و عرض کردم بخشی از این مساله برمیگردد به نوع نگاهی که این دو گروه به اصل ولایتفقیه دارند.
به نوشته شرق خبرنگار پرسیده یعنی شما معتقدید اصلاحطلبان همانگونه که برای آزادی بیان شعار میدهند، عمل هم میکنند؟ و او جواب داده آنها در عمل هم نشان دادند که به شعار خود پایبند هستند. در دوره خاتمی گذشته از برخی تندرویها درخصوص آزادی بیان و آزادیهای اجتماعی و اینکه لفظ آزادی گاهی به معنی «بیبندوباری» تلقی شد، اما از نظر اینکه شهروندان میتوانستند انتقادات خود به مسوولان را ابراز کنند، واقعا فضا خوب بود؛ انتقاد از رییسجمهور و بعضا انتقادهای تند بهآسانی انجام میشد. البته در دولت نهم و در چند ماه اخیر دولت دهم نیز فضای انتقاد، قابل قبول بوده است.
معتقدم شخص آقای احمدینژاد از انتقاد ناراحت نمیشود. در یک دوره اطرافیان وی اجازه نمیدادند از او یا مشایی انتقاد شود، یعنی تا هفت ماه گذشته اینطور بود. آقای «رامین» زمانی که در معاونت مطبوعاتی بود، به شدت با انتقادات مقابله میکرد. مثلا بسیاری از انتقادهای بنده را در مصاحبهها حذف میکردند و میگفتند اگر این اظهارات چاپ شود، نشریه توقیف میشود. شخص احمدینژاد از این نظر دموکرات است و از انتقاد ناراحت نمیشود.
خبرنگار این خبرگزاری هوادار دولت در جواب مصاحبه شونده گفته اما در موارد متعددی ما شاهد بودیم که رویه اصلاحطلبان به گونهای بوده است که «آزادی بیان» را به شکل حداقلی نیز رعایت نکردند؛ مثلا در دوره دوم خرداد با وجود نشریات زنجیرهای، نشریه پرتو سخن به دلیل انتقادی از منتظری بسته شد یا در سال آخر ریاستجمهوری خاتمی در دانشگاه تهران او به دلیل انتقاد دانشجویان گفت: «من شما را بیرون میکنم».
مبارزه با جن گیرها و آنتن های ماهواره ای
"ملکزاده و جنگیرها همچنان در بازداشت" بر اساس گفته سخنگوی قوه قضاییه تیتر اول تهران امروز است و فرهیختگان همین خبر را با عنوان عنوان "تولید و توزیع و نصب ماهواره جرم است".
عباس عبدی در مقاله ای در اعتماد به بررسی تعداد آنتن های ماهواره ای در کشور پرداخته و همزمان با فعالیت نیروی انتظامی برای جمع آوری این آنتن ها در مقاله ای تحلیلی نوشته بنا بر کمترین برآوردها حدود ۶۰ درصد خانوارهای شهری دارای "تجهیزات دریافت برنامه های تلویزیونی از ماهواره هستند. اگر نیمی از مردم را دارای ماهواره بدانیم، این چه جرمی است که حداقل نیمی از مردم، آن هم به صورت آشکار، مرتکب آن میشوند؟! چنین رفتاری به معنای اجتماعی، جرم تلقی نمیشود. زیرا قبحی اجتماعی ندارد، حتی نیم دیگر مردم هم از ترس فقدان قانون یا فقدان منابع مادی از آن استفاده نمیکنند و نه از ناهنجار بودن استفاده از آن.
نویسنده جامعه شناس یادآوری کرده تجربه مبارزات پیشین علیه ویدیو هم بیاثر بودن این شیوهها را ثابت کرده است و آزموده را آزمودن خطاست. اگر قرار باشد قانونی رفتار کرد، باید دهها هزار نفر از نیروی انتظامی را متولی این کار کرد و صدها شعبه از دادسراها و دادگاهها را برای رسیدگی به این امر اختصاص داد. در این صورت تعداد پروندههای وارده در دادگستری که فعلا سالانه به حدود ۱۰ میلیون رسیده است، حداقل به دو برابر این تعداد خواهد رسید. ضمن اینکه ارتکاب میلیونها فقره جرم استفاده از ماهواره را، هماکنون باید به آمار دادگستری ایران اضافه کرد.
نویسنده مقاله اعتماد پرسیده آیا مردم نباید بپرسند که چرا این وسایل تولید و وارد میشود و در عین حال با هلیکوپتر و عملیات کماندویی دیشهای مذکور از سطح شهر برداشته میشوند؟ در حالی که برای حمل اورژانسی مصدومان تصادفات، هلیکوپتر کافی نداشته باشیم؟ آیا مردم نباید بپرسند چرا وقتی که صدای بسیاری از آنها از انواع و اقسام ناامنی، مواد مخدر و سایر ناهنجاریها درآمده و تمامی مردم برای مبارزه با این موارد از نیروی انتظامی حمایت میکنند، ولی بخش مهمی از توان این نیروها صرف اموری میشود که اصولا از نظر اکثریت مردم نه تنها ناهنجاری تلقی نمیشود.
طنز اعتصاب غذا
ابراهیم رها در ستون طنز اعتماد نوشته حرف های رییس سازمان زندانها را تایید کرده که گفته اصلا چیزی به عنوان اعتصاب غذا در زندان نداریم.
طنزنویس این روزنامه تاکید کرده ما به محض شنیدن این جمله گهربار میخواهیم برویم روی میز بخوانیم واویلا لیلی... و از خودمان حرکات موزون توام با اطوار و ادای آدامس جویدن استخراج کنیم.
آنهایی هم که از اعتصاب غذای زندانیان میگویند لابد یک عده اسکیزوفرنی هستند و البته در نظر داشته باشید که واقعا روزگار خارکف ماداگاسکاری است که اگر نبود الان این حرفها را نمیشنیدیم. که اگر نبود همه تصمیم نمیگرفتند در یک اقدام هماهنگ پاک کنند به شعور مخاطب حرفهایشان.
یعنی فهم بقیه را واقعا پاک فرض کنند یا فرض کنند میشوید پاکید به همه و راحت گذشت!
خلاصه نام وزارت خانه ها
محمد حسین روانبخش در مردم سالاری نوشته: می دانید که مشکلات مملکت کلا به پایان رسیده است و فقط مواردی جزیی باقی مانده است که خیلی راحت قابل حل است. مثلا اسم بعضی وزارتخانه های کشور خیلی طولانی است و در همین راستا محمود احمدی نژاد در قسمتی از سخنرانی اش در مراسم معارفه وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی به بنر پشت سر خود که نام "وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی" روی آن نوشته شده بود، نگاه کرد و گفت: چون اسم این وزارتخانه طولانی و گفتنش سخت است آن را خلاصه می کنیم به وزارت "تکراه"!
طنز نویس این روزنامه با اشاره به پیشنهاد یکی از حاضران برای نام گذاری این وزارت خانه به "تکاور" نوشته حالا که بناست از این حرفها زده شود چرا تکراه؟! خنده ندارد، داریم جدی بحث می کنیم! مثلا "وزارت تعارف" بهتر نیست؟ در این نام هم سه نام تعاون و کار و رفاه به زیبایی خلاصه شده و هم مثل اسمهای تکراه و تکاور با وظایف این وزارتخانه بی ربط نیست. می دانید که وزارت تعاون و کار و رفاه، به همه تعاون موثر و کارمناسب و رفاه بیشتر تعارف بزند و البته امیدواریم که برخی از دوستان جنبه داشته باشند و با یک تعارف مختصر، فکر نکنند خبری است ! حالا در همین راستا برای وزارتخانه های دیگر هم می شود اسم های جدید و مختصر و مفید پیدا کرد. بخوانید:
پیشنهاد دیگر مردم سالاری این است که نام وزارت ورزش و جوانان هم مختصر شده و به وزارت "ورجون " تغییر نام داده شود. وزارت راه و شهرسازی به وزارت "رازی" خلاصه می شود و نام وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی به وزارت "باد آموزی" خلاصه می شود!
و خلاصه این که: نام وزارت امور خارجه با کمی تسامح و تساهل به وزارت "اخراج" خلاصه می شود، چون ممکن است وزیرش به خارج ( مثلا سنگال) برود و همانجا از دولت اخراج شود!