مدرسه آلمانی‌ها در تهران، پنجره‌ای به دنیایی متفاوت


مدرسه آلمانی‌ها در تهران، پنجره‌ای به دنیایی متفاوت

تنها یک دیوار دو دنیای متفاوت را از هم‌جدا می‌کند؛ در یک طرف مدارای دینی تدریس می‌شود، در طرف دیگر کناررفتن روسری جریمه دارد. زیبا شکیب،‌نویسنده ایرانی−آلمانی، مدتی را پشت این دیوار در مدرسه ‌آلمانی‌ها در تهران گذرانده.

به گفته‌ی زیبا شکیب رفتن به مدرسه آلمانی‌ها در تهران تأثیر زیادی بر زندگی وی داشته است

تحصیل در مدرسه سفارت آلمان در تهران برای بسیاری از دانش‌آموزان ایرانی به دلیل هزینه‌ی سالانه‌ی آن بیشتر شبیه به رؤیایی دست‌نیافتنی است. طبق اطلاعاتی که در وبسایت این مدرسه آمده است،‌ برای سال تحصیلی ۲۰۱۰/۲۰۱۱ هزینه‌ای بالغ بر ۷ ‌هزار یورو برای هر دانش‌آموز در مقطع دبستان و راهنمایی در نظر گرفته شده است؛ مبلغی که هر کسی در ایران از عهده پرداخت آن برنمی‌آید.

بچه‌های ایرانی که به این مدرسه می‌روند، عموما پیوندی با کشور و فرهنگ آلمان دارند؛ یا یکی از والدین‌شان آلمانی است یا پدر و مادرشان، یا یکی از آنان زمانی در یکی از دانشگاه‌های این کشور تحصیل کرده‌اند. 

زیبا شکیب، خبرنگار و نویسنده رمان، که فرزند پدری ایرانی و مادری آلمانی است، در تهران دهه‌ی ۱۹۷۰ میلادی، پیش از انقلاب دانش‌آموز چنین مدرسه‌ای بود. در آن زمان مدرسه‌‌‌ای که آلمانی‌ها در تهران اداره می‌کردند، نه با اسم "مدرسه سفارت آلمان" که به نام "مدرسه‌ی آلمان در تهران" خوانده می‌شد و زیبا شکیب هر روز صبح در کلاس درس این مدرسه می‌نشست.

زیبا شکیب در حال خواندن بخشی از رمانش با نام "اسکندر"

مادر او اهل برلین بود و پدرش یک ایرانی تحصیلکرده در آلمان. خانواده‌‌ی شکیب بچه‌هایشان را به مدرسه آلمانی‌ها در تهران می‌فرستادند که در آن زمان هم هزینه‌ی آن راهی را برای ورود بچه‌های طبقه متوسط جامعه‌ی ایران باز نمی‌گذاشت.

وقتی زیبا شکیب دوران مدرسه‌ خود را در تهران آن زمان به یاد می‌آورد‌، از اتوبوس‌های زرد رنگی می‌گوید که بچه‌ها با آن راهی مدرسه می‌شدند و روی آن نوشته ‌شده بود "مدرسه آلمانی‌ها در تهران": «در تمام تهران این اتوبوس‌ها را می‌شناختند و می‌گفتند توی این‌ها بچه ‌پولدارها نشسته‌اند. وقتی ما توی این اتوبوس‌ها بودیم، یک جورهایی احساس تافته‌ی جدا بافته را داشتیم.»

دو انسان متفاوت

بچه‌های ایرانی برای ورود به مدرسه آلمانی‌ها در تهران بایستی در یک امتحان ورودی شرکت می‌کردند که به گفته‌ی زیبا شکیب چندان هم راحت نبود. بسیاری از خانواده‌ها بچه‌هایشان را به بهانه‌ی امکانات تحصیلی بهتر روانه‌ی این مدرسه می‌کردند تا شاید به این ترتیب آینده‌ی بهتری را پیش روی آنها بگذارند و موفقیت‌ شغلی‌شان را تضمین کنند. برای زیبا شکیب اما این مدرسه دریچه‌ای به دنیایی بود که در آن دوره در تهران کم‌تر می‌شد نشانه‌های آن را یافت.

در مدرسه‌ی آلمانی‌ها در تهران جدایی دختر و پسر آنگونه که در دیگر مدارس ایران معمول است، وجود ندارد

با آنکه پدر و مادر زیبا شکیب سال‌های زیادی را در آلمان گذرانده بودند، اما به گفته این نویسنده، در خانه آنان قوانین سنتی ایرانی حکمفرما بود: «وقتی هوا تاریک بود، من اجازه نداشتم بیرون بروم، نمی‌توانستم دوستان پسرم را به خانه دعوت کنم و تنها اجازه داشتم دوستان دخترم را به خانه بیاورم. نمی‌توانستم مثل دوستان دختر آلمانی که در مدرسه داشتم، لباس بپوشم. البته من کلک می‌زدم، در خانه یک لباس تنم می‌کردم و در مدرسه لباسی دیگر می‌پوشیدم.»

در مدرسه‌ی آلمانی‌ها در تهران جدایی دختر و پسر آنگونه که در دیگر مدارس ایران معمول است، وجود ندارد. بچه‌ها بدون در نظر گرفتن جنسیت‌شان در کنار هم پشت نیمکت‌ها می‌نشینند و در زنگ ورزش دختربچه‌ها و پسربچه‌ها در یک استخر شنا کردن را می‌آموزند؛ ویژگی‌هایی که برای مدارس ایرانی غیرقابل تصورند.

آن‌طور که زیبا شکیب می‌گوید، رفتن به مدرسه آلمانی‌ها در تهران تأثیر زیادی بر او داشته است: «دیدن اینکه بچه‌ها می‌توانند با والدین‌شان مخالفت کنند، اجازه دارند در صحبت با پدر و مادرشان راحت از لفظ "تو" استفاده کنند، اینکه می‌توانند به عنوان یک انسان جوان زندگی خودشان را داشته باشند و به جای آنکه تمام وقت‌شان را در کنار پدر و مادرشان بگذرانند، می‌توانند با دوستانشان وقت بگذرانند، همه این‌ها من را خیلی تحت تأثیر قرار دادند. می‌توانم بگویم واقعا رفتن به این مدرسه از من آدم دیگری ساخت.»

تناقض‌ها به فاصله یک دیوار

در مجموع ۱۴۰ مدرسه‌ی آلمانی در جهان وجود دارد که در آنها ۸۱ هزار دانش‌آموز مطابق سیستم تحصیلی آلمان درس می‌خوانند. شاید بتوان گفت که در هیچ‌کدام از این جوامع تناقض‌ها میان آنچه داخل مدرسه می‌گذرد در مقایسه با آن چه در پشت دیوارهای آن در جریان است، به اندازه تهران نیست.

یوآخیم اشنایدر پنج سال را به عنوان معاون مدرسه سفارت آلمان در تهران گذرانده و زبان آلمانی و علم اخلاق به دانش‌آموزان یاد داده است. کلاس‌های درس او با بررسی ادبیات عصر روشنگری در آلمان و اندیشه‌های گوتهولد افرایم لسینگ، متفکر بنام آلمانی، در مورد مدارای دینی می‌گذشتند، در حالی که به گفته‌ی این آموزگار، چند قدم آن طرف‌تر مدرسه بچه‌ها به خاطر کنار رفتن گوشه‌ای از روسری و بیرون آمدن مقداری از موهایشان جوابگو بودند و حتی به پرداخت جریمه تهدید می‌شدند: «دانش‌‌آموزان ما خیلی از جو ترور و ترسی که در جامعه حکمفرما بود، تأثیر می‌گیرند و بایستی درون خودشان این تناقض‌ها را به اعتدال برسانند. آنها حتی در برخی موارد با حملات خشونت‌آمیز سرخود تا تهدید به زندان رفتن مواجه می‌شوند.»

دوره تدریس یوآخیم اشنایدر در تهران به پایان رسیده و از این پس معلم دیگری جای او را در مدرسه ‌آلمانی‌ها در تهران خواهد گرفت؛ معلمی که برنامه ‌درسی‌اش مطابق با سیستم مدارس آلمان است؛ سیستمی که تنها تا آستانه در مدرسه همراه دانش‌آموزان است و از آن به بعد بچه‌ها وارد دنیایی دیگر می‌شوند.

khosh bavar - ایران - یزد
عجب سرنوشتی این المانیها با خودشان دارند که مجبورند همیشه انرا با خودشان به یدک میکشند که ان, همان مشکل " دیوار " میباشد چه در تهران و چه در برلین و یا چه در باطنشان !
شنبه 22 مرداد 1390

mamadjoon128 - ایران - یزد
جالب بود و متفاوت
شنبه 22 مرداد 1390

baran828 - ایران - تهران
حالا خیلیم جالب نیست که به والدینشون "تو"بگن!
شنبه 22 مرداد 1390

Don Mario - کلمبیا - بوگوتا
الان مدرسه ایتالیایی‌ها هم در تهران(فرمانیه) وجود دارد که بر مبنای آموزش و پرورش ایتالیا فعالیت میکند و هزینه بالایی‌ دارد ولی‌ فکر می‌کنم ورود به آن شرط این که حداقل یکی‌ از والدین خارجی باشد را دارد
شنبه 22 مرداد 1390

zartusht67 - المان - فرانکفورت
خوب حالا چرا در مورد اسکندر گجستک کثیف وحشی رمان میخوانی ضمنا خیلی از بچه های المانی مثل گوسفند بزرگ میشوند و احترام به بزرگتر نمیگذارند ایا این باعث افتخار است که یاد بگیری به بزرگتر از خودت تو بگویی باعث تاسف است که در مدارس المان جای اینکه تربیت به انها یاد بدهند بر عکس ان را انجام میدهند تو خانه من مثل ایران میماند چون خوشبختانه ما فرهنگ غنی داریم البته بلانسبت اخوندها و طرفدارانشان
شنبه 22 مرداد 1390

طاطا - ایران - تهران
دختر من علاقه زیاید داره که برای ادامه تحصیلات دانشگاهی بره به ایتالیا و رشته معماری رو در آنجا شروع به خوندن کنه البته الان دبیرستانیه. شنیده بودم اگه کسی توی ایران بتونه بره مدرسه ایتالیایی ها راحت میتونه برای ادامه تحصیل بره ایتالیا. اگه کسی اطلاعاتی در این مورد داره ممنون میشم بگه
شنبه 22 مرداد 1390

مهران خان - ایران - تهران
طاطا - ایران - تهران @ یکی از دوستات من چند ماهی اونجا درس خوند و بعدش یهش ویزا دادن و الان نزدیک 2 ساله که رفته ایتالیا . مدرسه ش توی فرمانیه ؛ نرسیده به چهار راه کامرانیه س . برید اونجا از پرس و جو کنید .
شنبه 22 مرداد 1390

arefam - فرانسه - پاربس
khosh bavar - ایران - یزد عزیز خیلی جالب گفتی
شنبه 22 مرداد 1390

khosh bavar - ایران - یزد
arefam عزیز شاد و سربلند باشید .
یکشنبه 23 مرداد 1390

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.