بررسی روزنامه های صبح تهران، دو‌شنبه ده مرداد


بررسی روزنامه های صبح تهران، دو‌شنبه ده مرداد



روزنامه های صبح امروز تهران با فرارسیدن ماه رمضان در صفحات اول خود به این ماه بشارت داده و در عین حال از گرانی کالا در این موقعیت انتقاد کرده اند. نگرانی از غیبت دعای ربنا با صدای شجریان که چند سالی است از صدا و سیما پخش نمی شود، نقد برنامه های پیشنهادی وزیر تازه نفت، تکذیب سخنان جنجالی رییس دولت از جمله مطالب دیگر این روزنامه هاست که در مسائل خارجی از فراموش شدن غرامت جنگ هشت ساله انتقاد کرده و به دولتمردان هشدار داده اند که از سیاست حمایت از بشار اسد دست بردارند چرا که کار سوریه از اصلاحات گذشته است.

ماه رمضان، یارانه ها و گرانی، بدون ربنا

آفرینش در سرمقاله خود نوشته با فرارسیدن ماه رمضان جنب و جوشی در بازار کالاهای خوراکی ایجاد می شود که با افزایش قیمت کالاها به سبب تقاضای بالا، مردم دچار مشکلاتی برای تهیه مایحتاج این ماه می شوند.

به نوشته این مقاله هرساله شاهد بودیم که دولت قبل از ماه رمضان با اعلام کالابرگ و توزیع برخی از اقلام مصرفی، مردم را برای تهیه کالاهای مورد نیاز همیاری می کرد. در همین زمینه دولت هر سال برای جلوگیری از افزایش بی رویه قیمت ها تا قبل از ماه رمضان سبد کالایی را برای کارمندان در نظر می گرفت تا از هجوم سیل خانوارها به بازار و احتمالا بروز مشکل در تهیه اقلام مصرفی و افزایش قیمت ها تا حدی جلوگیری شود.

حمید رضا عسگری در مقاله آفرینش نوشته امسال نه خبری از کالابرگ هست و نه سبد کالایی و مسولان مربوطه هم اعلام کرده اند"به علت عدم تامین اعتبار تا کنون قادر به تهیه این سبد کالایی برای ماه رمضان نیستند و در صورت تامین اعتبار شاید این سبد را بعد از ماه مبارک به کارمندان بدهند."

مجید احمدی در گزارشی در جهان صنعت نوشته سال پیش هرچه مردم خواستند و برخی رسانه‌ها از مدیران صدا و سیما طلب کردند که ربنای شجریان در سفره‌های افطاری مردم جای داشته باشد، هیچ گوش شنوایی نبود. باز هم ماه مبارک رمضان آمد و مردم چشم انتظار ربنایی هستند که برای آنها فراتر از یک مقوله سیاسی است ولی باز هم هیچ‌کس نمی‌داند که آیا ربنای این استاد بی‌همتای آواز ایران امسال هم بر سر سفره‌های افطار خواهد آمد یا نه. آیا در کنار خرما و زولبیا بامیه‌هایی که امسال بسیار گران‌تر از سال پیش شده‌، می‌توانیم فراتر از مسایل سیاسی به صدایی که بی‌شک برای همگان چیزی فراتر از یک نوستالژی ساده است، گوش دهیم؟

این مقاله با یادآوری اظهار نظر شگفت انگیز بنیان گذار جمهوری اسلامی درباره فیلم گاو نوشته تائید آن فیلم در حالی صورت گرفت که غلامحسین ساعدی به عنوان نویسنده قصه در خارج از کشور مشغول به فعالیت علیه نظام بود و کارگردان آن نیز به قهر کشور را ترک گفته و در فرانسه مشغول ساخت فیلمی در‌باره آرتو رمبو شاعر فرانسوی بود.

جهان صنعت با حسرت نوشته یادش بخیر روزایی که صدای ربنا رو می شنیدیم، اصلا برای خیلی‌ها ربنا با ماه رمضان گره خورده بود و وقتی سر سفره افطار می نشستیم باید این صدا رو می‌شنیدیم اما افسوس که این هم تمام شد. شاید دیگر آیندگان با این مناجات که با خون و جان ما گره خورده آشنایی نداشته باشند. سال پیش هیچ‌یک از شبکه‌های رادیویی و تلویزیونی در لحظات پیش از اذان مغرب ربنای شجریان را پخش نکردند و این یعنی از بین بردن بیش از ۳۰ سال خاطره مردم یک کشور از درک لحظات معنوی افطار ماه‌های رمضان.

بخشش ها به عراق و سوریه

کیهان با عنوان "اشغالگران به جان هم افتاده اند" تظاهرات تل آویو را منعکس کرده، سیاست روز از غرامت ایران از عراق به عنوان "حقی که همچنان احقاق نمی شود" ذکر کرده و مردم سالاری هم از "پیگیری دریافت غرامت جنگی از عراق" نوشته است.

علی بیگدلی در مقاله ای که امروز در دو روزنامه آرمان و ابتکار منعکس شده به نقد سیاست خارجی ایران در مورد سوریه پرداخته و یاد آور شده از زمان پیروزی انقلاب ‌و پس از شروع جنگ ایران و عراق، به دلیل خصومتی که میان ایران و عراق به وجود آمده بود ایران به سراغ دشمن عراق یعنی سوریه رفت. ایران کمک‌های سخاوتمندانه ای به سوریه کرد. به تصویب مجلس سالانه چهار میلیون نفت زیر قیمت جهانی به آن کشور داد و یک میلیون تن نفت مجانی، از این بابت چیزی حدود ۵ میلیارد دلار از سوریه طلب داشتیم.

نویسنده به یادآورده که بر اساس یک سند که تازه افشا شده همان زمان حافظ اسد از آمریکا سالانه حدود ۲۵۰ هزار دلار پول تو جیبی می گرفت و همین حافظ اسد خصوصا بعد از تاسیس شورای همکاری خلیج فارس، بارها به حقانیت امارات در ارتباط با سه جزایر رای داد و در مصاحبه ای گفته بود من نمی‌توانم عربیت را از کشورم منفک کنم.

این استاد دانشگاه سپس به اوضاع فعلی سوریه پرداخته و نوشته مقاومت مردم در کشورهای عربی بسیار جالب است. در هیچ کدام از انقلاب‌های دنیا چنین اتفاقی نیفتاده است که مردم چندین ماه به طور مداوم مقاومت و مبارزه کنند. چندین ماه است که در مقابل سرکوب مقاومت می‌کنند و هر روز تعدادی کشته می‌شوند ولی هنوز ادامه می‌دهند.

در پایان مقاله آرمان تاکید شده ایران از مبارزات یمن و لیبی حمایت می‌کند و اخبار مقاومت مردم آن کشور ها را پوشش می‌دهیم ولی در مورد سوریه چیزی نمی‌گوییم. در صورتیکه سرنوشت هر سه آنها یکی است. چرا که دوره اصلاحات در سوریه گذشته است و در حال حاضر امکان تحقق و تاثیر اصلاحات وجود ندارد. بنابراین در مورد بقای رژیم بشار اسد باید با شک و تردید نگاه کرد.

سیاست روز در گزارش اصلی خود بار دیگر موضوع غرامت جنگی ایران از عراق را مطرح کرده و نوشته جنگ عراق و کویت تنها ۶ ماه به طول انجامید. از نظر میزان خسارت‌های مالی هم، جنگ تحمیلی عراق علیه ایران حدود ۲۰ برابر اشغال کویت، خسارت به ایران وارد کرد. غرامت برآورد شده جنگ ایران و عراق حدود ۱۰۰۰ میلیارد دلار، در برابر ۵۲ میلیارد کویتی‌ها، است.

به نظر سیاست روز اگرچه تحلیل‌گران بین‌المللی معتقدند پیگیری دریافت غرامت‌های جنگی از سوی جمهوری اسلامی باید مدام به مقامات عراقی یادآوری شود، این موضوع باید از سوی ایران به آنها گوشزد شود که حداقل به صورت سالانه با ارسال یک یادداشت برای دولت عراق بحث غرامتهای ایران را گوشزد کند یا در کنفرانسهای مشترک به نوعی این مسئله را مطرح و در بیانیه‌ها بگنجاند.

در این گزارش یاد آوری شده وقتی رئیس جمهور عراق، جلال طالبانی، قرارداد ۱۹۷۵ الجزایر درباره حق ایران بر اروند رود را به راحتی زیر سئوال می‌برد، وقتی در بیانیه‌های پایانی اتحادیه عرب، که عراق هم در آن حضور دارد، به صورت مکرر ایران در خلیج فارس «اشغالگر» جزایر سه گانه خوانده می‌شود، دیگر مسئولین ایرانی چرا با همتایان عراقی خود تعارف دارند؟ بهتر است نگران «فقیر بودن» عراقیها هم نباشیم، عراق در حال حاضر روزی ۲میلیون و پانصدهزار بشکه نفت صادر می‌کند، یعنی به ازای هر ۱۵ عراقی روزانه یک بشکه نفت به فروش می‌رسد که این «آمار سرانه» برای ایران، فروش یک بشکه نفت به صورت روزانه به ازای هر ۳۰ نفر است. البته طبق پیش بینی‌ها صادرات نفت عراق تا سال ۲۰۱۷ به ۱۲ میلیون بشکه در روز خواهد رسید!

وعده های وزیر نفت و شخم زدن کشور توسط دولت

"دغدغه نداشته باشید" به نقل از وزیر صنایع تیتر اول جهان صنعت است، روزنامه جمهوری اسلامی در صدر اخبارش نوشته "مجلس نگران صنعت و تولید است"، "کارت خرید کارگران با مرابحه" گزارش اصلی دنیای اقتصاداست و "پایان بحران نفتی تهران ـ دهلی" مهم ترین خبر ابتکار است.

مهدی افشارنیک در مقاله ای در اعتماد برنامه وزیر جدید سپاه را به نقد کشیده و خواستار آن شده که راه های رسیدن به شعارهای این برنامه را هم مشخص کند. از جمله نشان دهد برنامه اش برای رسیدن به تولید پنج میلیون بشکه نفت در روز چیست که جزو الزامات برنامه چهارم بود و به آن عمل نشد. همینطور در تولید گاز و محصولات پتروشیمی که عقب‌تر از برنامه‌ایم.

به نوشته این مقاله در برنامه وزیر پیشنهادی سردار رستم قاسمی آمده حفظ جایگاه دومین تولید‌کننده نفت اوپک برای ایران که این خواسته امر مبارکی است به شرط آنکه تهدید‌های این حوزه کاملا شناسایی شده از جمله این که مهم‌ترین تهدید در این حوزه اولا افت تولید نفت ایران در سال‌های اخیر است که روند رو به رشدی گرفته است.

چنان که در برنامه وزیر پیشنهادی نفت آمده دستیابی به جایگاه دوم جهانی در ظرفیت تولید گاز، توضیح این که ایران در بین تولید‌کنندگان گاز هماره مقام چهارم را بعد از روسیه، امریکا وکانادا داشته است اما این مقام و موقعیت حتی اگر به اولی هم ارتقا یابد مزیت و قدرتی برای کشور نیست. در عرصه گاز مهم حضور در بازار صادراتی آن است که ما در آن جایگاه خوبی به تناسب تولید و ذخایرمان نداریم. عمده تولید گاز ایران به مصرف داخلی می‌رسد و در اوج مصرف در زمستان، تولید داخلی هم کفاف نمی‌دهد وگاز از ترکمنستان وارد می‌شود.

مقاله اعتماد تاکید دارد در چند جای این برنامه به تامین مالی و سرمایه‌گذاری خارجی اشاره شده است که با توجه به شرایط تحریم مشکل به نظر می‌رسد. شرایط تحریم حداقل در یک موقعیت باعث آن شد که قرارگاه خاتم‌الانبیا از مدیریت فاز ۱۵ و۱۶ کنار بکشد و رسما هم این را اعلام کند که به خاطر جلوگیری از صدمات تحریم این حرکت را کرده تا یک پروژه ملی آسیب نبیند. جناب قاسمی بی‌تردید می‌داند همان شرایط، مقداری هم بیشتر شده است و کار تامین مالی از دایره ممکن دورتر. بیان این جملات شیرین برای کسب رای از نمایندگان شاید مفید باشد اما به عنوان برنامه اجرایی با سختی‌هایی روبرو ست.

محبت و فقر، تحریف سر گرسنه بر بالین

"انحراف ۶۴ درصدی از اجرای بودجه ۸۸" گزارش اصلی تهران امروزاست، اعتماد از "حمله تند حامیان احمدی نژاد به لاریجانی" نوشته و ابرار از زبان محمود احمدی نژاد نوشته "چون محبت نیست فقر هست".

یک روز بعد از نقل گفته های رییس دولت در روزنامه ها، جوان روزنامه هوادار دولت نوشته آن چه در "یکی از روزنامه های صبح" آمده تحریف شده اظهارات رییس جمهور بوده است. به نوشته این روزنامه محمود احمدی نژاد در نشست مشترک دولت و مسئولان اجرائی گفته است "شما برای خدا کار کنید هر کس و هر عالمی هم مخالفت کرد شما اهمیتی ندهید خدا همه را جارو می‌کند و به زباله دان تاریخ خواهد انداخت."

در جای دیگر از همین گزارش ادعا شده که رییس جمهور گفته است "من از شما می‌خواهم که گزارش کار بدید. نذارید فضای کشور رو ببرند به سمت حرفای بی‌ارزش. فضای کشور باید فضای کار باشه. برید بگید، پیگیری کنید. گزارش بدید. حرف بزنید با مردم، مرتب. محرومین‌رو فراموش نکنید. حالا خدا رو شکر نزدیک هفتاد و دو میلیون نفر یارانه می‌گیرند. می‌تونیم بگیم گرسنه وجود ندارد. اما خیلی از مردم هستند مریض دارند، مشکلات دارند. همین پولی هم که می‌دیم، باید بدن دوا و درمون. محرومین رو دریابید."

دو روز بعد از آن که چندین مقاله به جد و به طنز درباره این سخن رییس دولت نوشته شد که گفته بود "در ایران کسی شب سر گرسنه بر زمین نمی گذارد" روزنامه جوان مدعی است که محمود احمدی نژاد گفته والله خدا بخاطر دعای یک انسان درمانده که همه هستی رو به نفع اون زیرو رو می‌کنه. خداست دیگه، خدا که مثل ماها نیست. می‌خواد یه کاری کنه که ملاحظه کنه. فلان آقا چی می‌گه؟ فلان عالم چه می‌گه؟ آقا اینجا چه می‌شه؟ فلان نماینده چی می‌شه؟ فلانی چی می‌گه؟ اونجا چی می‌شه؟ ۲۰۰۰ تا برا خودمون مانع می‌تراشیم. خودمون برای خودمون میدون مین درست می‌کنیم، نتونیم عبور کنیم.

طنز شخم دولت

پوریا عالمی در ستون کاناپه اعتماد سخن وزیر کشور را نقل کرده که گفته بود "بر خلاف دولت جدید، در هیچ دوره‌ای و در هیچ کشوری سابقه ندارد که یک دولت سه‌بار کشور را شخم بزند". و دو سئوال مطرح کرده. اول این که برای شخم زدن کشور، کدام روش صحیح‌تر است؟

الف- با تراکتور می‌افتیم به کشور و شروع می‌کنیم به شخم زدن کشور.

ب- به شیوه‌ی سنت ایرانی، از شخم زدن سنتی استفاده می‌کنیم و چند گاوآهن و خیش به چند گاو می‌بندیم تا کشور را یک شخم اساسی بزنند.

پ- از بیل استفاده می‌کنیم. چند بیل‌زن جوان استخدام می‌کنیم و می‌گوییم بیفتند به جان کشور.

ت- بیل چینی وارد کنیم و بدهیم متخصصان روسی شخم بزنند.

دومین سئوال نویسنده ستون طنز اعتماد این است که "چرا وزیر کشور باید با افتخار بگوید دولت کشور را سه بار شخم زده است؟" پاسخ ها این هاست:

الف- چون وزیر کشور نجار است. اگر کشاورز بود می‌دانست زمین را الکی سه بار شخم بزنی خاک از بین می‌رود.

ب- چون فکر می‌کند مثل باقی موارد اگر سه بار بشماری بیشتر می‌شود، اما نمی‌داند به قول مادربزرگ بنده «عیدی رو هر چی بیشتر بشمره آدم، کمتر می‌شه.»

پ- چون فکر می‌کند فقط شخم زدن مهم است. نمی‌داند بعد از شخم زدن باید یک چیزی هم کاشت، آب داد، کود داد، بعد برداشت کرد.

ت- ما نمی‌دانیم. ولی خوشحالیم آقای نجار وزیر کشاورزی نیست.

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.