فست فودها حرامند


فست فودها حرامند

پایگاه اینترنتی تبیان نوشت : در سال جهاد اقتصادی شاید یکی از عواملی که بایستی بدان توجه ویژه نشان داد، جلوگیری از اسراف در همه ابعاد آن است. در این مقاله به بررسی موضوع اسراف و مسائل اساسی حول آن می پردازیم.

● اسراف ممنوع!

انسان باید سعی نماید خود را چنان تربیت نماید که همواره براساس میزان نیازمندی و با توجه به شرایط زمانی و مکانی و رعایت کامل سایر مسائل اسلامی، تعادل در مصرف داشته باشد و از هرگونه اسراف کاری چه کمی و چه کیفی پرهیز نماید. زیرا اسراف کردن و مصرف بیش از حد از مادّیات سبب دلبستگی و توجه انسان به مادیّات می شود و پای روح آدمی را از اوج گرفتن در ملکوت می بندد. در واقع این یک واقعیتی است که به تناسب «وارستگی از مادیات و دل کندن از آن» آدمی به سوی اوج ملکات معنویت و روحانیت پرواز می کند.

● اسراف چیست؟


اسراف کردن به معنای مصرف نکردن نیست بلکه مقصود از آن از حد تعادل خارج شدن و از جایگزینی مناسب و در جای خود منحرف شدن است. در توضیح باید گفت انسان مسرف کسی است که از حد تعادل در مصرف خارج می شود یعنی اهل افراط و یا تفریط در مصرف است. چنین شخصی از آنچه در اختیار دارد استفاده نمی کند بلکه منابع و مواهب الهی را به هدر می دهد. از امیرمؤمنان علی(علیه السلام) در علامات مسرف و اسراف کار روایتی شریف نقل شده است که حضرت فرمودند: «للمُسرِف ثلاثُ علامات: یأکُلُ ما لیس له، یشتری ما لیس له و یلبَسُ ما لیس له؛ اسراف کار را سه نشانه است: اول آن که می خورد آنچه را که فراتر از امکانات و نیاز اوست. دیگر آنکه اشیائی را می خرد که بیشتر از حاجت اوست و سوم آن که می پوشد جامه ای را که متناسب با نیاز او و عرف اسلامی نمی باشد.»

به نظر می رسد با توجه به فرمایش امیرالمؤمنین علی(علیه السلام)، مصرف غذاها و خوارکی هایی که نامتناسب با فرهنگ بومی اسلامی ما باشد و به طبع و مزاج ما ناسازگار باشد از مصادیق اصلی اسراف است. شاید بی ارتباط نباشد که مصرف فست فودها را نیز از جمله این موارد بنامیم! باورتان می شود استفاده از ساندویچ ها خودش یک جور اسراف باشد!

بر اساس این روایت شریف در خوردن و پوشیدن و خریدن شخص مسرف از حد تعادل عقلی و شرعی خارج می شود و به چیزهایی روی می آورد که متناسب با او و مورد نیاز او نیست و به تعبیر روایت شریف از آن او نیست. بر این اساس، کسی که پرخوری می کند مسرف است. همچنین کسی که غذایی نامتناسب با مزاج خود می خورد نیز اسراف کرده است! همچنین اگر غذایی نامتناسب با فرهنگ خود مصرف کند از مصادیق اسراف کار است!

به نظر می رسد با توجه به فرمایش امیرالمؤمنین علی(علیه السلام)، مصرف غذاها و خوارکی هایی که نامتناسب با فرهنگ بومی اسلامی ما باشد و به طبع و مزاج ما ناسازگار باشد از مصادیق اصلی اسراف است. شاید بی ارتباط نباشد که مصرف فست فودها را نیز از جمله این موارد بنامیم! باورتان می شود استفاده از ساندویچ ها خودش یک جور اسراف باشد!

● اسراف در پوشیدن

از دیگر علامت ها و نشانه های اسراف کردن پوشیدن لباس و جامه هایی است که متناسب با نیاز و فرهنگ انسان نیست. بر این اساس کلیه پوشیدنی هایی که مروج فرهنگ سایر اقوام باشد و فرهنگ بیگانگان را ترویج کند، از باب اسراف بودن نیز علاوه بر جنبه های دیگر، حرام می باشد!

علاوه بر این پوشیدن آنچه متناسب با شخصیت و طبع آدمی نیز نباشد و یا کرامت انسانی را خدشه دار نماید از دیگر مصادیق اسراف کردن به شمار می رود! به نظر می رسد پوشیدن لباسهای تنگ و چسبان، کوتاه و اندام نما و سایر مواردی از این دست حتی اگر نامحرمان نیز نبینند، براساس روایت شریف بتواند از مصادیق اسراف به شمار آید! و البته پرواضح است که استفاده از چنین پوشاکی نزد نامحرمان به طریق اولی حرمت خواهد داشت.

● اسراف در خرید!

شاید یکی از اثرات هجمه فرهنگی غربی که به طور کاملاً نامحسوس جای خود را در میان ما باز کرده است، تغییر فرهنگ خرید کردن است. خرید کردن یا shopping به عنوان یکی از تفریحات و سرگرمی ها در فرهنگ غربی به شمار میرود، در حالی که براساس موازین و معارف اسلامی، خرید کردن و به خرید رفتن به عنوان یکی از نیازهای انسان و متناسب با آن باید باشد. در توضیح آن که، انسان تنها وقتی نیاز به خریدن و تهیه چیزی دارد از منزل بایستی خارج شود و آن شیء مورد نیاز را تهیه نماید. که این شیء می تواند خوردنی، پوشیدنی، از لوازم منزل و یا هر چیز دیگری باشد. در حالی که در اثر تربیت غیراسلامی برخی به بازار و مراکز خرید می روند تا قدمی بزنند! و فروشگاهها و مغازه ها و ویترین ها را نگاه کنند! و صد البته که با دیدن برخی از اجناس وسوسه خرید آنها حتی اگر نیازی بدانها نباشد، برخی را رها نمی کند و می شود آنچه باید گفت اسمش جز اسراف کردن نیست!

توجه به این نکته بسیار مهم و اساسی است که انسان تا زمانی که نیازی آن هم واقعی و حقیقی دارد برای خرید اقدام ننماید تا علاوه بر جلوگیری از اسراف در وقت و پول و انرژی، از مصادیق اسراف کار مورد اشاره در روایت شریف امیرالمؤمنان علی(علیه السلام) محسوب نشود که آنچه را که متناسب او و به تعبیری از آن او نیست، می خرد!

امیرمؤمنان علی(علیه السلام): اسراف کار را سه نشانه است: اول آن که می خورد آنچه را که فراتر از امکانات و نیاز اوست. دیگر آنکه اشیائی را می خرد که بیشتر از حاجت اوست و سوم آن که می پوشد جامه ای را که متناسب با نیاز او و عرف اسلامی نمی باشد.»

● اسراف، واقعاً حرام است!

از جمله مسائل مهم که انسان بایستی همواره آن را مدّنظر قرار بدهد آن است که «اسراف کردن» از جمله حرامهای الهی است که در عرض سایر محرمات قرار دارد. شاید برای شما هم عجیب باشد که برخی از مصادیق اسراف این طور رایج و بی پروا در جامعه دیده می شود! این مسأله متأسفانه از نتایج و عواقب ریخته شدن قبح گناه اسراف است و البته در برخی از موارد ناآگاهی از مصادیق دقیق اسراف کردن که لازم است با تجدید نظری دقیق بدانها توجه شود!

● عواقب اسراف

اسراف به عنوان یکی از محرمات الهی به شمار می رود و قطعاً انجام حرامهای الهی عواقب و نتایج منفی بسیاری را در زندگی انسان به بار می آورد که عدم توجه انسان بدانها نیز از زشتی آنها نمی کاهد.

از امام صادق(علیه السلام) در روایتی شریف نقل است که حضرت فرمودند: اِنّ السّرف یورثُ الفقر و إنّ القصد یورثُ الغنی؛ براستی که اسراف موجب فقر و پریشانی و میانه روی و رعایت اعتدال مایه بی نیازی و توانگری است. براساس این روایت نتیجه منطقی و قطعی اسراف فقر است که خود می تواند جنبه ها و انواعی داشته باشد. فقر از نظر مادی و از نظر معنوی و روحی. فقر مادی شاید کمترین نتیجه اسراف باشد که انسان مُسرف به واسطه عدم رعایت اعتدال در رفتار و اعمال خود در زندگی دچار کمبود و فقر می گردد. اما از آن مهمتر فقر روحی است که در اثر رعایت تعادل و دوری از اسراف غنای روحی نیز نصیب انسان می گردد. زیرا وقتی انسان به ظواهر دنیا دل نبندد و استفاده از مادیات را در حد احتیاج و ضروت آن هم در راه خدا لازم بداند به او حالتی دست می دهد که خود را کاملاً بی نیاز احساس می کند و این خود آرامش واقعی و حقیقی را در زندگی نصیب انسان می نماید. انسان مُسرف همواره خود را تشنه مصرف کردن می بیند و این عطش بی پایان جان آدمی و آرامش و آسایش او را سلب می نماید و ولعی سیری ناپذیر به جان او می اندازد.

● پایان سخن...

براساس معارف و آموزه های اسلامی اسراف کردن به عنوان حرام الهی عواقب و نتایج منفی بسیاری دارد که از عواقب شوم مادی آن مهمتر نتایج دردناک معنوی است که انسان را از رسیدن به سعادت و خوشبختی در زندگی باز می دارد. در سال جهاد اقتصادی با توانی بیشتر در راستای فرهنگ صحیح مسرف و دوری از اسراف گام برداریم. إن شاءالله...


khosh bavar - ایران - یزد
قابل توجه دوستانیکه ادعا دارند, این اسلام, اسلام ناب محمدی نیست و این اخوندها فقط کتابهای پوچ و بی معنی خواندند و یا " فقط اشتباه " فهمیدند ! در صورتیکه پدر انگلاب اسلامی خمینی هم, چنین منطق و شعوری در مورد موزیک دارد و انرا مضرتر از تریاک میداند https://e4persian.com/article.php?id=60769 ! از تقسیم کردن اشپزخانه به حلال و حرام بگذریم و یا از یاعلی گفتن ضحاک و امام حسین در رحم مادر و یا از پیتزا پخش کردن امام علی بجای نان و خرما !
چهار‌شنبه 5 مرداد 1390

سید ابوالقاسم واعظ - اندونزی - جاکارتا
خوردن یک همبرگر فسقلی اصراف است ولی خوردن چلوکباب با پلو و ریحان و سماق و .. صرفه جویی است اما یک حرفش دست است. اصراف در پوشیدن بدترین اصراف هاست. مثلا در برخی کشورها خانم ها برای پوشش خود کلا نیم متر پارچه هم مصرف نمی کنند در حالی که در ایران باید به آمپول زن گفت که به صفحه چندم مراجعه کند.
چهار‌شنبه 5 مرداد 1390

darkoob - ایران - تهران
khosh bavar - ایران - یزد. من هم به اسلام اعتقاد کامل دارم و هم فست فود میخورم. به این مزخرفات هم کاری ندارم چون تو اسلام گفته از غذاهای حلال بخورید. حاضرم همه چیزم از دست بره ولی دینم باقی بمونه. زنده باد اسلام و تمدن باشکوه ایرانی اسلامی با سابقه 14 قرن
چهار‌شنبه 5 مرداد 1390

khosh bavar - ایران - یزد
darkoob گرامی, اجازه بده بدون ترور و ترس و برچسب, اسلام همدیگر را حلاجی کنیم ! من هم بخدا / الله / هیچ اعتقاد دارم و بقیه بیخدایان هم به علم اعتقاد دارند که جهان از روی علم تکامل ساخته شده, پس تا اینجا شبیه همدیگر هستیم و جای بحثی نیست ولی ما فقط واژههای متفاوتی برای بینانگر این جهان استفاده میکنیم ., ولی داستانهای اسلامی که بعضی از کاربران میخوانیم که چقدر پوچ و عجیب و غریب هست و یا از کسانیکه مثل خمینی ها که از بچگی تا مرگ " مطالعه و تفسیر " قران را کردند و دارای چنین دید و منطقی هستند, که باعث تعجب و تمسخر و سوال ما میشود, پس بهتر نیست که اصلا " دین " را از زندگی اجتماعیمان حذف کنیم تا اسایش و شعور انسانی جایگزین این معیارهای دینی بشود !? با سپاس فراوان از همکاری و همراهیتان .
چهار‌شنبه 5 مرداد 1390

لیلی ایرانی - ایران - تهران
حاضری همه چیزت از دستت بره جز دینت؟پس خبر نداری با این دین خیلی وقته همه چیزت به باد رفته مثل اخلاق و انسانیتت
چهار‌شنبه 5 مرداد 1390

لیلی ایرانی - ایران - تهران
کامنت من در پاسخ به darkoob بود
چهار‌شنبه 5 مرداد 1390

Royan - آلمان - آلمان
تمام سخنان حضرت علی مخالف و ناسازگار با فرهنگ ومنش بومی ایرانیان است پس اسراف محض بوده بهتر بود اسراف نمیکرد و گاله را می بست و نخورید و نپوشید ونخرید همه را به اسم خمس و زکات و بیت الماب بدید به آخوندا . حالا نوبت خراب کردن کاروکاسبی فست فود هاست فقط این قشر هنوز بدبخت نشدن بعد هم از چین تخم مرغ صنعتی و کنسرو جنین انسان وارد میشود.
چهار‌شنبه 5 مرداد 1390

Matilda71 - سوئد - سوئد
khosh bavar - ایران - یزد با شما کاملا موافقم با این جواب عالی که دادی به اون بالائی .خیلی باحالی/شاد و باحال باشیم
چهار‌شنبه 5 مرداد 1390

robo - امریکا - لوس آنجلس
khosh bavar - ایران - یزد // دوست و هموطن گرامی من، آرامش و متانت شما در دادن پاسخ های دندان شکن مثال زدنی ست، پایدار و خوش رفتار باشید.
پنج‌شنبه 6 مرداد 1390

khosh bavar - ایران - یزد
Matilda71 : با داشتن دوستانی چون شما, چرا نباید زنده و باحال نباشم !? پس همواره شاد و زنده و باحال باشیم .
پنج‌شنبه 6 مرداد 1390

khosh bavar - ایران - یزد
robo گرامی, چون به ایران و بشما عزیزان علاقمندم, بدینجهت تلاش میکنم, این دلبندگیم را بشما عزیزان ثابت و تقدیم کنم ! و از طرفی از حمایت و پشتیبانی شما عزیزان بینهایت سپاسگزارم, پس همواره شاد و عاشق باشیم .
پنج‌شنبه 6 مرداد 1390

h.k - دانمارک - اودا
هموطنان.سلام,من برسرانتخاب دین یا,بیدینی,,مشکل دارم.اگرممکن است.ومطالعه درموردادیان کسی انجام داده به من معرفی کند.شایدبپذیرم.متشکرازهمه.
جمعه 7 مرداد 1390

salarkhan - آمریکا - لس آنجلس
h.k - دانمارک - اودا دوست عزیز واسه شروع کتابهای بیست و سه سال و پس از هزار و چهارصد سال رو بخون راحت میتونی دانلود کنی
شنبه 8 مرداد 1390

PARVANE1 - انگلستان - برنموث
khosh bavar - ایران - یزد. باسلام بی ریا . تا شمارو داریم, غم نداریم. باارزوی پایندگی و پویندگی همیشگی عزیز هوشیار.
یکشنبه 9 مرداد 1390

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.