بررسی روزنامه های صبح تهران - سه شنبه ۲۸ تیر


بررسی روزنامه های صبح تهران - سه شنبه ۲۸ تیر

عکس و تیتر صفحه اول فرهیختگان

مسعود بهنود

روزنامه‌نگار

روزنامه های امروز صبح تهران در تیترهای بزرگ خود از عملیات سپاه در مرزهای شمال غربی کشور خبر داده اند."سپاه پاسداران پایگاه اصلی گروهک تروریستی پژاک را منهدم کرد" عنوان اصلی خراسان است، و روزنامه های جمهوری اسلامی و کیهان از "عملیات بزرگ سپاه در شمال غرب کشور" نوشته اند.

پاسخ سعید مرتضوی به نوشته های جدید درباره زندان کهریزک، ادامه اظهارنظرها درباره بالا گرفتن خشونت کلامی و فیزیکی در کشور و از میان رفتن امنیت عمومی، نقل سخنان رییس بانک مرکزی که اگر در آمار شک شود دیگر آمار را منتشر نمی کنیم، و سخن از غرامت جنگی از عراق، از دیگر مطالب این روزنامه هاست.

توفان در فنجان انتخابات

مصطفی درایتی در مقاله ای در روزگار با عنوان "کسانی که باید توبه کنند ما نیستیم" نوشته واقعیت این است که انتخابات و حضور در انتخابات برای اصلاح طلبان نیز مانند هر جریان سیاسی و اجتماعی که به دنبال برقراری دموکراسی است، دارای اهمیت بسیاری است. از این رو اصلاح طلبان تلاش می کنند در مبارزات انتخاباتی حضور داشته باشند اما آنچه اهمیت دارد این است که کسی نباید برای حضور اصلاح طلبان شرط و شروطی بگذارد و به آنها از موضع بالا دستور بدهد.

نویسنده اصلاح طلب مقاله تاکید کرده جریان اصلاحات و اصلاح طلبان خودشان برای خودشان تصمیم خواهند گرفت و کس دیگری نمی تواند به آنها دستور دهد، آن ها هم برای حضور خود در انتخابات دغدغه ها و شرایطی دارند که به عنوان حقوق حقه خود مطرح می کنند. اصولگرایان باید بدانند در نبود و غیبت اصلاح طلبان، جریان اصولگرایی دچار مشکل شده و رفته رفته مجبور خواهند بود دایره اصولگرایی را تنگتر کنند.

به نوشته روزگار در این شرایط است که اصولگرا ها مجبور به انتخاب بین دو گزینه هستند. گزینه اول این که حضور اصلاح طلبان را تحمل کنند و تنها هزینه تحمل اصلاح طلبان را پرداخت کنند و گزینه دوم این است که درد ناشی از مسائلشان را تحمل کنند. آن ها باید زودتر دست به جراحی های پرهزینه بزند.

ابتکار در سرمقاله خود نوشته خدا به‌خیر کند. یک شخصیت سیاسی و روحانی برای اثبات اصولگرایی خویش با صدای بلند داد می‌زند که با فلان شخصیت اصلاح طلب «سلام‌علیک» نداشته است. جالب است که این شخص هم روحانی و روحانی‌زاده است و هم در این نظام پست‌های حساسی نظیر ریاست‌ جمهوری داشته است.

نویسنده به حامد کرزای، رئیس‌جمهور افغانستان اشاره کرده که پس از کشته‌شدن برادرش، خطاب به طالبان با لحن نرم و صلح‌جویانه صحبت کرد و آنان را برادران مسلمان ناراضی قلمداد نمود و هیچ انگی به آنان نزد و هیچ خط و نشانی و خشونتی هم برایشان در کلام ترسیم نکرد. درحالی‌که این مخالفان سال‌هاست با تفنگ و خشونت در پی سقوط حکومت وی هستند.

به نوشته ابتکار در ایران بسیاری از شخصیت‌های سیاسی اخلاق را به‌حدی تنزل داده‌اند که سلام و مصافحه با رقیبان سیاسی را گناه و حرام می‌شمارند. امروز می‌گویند به خاتمی سلام نکردیم؛ زیرا از فلان شخص برائت جسته است و فردا می‌گویند با احمدی‌نژاد مصافحه نمی‌کنیم؛ زیرا حامی سرسخت مشایی است و این قصه ادامه دارد. وقتی‌که با بزرگان و رؤسای جمهوری این نظام چنین برخورد می‌شود و این‌گونه حرمت‌ها بر باد می‌رود، وای به حال کسانی که یک پا پس‌تر هستند.

جامعه به سوی خشونت می رود

علیرضا حیدری قهرمان کشتی در مقاله ای در شرق نوشته مرگ روح‌الله داداشی یک جامعه را داغدار کرد و مردم زیادی سوگوار شدند. او به‌رغم اینکه فیزیک درشتی داشت و زورش از خیلی‌ها بیشتر بود اما هرگز این قدرت را به رخ نکشید و از آن برای آزار دیگران استفاده ‌نکرد. شاید تلاش روح‌الله داداشی در زمان حادثه برای حفظ آرامش باعث شد او به قتل برسد. این قهرمان هرگز از قدرتش برای کتک‌زدن دیگری استفاده ‌نمی‌کرد و از خشونت کاملا به دور بود.

حیدری نوشته روح‌الله داداشی اولین و آخرین قربانی چنین خشونت‌هایی نیست بلکه چون او چهره ورزشی است مرگش بازتاب زیادی داشت اما مادران زیادی هستند که فرزندان‌شان قربانی خشونت و ضرب با چاقو می‌شوند و دردشان در جامعه بازتابی ندارد. همان‌طور که نیروی انتظامی با مسایلی چون بدحجابی برخورد شدیدی می‌کند و نیروی زیادی برای آن می‌گذارد باید با مسایلی مثل حمل سلاح سرد هم برخورد کند.

کارتون جمال رحمتی در شرق

عباس عبدی در سرمقاله اعتماد با عنوان "زمینه‌های خشونت‌ فردی" نوشته قتل یکی از نفرات اول ورزش قدرتی ایران با ضربه چاقو در خیابان، به خودی خود اهمیتی بیش از سایر قتل‌های مشابه ندارد، ولی به لحاظ آنکه این قتل افکار عمومی را بیشتر از موارد دیگر متوجه خود می‌کند، این فرصت را پیش می‌آورد که درباره افزایش قتل، بویژه با سلاح سرد و با شیوه خشن در جامعه تامل کنیم.

به نوشته این جامعه شناس وقتی که مسوولان دولت به گونه‌یی سخن می‌گویند که گویی همه مجهولات جامعه و عالم نزد آنان معلوم شده است و برای آنان پرسشی درباره علل رویدادهای اقتصادی و اجتماعی وجود ندارد و به همین دلیل نیز از کارشناسان ذی‌ربط استفاده نمی‌شود، چندان دور از انتظار نیست که کارشناسان جامعه، خود را از این میدان قدرتمندان ناکارشناس کنار بکشند. این نکته مختص کارشناسان امور اجتماعی نیست، بلکه مدت‌هاست که کارشناسان اقتصادی نیز سکوت را ترجیح داده‌اند.

نویسنده مقاله اعتماد برای تحلیل خشونت و قتل، به وجود اختلاف اشاره کرده و نوشته جامعه ما درگیر تعارضات متعددی است، ضمن اینکه تحولات سریع و ضعف آموزش‌های مدنی جملگی موجب می‌شود که هر روز و با هر گامی که برمی‌داریم، مواجه با اختلافاتی ‌شویم. اختلافات چه در خانواده، و چه در محیط کار، یا در خیابان، یا اداره و حتی در سطح کلان جامعه به وفور دیده می‌شود. مردم برای حل این اختلافات چه باید انجام دهند؟ یا باید به مرجعی برای حل اختلاف مراجعه کنند، یا بطور شخصی اقدام به حل اختلاف کنند، یا از حق خود بگذرند و ناامید از حل اختلاف با آن کنار بیایند یا اینکه نتایج ناشی از آن را به درون خود بریزند و اعصابی ناراحت و روانی پریشان را در خود شکل دهند.

فواید قتل را بنویسید

قتل های خیابانی به ستون های طنز هم راه یافته، هادی چپردار در شرق نوشته البته بر همگان واضح و مبرهن است که امروزه قتل یکی از ضروری‌ترین نیازهای انسان می‌باشد و کارشناسانِ ارشد ثابت کرده‌اند که بدون قتل ممکن است انسان‌ها خیلی زیاد شوند و کره‌زمین سنگین شود و بیفتد و دلاور مردان سرزمین ما اخیرا برای نجات کره‌زمین بسیار تلاش می‌گردانند و «قتل» عبارت است از عملیاتی که در آن موجود گناهکاری موسوم به «مقتول» با وسیله‌ای به‌نام «آلت قتاله» توسط انسان ناموس‌پرست یا غیوری به‌نام «قاتل» در محل «قتلگاه» به‌سزای اعمال خود می‌رسد.

به نوشته این طنز نویس در قدیم محل‌هایی مانند گرمابه بهترین جا برای قتل مقتولان نابابی مانند «کریم آب‌منگل» بوده، اما امروزه با توسعه زیرساخت‌ها و نهادینه‌سازی چالش‌ها و اختراع مکان‌هایی موسوم به کهریزک، قتلگاه‌های سنتی کمتر استفاده می‌شوند و با مکانیزاسیون خطوط تولید، بهره‌وری در واحدها افزایش می‌باشد. قتلگاه‌های مورد علاقه دیگر عبارتند از اطراف سعادت‌آباد، پل مدیریت و پل عابر پیاده و استخرهای عمومی.

و انتهای طنز شرق چنین است به گفته کارشناسان ارشد، انتظار می‌رود باغ‌های اطراف شهر به‌ دلیل خدمات دسته‌جمعی که در کنار قتل ارایه می‌دهند، در آینده بیشتر مورد توجه علاقه‌مندان قرار گیرند و جا دارد که با ساخت باغ‌ویلاهای هزارمتری، زیرساخت‌ها نهادینه‌تر شوند. ما از این انشا نتیجه می‌گیریم که قتل حتی از سونامی و زلزله نیز کره‌زمین را سبک‌تر می‌گرداند و اکبرزاده معتقد است اگر قتل با آن کارهای گروهی که باعث زلزله می‌شود، ترکیب شود، نتیجه بهتر می‌شود. این بود انشای ما درباره مقتول‌های معلوم‌الحال.

کهریزک و سعید مرتضوی

یک روز بعد از آن که همزمان با باز شدن دوباره پرونده جنایت کهریزک که به کشته شدن چند جوان معترض به نتیجه انتخابات انجامید روزنامه های امروز صبح متن نامه سعید مرتضوی را منعکس کرده اند که در اعتراض به برخی گزارش ها اطلاع داده که در دادگاه تبرئه شده است.

تیتر و عکس صفحه اول روزگار

عبدالصمد خرمشاهی وکیل دعاوی در مقاله ای در آرمان به آن بخش از نوشته سعید مرتضوی پرداخته که کسانی که به مسائل حاشیه ای ماجرای کهریزک می پردازند کارشان نتیجه ای جز بهره داری دشمنان ندارد.

آقای خرمشاهی ئوشته باید گفت اگر دشمنان ببنید که بی قانونی می شود و کسی مورد پیگرد قرار نمی گیرد بیشتر سوء استفاده خواهند کرد . اتفاقا برخلاف گفته ایشان باید تاکید کرد که زمانی که هر فرد در هر مقام که هست در مقابل قانون تمکین کند و اگر تخلفی کرد با او برخورد شود و اگر هم نکرد تبرئه شود این قطعا به نفع نظام و کشور خواهد بود.

به نظر این وکیل نباید از رسیدگی به حاشیه های پرونده ای نگران انعکاس آن باشیم چرا که قانون به صراحت حدود را تعیین کرده و قابل تعیبر و تفسیر به نفع شخص نیست. پس بگذاریم قانون همه چیز را مشخص کند وگرنه عکس این کار به نفع نظام نیست و تبعاتی خواهد داشت.

اما بهمن کشاورز در مقاله ای در روزگار نوشته صر ف نظر از جنبه های احساسی یا سیاسی و حاشیه ای نامه مورد بحث و با تایید عنوان آن که همه در برابر قانون یکسان هستند و تاکید بر اینکه نظر قضایی پس از صدور تا زمانی که به دلیلی نقض نشود محترم و متبع است.

به نظر این حقوقدان از نظر تکنیکی و فنی برای اعتراضی که به قرار منع پیگرد صورت گرفته ممکن است چند اتفاق بیفتد. اول این که دادگاه قرار منع پیگرد را عیناً تایید کند که این قرار قطعی خواهد بود.

دیگر این که دادگاه ممکن است به وجود نقص در تحقیقات اعتقاد داشته باشد. در این حالت معمولاً پرونده برای تکمیل تحقیقات به دادسرا اعاده خواهد شد تا پس از انجام تحقیقات مورد نظر دادگاه، پرونده را برای اخذ تصمیم به دادگاه برگرداند و دادگاه بر مبنای مجموعه تحقیقات انجام شده اتخاذ تصمیم خواهد کرد.

غرامت جنگی عراق چه شد؟

بهروز بیهقی در سالگرد قبول قطعنامه ۵۹۸ برای پایان جنگ توسط ایران در سرمقاله خراسان به یاد آورده در آخرین روز دی ماه سال گذشته بود که شبکه خبری سی ان ان در گزارشی به روابط عادی نشده کویت با عراق ۲۰سال پس از حمله رژیم صدام به این کشور پرداخت و خبر داد عراق بیش از ۳۰میلیارد دلار به کویت به عنوان غرامت پرداخت کرده و کویت هم چنان اصرار دارد که عراق بیش از ۲۰میلیارد دلار دیگر به این کشور بدهکار است.

نویسنده با یادآوری این که کویت کمتر از ۷ماه در اشغال نیروهای صدام بود و با این حال توانست با پی گیری های مستمربخش قابل توجهی از غرامت عملیات نظامی رژیم بعث را از دولت عراق بازستاند نوشته اما ایران ۲۳سال پس از پذیرفتن قطعنامه ۵۹۸و با وجود بیانیه خاویر پرز دکوئیار دبیرکل وقت سازمان ملل مبنی بر متجاوزبودن عراق در جنگ تحمیلی، هنوز به توافقی با دولت عراق بر سر ساز و کار چگونگی دریافت غرامت جنگ تحمیلی دست نیافته است.

به نوشته خراسان نقش آمریکا در وصول مطالبات کویت از عراق قابل انکار نیست اما مسئولان امر و برخی کارشناسان گاه به تلویح از به مصلحت نبودن اخذ غرامت از عراق با توجه به روابط حسنه کنونی ۲کشور سخن می گویند در حالی که چگونه می توان استیفای حقوق ملت را در دوره هایی که حسنه بودن روابط ۲کشور تنها محتمل است، تضمین کرد؟

شوخی با تیترها

ابتکار در ستون طنز خود نوشته:

- عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس: اصولگرایان یقیناً به نقطه مشترکی خواهند رسید [شاید اون نقطه مشترک عدم ائتلاف باشه]

- احمدی‌نژاد: مردم ایران در بحث هدفمند‌سازی یارانه‌ها سربلند شدند [ولی دولت رو نمی‌دونم!]

- عضو کمیسیون فرهنگی مجلس: برخی برنامه‌های طنز بی‌تربیتی اجتماعی را ترویج می‌کنند [مثلاً کاری می‌کنند که مردم بخندند]

- معاون امور تقنینی دولت: دولت پیگیر اصلاح آیین‌نامه داخلی مجلس است [چه‌کار کنیم دیگه؟ مجبوریم کار مجلس را هم خودمون انجام بدیم]

کارتون روز

کارتون علی کاشی، مردم سالاری

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.