بررسی روزنامه های صبح تهران، دوشنبه ۲۰ تیر
روزنامه های امروز صبح تهران در عنوان های اصلی خود از تزریق دلار بیشتر برای نجات طرح مسکن مهر خبر داده از انعکاس خبر رزمایش موشکی ایران در رسانه های جهان خبر داده و به بحث درباره مباحث مربوط به انتخابات آینده مجلس پرداخته اند. ورود ابوشریف فرمانده اول سپاه پاسداران به ایران و انتقاد از وعده های اجرا نشدنی رییس دولت مانند هزار متر زمین به هر خانوار همچنان ادامه دارد.
شناورهای خارجی بروند
یک روز بعد از سخنان فرمانده هوا فضای سپاه پاسداران درباره رزمایش شش ماه قبل ایران و شلیک موشک های دوربرد به اطراف اقیانوس هند روزنامه ها از قول همین مقام نوشته اند شمارش معکوس پایان ماموریت شناورهای قدرت های فرامنطقه ای فرا رسیده و آن ها باید بدون فوت وقت از منطقه خارجی شوند.
اعتماد نقشه ای از محدوده برد موشک های ایران چاپ کرده و همزمان مقاله ای دارد از کریم جعفری که با نقل گفته های فرمانده هوافضای سپاه نوشته سخنان سردار حاجیزاده که باید بر آن تمرکز بیشتری داشت، مساله شلیک دو فروند موشک دوربرد از پایگاه موشکی این نیرو در سمنان به سمت آبهای اقیانوس هند، در شرق کشور عمان بود. اینکه شش ماه پس از این آزمایش موشکی خبر آن در رسانههای جمعی منتشر میشود، نشان از وجود یک حفاظت اطلاعات قوی در سپاه پاسداران از یکسو و وحشت از این موضوع از طرف نیروهای فرامنطقهیی به دلیل عدم انتشار یا واکنش نسبت به این مساله، از سوی دیگر است.
به نظر نویسنده با توجه به برد اعلام شده برای این موشکها که ۱۹۰۰ کیلومتر بوده، باید یا موشک کلاس شهاب – مدل قدر بوده باشد یا موشک سجیل. اگر فرض دوم را در نظر بگیریم با توجه به سوخت جامد موشک سجیل و بهینه شدن آن به وسیله سیستمهای هدایت خودکار و الکترونی که دقت آن را دوچندان میکند و یک خطای ۱۰ متری را برایش رقم میزند.
نویسنده مقاله اعتماد تا جائی رفته که پیش بینی کرده برخورد یک فروند از این موشکها به یک ناو هواپیمابر، رزمناو یا حتی کشتیهای لجستیک امریکایی میتواند مانند اخگری در انبار باروت باشد. و از آن جا که کلاهک ۱۳۰۰ کیلویی سجیل، شعاعی بیش از ۱۵۰ متر را بطور کامل نابود و ترکشهای آن نیز تا شعاع یک کیلومتری پخش میشوند، از هم شانسی برای کشتیهای جنگی خارجی وجود خواهد داشت؟
محمود پور رضایی هم در تهران امروز نوشته ایران برای رسانههای دنیا بویژه آنهایی که بینالمللی به شمارمیروند، حوزه پرخبری است؛ معمولا انتظار برای درج خبری تازه از ایران یا درباره آن بیش از چند روز طول نمیکشد. اما این ترافیک خبری در دو هفته گذشته، یکبار دیگر با خبر رزمایش موشکی سنگین شد.
این روزنامه نظر داده که رسانههای خارجی هر قدر که برای انتشار جزییات رویدادهای این رزمایش بیعلاقه بودند، به همان اندازه، شاید هم بیشتر، خود را مشتاق انعکاس پیامهایی نشان دادند که در نشستهای خبری و مصاحبههای فرمانده ایرانی خطاب به قدرتهای جهانی و تهدیدکنندگان امنیت ایران مخابره میشد.
تهران امروز ابراز تاسف کرده که چرا مهمترین رویداد نظامی رزمایش موشکی سپاه، که رونمایی از سیلوهای زیرزمینی پرتاب موشکهای بالستیک دوربرد بود، چندان بخت آن را نیافت که مورد توجه بی بی سی قرار گیرد.
بازگشت ابوشریف
"ابوشریف برگشت" عنوان گزارشی است در روزگارکه در آن اعلام داشته عباس آقازمانی فرمانده کل سپاه در دوران ریاست جمهوری بنی صدر که همچنان گمنام است، به ایران بازگشته است. "او از جمله چهره های رازآلود دوران معاصر است که علاوه بر سوابق مبارزاتی پیش از انقلاب، در اوایل انقلاب مسوولیت های متعدد و مهمی را برعهده داشته اما از سالها پیش به پاکستان رفت".
به نوشته روزگار ابوشریف در تاسیس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی نقش اساسی داشت و در اردیبهشت ۱۳۵۸ از طرف شورای انقلاب به سمت فرماندهی عملیات سپاه پاسداران منصوب شد. همچنین در آرام کردن ناآرامی های گنبد، کردستان و حزب جمهوری خلق مسلمان تبریز به عنوان فرمانده عملیات سپاه نقش اساسی داشت.
این گزارش اشاره می کند که ابوشریف یک چند هم نمایندگی قائم مقام وقت رهبری را در امور افغانستان عهده دار شد و تحت همین عنوان، عضو شورای عالی افغانستان بود و زیرنظر ریاست جمهوری آیت الله سیدعلی خامنه ای فعالیت می کرد. پس از آن رهسپار پاکستان شد و ارتباطات خود را با نیروهای جهادی و احزاب شیعه و سنی افغانستان عمیقتر کرد و تجربیات خود را در اختیار مجاهدان افغان گذاشت و در هنگامه سقوط دولت کمونیستی نجیب الله در کنار مجاهدان افغان وارد کابل شد.
من تورم نمی دانم اما نانی نداریم
"اختصاص ۱۰ میلیارد دلار به صنعت و صادرات ومسکن مهر؛ نخستین مصوبه صندوق توسعه ملی" عنوان اصلی خراسان است، دنیای اقتصاد از "دستور تزریق دلار به بخش مسکن" خبر داده، جهان صنعت از قول رییس دولت در صدر اخبار خود نوشت "نرخ تورم خرداد را اعلام کنید".
"نامه یک مادر خانه دار به رئیس جمهور" عنوان سرمقاله روزنامه خراسان است که در آن آمده آقای رئیس جمهور محترم سلام من یک زن ایرانی ام. یک زن مسلمان ایرانی. نه معنی راست و چپ را می فهمم و نه کاری به آبی و سبز و قرمز دارم. اصلا اهل سیاست نیستم. روزی که شما پا در میدان رقابت گذاشتید و شعار عدالت و دفاع از محرومان را سر دادید نور امیدی در دلمان روشن شد.
در نامه این روزنامه آمده: روزی که حرف از هدفمندی یارانه ها شد و بر این تصمیم خود اصرار می کردید زیرا معتقد بودید که با نقدی شدن یارانه ها این پول به طور مساوی و بین همه تقسیم خواهد شد. با خود گفتیم ما که خانه های چند هزارمتری، ویلا ، استخر و جکوزی نداریم که پول مصرف انرژی مان سر از ناکجاآباد درآورد. مانند آدم های پولدار چند تا، چندتا، ماشین چند صدمیلیونی هم نداریم که غصه بنزین آن را بخوریم پس حتما از پول یارانه ها چیزی برایمان می ماند تا اندکی از چاله های زندگی مان را با آن پرکنیم و چه نقشه هایی که برای این یارانه ها نکشیدیم.
نویسنده نامه به رییس دولت به تاکید روزنامه خراسان نوشته من اقتصاددان نیستم و معنی رشد اقتصادی و تورم تک رقمی را هم نمی فهمم اما می بینم که قیمت گوشت آنقدر زیاد شده که باید به طور کلی از صفحه زندگی مان حذف کنیم باید به بچه هایمان آموزش دهیم که دیگر از ما میوه نخواهند زیرا قیمت آن با پول جیب ما جور در نمی آید و در بعضی موارد اجناس حتی تا صددرصد هم گران شده اند. آقای رئیس جمهور گرانی های بی حد و حصر کمر مردم را شکسته است. اجاره های بالا داد مردم را درآورده است. قبل از هدفمندی یارانه ها بارها گفتید که با اجرای این قانون سفره های قشر محروم جامعه رنگین تر خواهد شد اما چیزی که ما امروز می بینیم سفره هایی است که هر روز خالی تر می شود.
به نوشته سرمقاله خراسان زن خانه دار نوشته دیگر نمی توانیم سر سفره گوشت بگذاریم زیرا توان خرید آن را نداریم حتی نان خالی را با قناعت باید بخوریم و حالا باید کم کم یادبگیریم که شیر هم نخوریم. وقتی مجری برنامه تلویزیون از یک مسئول می پرسد اگر شیر گران شود ممکن است مردم نتوانند آن را بخرند و این موجب می شود شیرها بمانند و دامدار ضرر کند این مسئول می فرمایند اگر چنین شد ما شیرها را تبدیل به شیرخشک می کنیم و آن را صادر می کنیم. این یعنی این که برای ما مهم نیست مردم نتوانند از شیر استفاده کنند برای ما مهم نیست کودکان فقر آهن بگیرند، دچار کمبود کلسیم شوند و یا حتی بمیرند.
انتخابات در میان طنزها
کیهان در یک گزارش اختصاصی از "سازوکار اجماع اصولگرایان"نوشته و روزگار به نقل از عماد افروغ در تیتر اصلی خود نوشته "حوادث ۸۸ انقلاب مخملی نبود".
کیهان ستون گفت و شنود خود را به انتخابات اختصاص داده و نوشته:
گفت: مدعیان اصلاحات درباره انتخابات آینده مجلس بدجوری به جان هم افتاده اند.
گفتم: دعوا سر چیه؟!
گفت: یک عده می گویند باید در انتخابات شرکت کنیم و یک عده دیگر می گویند باید انتخابات را تحریم کنیم!
گفتم: حالا چه کسی گفته که قرار است به وطن فروشان و عوامل نشان دار آمریکا و انگلیس و اسرائیل اجازه شرکت در انتخابات داده شود؟!
گفت: چه عرض کنم؟! مثل این که یادشان رفته در جریان فتنه ۸۸ چه جنایت ها و خیانت هایی مرتکب شده اند؟!
گفتم: شوهری به همسرش گفت برای ناهار حلوا درست کن! همسر گفت؛ پس نیم کیلو آرد بخر با ۵ کیلو روغن! یارو با تعجب پرسید ۵ کیلو روغن برای نیم کیلو آرد؟ و همسرش گفت؛ مرد حسابی! هم من می دونم و هم خودت می دونی که حلوایی در کار نیست، پس بذار چرب تر باشه!
بخش دوم طنز کاناپه در روزنامه اعتماد چنین است:
ادبیات سیاسی ما روز به روز دارد غنیتر میشود. چند روز پیش مانیفست "پشت کردن سیاسی" را نوشتیم، امروز مانیفست "اصرار کردن سیاسی" را. حالا فردا چه ترکیبی به سیاست ایرانی اضافه میشود، ما نمیدانیم.
- اگر همه جا پر باشد و فقط کنار آقای ... خالی باشد – حتا اگر اصرار کنند – نباید بنشینیم.
- اگر اصرار کردند که آره، باید ابرام کنیم که نه. اگر ابرام بر اصرار کردند، شما باید مقاومت کنید و از فنون دفاع شخصی یا کیوکوشین استفاده کنید. اگر کسی اصرار کرد پیش آقای ... بنشینید توی چشمهاش نگاه کنید و یک ماواشی گری بزنید و متقاعدش کنید. اگر متقاعد نشد استدلال بیاورید و دوتا گدان بزنید توی ران پاش.
- با توجه به اینکه این اواخر همه روی آقای ... اصرار میکنند، مجلس متمم قانونی را تصویب کند که اصرار برای نشستن با آقای ... جرم محسوب شود. همچنین کسی که نمیتواند مقاومت کند و پاش سست میشود و پیش آقای ... مینشیند باید از روی خبرگزاری فارس و رجانیوز و جهاننیوز و ... بیست مرتبه جریمه بنویسد.
پوریا عالمی در این طنز به ادارات دولتی پیشنهاد کرده:
- شهرداری تهران، اینبار علنی وارد شود و جاهایی را که به نظرش نشست کرده یا نشستن در آنجا خطرناک است، بافت فرسوده اعلام کند.
- وزارت ارشاد برای نشستن کنار آقای ... «مجوز قبل از جلوس» صادر کند.
- وزارت ارشاد برای بلند شدن از کنار آقای ... «مجوز ترخیص از صندلی» صادر کند.
- وزارت بهداشت، صندلی کناری آقای ... را در هر کجا و در هر حالتی، منطقهی ممنوعه اعلام کند و هر کسی را که کنار آقای ... نشست سریعا قرنطینه کند.
- راهکار دیگر این است که آقای ...، برای صندلی کناریاش پارکبان بگذارد. اینطوری هم ایجاد شغل کرده، هم درآمدزایی کرده برای مملکت.
سالگرد ربودن امام موسی
مهدی فیروزان در یادداشتی در اعتماد به مناسبت گذشت ۱۲ هزار روز از ربوده شدن امام موسی صدر رهبر شیعیان لبنان، معمر قذافی را عامل ربودن رهبر شیعیان لبنان دانسته و نوشته یکی از تفکرات ایشان بیش از دیگر آرا و نظراتشان «اثرگذار» به نظر میرسد. با نگاهی به تفکرات ایشان باید بگویم که مهمترین دغدغه امام موسی صدر «انسان» است. در مجموع تفکرات، مقالات، تعاریف و تفاسیر ایشان، مرکزیترین و محوریترین موضوع، مهمترین دغدغه فکری و جوهر برنامهریزیهای عملی و نگرانی اصلی ایشان در حوزههای عمل و تفکر «انسان» است.
نویسنده که خواهرزاده و داماد روحانی نامدار شیعه است تاکید کرده تفکر امام موسی صدر درباره انسان با تمام متفکران دیگری که دستکم در حوزه دین به «انسان» نگریستهاند، متفاوت است. اما این تفاوت با دیگر فیلسوفان و حتی فقها در موضوع «انسان» از کجا ناشی میشود؟
دولت و وعده هایش
شرق ماجرای "سئوال از رییس جمهور" را با اهمیت ترین خبر امروز خود دیده،مردم سالاری و آرمان از قول وزیر کشور نوشته حجاب و عفاف در کشور بسیار عالی است" و اعتماد از "سکوت معنادار آقای سخنگو" نوشته است.
سعید لیلاز در مقاله ای با عنوان "رییس جمهور و مباحث جدید" در آرمان نوشته این روزها تیترهای اول رسانه های داخلی و گاهی خارجی وعده ها درباره مبارزه با مفاسد اقتصادی، تک رقمی کردن تورم، از بین بردن فقر، دو برابر کردن حجم عمالیات عمرانی است تا می رسد به وعده هزار متر مربع زمین به هر خانوار. طرحی که ثابت شده اجراشدنی نیست .
نویسنده اقتصاددان با این مقدمه به بررسی وضعیت وعده هائی می پردازد که در سال های گذشته توسط احمدی نژاد به مردم داده شده و بر همین اساس پرسید چند درصد آن طرح ها اجرا شده و چند در صد واقعا عملیاتی نشده، در تمام حوزه ها وقتی نگاه می کنیم کارنامه دولت چندان درخشان نیست و به نظر می رسد گاهی با نزدیک شدن انتخابات این وعده ها بر زبان ها می اید ورنه چرا هزینه های عمرانی سال به سال کاهش داشته چرا ۸۸ کمتر از ۸۹ و ۸۹ کمتر از نود اگر کمبود منابع نداریم چرا دولت سرمایه گذاری نمی کند چرا سهم خود را کاهش نمی دهد.
در ادامه مقاله آرمان اشاره شده بیکاری بیشتر شده و ما هنوز در مساله افتتاح راه اهن شیراز به اصفهان هستیم، اگر پول هست چرا این طرح انجام نمی شود، چرا سرمایه گذاری در برق به حداقل خود رسیده و با این همه چه جای طرح های جدیدی که سخت است و اجرا شدنی هم نیست .
"از سراب باغشهر تا حقیقت داغشهر" عنوان مقاله محمد درویش در شرق است که در آن به تاکید دوباره رییس جمهور درباره زمین برای باغ اشاره کرده و نوشته رییس دولت در حالی در این سخنان، مژده گسترش سکونتگاههای انسانی وطن را به میزان دو برابر مساحت کنونی آن داد و اعلام کرد؛ در سطح دومیلیون هکتار از وسعت ایرانزمین میشود همه ۲۰ میلیون خانوار ایرانی را صاحب ویلاهایی سه طبقه به بزرگی یک هزار متر مربع کرد که هنوز سرویسدهی به شهروندان کشورش نه تنها در سطح یک میلیون هکتار اراضی مسکونی کنونی که حتی در سطح ۳۴۷ هزار و ۵۰۰ هکتار مساحت ۳۱ مرکز استان کشور هم با لکنتهای جدی به ویژه از نظر برخورداری از آب شرب و سرانه فضای سبز و خدمات مطلوب شهرداری روبهروست.
نویسنده تاکید کرده ما در کشوری زندگی میکنیم که در طول ۴۰ سال گذشته بیش از ۱۶ متر از ژرفای آب در سفرههای زیرزمینیاش کاسته شده است؛ واقعیتی که نشان میدهد: دستکم چهار دهه است که میزان نیازهای آبی ایرانیان متناسب با ریزشهای آسمانی کشور نبوده و شهروندان ایرانی ظاهرا چارهای نداشتهاند جز آنکه برای بقای خود از اندوخته مصرف کنند، اندوختهای که همه میدانیم با چنین روندی نمیتواند پاسخگوی شایسته نرخ زاد و ولد مردم ساکن در این بوم و بر باشد.
مقاله شرق بعد از اشاره به موضوع کمبود آب نوشته وقتی نهادهای متولی جنگلهای شمال و غرب کشور در حفظ موجودیت همین اندک رویشگاههای طبیعی با مشکلاتی جدی و تعارضاتی بنیانکن روبهرو هستند، چگونه انتظار داریم که در سطحی خارج از هیرکانی و زاگرس بتوانیم با هزینهای منطقی و آبی درخور، وسعت فضای سبز کشور را حدود دو میلیون هکتار افزایش دهیم؟ آیا شایستهتر و خردمندانهتر نیست که به جای ایجاد فضای سبز مصنوعی در عرصهای که استعداد طبیعیاش را ندارد، بکوشیم تا از تعرض به جنگلهای هیرکانی، زاگرس، ارسباران و مانگروهای جنوب جلوگیری کرده و از قلمرو آنها سزاوارانه پاسداری کنیم؟
کلام آخر مقاله شرق این است که اصرار بر گسترش باغشهرها، تنها نرخ بیابانزایی، فرونشست زمین، افزایش ضریب هرزآب، فزونی فرسایش آبی و بادی و کاهش ظرفیت گرمایی ویژه فلات ایران را به همراه داشته و به این ترتیب، به جای باغشهر با «داغشهر»هایی گرم و خشک و غبارآلود مواجه خواهیم شد. راستی! هیچ از خود پرسیدهاید که چرا در استرالیا که هفت برابر ایران وسعت دارد و فقط ۲۲ میلیون نفر را در خود جای داده است، از هماکنون دورنمای بحران آب، دولتمردان این کشور را نگران کرده است؛ اما در ایران، همه راهها به داغتر کردن تنور زاد و ولد ختم میشود؟
محمد حسین روانبخش در ستون طنز مردم سالاری نقل از محمود احمدی نژاد نوشته کسی که بخواهد در مقابل پیشنهاد هزار متر زمین برای هر خانوار منطقی بازی در بیاورد ولی باید به اوگفت که دوره این کارها گذشته است . امروزه روز وقتی می شود به هر خانواده ایرانی هزار متر زمین داد که باغ و خانه سه طبقه ساخته شود ، دیگر دم زدن از منطق، منطقی نیست !
نویسنده این ستون معتقد است دولتمردان قبلا هم از این شیرین کاری ها کرده بودند و آن اصل قدیمی را بارها و بارها به نفع خودشان تغییر داده بودند. مثلا روزگاری گفته می شد :همه منتقدان ما متهم هستند چون اسمشان در لیستی است که در جیب ماست! این روزها هم گفته می شود: اعضای کابینه هرگزمتهم نشده، نمی شوند و نخواهند شد ، حتی اگر خلاف این ثابت شود!
طنز نویس مردم سالاری به طعنه نوشته ثمره هاشمی مشاور ارشد رییس جمهور ممکن است پستش را که طی این سالها با جان و دل حفظ کرده بر سر این حرف از دست بدهد. می دانید چرا؟ چون پس از اینکه از آمارهای دولتی دفاع جانانه کرده ، گفته است: "... مگر این که خلافش ثابت شود "! و به این ترتیب برخلاف روال معمول، نه تنها توی دهان کسانی که احتمال خطا و اشتباه در آمارهای دولت می دهند نزده بلکه کمی هم این احتمال را تقویت کرده و در مرام مردان روزگار ما سزای این کار تنها با برکناری داده می شود. صاحب نظران درباره این که آیا ثمره هاشمی به سنگال می رود یا اینکه خبر برکناری اش را از راننده اش می شنود هنوز نظری اعلام نکرده اند!