آشنایی با گوگل پلاس
پروژه گوگل پلاس (Google+ project) یک امکان تازه از شرکت گوگل است که افتتاح آن از روز سهشنبه ۲۸ ژوئن 2011 در وبلاگ رسمی گوگل اعلام شد
پروژه گوگل پلاس که در واقع یک رسانه اجتماعی برای اشتراک گذاری آنلاین است مثل دیگر پروژههای جدید شرکت گوگل، ابتدا در اختیار تعداد محدودی از کاربران قرار گرفت تا سپس در دسترس همه کاربران قرارگیرد.
ویک گاندورتا (Vic Gundotra) یکی از مدیران ارشد گوگل که در شبکههای اجتماعی و وب.۲، تتخصص دارد مدیر تیمی بوده است که یک سال و نیم بر بر روی این پروژه کار کرد.
او میگوید:
اشتراکگذاری آنلاین نیاز جدی به بازبینی و خلق شیوههای تازه دارد. زمان تغییر شیوههای فعلی به اشتراک گذاری که چندان کارآمد نیست فرا رسیده و گوگل پلاس اولین گام عملی جدی ما برای اعمال این تغییرات است.
امکانات پروژه گوگل پلاس:
این پروژه دارای امکانات مختلف است:
دایرهها (Circles): برای گروههای مختلف دوستان
جرقهها (Sparks): برای جستجوی تخصصی
پاتوقها (Hangouts): برای چت تصویری و تماشای ویدیویی
اجتماع (Huddle): که در واقع امکان تلهکنفرانس است
موبایل (Mobile): برای استفاده از قابلیتهای موبایلها نظیر مسیج، دوربین و جی پی پی است.
مدیران این پروژه در بیانیه معرفی این محصول گفتهاند که این شبکه اجتماعی نمیخواهد تنها جایی برای به اشتراک گذاشتن عکس و مطلب باشد و قصد دارد با توجه به عادات وبگردی هر کاربر و جستوجوهای او در موتور جست وجوگر گوگل، لینکها و صفحههایی را که برای کاربر جذاب است به او معرفی و پیشنهاد کند.
شبکهی اجتماعی «گوگل پلاس» به کاربران این امکان را میدهد که نه تنها در صفحهی شخصی خود در این وبسایت، عکس و یادداشت و لینک منتشر کرده و برای دیگران پیغام بفرستند، بلکه آرشیو غنی نقشهها و عکسهای خود موتور جستوجوگر «گوگل» را هم در صفحهی شخصی خود در «گوگل پلاس» به اشتراک گذارند.
این محصول تازهی شرکت «گوگل» توانسته برای حل معضل گروههای مختلف دوستان هر کاربر در پروفایل خود، چارهاندیشی کند. در بسیاری از دیگر شبکههای اجتماعی، امکان به اشتراک گذاشتن یک عکس یا خبر با گروهی خاص از دوستان، به سادگی میسر نیست. اما بنا به گفتهی وبلاگ رسمی «گوگل»، این مشکل در «گوگل پلاس» وجود ندارد و مرتب کردن و دستهبندی دوستان هر کاربر در گروههای مختلف، به آسانی و با تنها کلیک ماوس بر روی آواتار کاربر و کشیدن آواتار به گروه موردنظر انجام خواهد گرفت.
شبکهی اجتماعی «گوگل پلاس» امکان چت ویدیوئی گروهی نیز دارد که در دیگر شبکههای اجتماعی، چنین امکانی در دسترس کاربران نیست. با این ترتیب کاربران میتوانند در آینده با دوستان خود در هرگوشهی دنیا به شکل گروهی ویدیو چت زنده داشته باشند. امکان ارسال پیغام گروهی فوری از طریق تلفنهای همراه به گروههای مختلف دوستان نیز در «گوگل پلاس» وجود دارد.
همچون برخی دیگر از شبکههای اجتماعی و از جمله «فیسبوک»، «گوگل پلاس» هم اعضای عضو در یک شبکه را که علاقهمندیهای مشابه دارند به یکدیگر معرفی و برای دوستی پیشنهاد میدهد.
در بیانیهی معرفی این محصول تازهی «گوگل»، مدیران پروژه گفتهاند که این شبکهی اجتماعی نمیخواهد تنها جایی برای به اشتراک گذاشتن عکس و مطلب باشد و قصد دارد با توجه به عادات وبگردی هرکاربر و جستوجوهای او در موتور جست وجوگر «گوگل»، لینکها و صفحههایی را که برای کاربر جذاب است به او معرفی و پیشنهاد کند.
ویک کاندورتا، مدیر پروژهی «گوگل پلاس» در گفتوگو با رسانهها گفته است: «اشتراکگذاری آنلاین نیاز جدی به بازبینی و خلق شیوههای تازه دارد. زمان تغییر شیوههای فعلی به اشتراک گذاری که چندان کارآمد نیست فرا رسیده و گوگل پلاس اولین گام عملی جدی ما برای اعمال این تغییرات است.»
آیا «گوگل پلاس» بازار «فیسبوک» را کساد خواهد کرد؟
در حال حاضر «فیسبوک» با نزدیک به ششصد میلیون نفر کاربر، بیش از هر شبکهی اجتماعی دیگری عضو و محبوبیت دارد. «گوگل پلاس» در همین فاز اول از امکانات بیشتری نسبت به «فیسبوک» برخوردار است و بسیاری از کاربران وب، یک شناسهی کاربری «گوگل» دارند که با استفاده از آن در آیندهی نزدیک، به آسانی میتوانند به عضویت «گوگل پلاس» نیز درآیند.
وقتی که «گوگل پلاس» به شکل عمومی در اختیار همه قرار گیرد، کاربران با استفاده از «نوار راهبری گوگل» در بالای صفحهی کاربری خود، به آسانی از همهجا میتوانند به پروفایل «گوگل پلاس» خود نیز دسترسی داشته باشند.
با این حال برخی از کارشناسان میگویند «گوگل پلاس»، دستکم تا مدتی، تهدید جدی برای محبوبیت «فیسبوک» نخواهد بود و به آسانی نخواهد توانست خیل کاربران «فیسبوک» را که به امکانات کاربرمحور این شبکهی اجتماعی خو گرفتهاند، جذب امکانات تازهای مانند ویدیو چت گروهی و گروهبندی ساده و موثر دوستان کند. این دسته از کارشناسان وب میگویند ایجاد یک گروه دوستان و ارتباطهای اینترنتی تازه، کاریست زمانبر که هر کاربری را ترغیب نمیکند که به عضویت در شبکهی اجتماعی تازهی دیگری درآید.
کارشناسان همچنان به تجربهی پیشین شرکت «گوگل»، یعنی «گوگل باز» نیز اشاره میکنند که علیرغم سرمایهگذاری و امیدواری بسیار «گوگل»، با اقبال چندانی روبرو نشد و در زمرهی پروژههای شکستخورده محسوب میشود.
با اینهمه از آنجایی که موتور جستوجوگر «گوگل» از پربازدیدترین و شناختهشدهترین جستوجوگرهاست و بسیاری از کاربران وب، شناسهی کاربری در «گوگل» دارند و از محصولات مختلف این شرکت بزرگ اینترنتی استفاده میکنند، «گوگل» به اطلاعات و دادههای دقیقتری از سلایق وبگردی کاربراناش دسترسی دارد.
این خصیصه میتواند به «گوگل پلاس» کمک کند تا با تحلیل این دادهها، آگهیهای تبلیغاتی را با دقت بیشتری در معرض دید هر کاربر قرار دهد و «فیلترینگ حبابی» را با خطای کمتری اعمال کند. هم «فیسبوک» و هم «گوگل پلاس» تمرکز بسیاری بر آگهیها دارند و بخش عمده ای از درآمد خود را از تبلیغات کسب میکنند. دسترسی به دادههای بیشتری از سلیقهی مخاطبان، میتواند نقطهی قوت «گوگل پلاس» در رقابت تنگاتنگ ماههای آینده با «فیسبوک» باشد.