هزینه سنگین راندن احمدینژاد از گردونه قدرت
دویچه وله : آیتالله خامنهای با احضار هیات رییسه مجلس گفته از رفتار نمایندگان با احمدینژاد ناخشنود است و سوال از او را نیزمصلحت نمیداند. بهنظر یک تحلیلگر، بقای احمدینژاد "تضعیف و تحقیرشده" هزینه کمتری به نسبت حذف او دارد.
آیتالله خامنهای از نمایندگان مجلس بهخاطر فریادهای اعتراضی آنها در زمان سخنرانی احمدینژاد به هنگام دفاع از وزیر پیشنهادی ورزش و جوانان انتقاد کرده و خواسته که برخورد مجلس با رییس دولت "علاججویانه" باشد نه "کینهجویانه". وی پخش این مراسم از صدا و سیما را نیز نادرست دانسته است.
محمدصادق جوادیحصار، مدیر مسئول پیشین روزنامه "توس" میگوید که دلیل تلاش آقای خامنهای برای حفظ احمدینژاد آن است که بیرون راندن او از بازی، کاررا برای خود نظام سخت کرده و پرسشهایی پیش میآورد که در نهایت به زیان خود خامنهای تمام میشود.
محمدصادق جوادیحصار روزنامهنگار و تحلیلگر سیاسی |
دویچهوله: آقای خامنهای با احضار هیات رییسه مجلس، در مورد شیوه مدیریت مجلس در جلسه رای اعتماد به وزیر ورزش و جوانان تذکر داده و آن را کینه جویانه خواندهاست. فکر میکنید در حالیکه کمیسیون اصل نود پیش از این خواستار رسیدگی به تخلفهای احمدینژاد شده بود،دلیل این اقدام چیست؟
محمد صادق جوادیحصار: استراتژی آقای خامنهای این است که دولت بتواند فارغ از اختلافها و تصفیهها کار خود را ادامه بدهد و تا پایان برود. رفتارهایی از این قبیل، کار دولت را برای ادامه راه غیرممکن میکند. منتقدان احمدینژاد عموما در جبهه اصولگرایان و از نزدیکان رهبری بودهاند اما ایشان عمدتا در این زمینه سکوت کرده و در حقیقت انتقادها را تایید کرده است. اما پا فرانهادن از یک حوزه و بیرون راندن احمدینژاد از گردونه بازی، کار را برای خود نظام سخت میکند. برای همین آقای خامنهای تلاش میکند که اجازه ندهد احمدینژاد حذف شود.
دستگاه رهبری بهگمان من، احمدینژاد را در همین اندازه تحقیرشده و تضعیفشده میطلبد تا ایشان پس از اتمام دوره خود، به روش قانونی از گردونه خارج شود. بهنظر من، احتمالا دیگر در سال آینده از احمدینژاد و تنشهای پیرامون او خبری نخواهد بود. بنا براین به مصلحت نمیبینند که مجلس احمدینژاد را استیضاح کند.
این توضیحات در نوع خود با اتقافات چند هفته اخیر کمی تناقض ندارد؟ با بازداشت نزدیکان احمدینژاد تا جایی که از احتمال دستگیری مشایی خبر میرسید، گفته میشد که دوران حمایت خامنهای از احمدینژاد به سر رسیده و تسویه حسابهای داخلی بین اصولگرایان شدت گرفته است. چه شده که الان به قول شما، نگران آن بزنگاه حساس شدهاند؟
انتقاد به احمدینژاد یک مقوله است و حذف او مقولهای دیگر. احمدینژاد در حالت تحقیرشده و تضعیف شده هزینه کمتری روی دوش نظام میگذارد تا احمدینژاد حذف شده. در صورت حذف احمدینژاد سوالهای زیادی پیش خواهند آمد که احمدینژاد را چه کسی آورد و چرا برد؟ احمدینژاد تحت چه شرایطی آمد و در چه شرایطی میرود؟ این سوال پیش میآید که آیا این مجموعه به نیروهای خودش هم رحم ندارد، ولو احمدینژاد باشد؟
این وضعیت، کار را برای دستگاه رهبری و جریان مسلط سیاسی تنگ و دشوار میکند. در حالیکه ماندن احمدینژاد که جاده صافکن دست راستیها بود، در دو سال آینده حتی به شکل ضعیف شده و قابل کنترل در دستگاه دولت، قابل تحملتر است.
بر میگردم به سوال قبلی. این بحث به صورت عمومی در میان خود اصولگرایان و افکار عمومی جریان یافته است و طبعا نمیتوانند الان که انتقادها شتاب گرفته، سر یک چهارراه ماجرا را متوقف کنند و بگویند حالا چراغ قرمز شد. محاسبات جریانات دخیل چه بوده که الان درست در نیامده است؟
یکی از مشکلات عمومی کشور این است که مجموعه نیروها حتی کسانی که مطیع امر ولایت هستند، تا طنابشان کمی شل میشود، شروع به تاخت میکنند. برای تنظیم کنندگان این سناریو این مسئله قابل پیشبینی نبود که یکباره هجوم به احمدینژاد اینهمه سنگین بشود.
افرادی هستند که دل خوشی از احمدینژاد ندارند و میخواهند خطاهای نکرده را هم به پای او بنویسند. این ماجرای دزدی است که پیش از همه میدود و فریاد میکشد آی دزد آی دزد. در حالیکه احمدینژاد تنها نبوده و دیگران هم همراه او این سناریو را نوشته و اجرا کردهاند. همان افراد که دیروز برای احمدینژاد هورا میکشیدند، امروز دارند او را هو میکنند و به نظر من پایان خوش ماجرا برای آنها، همین شرایطی خواهد بود که او دارد امروز میبیند!
در جلسه امروز مجلس تشنج ایجاد شد سر اینکه اخطار و تذکر آقای خامنهای محرمانه بوده و نمایندگان اجازه طرح آن از تریبون مجلس را نداشتند. انگار خود همین تذکر، بهجای آرامش و مصلحت اندیشی مورد نظر، موجب تنش شده است. شما گفتید که دامنه حمله به احمدینژاد قابل پیشبینی نبود، اما آیا شرایط کنونی قابل جمع کردن هست؟
مسئله اصلی اینجاست که طرفین دعوا بر سرمنافع خود مشکل دارند و از رهبری خرج میکنند. آقای خامنهای هم در میان ماجرایی قرار گرفته که نمیتواند کارهای در وسط باشد. از هر طرف که بنوازند، مایه برافروختگی خودشان میشود.
یعنی زیان اصلی در مناقشه سیاسی کنونی متوجه خود آقای خامنهای و قدرت و نفوذ او است؟
بله، دقیقا! ایشان نفعی از این ماجرا نبردهاند، اما وزنشان را نزد کسانی که خود راتابع ایشان میدانند از دست دادهاند.
|
|