بررسی روزنامه های صبح تهران - چهارشنبه یکم تیر
مسعود بهنود
روزنامهنگار
برخورد مجلس با وزیر پیشنهادی محمود احمدی نژاد و استعفای معاون وزارت امور خارجه یک روز پس از انتصاب وی، دستگیری عوامل دولت به اتهام فساد مالی، نگرانی اقتصاددان از ادامه تورم و تصمیم گیری های ارزی و سرمایه گذاری و واکنش به اتهاماتی که معاون نماینده ولی فقیه در سپاه پاسداران نثار برخی از نمایندگان مجلس داده است.
در میان خبرهای خارجی کیهان از وضعیت قرمز در سراسر اروپا خبر داده و نوشته "صندوق بین المللی پول هشدار داد"، "شمارش معکوس برای فروپاشی امپراتوری یورو" تیتر یک قدس است و راه مردم از "مشارکت نیم میلیارد دلاری ایران در دو پروژه نفتی هند" خبر داده است.
"سه شنبه تلخ دولت" عنوان اصلی شرق است، تهران امروز نوشته "روز تلخ برای جریان انحرافی"، "ادامه دو به دو مجلس و دولت" تیتر اول جهان صنعتاست، روزگار از قول رییس دولت خطاب به مجلسی ها نوشته "با نوکر مردم ور نروید"، " دونده از مارتن مجلس جا ماند" گزارش اصلی سیاست روزاست.
مصطفی هاشمیطبا در شرق نوشته رای مجلس شورای اسلامی به حمید سجادی به نظر میرسد فرصتسوزی است تا مته به خشخاش گذاشتن، زیرا سرانجام پس از مدتها صبر و انتظار و رفت وآمد روسای مختلف سازمان تربیتبدنی شخصی به منصب میآمد که از جنس مدیریت و ورزش بود. دونده ملی پرافتخار قهرمان آسیا، دکترای تربیتبدنی، بدون هیچ حاشیه در زمان قهرمانی، تحصیل و مدیریت به راستی میتوانست توانایی ها و خصلتهای خود را در بوته نقد بگذارد.
رییس پیشین سازمان تربیت بدنی در این مقاله نوشته حمید سجادی نه وابسته به جریانی است و نه وامدار کسی. او منتسب به کسی نیست و اگر احیانا ملاقاتهایی با فرد یا افراد رسمی دارد، چه گناهی کرده است که با حاکمیت رسمی احیانا نشست و برخاست داشته است. اگر فردی در حکومت منحرف و فاسد است چگونه با اقتدار در جای خود ایستاده، مگر میشود دعوت اینگونه افراد رسمی را رد کرد و به دیدار آنان نشتافت؛ هر چند همه اینها با ذکر احتمال است.
مژگان فرجی در سرمقاله جهان صنعت نوشته این روزها دیگر انتقاد صریح و رک دولت و مجلس از یکدیگر عجیب به نظر نمیرسد و میتوان گفت تقریبا روزی نیست که رسانهها حداقل یک خبر از سوی این دو نهاد بر علیه یکدیگر نداشته باشند.
عکس و تیتر گزارش اصلی روزنامه جهان صنعت
دیروز هم مجلسیها همانطور که از اولین ساعات ورود رییسجمهور به مجلس و رفتار نمایندگان نسبت به او به سادگی میشد حدس زد، رای مثبت ندادند. به دنبال این عدم موافقت مجلس بعضی نظر دادند که رای منفی دیروز به دلایل سیاسی برمیگردد و اگر احمدینژاد نامه مورد بحث را نمینوشت، سرنوشت وزیر پیشنهادی چنین تاسفبار نمیشد.
جهان صنعت نوشته حال اگر فرض بگیریم که چنین باشد که البته نمایندگان اعلام کردند اینگونه نیست، آیا باید با فرد مناسب مخالفت کرد و فرصت استفاده از یک فرد اجرایی دارای تحصیلات مرتبط را اینگونه سوزاند زیرا در زمینه ورزش وجود چنین افرادی بسیار کم و بالطبع انتخاب هم سخت است.گذشته از تمام اینها این روزها بیشتر از هر کس و هر چیزی برای ایران دلمان میسوزد که به نظر میرسد دیگر آرام آرام هر روز بیش از دیروز مورد بیمهری قرار میگیرد.
مردم سالاری سخن یک سردار سپاه را نقل کرده که احمدی نژاد و رحیم مشائی را "دوقلوهای به هم چسبیده خوانده است که "جدائی ناپذیرند"، "بازداشت برخی از مسئولان دولت به اتهام فساد مالی" عنوان اصلی آرمان است، ابتکار از "پایان جنجال در وزارت خارجه" خبر داده و "حکم اعدام یک مفسد اقتصادی صادر شده و در انتظار تنفیذ رئیس قوه قضاییه است" در صدر اخبار خراسان آمده است.
ابتکار نوشته اگرچه مناسبات مجلس و دولت در تمام ادوار گذشته، فراز و نشیبها داشته، اما اوجگیری تقابل جدید مجلس و دولت، حافظه تاریخ ایرانیان را ناخودآگاه به مقطع مشابه و نهچندان دور، از تاریخ سیاسی کشور معطوف می سازد. هفت سال قبل در چنین روزهایی، مجلس اصولگرا هفتم روزها آغازین فعالت خود و دولت دوم محمد خاتمی نیز سال پایان راستش را آغاز کرده بود. دولت دوم خاتمی دولت بهنسبت میانه روتر، آرامتر و در عین حال اقتصادی تر از دولت اول بود. مجلس هفتم را اما ترکیب ناهمگون از دو سه طیف اصولگرا با بدنه تندرو تشکیل می داد.
به نوشته این روزنامه در آن مقطع، تعامل حتی الامکان با دولت اصلاحطلب در عین حفظ قواعد اصولگرا، مأموریت نانوشته رأس مجلس هفتم بود، اما حضور پررنگ نیروهای رادیکال در بدنه پارلمان دستبهدست هم داد تا مجلس تند و تیز هفتم و دولت هشتم، در تقابل بی سابقه گرفتار آیند. نتیجه ان تقابل در کوتاهمدت برای دولت و در بلندمدت برای اصلاحطلبان ویرانکننده بود. استیضاح احمد خرم و کنارزدن او از وزارت راه، تلاش برای استیضاح چند وزیر، بازپسگیری لایحه برنامه چهارم از مجمع تشخیص مصلحت و تغییر آن باوجود مخالفت دولت، تصویب طرح تثبیت قیمتها در مجلس و بههم ریختن برنامهها اقتصاد دولت در سال آخر، همه نتایج اولیه تقابل نانوشته این دو نهاد در آن مقطع خاص بود.
نویسنده ابتکار سپس تاکید کرده احمدی نژاد دیروز و در پایان صحبتهای خود و به هنگام ترک جایگاه سخنران، خطاب به نمایندگان گفت که "هر اتفاق بیافتد، رفاقت ما با شما سر جاش است" اما فاصله و شکافی که میان پاستور و بهارستان افتاده، چیز دگر را نشان می دهد. در آن شکاف، هیچ نشان از رفاقت و همدل و تعامل و حتی کورسویی از همگرایی در آینده به چشم نمی خورد. گو آنکه در کنار همه اختلافات بنیادین میان پاستور و بهارستان، نماندگان عزم خود برای ماندن در راس امور و نیز پاککردن انگ تاریخی وکیل دولت بودن را نیز لحاظ کردهاند.
مملکت جاسوس ها و فراماسونرها
روزگار در مقاله ای خطاب به سردار ذوالنور معاون نماینده ولی فقیه در سپاه پاسداران که نمایندگان مجلس را ضد انقلاب خوانده بود نوشته دستگاه هایی که می توانند یک تروریست بین المللی را روی هوا دستگیر کنند و سرویس های جاسوسی امریکا و انگلیس را به اشتباه بیندازند و اپوزیسیون داخل و خارج را مسخره خاص و عام کنند، نمی توانند تشخیص دهند که فلانی جاسوس است یا خائن است و صلاحیتی برای تکیه زدن بر مسندهای حساس و مهم مملکتی ندارد؟ اصلا این چه مملکتی است که در آن نخست وزیر هشت سال دوران جنگ فراماسون و جاسوس از آب درمی آید، رئیس جمهور دوران سازندگی اش متهم به فساد اقتصادی و سیاسی و سرفتنه خوانده می شود.
به نوشته عبدالجواد موسوی در این مقاله رئیس جمهور دوره اصلاحات به رابطه با صهیونیست ها و اقدام انقلاب مخملی متهم می شود، رئیس جمهور فعلی هم قربانش بروم آنقدر اتهام دارد که نمی دانیم کدامش را ذکر کنیم. یکباره بفرمایید مملکت دست جاسوس ها و فراماسون ها و ضدانقلاب هاست و خیال همه ما را راحت بفرمایید؟
مقاله روزگار پرسیده راستی شش ماه دیگر که انتخابات مجلس در راه است، مردم با چه امیدی پای صندوقهای رای بروند؟ مجلسی که یک رئیس اش می شود سر فتنه و یکی دیگر از روسایش میشود آخوند امریکایی و بعضی از نمایندگانش میشوند ضد انقلاب، به چه درد می خورد؟ آزار داریم برویم پای صندوق های رای و مشتی وطن فروش خائن را بر مسند قدرت و ریاست بنشانیم تا مملکت را به خاک سیاه بنشانند؟
اقتصاد: خبرهای بد از هر جا
"نشست پولی و ارزی در پارلمان" خبر اول دنیای اقتصاد است، "جهاد اقتصادی با کدام برنامه" گزارش اصلی جام جم است و روزنامه جمهوری اسلامی از "افزایش قیمت پانزده تا هفده در صدی در میان سکوت مسئولان" نوشته است.
افشین زمانی در تهران امروز نوشته مهمترین فاکتور برای جهش اقتصادی یک کشور وجود سرمایه و سرمایهگذار است در کشور ما از دیرباز دولت به عنوان محور اول اقتصاد و سرمایهگذاری کلان تلقی میشود. اگرچه در سالهای اخیر تلاش شده تا با حضور بخش خصوصی در فعالیتهای اقتصادی تصدیگری دولت در بخش سرمایهگذاری کاسته شود ولی همواره دولت به عنوان قدرت اول قلمداد میگردد.
به نوشته این مقاله ساختار مدیریتی کشور تمام امکانات رشد اقتصادی را در اختیار دولت قرار داده. دولت با برنامهریزی واتخاذ سیاستهای کلان و ایجاد فرصتهای مناسب میتواند در رشد و فعالیت اقتصادی نقش اول را بازی کند. یکی از مهمترین شرایط برای فعالیت اقتصادی و ایجاد فضای مناسب سرمایهگذاری، ثبات و امنیت سیاسی در کشور است.
آذین بکتاش در سیاست روز در حالی که حجم نقدینگی سرگردان در بازار ایران از طرفی و بحران تولید پس از اجرای هدفمندی یارانه ها از طرف دیگر روزبه روز اقتصاد کشور را از فعالیت های مولد دور میکند، رئیس جمهور هفته گذشته با ارائه آمار ایجاد یک میلیون و 600 هزار شغل در سال گذشته و وعده ایجاد دو میلیون و 500 هزار شغل در سال جدید این پرسش را در ذهن ایجاد کرد که آیا چنین چیزی شدنی است؟
دوچرخه برای مردان، فیروزه مظفری، شرق
به نوشته این روزنامه این وعده رئیس جمهور با واکنش صریح مجلسیان مواجه شد چرا که زیر و بم بودجه نود را به هیچ وجه پاسخ گوی چنین وعده ای ندانستند و همچنین زیر بار آماری که در مورد ایجاد اشتغال سال گذشته اعلام شد نیز نرفتند.
سیاست روز نوشته محمدرضا خباز عضو کمیسیون اقتصادی مجلس با اشاره به اینکه دولت در زمان بسته شدن بودجه نیز ادعای ایجاد دو نیم میلیون شغل را مطرح کرده بود گفت: بودجه سال نود کشش ایجاد 500 هزار شغل را هم ندارد چه برسد به دو نیم میلیون شغل. ما نمی توانیم انتظار معجزه داشته باشیم، زمانی که از ایجاد این حجم شغل صحبت می کنیم به این معنی است که باید به این میزان سرمایه گذاری داشته باشیم و چنین چیزی در بودجه دیده نشده است.
روی روس ها می شود؟
محمد حسین روانبخش در ستون طنز مردم سالاری نوشته:سرگی کریینکو رئیس شرکت روس اتم روسیه، پیمانکار ساخت و راه اندازی نیروگاه اتمی بوشهر گفت که اقدامات ساخت نیروگاه اتمی بوشهر تقریبا کامل شده و همه اقدامات براساس برنامه زمان بندی شده، انجام می پذیرد.
به نظر طنزنویس این روزنامه این ها حرف های قشنگ و امیدوار کننده ای است فقط: یکی این که لطفا از لفظ زمان بندی استفاده نشود چون کمی ایرانی ها را آزار می دهد. بر اساس زمان بندی قرار بود 11 سال پیش نیروگاه بوشهر کامل شده باشد! و دیگر این که نیروگاه بوشهر خیلی وقت است که تقریبا کامل شده است فقط مشکل این است که کاملا کامل نمی شود! (منطق هم البته چیز بدی نیست. "تقریبا کامل" یک عبارت متناقض است . یک نیروگاه یا کامل است یا ناقص. عبارت تقریبا کامل جزو عبارت هایی است که فقط از یک روس بر می آید که از آن استفاده کند!)
مردم سالاری سپس اضافه کرده چندی پیش فریدون عباسی رئیس سازمان انرژی اتمی ایران گفت: نمی توان تاریخ دقیقی برای بهره برداری از نیروگاه مشخص کرد. با این حساب برنامه زمان بندی روس ها چه صیغه ای است؟!