بررسی روزنامه های صبح تهران؛ چهارشنبه ۲۵ خرداد
بازگشت رستم به مشهد و التهاب دولت در مجلس
روزنامه های امروز صبح بیشتر عنوان های اصلی خود را به شرح التهابی اختصاص داده اند که محمود احمدی نژاد با نامه خود در مجلس ایجاد کرد. به جز روزنامه های متعلق به دولت که از طرح های گاه قدیمی برای نشان دادن موفقیت های دولت بهره گرفته اند دیگر روزنامه ها در مقالات و گزارش هائی نشان داده اند که مردم از جهت اقتصادی به شدت در مضیفه اند و در عین حال از ادامه اختلافات سیاسی به ستوه آمده اند. چند روزنامه همزمان با انتشار خبر برکناری وزیر اطلاعات از عضویت شورای پول و اعتبار از گسترش مفاسد اقتصادی در دولت و دستگیری شش مدیر نفتی نوشته اند.
تیتر و عکس صفحه اول شرق
رستم به مشهد باز میگردد
درست در روزی که خبر رسیده که در ساری نقش های شاهنامه را تخریب کرده اند و در مشهد هم نقش های سراینده توس ناپدید شده است شرق در بالای صفحه اول خود خبر داده: یک هفته پس از شدت گرفتن اختلافات بر سر محو کردن بزرگترین نقاشی دیواری کشور در مشهد، آنگونه که مدیر امور هنری شهرداری اعلام کرده است، این نقاشی در همان محل دوباره اجرا خواهد شد. به گفته او این بازسازی با کمک بسیاری از هنرمندان صورت خواهد گرفت. با این حال هنوز معلوم نیست که هزینه این دوبارهکاری را چه کسی باید پرداخت کند.
مدیر امور هنری شهرداری مشهد به نوشته این روزنامه گفته نقاشی شاهنامه مانند گذشته در سه فاز و در سه هزار متر مربع با همان طرح قبلی اما با کیفیت مطلوبتر از گذشته اجرا خواهد شد. وی میافزاید: چند تیم مرمت آثار هنری کار خود را در این زمینه آغاز کردهاند که در زمان بسیار کم و به سرعت، این اثر را با مرمت، پاکسازی و آمادهسازی مجدد به وضعیت سابق و مناسبتتر از گذشته برگردانند.
شرق از قول سخنگوی شهرداری مشهد در رابطه با بیان درخواستهایی که از سوی برخی اعضای شورای شهر مشهد مبنی بر برخورد با فردی که دستور محو بزرگترین نقاشی دیواری کشور را داده است، مطرح شده بیان میدارد: اگر محرز شود که فردی به عنوان یک شهروند به اموال عمومی شهر خسارت وارد کرده است، شهرداری وظیفه دارد که آن را پیگیری کند و تقاضای برخورد با او را داشته باشد.
التهاب تازه در مجلس
"معرفی جنجالی یک وزیر" گزارش اصلی جام جم است، مردم سالاری از "التهاب در مجلس" خبر داده، تهران امروز در تیتر یک خود نوشته "معرفی نامتعارف وزیر ورزش و جوانان خبر ساز شد"، ابتکار از "معرفی وزیر ورزش با طعم تند انتقاد" خبر داده و سیاست روز از "تکل از پشت دولت روی پای مجلس" نوشته است.
محمدحسین روانبخش در سرمقاله مردم سالاری نوشته نامه ای که محمود احمدی نژاد با عنوان معرفی وزیر پیشنهادی ورزش و جوانان به مجلس نوشته، در ظاهر حرف قابل توجهی برای گفتن ندارد. این که پنج ماه بعد از تصویب قانونی در مجلس و تائید شورای نگهبان به آن ایرادهایی وارد کرد، خیلی مسموع نیست. علاوه بر آن که این ایرادها مبنای منطقی و حقوقی ندارند و بیشتر به بهانه گیری شبیه هستند تا ایراد!
نویسنده این مقاله معتقدست اما با این نامه احمدی نژاد بار دیگر به همه اعلام کرد که نه براساس پایبندی به سوگندی که خورده و اعتقادی که به اصول و اصولگرایی باید داشته باشد، بلکه براساس جبری که چندان از آن راضی هم نیست، تن به چنین کاری داده است و حالا حتی نمی تواند این وضعیت را به خاطر مصالح نظام، نگوید و مسکوت بگذارد. این وضعیت دقیقا شبیه وضعیتی است که پس از برکناری وزیر اطلاعات و اعلام حکم حکومتی مبنی بر ابقای مصلحی به وجود آمد.
سرمقاله مردم سالاری تاکید کرده پس از آن داستان و خانه نشینی چند روزه احمدی نژاد، حرف های بسیاری عنوان شد و تلاش بسیاری صورت گرفت تا توجه ها به جریان انحرافی جلب شود و احمدی نژاد را کم تقصیر جلوه دهند اما نامه دیروز، خط بطلانی بر همه این مثبت انگاری ها کشید. احمدی نژاد نمی تواند سکوت کند علت این عدم سکوت هم واضح است.
محمد صفری در سیاستروز نوشته این که رئیسجمهور پس از گذشت ۵ ماه از تاریخ تصویب و ابلاغ مصوبه مجلس، اقدام به طرح این ابهامات میکند، جای سوال است. رئیسجمهور میتوانست در همان زمان این ابهامات را با ارسال نامه وگفتوگو و رایزنی با مجلس و شورای نگهبان حل و فصل کند اما پس از گذشت ۵ ماه و با وجود بلاتکلیفی در سازمان تربیت بدنی و سازمان ملی جوانان این کار را کرده است.
تیتر و عکس صفحه اول جهان صنعت
اما نکته مهم و اساسی متن نامه در این است که رئیسجمهور با این نوع معرفی وزیر پیشنهادی، حساسیت نمایندگان را نسبت به آن برانگیخته و باعث ایجاد چالش تازهای در عرصه سیاسی کشور شده است. اکنون نمایندگان مجلس با این نامه رئیسجمهور بر سر دو راهی رای اعتماد یا عدم اعتماد قرار گرفتهاند. اگر رای اعتماد بدهند، به گونهای بازنده این بازی شطرنج هستند، اگر رای اعتماد هم ندهند به گونهای دیگر، در واقع شرایط برای مجلس «آمپاس» گونه است. هر حرکتی که از سوی مجلس صورت گیرد پیروز این میدان رئیسجمهور است.
گمان مقاله سیاست روز این است که برخی معتقدند که مفهوم نامه رئیسجمهور این است که مجلس دربرابر این اقدام مقاومت نشان داده و به سجادی رای اعتماد ندهد. برخی دیگر هم معتقدند که اتفاقا رئیسجمهور این کار را انجام داد تا مجلس به سجادی رای اعتماد بدهد تا تکلیف وزارت ورزش و جوانان روشن شود و کار به سه ماه آینده نکشد.
مفاسد اقتصادی دولت و ترس از نظارت ها
در روزی که تیتر صفحه اول بیشتر روزنامه ها برکناری وزیر اطلاعات از شورای پول و اعتبار است آرمان و شرق به نقل از دادستان تهران از "بازداشت شش نفر مدیر نفتی" خبر داده اند و خراسان همین گزارش را با تیتر "۷ ماه حبس برای متعرض به خانه کروبی" منعکس کرده است.
کیهان در سرمقاله خود به افشاگری نوعی دیگر از رانت خواری و فساد اقتصادی در دولت پرداخته و نوشته گروه انحرافی بر اثر غفلت های صورت گرفته و نفوذ جریان انحرافی در مراکز حساس سیاسی، اقتصادی و مهم تر از همه نظارتی نظیر بانک مرکزی کشور، چندی است که بازی جدید «بانک بازی» از سوی جریان یاد شده و آن هم در مقابل چشمان سه قوه به راه افتاده است. در این بازی، حلقه های پیدا و پنهان گروه انحرافی در مرکزیت سیستم پولی و مالی کشور با اعطای مجوزهای طلایی برای افراد وابسته به خود که نگاهی به کارنامه فعالیت آن ها نشان می دهد برخی از آنان در ردیف بزرگترین بدهکاران به نظام بانکی کشور هستند، در جهت منافع شخصی و گروهی خود حرکت می کنند.
روزگار
یادداشت روز این روزنامه اشاره کرده که گروه با نفوذ و انحرافی دولت چند بانک خصوصی ایجاد کرده که به ه لطف حمایت های بی حساب و کتاب لیدرهای جریان انحرافی در کمترین زمان و با بیشترین رانت در عرصه اقتصادی کشور مشغول به فعالیت شدند، این روزها خبر تأسیس بانک دیگر وابسته به این گروه به گوش می رسد.
سرمقاله کیهان بدون نام از کسی یاد کرده که در حالی که تنها در یکی از شعبه های یک بانک دولتی حدود ۱۷۵ میلیارد ریال بدهی معوق داشته است، با نزدیک شدن به برخی افراد در دولت و اخذ وامی ویژه، مقدمات تأسیس بانک تات را فراهم می آورد. این در حالی است که این بساز و بفروش که پس از پیوند با باند انحرافی، خود را سلطان بلامنازع صنعتی خاص معرفی می کند، سابقه ای طولانی در مواردی از این دست دارد و مواردی نظیر احداث مجتمع تجاری بهاران ۱ و ۲ و همچنین خرید غیرقانونی زمین وقفی مدرسه حافظ در آبان ۱۳۸۳ و تخریب آن به بهانه ساختن یک مجتمع تجاری را در پرونده خود دارد.
وضعیت وخیم اقتصادی
"اپراتور سوم موبایل در استانه لغو پروانه" عنوان اصلی فرهیختگان است و دنیای اقتصاد از "تغییر مسیر بازار دلار و سکه" نوشته و جهان صنعت خبر از"سقوط همزمان دلار در جهان و ایران" داده است.
مهرداد میهندوست در سرمقاله جهان صنعت نوشته حال اقتصاد کشور خوب نیست و در سالی که باید همه هم و غم مسوولان روی مناسبسازی وضعیت معیشت مردم باشد هر روز خبری میآید که نشان از تمرکز بر حوزههای دیگر دارد. دولت با درگیر شدن در مسایل حاشیهای فراغ بال کمتری دارد تا با مشکلات حوزه اقتصاد دست و پنجه نرم کند و ورود به بحثهای سیاسی آن هم از نوع حاشیهاش باعث شده تا این تصور در اذهان پدید آید که تصمیمسازان دولتی نیز بیمیل نیستند تا فضا به همین شکل پیش برود.
به نظر نویسنده این مقاله حتما دولت دهم کارنامه قابل قبولی در دست راست ندارد که رییس مجلس برای بار دوم دیروز درخواست کاهش حاشیهها و پرداخت دولت به اقتصاد را سر داد از این رو است که نمیتوان برای دولت دهم کارنامه قابل قبولی در حوزه اقتصاد متصور بود، گویی آنها هم چاره را در پرداختن به مسایلی دانستهاند که میتوان با سکوت از کنار آنها گذشت؛ همان سکوتی که محمود احمدینژاد آن را الهامبخش وحدت میداند و منتقدانش به عکس آن را التهابآفرین میخوانند.
سرمقاله جهان صنعت تاکید کرده اگر تمرکز قوا روی مسایل اقتصادی بود، آن وقت هیچ مسوولی میتوانست در برابر موضوعاتی نظیر نرخ تورم، نرخ رشد اقتصادی، بیکاری روزافزون و پیکر تکیده تولید سکوت کند؟ آن هم سکوتی از نوع وحدتآفرین. بر این اساس باید یادآور شد که دستکم در حوزه اقتصاد سکوت جایی ندارد و اینجا اعداد و ارقام هستند که حرف میزنند و مردم هم با سفرههایشان وضعیت را درک میکنند. هر چقدر هم که رسانهها را به سیاهنمایی متهم کنیم باز هم نمیتوانیم از کنار سفرههایی که درونشان رنگ و لعابی نیست به سادگی عبورکنیم و بگوییم در ایران کسی نیست که محتاج نان شب باشد.
فرشاد مومنی در مقاله ای که در چند روزنامه امروز از جمله ابتکار منعکس شده نوشته اقتصاد ایران به دلایل گوناگون ایام پرتلاطمی را سپری میکند. در چنین شرایطی کاملاً طبیعی است که سیاستگذاران در تشخیص اولویتها و انتخاب جهتگیریها در معرض سرگردانی و رفتارهای متناقض قرار بگیرند. این مسئله هنگامی اهمیت بیشتری پیدا میکند که اتخاذ جهتگیریهای صحیح و کارآمد تصمیمگیران را با طیفی از چالشهای تاریخی و مزمن نیز درگیر سازد. برای مثال؛ در چارچوب اقتصاد سیاسی رانتی قاعده رفتاری مسلط آن است که صدای مولدها کمتر شنیده شود و این اراده غیرمولدها است که معمولاً میتواند خود را تحمیل نماید.
به نوشته این استاد دانشگاه بانک مرکزی طی یک ماهه اخیر این مسئله را در ماجرای دستکاری نرخ سود بانکی تجربه کرد و به ویژه رئیس این بانک که در عرض کمتر از ۳۰ روز اظهار داشت که چارهای جز عمل به ضد آنچه که قبلاً انجام داده بود، نمیشناسد. بیش از همه باید از افتادن در ورطه افزایشهای تشدیدکننده بیثباتی و تخریبکننده اقتصاد ملی در مورد نرخ ارز برحذر باشد.
مقاله ابتکار تاکید کرده لااقل این بار ناله تولیدکنندگان را جدی بگیرید و از هرگونه اختیاری به مجریان که اجازه تکرار این اشتباه فاحش را در مورد نرخ ارز به آنها بدهد برحذر باشید. چارهای برای آن بیاندیشید چرا که این ورطه فقط تولیدکنندگان را گرفتار نخواهد کرد، بلکه تودههای عظیم مصرفکنندگان و به ویژه فقرا و محرومان در میان ایشان و از همه مهمتر نهاد دولت به عنوان بزرگترین مصرفکننده و بزرگترین سرمایهگذار بیشترین آسیبها را با یک وقفه زمانی نه چندان طولانی متحمل خواهد شد.
حشمت الله فلاحت پیشه در سرمقاله رسالت نوشته قیمتها به صورت محسوس در حال افزایش است، تورم به گونهای خزنده خود را نشان میدهد و نرخ بیکاری به رغم وعدهها کاهش نیافته است. اما در سوی دیگر اختلافات میان مجلس و دولت، بوی لجاجت به خود گرفته است. از تشکیل کمیتههای مشترک حل اختلاف خبری نیست و گویی مسئولان میخواهند اختلافات کارشناسی خود را نه در میز مذاکره بلکه بر صفحه سایتها و روزنامهها دنبال نمایند.
به نظر این نماینده مجلس مردم فارغ از محتوای اختلافات از اصل "اختلاف" بیزارند. مسئولان حق ندارند تا حدی به اختلاف بپردازند که نتیجه آن رکود در جامعه باشد. منافع ملی، خط قرمز اختلافات حزبی و جناحی است.
تیترهای پنهان
ابتکار در ستون طنز خود با چند نقل قول از مقامات دولتی به آن ها پاسخ داده است:
- نیکزاد: خبر خوش داریم؛ وضعیت اجارهبها درست میشود [بهزودی قصد داریم به صاحبخانهها توصیه کنیم که هوای مستأجران را داشته باشن]
- حدادعادل: نمایندگان تنشآفرینی نکنند [اجازه بدن دولت خودش این کارو بکنه]
- تدوین نبایدهای جریان اصولگرا [از بایدها که خیری ندیدیم]
- توکلی: پرونده رحیمی در حال تکمیل است [چند تا فتوکپی کم داره]
- احمدینژاد: ظاهراً راهی جز معرفی وزیر ندارم [اگه میشد آدم رئیسجمهور باشه ولی وزیر نداشته باشه، چقدر خوب بود!]
کارتون روز
سرکشی دلار در بازار کار جمال رحمتی در شرق