کار رتینوئیدها یا رندگدانه های زرد، نارنجی یا قرمز موجود در گیاهان پیش سازهای ویتامین A هستند که در بدن به ویتامین A تبدیل می شوند. مهمترین آنها بتاکاروتن است که در تمام گیاهان زرد مثل زردک، هویج، فلفل زرد و قرمز، کدو تنبل، کدوحلوایی و میوه هایی مثل هلو، آلو، زردآلو، انبه، موز،طالبی، خرمالو ونارنگی وجود دارد. ویتامین A و بتاکاروتن برای جذب به چربی نیاز دارند.
به طور تقریبی ۹۰ درصد ویتامین A موجود در بدن در کبد ذخیره می شود. این ذخیره به تدریج افزایش می یابد و در بزرگسالی به حداکثر خود می رسد. بنابراین تغییرات موقتی در دریافت ویتامین A نمی تواند منجر به کمبود شود. اما اگر دریافت برای ۶ ماه بسیار کم باشد، خطر بروز کمبود، افزایش می یابد بنابراین کمبود ویتامین A زمانی ظاهر می شود که دریافت و یا ذخایر کبدی به حدی کاهش می یابد که قادر به تأمین نیازهای بدن نباشد. شایع ترین علت کمبود ویتامین A دریافت ناکافی مواد غذایی از ویتامین است.کمبود همچنین می تواند ناشی از اختلال در جذب، تبدیل و استفاده از ویتامین در بدن باشد. این حالت در شرایطی که موارد ابتلاء به عفونت و بیماری زیاد و مصرف چربی و روغن یا پروتئین در رژیم غذایی کم باشد، اتفاق می افتد.
● نقش ویتامین A در حفظ سلامتی
نقش ویتامین A در بینایی بسیار حایز اهمیت است. چنان که اولین علامت بالینی کمبود این ویتامین، اختلال دید هنگام تاریکی یا شب کوری است.
ویتامین A برای رشد ونمو بافت های نرم لازم است. همچنین برای نمو استخوان و سلول های تشکیل دهنده مینای دندان ضروری است. گاهی کمبود ویتامین A با کم خونی فقر آهن همراه است. در چنین شرایطی برای درمان کامل کم خونی علاوه بر آهن، ویتامین A نیز باید تجویز بشود. مکانیزم عمل این تداخل هنوز روشن نیست. ممکن است کمبود ویتامین A با جذب، انتقال ذخیره آهن تداخل پیدا کند یا به طور مستقیم در خون سازی نقش داشته باشد.
● چه عواملی موجب کمبود ویتامین A می شوند؟
در دوران رشد کودکی و نوجوانی به علت افزایش بسرعت رشد، نیاز به ویتامین A افزایش می یابد. همچنین در دوران بارداری و شیردهی نیز در صورتی که دریافت ویتامین A کافی نباشد. کمبود ویتامین A به سرعت ظاهر می شود.
در ضمن در صورتی که در برنامه غذایی روزانه از منابع غذایی ویتامین A در غذاهای حیوانی و پیش ساز ویتامین A (بتاکاروتن) که در سبزی ها و میوه های سبز، زرد نارنجی وجود دارد استفاده نشود. بدن با کمبود ویتامین A مواجه می شود.
● چه افرادی در معرض خطر کمبود ویتامین A قرار دارند؟
کودکان ۶ ماهه تا ۶ ساله، با توجه به رشد سریع این کودکان، نیاز آنان به ویتامین A افزایش یافته و از سوی دیگر به دلیل ابتلاء به بیماری های عفونی و کاهش اشتها، میزان دریافت و جذب ویتامین A در آنان کاهش می یابد.
کودکان و دانش آموزان مبتلا به سوء تغذیه یا بیماری های عفونی مثل اسهال و سرخک.
شیرخواران مادران مبتلا به کمبود ویتامین A زیرا شیر این مادران فاقد ویتامین A است و در نتیجه شیرخوار که باید ویتامین A مورد نیاز خود بویژه در ۶ ماهه اول زندگی را از شیر مادر به دست بیاورد، دچار کمبود می شود.
افراد ساکن در مناطق کمبود ویتامین A نظیر مناطق خشک (خطر کمبود ویتامین A در فصولی از سال که سبزی ها و میوه های سرشار از ویتامین A کم است، افزایش می یابد.)
▪ نوزادان با وزن کمتر از ۲۵۰۰ گرم.
▪ مادران باردار و شیر ده.
ویتامین A به دو شکل در منابع غذایی یافت می شود:
▪ منابع حیوانی شامل:
۱) روغن کبد ماهی که غنی ترین منبع ویتامین A است و به طور معمول به صورت دارویی مصرف می شود.
۲) جگر حیوانات مثل: گاو، گوساله، گوسفند و مرغ که منبع خوب ویتامین A محسوب می شود.
۳) کره، پنیر، شیر (شیر و لبنیات با چربی) و زرده تخم مرغ که منبع متوسط هستند.
▪ منابع گیاهی شامل:
سبزی های برگی شکل سبز تیره مثل اسفناج، برگ چغندر و برگ های تیره رنگ کاهو، سبزی های زرد و نارنجی مثل هویج، کدو حلوایی و فلفل قرمز، میوه های زرد و نارنجی مثل طالبی، زردآلو، انبه، خرمالو، هلو، آلو، انگور، موز، خربزه و نارنگی.
چند توصیه برای پیشگیری از کمبود ویتامین A در دانش آموزان.
اولین علامت کمبود ویتامین A کاهش قدرت دید در تاریکی است که به آن شب کوری گفته می شود و با پرسش از دانش آموز می توان به وجود آن پی برد. در صورتی که دانش آموزی از کاهش قدرت دید در تاریکی شکایت می کند. در معرض خطر کمبود ویتامین A قرار دارد وباید با تجویز پزشک، مکمل ویتامین A مصرف کند.
کمبود ویتامین A، به علت مختل کردن سیستم ایمنی، موجب کاهش مقاومت بدن شده و در نتیجه دانش آموز به طور مکرر به بیماری مبتلا می شود. ابتلای مکرر به بیماری ها، طولانی بودن دوره بیماری و کاهش سرعت، رشد از علایم کمبود ویتامین A است. در این موارد مراقبان بهداشت و معلمان باید توصیه های تغذیه ای فوق را به دانش آموز و والدین او ارایه کنند.