۱۲ درصد ایرانی‌ها سیگار می‌کشند

۱۲ درصد ایرانی‌ها سیگار می‌کشند؛ قانون ضد دخانیات اجرا نمی‌شود

مقام‌های بهداشتی کشور با یادآوری این‌که ۱۲ درصد ایرانی‌های بالای ۱۵ سال سیگاری هستند هشدار می‌دهند که قانون جامع مبارزه با دخانیات هنوز به طور کامل اجرا نشده است.

دکتر علی‌رضا مصداقی‌نیا، معاون بهداشتی وزیر بهداشت که سوم خرداد در نشست خبری هفته ملی بدون دخانیات سخن می‌گفت، درباره جمعیت سیگاری کشور همچنین گفت که ۲۳ درصد مردان و دو درصد زنان، سیگاری هستند و تعداد زنان سیگاری درحال افزایش است.

از طرف دیگر دکتر کاظم ندافی، رییس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت نیز گفته که نمی‌توان ادعا کرد که قانون جامع ملی مبارزه با دخانیات به طور کامل اجراشده است.

دکتر علی‌رضا مصداقی‌نیا با بیان این‌که سالانه شش میلیون نفر در دنیا بر اثر مصرف دخانیات جان خود را از دست می‌دهند گفت که در ایران هم سالانه ۶۰ هزار ایرانی قربانی سیگار می‌شوند.

به گزارش سازمان جهانی بهداشت، سیگار در قرن بیستم عامل مرگ ۱۰۰ میلیون انسان بوده و با ادامه روند کنونی در قرن ۲۱ نیز جان یک میلیارد نفر دیگر را خواهد گرفت.

در پوستر امسال این سازمان جهانی با اشاره به مرگ سالانه شش میلیون در دنیا به علت سیگار آمده است که بیش از ۵ میلیون این افراد، مصرف‌کنندگان کنونی یا قدیمی سیگار هستند و بیش از ۶۰۰ هزار نفر نیز افراد غیرسیگاری هستند که در معرض دود سیگار بوده‌اند.

معاون وزیر بهداشت با بیان اینکه سایر دخانیات نیز مانند سیگار یا بیش از آن زیانبار هستند مصرف قلیان را به عنوان نمونه ذکر کرد که یک وعده آن معادل کشیدن صد نخ سیگار است.

در حالی که جوامع پیشرفته راه‌هایی برای کاهش مصرف سیگار در پیش گرفته‌اند اینک کشورهای درحال توسعه قربانی منفعت شرکت‌های دخانیات شده‌اند.

سازمان جهانی بهداشت هر ساله روز سی‌ویکم مه برابر با ده خرداد را روز جهانی «عاری از دخانیات» لقب داده ‌و ایران نیز امسال شعار «اجرای کامل قوانین کنترل دخانیات راهی به سوی سلامت همگانی» را برای این روز انتخاب کرده است.

این سازمان از همه گروه‌ها، دولت‌ها و مردم جهان می‌خواهد که همه تلاش خود را در این زمینه صرف کنند و به خصوص از دولت‌ها خواسته است قوانین ضد سیگار را تصویب و آن‌ها را اجرا کنند.

قانون جامع مبارزه با دخانیات در ایران کامل اجرا نمی‌شود

قانون جامع کنترل و مبارزه ملی با دخانیات در بیست ماده و هفت تبصره در شهریور ۸۵ به تصویب مجلس شورای اسلامی و در مهر‌‌ همان سال به تایید شورای نگهبان رسید.

اکنون که نزدیک به شش سال از آن می‌گذرد وزارت بهداشت امیدوار است که در سال جاری بتواند با کمک رسانه‌ها و دیگر سازمان‌ها و نهادهای مرتبط با امر دخانیات، عرضه و تقاضا در این زمینه را کاهش دهد و مواد قانونی که تاکنون اجرا نشده است به مرحله اجرا درآورد.

دکتر مصداقی‌نیا با اشاره به اینکه کشیدن سیگار تاثیر مخرب بر سلامت مردم دارد تاکید کرد که بخش‌هایی از قانون جامع کنترل و مبارزه ملی با دخانیات مانند ممنوعیت فروش سیگار در دکه‌های روزنامه‌فروشی تا سه ماه آینده اجرا خواهد شد.

دکتر کاظم ندافی یکی دیگر از مسئولان وزارت بهداشت نیز با ابراز تاسف از این‌که قانون جامع دخانیات هنوز به طور کامل اجرا نشده، گفت که تنها برخی مواد مانند ممنوعیت استعمال دخانیات در ادارات یا ماده مربوط به الصاق تصاویر بهداشتی روی پاکت‌های سیگار اجرا شده است.

اجرایی شدن ممنوعیت عرضه دخانیات از جمله قلیان در اماکن عمومی سال گذشته به تصویب رسید و به گفته دکتر ندافی اخیرا ابلاغ آن از سوی وزارت کشور اعلام شده است. به این ترتیب عرضه دخانیات مانند قلیان در مراکزی مانند سفره‌خانه‌ها، رستوران‌ها و اماکن بین‌راهی ممنوع می‌شود.

اما برخی مواد این قانون جامع به خصوص موادی که مستلزم هماهنگی بین ادارات و سازمان‌های مربوطه است تاکنون محقق نشده است.

مثلا ممنوعیت فروش سیگار به افراد زیر ۱۸ سال هنوز اجرا نشده که با توجه به کاهش سن شروع مصرف دخانیات، خطری است که نوجوانان و جوانان را تهدید می‌کند.

ساماندهی مراکز عرضه دخانیات و اعلام آن‌ها با نصب تابلو نیز از جمله موارد دیگری است که اجرا نشده است.

مورد دیگر مالیات‌های ناشی از عوارض سیگار است که به گفته دکتر کاظم ندافی در سال گذشته تنها نیمی از آن تحقق یافته است.

آگاهی عمومی اندک و ضمانت اجرایی قانون؛ دست‌اندازهای اصلی

در قانون جامع کنترل دخانیات آمده است که آئین‌نامه اجرایی این قانون باید تا سه ماه تدوین و به تصویب هیئت وزیران برسد و احکام جزایی و تنبیهات آن نیز شش ماه پس از تصویب به اجرا درآید.

از آن‌جا که در اجرای قوانین، آگاهی عمومی و به دنبال آن حساسیت وجدان جمعی شرط اساسی محسوب می‌شود به نظر می‌رسد چالش اولیه در این زمینه کوتاهی سازمان‌ها و وزارت‌خانه‌های دست اندرکار آموزش و نیز رسانه‌ها و به خصوص رادیو و تلویزیون در آگاهی‌رسانی عمومی است.

به گفته رییس مرکز تحقیقات پیشگیری و مبارزه با دخانیات در سال ۸۸ نتیجه یک همه‌پرسی در تهران پس از اجرایی شدن آیین‌نامه قانون جامع مبارزه با دخانیات نشان داده که بیش از ۹۰ درصد مردم نمی‌دانستند که این قانون وجود دارد.

از طرف دیگر اجرای قاطع قانون و حمایت از شهروندان غیرسیگاری چالش مهم بعدی است.

نتیجه پژوهش دیگری در شهر تهران در سال ۸۸ نشان داد که با وجود قانون ممنوعیت مصرف سیگار در رستوران‌ها، برخی از آن‌ها نشانه منع سیگار را نصب نکرده‌اند، برخی حتی زیرسیگاری روی می‌ز‌ها گذارده‌اند و برخی نیز با وجود داشتن نشانه منع سیگار، واکنش مناسب نسبت به مشتری سیگاری نشان نمی‌دهند.

به نظر می‌رسد راه مبارزه با سیگار و به خصوص حمایت از افراد غیر سیگاری در ایران همچنان با دست‌اندازهای زیادی روبه‌روست.

eshghe_london - ایران - تهران
از نظر من بیشتر به خاطر فشارهای زندگی که اکثریت سیگاری می شن . بعضی از پسر ها هم به خاطر ............... سیگار می کشن که هیچ وقت هم به اون نمی رسن.
جمعه 6 خرداد 1390

khosh bavar - ایران - یزد
من از بس که تبلیغ خوبی !? سیکار بهمن کوته ( کوته بزبان شمالی یعنی بچه ) را کردم, همه دوستانم الان این سیکار را میکشند که واقعا مضر !? نیست .
جمعه 6 خرداد 1390

shahab46 - المان - هانوفر
50 درصد انها هم معتاد به مواد مخدر هستند به برکت رژیم اسلامی.
جمعه 6 خرداد 1390

SSEPEHR - ایران - ایران
به نظرم 12 درصد رقم درستی نیست چون خیلیها در ایران سیگار میکشند و ضمن اینکه شوربختانه سیگار کشیدن از سن پایین شروع میشود و آمار زنانی که سیگار میکشند هم بالا رفته پس با این حساب این آمار نمیتواند درست باشد. با امید به داشتن زندگی سالم و بدور از دود و دم و دخانیات.
جمعه 6 خرداد 1390

Shadi85 - سوئد - گوتنبرگ
و 88% دیگشون مواد مصرف میکنن.
جمعه 6 خرداد 1390

ali1111 - ایران - تهران
به نظرم خیلی‌ آمار بالاتر...
جمعه 6 خرداد 1390

kamelia-77 - انگلستان - لندن
فکر کنم وزیر بهداشت به اشتباه سخن فرمودند باید می گفت در ایران 12 درصد سیگار نمی کشند.
جمعه 6 خرداد 1390

neda2oo7 - ایران - شیراز
سیگار بهمن کوته..هه هه ..عموی عزیز منم می کشه ..اما گرفتاریها و فشارهای عصبی و اجتماعی نمیستونه دلیل موجهی برای سیگار کشیدن باشه.
جمعه 6 خرداد 1390

pelle - سوئد - استکهلم
اگر این آمار ۱۲% درست باشد سه برابر آن یعنی ۳۶% سیگاریهائی هستند بدون اینکه خودشان سیگار را دود کنند ،بلکه به علت زندگی با یک فرد سیگاری مضرات بد سیگارنصیب آنها میشود .متاسفانه در ایران خیلی راحت در محیط ها سر بسته افراد سیگار میکشند بدون اینکه به وجدانشان فشار بیاد که چرا دیگران بخصوص کودکان بخاطر عشق من به سیگار باید صدمه ببیند . به امید اینکه همه مردم به مضرات مرگ آور سیگار پی ببرند و آن را ترک کنند یا دستکم رعایت سلامتی دیگران را بکنند .
جمعه 6 خرداد 1390

shemiranian - ایران - تهران
شصت در صد هم تریاک و شیره وشیشه استفاده میکنن.بقیه هم اینقدر مشغول کلاهبرداری و شیادی هستند که فرصت استفاده از مواد مخدر رو ندارن.این حکومت قرون وسطایی از مردم یک موجوداتی ساخته که واقعا در هیچ جای این کره خاکی نمونه اش پیدا نمیشه.دکترجراح اش بساز بفروشه ..مهندس اش راننده تاکسیه...قاچاقچی وزیره...دزد نماینده مجلسه ...خبرنگارش نوکره....نوکرش عضو خبرگانه..نویسنده جاسوسه ....جاسوس آدم کشه.. روحانیش قاتله....آیت الله اش دستمال به دسته رهبره.....رهبرش بلای جون مردمه و ......خلاصه هفتاد میلیون از این نوع موجودات در کشور نازنین ایران با هفت هزار سال تاریخ !!!!! و صاحب اولین منشور حقوق بشر !!!! برادرانه با هم زندگی میکنیم.
جمعه 6 خرداد 1390

neda2oo7 - ایران - شیراز
به نظر من سیگار ربطی به مشکلات روحی و مالی و اجتماعی نداره. بنی آدم و بسیاری از جانوران از بوی سوختن تنباکو خوششان می آد چون یک جور حالت لذت (منظور مستی و تخدیر نیست) بهشون دست می ده. چطور ممکنه شما بخاطر مشکلات مالی سیگار دود کنید (پولتان رو دود کنید) برید آدامس بجوید. به قول khosh-bavar شاد وخوش باور باشیم. و یکخورده خود-باور باشیم.
جمعه 6 خرداد 1390

SSEPEHR - ایران - ایران
خوش باور جان با عرض پوزش کنجکاویم گل کرده ومیخواستم بدانم که اصطلاحات شمالی رو از کجا یاد گرفتی نکنه شمال زندگی میکردی ویا شمالی هستی و یزد زندگی میکنی؟ هر چند اهل هر کجا که باشی مال ایرونی هستی. تی فدا
جمعه 6 خرداد 1390

khosh bavar - ایران - یزد
سپهر جان, من اصلیتم تبریزیه که یکمدتی در شیراز و یزد و شمال زندگی میکردم و و و ! تی قربان
جمعه 6 خرداد 1390

mahsa_alman - المان - فرانکفورت
khosh bavar حتما این که فرمودید جهت مراح بود دیگه?سیگار وبی ضرر?شاید مثل کبریت بیخطر هستش!
جمعه 6 خرداد 1390

h.k - دانمارک - اودا
هفتاد درصدمردم ایران تریاک و......مصرف میکنند.البته پانزده سال به بالا.وجمعییت ایران چون جوان است.بنابراین امارغلط است.دلیل,,,چون تریاک ازسیگارشروع میشود.
جمعه 6 خرداد 1390

*Fanoos* - ایران - شهمیرزاد
بعضی ها هم به خاطر کلاسش سیگار میکشن , فکر میکنن کلاس داره مثل من ;)
جمعه 6 خرداد 1390

khosh bavar - ایران - یزد
mahsa_alman : مرسی از توجه تان. معلومه که شوخی بود ولی این سیکار بمراتب نرمتر و مهربانتر از بقیه سیکارهاست ! راستی, چون شما خیلی مراقب بودید که چه نوشتم, نکنه باز برای شما این سوال پیش بیاد که چرا به سیگار سیکار میگم !? داستان زیاده ولی خلاصه خدمتتان طول ( عرض ) کنم که یک باغبان مسخره ای بنام مش اصخر دارم که به زبان شیرین شمالی کارگری به سیگار سیکار میگه ! پس تا بعد.
شنبه 7 خرداد 1390

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.