نگاهی به زندگی‌ ورزشی و شخصی «ناصر حجازی»


نگاهی به زندگی‌ ورزشی و شخصی ناصر حجازی

ناصرخان، این بار هم پرواز کردی اما پرواز آخرت فرود نداشت؛ چرا وقتی این بار به بالا پریدی، همان جا ماندی؟
   
خبر کوتاه اما تلخ و گزنده بود؛ اسطوره فوتبال سرطان دارد. شاید این اولین خبری بود که همه دوست داشتند زود تکذیب شود و شایعه باشد اما متاسفانه واقعیت داشت.

دروازه‌بان اسطوره‌ای فوتبال ایران و آسیا اسیر چنگال زشت و کریه سرطان شده بود.
شمارش معکوس زندگی برای حجازی دومین دروازه‌بان قرن آسیا آغاز شد. سرآلکس فرگوسن مربی پرافتخار منچستریونایتد به احترام حجازی کلاه از سر برداشت و زمانی که شنید او بیمار است دست به قلم شد و در نامه‌ای کوتاه برای اسطوره دروا‌زه‌بانی فوتبال ایران نوشت: " همه منچستری‌ها برایت دعا می‌کنند. "

علاقه حجازی به منچستریونایتد غیر قابل انکار است چرا که زمانی از همین باشگاه پیشنهاد خوبی داشت اما او آنطور که خودش در خاطراتش می‌گوید به عشق مردم و ایران قید این پیشنهاد رویایی را ‌زد و در دوران طلایی فوتبالش کشور را ترک نکرد.

حجازی اسطوره بود نه برای اینکه فقط دروازه‌بانی بی همتا بود؛ او مردمی بود و مردم را دوست داشت طوری که جمشید مشایخی پیر و استاد سینمای ایران او را تختی فوتبال نامید. حجازی از نسل فوتبالیست‌های عاشق بود، نسل شاهرخ مهرابی‌ها، پرویز دهداری‌ها و... آنهایی که نه به عشق پول و شهرت که به عشق فوتبال وارد زمین سبز چمن شده بودند.

حجازی قرار بود بسکتبالیست شود و به تیم ملی جوانان بسکتبال هم دعوت شد اما یک اتفاق او را به میدان سبز فوتبال کشاند .بسکتبالیستی که فوتبال، تفریحش بود روزی برای تماشای مسابقات فوتبال مدارس رفت و مصدومیت دروازه‌بان مدرسه‌ باعث شد او برای اولین مرتبه تجربه حضور در میدان جدی فوتبال را پیدا کند. این مسابقه سرآغاز حضور جدی او در میدان فوتبال بود.

حجازی پس از آن تا قله افتخارات فوتبال پیش رفت و محبوب مردم و فوتبالدوستان شد. او هم مثل هر آدمی دیگر اشتباهاتی داشت اما اشتباهات اسطوره‌ها هم دوست داشتنی است. بزرگی در فوتبال می‌گوید "مردم وقتی یک فوتبالیست را دوست داشته باشند اشتباهاتش را می‌بخشند و فراموش می‌کنند. "

حجازی در عرصه مربیگری هم موفق عمل کرد. مربیگری‌اش را در یک تیم گمنام و در کشوری که فوتبال قابل اعتنایی نداشت آغاز کرد؛ او سرمربی تیم محمدان بنگلادش بود و توانست با این تیم پرسپولیس را شکست دهد و نام خود را در تاریخ فوتبال بنگلادش جاودانه کند.

او سپس به استقلال آمد و توانست این تیم را تا فینال جام باشگاه‌های آسیا برساند و در نهایت با استقلال نایب قهرمان آسیا شود.

بر سرصفحه سایتش که در حین بیماری راه‌ اندازی‌اش کرد این جملات با خط خود ناصر حجازی خودنمایی می‌کند:
"سپاس ایزد بی‌همتایی که با مشعل فروزان ایمان به او و عشق خویش به سرزمین پارس مرا مورد لطف هموطنانم قرار داد. "
حجازی ها سال های در درون دروازه تیم ملی ایران و استقلال درخشید و بارها با پروازهایش نگاه ها را به خود خیره کرد و مرد اسطوره ای لقب گرفت، اما پرواز ناصر خان در روز دوم خرداد دیگری فرودی نداشت و سنگربان نام آشنای فوتبال ایران در بیمارستان کسری برای همیشه پرواز کرد و فقط خاطراتش را جا گذاشت و رفت.

نگاهی به زندگی شخصی و افتخارات و کارنامه ورزشی او می‌اندازیم:

*زندگی شخصی؛ یک خانواده کاملا ورزشی

پدرش متولد تبریز بود و آژانس املاک داشت. وی با چهار خواهر و یک برادر در خانواده‌ای هشت نفری زندگی می‌کرد. ناصر دوره دبستان را در مدرسه هخامنش و دوره دبیرستان را در مدارس سعادت، سینا، سهند و شرق طی کرد.

در سال 1350 وارد مدرسه عالی ترجمه شد و در سال 1356 لیسانس خود را دریافت کرد. حجازی دارای دو فرزند به نام های آتیلا و آتوسا بود که هر دو از بازیکنان فوتبال بوده‌اند. آتیلا سابقه بازی در تیم استقلال تهران را دارد. وی دارای یک دختر به نام جانان است. آتوسا نیز بهترین گلزن فوتسال زنان ایران بود و همسر وی سعید رمضانی نیز بازیکن فوتبال است که در حال حاضر برای تیم فولاد خوزستان بازی می کند. فرزند آنها امیر ارسلان نام دارد.

*دوران مربیگری

اولین تجربه مربیگری حجازی در محمدان بنگلادش بود. نقطه اوج این باشگاه در سال 1367 با پیروزی بر پرسپولیس و صعود به یک چهارم نهایی جام باشگاه‌های آسیا رقم خورد. حجازی در سال 1375 سرمربیگری استقلال را پذیرفت و در زمانی کمتر از سه سال، موفق شد این تیم را به مقام نایب قهرمانی جام باشگاه‌های آسیا، قهرمانی و نایب قهرمانی لیگ ایران برساند.

در این دوران حجازی توانست تیم استقلال را بعد از شکست یک بر صفر در تاریخ بیست و پنجم تیر ماه 1376مقابل تیمی از کشور آذربایجان در مسابقات جام خزر، در سی و دو دیدار متوالی داخلی و خارجی بدون شکست هدایت کند. اولین شکست استقلال بعد از سی و دو دیدار متوالی بدون باخت، مقابل تیم فولاد خوزستان در تاریخ 4 مرداد 1377از سری مسابقات لیگ کشور ودر حالی که قهرمانی استقلال از چند هفته مانده به پایان مسابقات مشخص شده بود، اتفاق افتاد.

حجازی بعد از قهرمانی استقلال در جام باشگاه های ایران در تاریخ دوم شهریور 1377 (ماه جولای )از سوی کنفدراسیون آسیا AFC به عنوان مربی برتر ماه این قاره انتخاب شد.در بیانیه AFC آمده بود: حجازی توانسته است هم به عنوان مربی و هم بازیکن استقلال را به مقام قهرمانی لیگ باشگاه های ایران برساند.

وی در ایران هدایت تیم های بانک تجارت تهران، شهرداری کرمان، سپاهان اصفهان، ماشین سازی تبریز، ذوب آهن اصفهان، استقلال رشت،‌ استقلال اهواز و نساجی قائمشهر را نیز عهده دار بود.

حجازی در سال 1386 مجدداً هدایت استقلال تهران را پذیرفت اما قبل از اتمام نیم فصل از سرمربیگری استقلال کناره گیری کرد تا به عنوان مدیر فنی نظاره گر عملکرد استقلال باشد. استقلال در همان سال با تیمی که حجازی ساخته بود و تا صعود به مرحله نیمه نهایی وی را در کنار خود می‌دید توانست مقام قهرمانی جام حذفی کشور را بدست آورد.

ناصر حجازی در سال 1387 با پیشنهاد ابومسلم مواجه شد و با وجود نظارت بر عملکرد این تیم در چند بازی، بدلیل مشکلات مالی پیشنهاد و هدایت این تیم را نپذیرفت. وی در سال 1388(2009) به سمت مدیرفنی تیم فوتبال دی استرادا اسلواکی منصوب شد و توانست این تیم را راهی مرحله نیمه نهایی جام حذفی کشور اسلواکی کند اما به دلیل مبتلا شدن به بیماری سرطان ریه، نتوانست هدایت دی استرادا در این مرحله از مسابقات را عهده دار باشد.

وی به عنوان رئیس کمیته فنی باشگاه استقلال فعالیت می‌کرد و در باشگاه گسترش فولاد تبریز نیز با سمت نماینده تام الاختیار مالک باشگاه به این تیم مشاوره می‌داد.

*افتخارات ناصر حجازی

در سمت بازیکن باشگاهی:

قهرمانی جام باشگاه‌های تهران- تیم تاج ( 1348 )

قهرمانی جام میلز هندوستان- تیم تاج ( 1348 )

نایب قهرمانی جام باشگاه‌های تهران- تیم تاج ( 1349 )

نایب قهرمانی جام حذفی تهران- تیم تاج ( 1349 )

قهرمانی باشگاه‌های ایران- تیم تاج ( 1349 )

قهرمانی جام باشگاه‌های آسیا- تیم تاج ( 1349 )

قهرمانی جام میلز هندوستان- تیم تاج ( 1349 )

مقام سوم جام باشگاه‌های آسیا- تیم تاج ( 1350 )

قهرمانی جام چهار جانبه فوتبال تهران - تیم تاج( 1350 )

مقام سوم جام باشگاه‌های ایران- تیم تاج ( 1350 )

نایب قهرمانی جام باشگاه‌های تهران- تیم تاج ( 1350 )

قهرمانی جام باشگاه‌های تهران- تیم تاج ( 1351 )

قهرمانی جام دوستی- تیم تاج ( 1351 )

نایب قهرمانی جام میلز هندوستان- تیم تاج ( 1351 )

قهرمانی جام اتحاد- تیم تاج ( 1352 )

نایب قهرمانی جام تخت جمشید- تیم تاج ( 1352 )

نایب قهرمان جام علم- تیم تاج ( 1352 )

قهرمانی جام تخت جمشید- تیم تاج ( 1353 )

نایب قهرمانی جام باشگاه‌های تهران- تیم استقلال( 1361 )

قهرمانی جام باشگاه‌های تهران- تیم استقلال( 1362 )

قهرمانی جام باشگاه‌های تهران- تیم استقلال( 1364 )

*در سمت بازیکن ملی:

حضور در باز‌های المپیک مونیخ 1972 ( 1350 )

قهرمانی جام ملت‌های آسیا 1972 ( 1350 )

قهرمانی در مسابقات جام ایران ( 1351 )

قهرمانی بازی‌های آسیایی 1974 ( 1352 )

قهرمانی جام ملت‌های آسیا 1976 ( 1354 )

کسب سهمیه حضور در بازی‌های المپیک 1976 ( 1354 )

حضور در جام جهانی 1978 آرژانتین ( 1356 )

مقام سومی جام ملت‌های آسیا 1980 ( 1358 )

*در سمت سرمربی:

نایب قهرمانی جام باشگاه‌های تهران - تیم استقلال (1361)

صعود به جمع 8 تیم برتر آسیا - تیم محمدان بنگلادش

مقام چهارم جام در جام باشگاه‌های آسیا - تیم استقلال( 1375 )

قهرمانی جام خزر- تیم استقلال ( 1376 )

نایب قهرمانی جام دوستی امارات - تیم استقلال ( 1376 )

قهرمانی جام پرچم ترکمنستان- تیم استقلال ( 1376 )

قهرمانی جام چهار جانبه کیش - تیم استقلال (1376)

قهرمانی جام آزادگان- تیم استقلال ( 1376 )

نایب قهرمانی جام باشگاه‌های آسیا1999 - تیم استقلال(1377)

نایب قهرمانی جام آزادگان - تیم استقلال(1377)

صعود به مرحله نیمه نهایی جام حذفی کشور اسلواکی - تیم دی استرادااسلواکی 2009 (1388)

saitama - ژاپن - توکیو
او را نه غم دوزخ و نه حرص بهشت بود روانت شاد ای ازاد مرد
دوشنبه 2 خرداد 1390

shahab46 - المان - هانوفر
خدا بیامرزدش هر چند او امرزیدهاست و احتیاجی بدعا نیست
دوشنبه 2 خرداد 1390

*Fanoos* - ایران - شهمیرزاد
خدا رحمت کنه چه عکس عروسی نازی و پر از خاطره ای
دوشنبه 2 خرداد 1390

pelle - سوئد - استکهلم
ناصر خان خیلی دوستت داشتم ،نمیخوام پروازت را باور کنم. تو در قلب دوستدارانت همیشه زنده میمانی.
دوشنبه 2 خرداد 1390

zartusht67 - المان - فرانکفورت
روحش شاد این اذری اصیل میهن پرست انگار دیروز بود گلری تیم ملی را میکرد حیف شد افسوس..........
دوشنبه 2 خرداد 1390
Arnika - ایران - تهران
بهترین بودی....
دوشنبه 2 خرداد 1390

NOVID - انتورپن - بلژیک
جناب آقای حجازی من خوشحالم، جناب آقای حجازی من به زندگی‌ِ ورزشی پر فروزِ شما افتخار نمیکنم، جناب آقای حجازی من خوشحالم چون که مثل یک مرد زندگی‌ کردی مثل یک انسان زیستی‌ و به فکر همه بودی و مثل یک مرد تا آخرین روز جنگیدی من به حس بشر دوستانت افتخار می‌کنم من به دغدغت که کشورت و هموطنانت بود افتخار می‌کنم من به مصاحبه‌های شجاعانه ی شما افتخار می‌کنم به این افتخار می‌کنم که در زمان حیات شما زندگی‌ می‌کردم واقعا احساساتی‌ شدم نمی‌دونم چی‌ دارم تایپ می‌کنم جناب آقای حجازی شما هرگز نمیمیرید مطمئنم که تا همیشه جاودان خواهید بود
دوشنبه 2 خرداد 1390

mellita - کردستان عراق - اربیل
خدا رحمتش کنه مرد نازنینى بود، نام و یادش پایندة باد.
دوشنبه 2 خرداد 1390

zoroye iran - اتریش - وین
ناصر خان حجازی مثل سرو راست قامت بود و اینقدر پلیدی و زشتی در این نظام را دید و از غم رندان فارق شد و راحت شد
دوشنبه 2 خرداد 1390

Iran de - المان - المان
چه ماندگار رفت . روحش شاد
دوشنبه 2 خرداد 1390

مشتعل - سوئد - استکهلم
با مصاحبه های اخرت ثابت کردی پهلوان هم هستی درقلب ما هرگز نمیمیری
دوشنبه 2 خرداد 1390

morad kazemi - آلمان - برلین
دوستان دقت کردید؟ . مدت هاست ما عادت کرده ایم فقط برای رفتگان غم بخوریم و به سوگ بنشینیم. درحالی که همان ها را تا زنده هستند تنها می گذاریم. ای کاش تا زنده هستیم قدر هم رو بدونیم. امیدوارم روح این قهرمان شاد باشه.
دوشنبه 2 خرداد 1390

bawafa1385 - المان - هامبورگ
من در سال 1350 هنگامیکه یک جوان دانشجوی یک لا قبای مثل همه جوانان بودم در منطقه ای بنام خیابان سپه نزدیک میدان حسن اباد زندگی دانشجوئی داشتم در خیابان سپه فروشگاهی بود بنام فروشگاه ارتش که منتهی میشد بخیابان چها راه حاجی مهراب . در انتهای خیابان پشت فورشگاه سپه مبل سازی وجود داشت که جناب ناصر خان در همین خیابان مبل سازی همراه با مادری بسیاری مهربان و مقداری چاق که از نزدیک انرا زیارت کردم زندگی میکرد . ولی حیف که ما در خط فوتبال نبودیم و سر ما بکار درس ومشق روزانه بود اما با این بزرگوار همسایه بودم و بسیار خانواده خوشنام و دوست داشتنی بودند روحش شاد.
دوشنبه 2 خرداد 1390

ekman - ‫ایران - شیراز
. ما ز بالائیم و بالا میرویم. ما ز دریائیم و دریا میرویم. ما از انجا و از اینجا نیستیم. ما ز بی جاییم و بی جا میرویم. هین ز همراهان و منزل یاد کن. پس بدانک هر دمی ما میرویم. خوانده ای انا الیه راجعون. تا بدانی تا کجا ها میرویم. .
دوشنبه 2 خرداد 1390

ARTEMIS-SW - فرانسه - پاریس
هرگز نمیرد انکه زنده شد دلش به عشق//ایران//
دوشنبه 2 خرداد 1390

bache shapoor - سوئد - یوسدال
دوستت داشتم و دارم و خواهم داشت. اصلا بخاطر تو استقلالی شدم. کوچک بودم و برای اولین بار با پسر خاله ام که پرسپولیسی بود به امجدیه رفتیم و وسط پرسپولیسی ها نشسته بودیم. نه تاجی بودم و نه پرسپولیسی, ولی وقتی تیم تاج اومد تو زمین و جمعیتی که روبروی ما نشسته بودن تو را صدا کردن و چن بار گفتن حجازی بیا اینجا و تو هم رفتی طرفشون و دسته گلی که دستت بود براشون پرت کردی با همون بچه گیم شیفته ات شدم و تاجی شدم. این خاطره و یاد تو هیچ وقت فراموشم نمیشود. روحت شاد
دوشنبه 2 خرداد 1390

zamanphp - ایران - اصفهان
روحش شاد
دوشنبه 2 خرداد 1390

sourena.de - آلمان - اشتوتگارت
در قلب مردم بودن کار ساده ای نیست. شجاعت مرحوم حجازی در ابراز عقیده در سیاهترین دوران تاریخ ایران که آزادگی و انسان بودن جرم محسوب میشه باعث محبوبیت بیشتر او شد. روحش شاد
دوشنبه 2 خرداد 1390

عرصه سیمرغ - ایران - تهران
خدایش رحمت کناد
دوشنبه 2 خرداد 1390

botparast - ایتالیا - میلان
ناصرخان حجازی رفت. با آبرو و بزرگی هم رفت. به نظرم او در همه ی عمرش «دروازه بان» بود. دروازه بان تیمهای فوتبال، دروازه بان شرافت و غیرت، دروازه بان حقوق مردم.. همیشه حفاظت کرد از آبروی ایرانیان. و حالا تمام ایرانیان، پیکر ناصرخان را تا آرامگاه ابدی اش بدرقه خواهند کرد. روح آرام ناصرحجازی، همواره شاد و یادش همواره زنده باد.امضا:یک افغانی
دوشنبه 2 خرداد 1390

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.