به گزارش رادیو و تلویزیون دولتی ایران، علی اکبر صالحی، وزیر امور خارجه، در یک نشست خبری در قطر، در مورد تظاهرات اعتراضی در شماری از شهرهای سوریه گفته است: "یک سری مطالبات مردمی در سوریه وجود دارد که دولت این کشور و در راس آن، بشار اسد، رئیس جمهوری، اعلام کرده که آماده تحقق بخشیدن به مطالبات مشروع مردم است."
آقای صالحی نسبت به انگیزه ادامه تظاهرات در سوریه ابراز بدبینی کرده و گفته است: "براساس اطلاعات، عده ای باحمایت خارجی در صدد ایجاد نا آرامی در سوریه هستند و ما تا آنجا که حرکت مردمی باشد، همچون سایر کشورهای دیگر، با تحقق مطالبات مردمی همراهی می کنیم."
این مقام جمهوری اسلامی اعتراضات کنونی را ناشی از اقدامات گروهی اندک از مخالفان دانست و گفت: "باید حرکت های حداکثری مردمی را با حرکت عده ای قلیل از یکدیگر جدا کرد."
وی حمایت از حکومت سوریه را برای "مقاومت در منطقه" ضروری دانست و گفت: "فراموش نکنیم که سوریه در راس هرم مقاومت در منطقه قرار دارد و مقاومت امری مقدس است که همه مردم منطقه مسئولیت حفظ چنین جبهه ای را دارند."
جمهوری اسلامی از مخالفت با روند صلح خاورمیانه با عنوان "مقاومت" نام می برد و در کنار سوریه، از حامیان عمده گروه های مخالف صلح بین فلسطینیان و اسرائیل بوده است.
جمهوری اسلامی شناسایی موجودیت اسرائیل و هر گونه صلح با آن کشور را مردود می داند در حالیکه سوریه در گذشته تماس های مستقیم و غیر مستقیم با اسرائیل داشته و به شرط خروج اسرائیل از اراضی اشغالی، از جمله بلندی های جولان، برای صلح ابراز آمادگی کرده است.
همچنین، سوریه دارای روابط دیپلماتیک با ایالات متحده است در صورتیکه روابط رسمی جمهوری اسلامی با آمریکا از سی سال پیش قطع بوده است.
اتهام کمک ایران به سرکوب تظاهرات سوریه
از حکومت سوریه به عنوان مهمترین متحد جمهوری اسلامی در منطقه یاد می شود و مقامات ارشد دو کشور به طور مرتب با یکدیگر ملاقات می کنند.
اخیرا باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا، دولت سوریه را متهم کرد که برای سرکوب تظاهرات معترضان در آن کشور، از سپاه پاسداران ایران کمک گرفته است.وزیر خارجه ایران ادامه نا آرامی در سوریه را به مداخله خارجی نسبت داده است.
برخی مقامات آمریکایی نیز به رهبران سوریه توصیه کرده اند به جای گرته برداری از جمهوری اسلامی در سرکوب مطالبات مردم، به خواست شهروندان خود توجه کند.
تظاهرات اعتراضی در سوریه از ماه مارس سال جاری و در ادامه اعتراضات مردم منطقه آغاز شد و همچنان ادامه داشته است.
در آغاز تجمع های اعتراضی، خواست هایی مانند لغو مقررات وضعیت فوق العاده، که از حدود نیم قرن پیش در این کشور برقرار بوده، همراه با آزادی زندانیان سیاسی و مبارزه با فساد مطرح می شد و تظاهرکنندگان مخالفتی با ادامه زمامداری بشار اسد نداشتند.
اما ظاهرا خودداری حکومت از بروز واکنش مساعد و سریع به خواست تظاهرکنندگان و برخورد خشونت آمیز با آنان، به تدریج باعث شده است تا برکناری رئیس جمهوری نیز در برخی از تظاهرات مطرح شود.
مقامات و رسانه های دولتی در سوریه تظاهرات اعتراضی را به توطئه خارجی نسبت داده اند و از هفته گذشته، با اعزام واحدهای ارتش به تعدادی از شهرهای این کشور، به گفته مخالفان، به سرکوب شدید منتقدان و مخالفان پرداخته اند.
به گزارش رسانه های دولتی، افراد مسلح اعزامی توسط قدرت های خارجی در جریان تظاهرات اعتراضی، به سوی نیروهای امنیتی تیراندازی کرده و تعدادی از آنان را کشته اند اما مخالفان این ادعا را به شدت تکذیب کرده اند.
گروه های مدافع حقوق بشر نیروهای امنیتی سوریه را متهم کرده اند که بیش از پانصد نفر را در جریان مقابله با تظاهرکنندگان کشته اند.
|
|
|
|
|
|