ایران: ۴۰ کیلو اورانیوم غنی شده برای رآکتور تهران


ایران: ۴۰ کیلو اورانیوم غنی شده برای رآکتور تهران

یک مقام بلندپایه در شورای عالی امنیت ملی ایران می گوید که این کشور برای سوخت مورد نیاز رآکتور تحقیقاتی تهران ۴۰ کیلوگرم اورانیوم غنی شده تولید کرده است.

ابوالفضل ظهره وند، معاون دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران در جریان یک همایش اتمی که در شهر بجنورد در شمال شرقی ایران برگزار شده، گفته است که کشورش تا سال آینده ۸۰ کیلو گرم دیگر سوخت اتمی رآکتور تهران را تولید می کند که معادل کل نیاز این رآکتور خواهد بود.

غلظت مورد نیاز اورانیوم غنی شده به عنوان سوخت رآکتور تهران ۲۰ درصد است که تا پیش از انقلاب اسلامی توسط آمریکا تامین می شد.

به دلیل حساسیت ارسال اورانیوم غنی شده با غلظت بالا که در ساخت سلاح های اتمی کاربرد دارد و همچنین تیره شدن روابط ایران و کشورهای غربی، تامین سوخت مورد نیاز رآکتور تهران در سال های اخیر با مشکلات متعددی رو به رو شده است.

ایران در سال های پس از انقلاب سوخت مورد نیاز رآکتور تهران را عمدتا از آرژانتین خریده است.

به گفته سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران، آخرین بار ۱۶ سال پیش سوخت مورد نیاز رآکتور اتمی تهران خریداری شده و اکنون رو به اتمام است.

سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران، سال گذشته اعلام کرده بود که در صورت عدم همکاری کشورهای عضو آژانس برای تولید اورانیوم مورد نیاز، "ایران راسا اقدام به تامین سوخت رآکتور تهران خواهد کرد."

مقام های ایرانی، سال گذشته خورشیدی پیشنهادی را به آژانس بین المللی انرژی ارائه دادند تا در ازای تحویل اورانیوم با غلظت ۳.۵ درصد تولید داخلی، آژانس سوخت با غلظت ۲۰ درصد در اختیار ایران بگذارد، اما این پیشنهاد به دلیل عدم توافق طرفین در مورد میزان انتقال ذخیره اورانیوم و جزئیات دیگر، عملی نشد.

مطابق معاهده منع گسترش سلاح های اتمی که ایران هم آن را امضا کرده، کشورهای دارنده فن آوری اتمی صلح آمیز موظف هستند آن را در اختیار کشورهای متقاضی قرار دهند، اما قطعنامه های شورای امنیت سازمان ملل متحد در حال حاضر انتقال مواد و تکنولوژی هسته ای به ایران را ممنوع کرده است.

رآکتور اتمی تهران که یک رآکتور تحقیقاتی است که در دهه ۱۳۴۰ توسط دولت آمریکا به ایران فروخته شد.

پیش از آن در سال ۱۳۳۵ مرکزی به نام "مرکز اتمی دانشگاه تهران" برای آموزش و پژوهش اتمی در این کشور تاسیس شده بود.

ساختمان و گنبد رآکتور اتمی تهران که در محوطه سازمان انرژی اتمی قرار دارد به عنوان نمادی از اولین قدم های ایران برای استفاده از انرژی اتمی از خیابان های مجاور قابل رویت است.

این مرکز به فاصله نسبتا کوتاهی پس از طرح دوایت آیزنهاور، رئیس جمهور وقت آمریکا، با عنوان "اتم برای صلح" افتتاح شد.

دو سال پس از آن، به پیشنهاد دانشگاه تهران، ساخت یک رآکتور اتمی به تصویب هیات دولت ایران رسید و بلافاصله پس از این مصوبه، رآکتور تحقیقاتی از آمریکا خریداری شد.

عملیات ساختمانی رآکتور دانشگاه تهران در سال ۱۳۴۰ آغاز و استفاده از آن در آبان ماه سال ۱۳۴۶ شروع شد.

این رآکتور ۵ مگاواتی در سال های پیش از انقلاب با سوخت اورانیوم با غلظت بالای ۹۰ درصد که از طرف آمریکا تامین می شد، کار می کرد، اما پس از انقلاب و با بروز دشواری های حکومت جدید در تامین سوخت مورد نیاز رآکتور، با تغییراتی در ساختار آن، اورانیوم غنی شده مورد نیاز آن به درصد پایین تری تقلیل پیدا کرد.

با استفاده از این رآکتور امکان انجام فعالیت های تحقیقاتی پایه در زمینه فیزیک رآکتور، فیزیک نوترون و بررسی اثر پرتوهای مختلف بر مواد وجود دارد.

یکی از اهداف اصلی رآکتور تحقیقاتی تهران، تولید رادیوایزوتوپ های مختلف جهت مصارف پزشکی، صنعتی و کشاورزی است.

رآکتور تحقیقاتی تهران پس از تاسیس سازمان انرژیِ اتمی ایران به این سازمان تعلق گرفت.

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.