گفتگویی با شیرین عبادی به بهانه انتشار کتاب جدیدش


گفتگویی با شیرین عبادی به بهانه انتشار کتاب جدیدش

عبادی می‌گوید، اپوزیسیون مسالمت‌طلب متأسفانه تاکنون موفق نبوده است و رژیم فقط وحشی‌تر شده است. با وجود این، حکومتی که علیه مردم‌اش از خشونت استفاده می‌کند، به مرور خود را تضعیف می‌کند. در برابر هر یک نفری که به زندان می‌افتد یا کشته می‌شود، حداقل ده نفر دیگر از دوستان یا افراد خانواده‌اش به اپوزیسیون می‌پیوندند.

شهرزادنیوز: در حالی که جنبش‌های اعتراضی توده‌ای سراسر خاورمیانه و آفریقای شمالی را فرا گرفته‌اند، مدافعان دمکراسی در ایران در حال پیشبرد مبارزه علیه رژیمی به شدت سرکوبگر هستند. در یکی از برنامه‌های بنیاد کارنگی، وکیل حقوق بشری و برنده جایزه صلح نوبل، شیرین عبادی، کتاب جدیدش را معرفی کرد. "قفس طلایی": سه برادر، سه امکان انتخاب، یک سرنوشت؛ گزارشی بیوگرافیکی از مبارزه طولانی و ناموفق ایران جهت رهایی خود از دیکتاتوری. عبادی هم‌چنین وضعیت فعلی جنبش دمکراسی و حقوق بشر در ایران و موانع رویاروی آن را مورد بحث قرار می‌دهد. مجری برنامه کریم سجادپور از بنیاد "کارنگی" است.

تاریخچه یک خانواده و یک ملت

قفس طلایی داستان واقعی دوست نزدیک دوران کودکی شیرین عبادی است که سه برادرش هر یک ایدئولوژی مختلفی را برگزیدند: سلطنت‌طلبی، کمونیسم و اسلام‌گرایی. این تعصب‌ها برادران را نابود و خانواده را از هم گسست. به گفته سجادپور، داستان آن‌ها نمونه کوچکی از تاریخچه و تراژدی ایران مدرن است.

افشای بی‌عدالتی: عبادی استدلال می‌کند که داستان‌ها، شیوه‌ای مؤثر در افشای بی‌عدالتی هستند؛ روایات آدم‌های واقعی می‌تواند از تاریخ صرف قدرتمندتر باشد. وی می‌افزاید، بسیاری از مسایل مورد بحث در کتاب هنوز هم صادق هستند. برای مثال، بستگان کمونیست‌های قتل عام شده در اواخر دهه 80 هنوز وقتی می‌خواهند برای عزیزان‌شان مراسم یادبود برگزار کنند، توسط نیروهای امنیتی سرکوب می‌شوند.

تأثیر بر انقلاب: عبادی در کتابش حمایت اولیه توده‌ای از انقلاب 1979 را تشریح می‌کند. وی می‌گوید، شعار انقلاب "استقلال و آزادی" بود. "من هنوز برای این‌ها مبارزه می‌کنم. هر دوی این‌ها در انقلاب اسلامی به ما وعده داده شد. با این حال به آزادی سیاسی دست نیافتیم و به جایش آزادی‌های شخصی‌مان را هم که در زمان شاه داشتیم، مثل حق انتخاب حجاب یا بی‌حجابی، از دست دادیم.

زنان در صف مقدم: عبادی می گوید، شخصیت زن کتاب سمبلی از زنان ایران است. وی توضیح می‌دهد، جنبش فمینیستی در ایران نیرومندترین جنبش خاورمیانه است، زیرا سطح آموزش زنان ایرانی بسیار بالاست. زنان 60 درصد دانشجویان را تشکیل می‌دهند و در تمام عرصه‌های جامعه نقش ایفا می‌کنند. با وجود این جمهوری اسلامی علیه زنان تبعیض روا می دارد و به زندگی و حقوق آن‌ها اهمیتی نمی‌دهد. این امر واکنش به وجود آورده و زنان در تمام اعتراضات پیشتاز هستند. عبادی معتقد است، زنان نیرومند، ایران را دمکرات خواهند کرد.

چشم‌اندازهای تغییر

عبادی در باره توان اصلاحات و چالش‌های هم‌چنان رویاروی مدافعان دمکراسی و حقوق بشر در ایران بحث می‌کند.

انقلاب یا اصلاحات: به گفته سجادپور، با توجه به تجربه تلخ 1979، هیچ کس در ایران از انقلاب تصویر رمانتیکی ندارد، اما جمهوری اسلامی هم خود را اصلاح‌پذیر نشان نمی‌دهد. عبادی توضیح می‌دهد که جنبش سبز، جنبش اصلی مخالف در ایران، بین کسانی که یک قانون اساسی کاملاً جدید می‌خواهند و کسانی که می‌خواهند به دولت فشار بیاورند تا حمایت‌های قانونی موجود در این قانون برای حقوق بشر به اجرا گذاشته شوند، تقسیم شده است. اولین راه حل احتمالا به خونریزی منجر خواهد شد، اما دولت انعطافی هم برای اجرای راه حل دوم از خود نشان نمی‌دهد، بنابراین فقط آینده خواهند گفت کدام راه حل به چه قیمتی چیره خواهد شد.

کناره‌گیری تدریجی رژیم: عبادی می‌گوید، اپوزیسیون مسالمت‌طلب متأسفانه تاکنون موفق نبوده است و رژیم فقط وحشی‌تر شده است. با وجود این، حکومتی که علیه مردم‌اش از خشونت استفاده می‌کند، به مرور خود را تضعیف می‌کند. در برابر هر یک نفری که به زندان می‌افتد یا کشته می‌شود، حداقل ده نفر دیگر از دوستان یا افراد خانواده‌اش به اپوزیسیون می‌پیوندند.

انقلاب و نظامی‌گرایی: عبادی هشدار می‌دهد: برخلاف مصر یا تونس سپاه پاسداران ایران تا کنون جانب رژیم را گرفته است نه ملت را . بنابراین سرنگونی رژیم دشوارتر خواهد بود.

عدالت‌جویی: هنوز روشن نیست پس از تحول نهایی در ایران بر سر ناقضان حقوق بشر چه خواهد آمد. به گفته وی، سیاست حقیقت‌یابی و آشتی پس از دوران آپارتاید در آفریقای جنوبی مؤثر بوده، اما در جاهای دیگر با مشکلاتی روبرو شده است. مسیر ایران برحسب شرایط خاص آن تعیین خواهد شد.

سیاست ایالات متحده نسبت به ایران

عبادی در باره سیاست دوگانه تلاش ایالات متحده برای حمایت از حقوق بشر در ایران و برنامه‌ هسته‌ای آن صحبت می‌کند.

حمایت از حقوق بشر: به گفته عبادی، نطق نوروزی اوباما رئیس جمهور آمریکا خطاب به ایرانیان در نیویورک یک گام مثبت به سوی اعلام حمایت ایالات متحده از حقوق ایرانیان بود. با وجود این، عبادی معتقد است که ایالات متحده برای کمک به ایرانیان برای عبور از سد کنترل رژیم بر اینترنت، کمک‌های بیشتری می‌تواند بکند.

برنامه هسته‌ای ایران: بنا به استدلال عبادی، برنامه غنی‌سازی ایران، آن چنان که دولت مدعی است، مسئله غرور ملی ایرانیان نیست، و ایرانیان معضلات فوری‌تری دارند. با در نظر گرفتن زلزله‌خیزی ایران، بسیاری از مردم نگران امکان بروز حادثه‌ای از نوع فوکوشیما در ایران هستند. با توجه به تحریم اقتصادی، به گفته وی، ایالات متحده در تنظیم روابط تجاری‌اش با ایران طبق منافع‌اش محق است. با وجود این، اوباما باید به سیاست ایجاد محدودیت ادامه دهد، نه آن که به تهدید مستقیم ایران بپردازد. به نظر عبادی، ایرانیان نسبت به تهدید حساس‌اند.

ARTEMIS-SW - فرانسه - پاریس
اگر از تز هنگام جایزه ی صلح فاصله گرفته ای///اسلام کوچکترین منافاتی با حقوق بشر ندارد که بارها تکرار کرده بودی// که مثبت اگر به همان عقیده پایبند باشی ---حرفت یک فریب!!
چهار‌شنبه 7 اردیبهشت 1390

m73ir - ایران - تهران
آرتمیس عزیز- شما یک انسان غیر فریبکار به من نشان بده. همه باید همواره یاد کنیم زندگی بهتر در گرو کنترل فریبکاری است و نهادهای تشخیص دهنده و آزاد بنا کنیم. گاهی فریب عبادی گاهی فریب ملا و گاهی فریب خودمان بهتر است. مسئله وجود محیط سوئیچ به سمت فریبکاری بهتر است.
پنج‌شنبه 8 اردیبهشت 1390

ARTEMIS-SW - فرانسه - پاریس
m73ir - ایران - تهران . من کسی را فریب نداده ام ولی خود زندگی یک فریب است با پایان غم انگیز اواخر عمر انسانها- درد تنهائی بیماری.این شامل 90 در صد انسانهاست.
پنج‌شنبه 8 اردیبهشت 1390

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.