ریاست جمهوری کوزوو در دستان یک زن


ریاست جمهوری کوزوو در دستان یک زن

پس از آنکه دادگاه قانون اساسی کوسوو، انتخاب آقای بِهجِت پاکولی را به ریاست جمهوری این کشور غیرقانونی تشخیص داد این بازرگان ساکن سویس تنها یک ماه پس از اشتغال در این مقام، ناگزیر به کناره گیری از قدرت شد. در پی آن پارلمان کوسوو در جلسه ای اضطراری خانم «عاطفه یحیی آغا،» معاون رییس پلیس این کشور، را به ریاست جمهوری کوسوو انتخاب کرد.

خانم عاطفه یحیی آغا، رییس جمهور کوسوو در ارتش آن کشور، درجه سرهنگی دارد. بالاترین مقام ارتشی که یک زن در کشورهای جنوب اروپای شرقی به آن دست یافته است. او چهارمین و جوان ترین رییس جمهوری این کشور و نخستین زنی است که در کوسوو به بالاترین مقام اجرایی این کشور می رسد. او که بیستم آوریل امسال ۳۶ ساله می شود، روز پنجشنبه ۷ آوریل، با رأی موافق هشتاد تن از ۱۲۰ نماینده مجلس کوسوو به ریاست جمهوری موقت این کشور انتخاب شد. انتخابی که برای پایان بخشیدن به بن بست سیاسی صورت گرفت.

روز چهارشنبه هاشم تاچی، نخست وزیر، بهجت پاتسولی، و عیسا مصطفا، رهبر مهم ترین حزب مخالف دولت، در جلسه ای که با میانجیگری کریستفر دل، سفیر آمریکا در کوسوو، برگزار شد، خانم یحیی آغا را به عنوان کاندیدای ائتلافی برگزیدند. خانم یحیی آغا تا پیش از آن معاونت فرماندهی پلیس را بر عهده داشت.

براساس توافق نامه ای که در این جلسه به امضا رسیده، قرار است که خانم رییس جمهور کمیته ای برای تغییر قانون اساسی تشکیل دهد تا انتخاب رییس جمهوری کوسوو از این پس از طریق رأی مستقیم مردم صورت گیرد. در حال حاضر رئیس جمهوری توسط مجلس انتخاب می شود. بنابر این توافق نامه، شش تا نه ماه پس از تغییر قانون اساسی باید شرایط انتخابات ریاست جمهوری از طریق شرکت مستقیم مردم فراهم شود. همچنین در این توافق نامه آمده است که کمیته ای نیز باید برای تدارک انتخابات محلی و پارلمانی کوسوو برای سال ۲۰۱۳ تشکیل شود.

خانم یحیی آغا ازدواج کرده اما هنوز فرزندی ندارد. او تا پیش از رسیدن به این مقام با شوهرش که دندانپزشک است در آپارتمانی اجاره ای زندگی می کرد، با حقوق ماهانه ای برابر با یک هزار یورو.

عاطفه یحیی آغا پس از پایان تحصیلات ابتدایی در شهر زادگاهش گجاکووا برای ادامه تحصیل به پریشتینا رفت و رشته حقوق را در دانشگاه پریشتینا، پایتخت کوسوو، به پایان رساند. او همچنین دوره های مدیریت پلیس و حقوق جزا را در بریتانیا و ایالات متحده، گذرانده است.

خانم یحیی آغا در نخستین سخنرانی خود در پارلمان کوسوو با اشاره به این که صرب ها و آلبانیایی های کوسوو گذشته تیره ای را پشت سر گذاشته اند، اظهار امیدواری کرد که با گفت و گو به آینده ای روشن دست یابند. وی گفت: «نمی توانیم گذشته را تغییر دهیم، اما می توانیم با پند گرفتن از اشتباه های گذشته آینده را بسازیم؛ گفت و گو می تواند صلح و ثبات را به منطقه بازگرداند.»

پارلمان کوسوو ۱۷ فوریه سال ۲۰۰۸ اعلامیه‌ استقلال کوسوو را تصویب کرد. ۱۰۹ نماینده‌ حاضر در پارلمان وقت کوسوو، این استان جنوبی صربستان را به عنوان «کشوری مستقل و دموکراتیک» اعلام کردند.

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.