ذوب سوخت هستهای در فوکوشیما
دولت ژاپن سرانجام امروز دوشنبه اعتراف کرد که احتمال دارد بخشی از سوخت هستهای موجود در نیروگاه اتمی فوکوشیما ذوب شده باشد. کارشناسان اتمی از دو هفته پیش تا کنون بارها در این مورد هشدار داده بودند.
در مدت دو هفته گذشته دولت ژاپن و شرکت "تپکو"، شرکت ادارهکننده نیروگاه فوکوشیما، تمامی تلاش خود را برای کنترل وضعیت این نیروگاه آسیبدیده به کار گرفتند. نیروگاه اتمی فوکوشیما، واقع در شمال شرق ژاپن، در پی زلزله و سونامی سهمگین روز ۱۱ مارس (۲۰ اسفند) به شدت آسیب دیده است. در حالیکه شرکت تپکو از انتشار اطلاعات دقیق در مورد وضعیت نیروگاه خودداری میکند و دولت ژاپن نگران حفظ آرامش در این کشور است، کارشناسان نیروگاههای هستهای بارها و بارها هشدار دادهاند که آسیبدیدگی نیروگاه فوکوشیما بسیار جدی است.
یکشنبه (۷ فروردین / ۲۷ مارس) شرکت تپکو اطلاعات متناقضی در مورد میزان آلودگی مواد رادیواکتیو در محدوده نیروگاه اتمی فوکوشیما منتشر کرد. بر اساس این اطلاعات، میزان آلودگی رادیواکتیو ابتدا بیش از ۱۰ میلیون برابر حد مجاز و ساعاتی بعد ۱۰ هزار برابر حد مجاز اعلام شد. سازمان انرژی اتمی ژاپن امروز دوشنبه با انتقاد شدید از انتشار اطلاعات نادرست، از شرکت تپکو خواست مانع بروز چنین اشتباهاتی شود.
دمای بالای درون راکتورها موجب ذوب سوخت هستهای
از دو هفته پیش این احتمال مطرح است که به دلیل از کار افتادن سیستم خنک کننده رآکتورها و افزایش دمای درون آنها، بخشی از سوخت هستهای موجود در نیروگاه ذوب شده باشد. ذوب شدن سوخت هستهای به مفهوم آن است که مواد رادیواکتیو بخار شده و به خارج از نیروگاه راه یافته است.
سخنگوی دولت ژاپن امروز دوشنبه (۲۸ مارس) با اشاره به افزایش مواد رادیواکتیو در آب درون رآکتور شماره ۲ نیروگاه گفت: «این افزایش میتواند نشانه ذوب شدن بخشی از سوخت هستهای نیروگاه باشد. مواد رادیواکتیو با آبی که برای خنک کردن رآکتور از آن استفاده میشود تماس پیدا کردند.» یوکیو ادانو در عین حال تأکید کرد که ذوب سوختهستهای طولانی نخواهد شد.
کارشناسان نیروگاههای اتمی هشدار داده بودند که در صورت عدم کاهش دمای درون راکتورها، سوخت هستهای درون آنها ذوب خواهد شد. دولت ژاپن و شرکت تپکو تلاش میکنند با آبپاشی ساختمان رآکتورها دمای درون آنها را کم کنند.
احتمال آسیبدیدگی دیگهای فشار درون رآکتورها
در حال حاضر حدود ۶۰۰ نفر در محوطه نیروگاه آسیب دیده فوکوشیما مشغول کار هستند. در درجه نخست بایستی اتاق فرمان نیروگاه به کار افتاد. کارگران همزمان تلاش میکنند با پمپهای ماشین آتشنشانی دیگهای فشار درون رآکتورها را از آب پر کنند. میلههای سوخت هستهای درون این دیگهای فشار خنک میشود.
خبرگزاری ژاپنی "جیلی" روز دوشنبه از تعویض پمپ ماشینهای آتشنشانی با پمپهای الکتریکی خبر داد. به نقل از این خبرگزاری، تعویض پمپ در رآکتور شماره ۲ با موفقیت صورت گرفته است و کارگران مشغول تعویض پمپهای آبرسانی به رآکتورهای ۱ و ۳ هستند. این درحالی است که شرکت تپکو امروز دوشنبه اعلام کرد، از آنجا که دیگهای فشار هنوز از آب پر نشدهاند این احتمال وجود دارد که این مخازن، در هر سه رآکتور ۱و۲ و ۳ آسیبدیده باشند.
ید ۱۳۱ موجب سرطانی شدن غده تیروئید
بامداد دوشنبه (۸ فروردین / ۲۸ مارس) بار دیگر زلزله شدیدی شمال شرق ژاپن را لرزاند. از میزان خسارات و قربانیان احتمالی این حادثه هنوز اطلاعی در دست نیست. مرکز این زلزله در اقیانوس آرام، حدود ۶ کیلومتری سواحل ژاپن در ۱۶۳ کیلومتری نیروگاه اتمی فوکوشیما، بوده است. اما شرکت تپکو اعلام کرده است که این لرزش آسیبی جدید به ساختمان نیروگاه نزده است.
همزمان مقامات ژاپنی از گسترش مواد رادیواکتیو در آب دریا خبر میدهند. نیروگاه فوکوشیما در ساحل دریا قرار دارد. مواد رادیوکتیو خارج شده از این نیروگاه اکنون تا فاصله ۶ / ۱ کیلومتری ضلع شمالی نیروگاه، در آب دریا پخش شدند. از آن گذشته ماده رادیواکتیو "ید ۱۳۱" نیز بیش از آنچه تصور میشد در منطقه گسترش پیدا کرده است. نیمه عمر ید ۱۳۱ هشت روز است. این عنصر در غده تیروئید نشست میکند و میتواند موجب سرطانی شدن این غده شود.