مقامات بهداشتی ایران نسبت به مصرف بی رویه دارو در کشور هشدار داده و می گویند: ایران پس از چین دومین مصرف کننده دارو در آسیاست.
سایت «وب دا» وابسته به وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی بخش هایی از یک پژوهش پزشکی را منتشر کرده که در آن گفته شده است مصرف بی رویه دارو خود عامل بیماری در جامعه است و بیش از پنج درصد بیماران مراجعه کننده به درمانگاه ها و بیمارستان ها براثر مصرف دارو بیمار شده اند. و ده درصد بیماران نیز بر اثر آلرژی (حساسیت) ناشی از داروها بیمار شده اند.
این گزارش همچنین میافزاید: «ویژگی بارز فرهنگ دارویی در ایران، مصرف بیش از اندازه داروهای تزریقی است. طبق آمارها، سرانه مصرف داروهای تزریقی در ایران حدود یازده و چهاردهم درصد بوده و این رقم چهار برابر سرانه مصرف این قبیل داروها در جوامع در حال توسعه است.»
دفتر آموزش و ارتقاء سلامت همچنین اعلام کرد، تحقیقات انجام شده در کشور نشان میدهد تا پانزده درصد داروها در ایران بدون مشورت با پزشک و به طور خودسرانه مصرف میشوند. داروهای مسکن و آنتیبیوتیکها بیشترین میزان مصرف خودسرانه را تشکیل میدهند.
براساس این پژوهش، مصرف کنندگان داروی بدون نسخه پزشک، خود به بیماری ناشی از عوارض منفی آن مبتلا می شود که بیست درصد کل بیماران جامعه را تشکیل می دهد.
معاون غذا و داروی وزارت بهداشت نیز یکی از اولویت های وزارت بهداشت و درمان را ساماندهی مصرف بی رویه دارو و جلوگیری از خود درمانی دانست.
یک گزارش روزنامه همشهری «میل به مصرف دارو» را یک بیماری در میان شهروندان دانسته از قول دکتر منتصری معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی شیراز افزوده است: « ایران بالاترین رتبه مصرف سرانه دارو در جهان را دارد. »
معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی شیراز در این باره گفته است: «در هشت سال گذشته، متوسط تعداد داروهای تجویز شده در هر نسخه، بیش از چهار قلم بوده است که در حال حاضر متوسط کشوری آن به سه و شش دهم قلم رسیده است. این در حالی است که میانگین جهانی در این زمینه کمتر از دو قلم در هر نسخه است.»