کناره‌گیری ابراهیم یزدی از دبیرکلی نهضت آزادی، همزمان با آزادی از زندان


کناره‌گیری ابراهیم یزدی از دبیرکلی نهضت آزادی، همزمان با آزادی از زندان

خبرگزاری دولتی جمهوری اسلامی همزمان با آخرین روز سال ۸۹، از آزادی ابراهیم یزدی، دبیرکل نهضت آزادی ایران، در صبح روز یکشنبه خبر داد.

بر اساس گزارش این خبرگزاری آقای یزدی همچنین به هنگام آزادی با انتشار بیانیه کوتاهی از دبیرکلی نهضت آزادی ایران کناره‌گیری کرده است.

خبر آزادی آقای یزدی را مرتضی کاظمیان از فعالان ملی مذهبی نزدیک به ابراهیم یزدی، در گفت‌وگو با رادیو فردا «بر اساس شنیده‌ها» تأیید کرد اما افزود که دوستان نزدیک آقای یزدی هنوز موفق به دیدار با وی نشده‌اند.

آقای کاظمیان همچنین در مورد خبر کناره‌گیری ابراهیم یزدی از دبیرکلی نهضت آزادی، این موضوع را «خبری مهم» ارزیابی کرد چرا که به گفته وی «آقای یزدی در نهایت هوشیاری و زیرکی از نهضت آزادی ایران کناره‌گیری نکرده» و به رغم فشاری که بر وی بوده «فقط از پست دبیرکلی نهضت آزادی کنار رفته است».

وی افزود که با توجه به کهولت سنی آقای یزدی و درگیری وی با بیماری سرطان و اینکه طیفی از نیروهای سیاسی نزدیک به وی تحت شدیدترین فشارهای سیاسی قرار دارند و طیفی از هواداران نهضت آزادی نیز بازداشت شده‌اند، به نظر می‌رسد که وی در نهایت هوشیاری پس از فشارهای ماه‌های اخیر استعفای خود را از مقام دبیرکلی منتشر کرده است.

آقای کاظمیان بیانیه کوتاه آقای یزدی را مهر تأییدی بر ادامه فعالیت‌های نهضت آزادی ارزیابی کرد که به گفته وی پنج دهه در فضای سیاسی ایران فعال بوده است.

نهضت آزادی ایران از قدیمی‌ترین تشکل‌های ملی و مذهبی در کشور است که سابقه تأسیس آن به سال‌ها پیش از پیروزی انقلاب اسلامی بر می‌گردد و در بدو پروزی انقلاب اسلامی نیز مهندس مهدی بازرگان، عضو برجسته آن از سوی آیت‌الله خمینی مأمور تشکیل دولت موقت شد.

آقای یزدی که در زمان حضور آیت‌الله خمینی در پاریس از همراهان وی بود، در دولت مهندس بازرگان عهده‌دار سمت وزارت خارجه شد اما به زودی با کناره‌گیری دولت موقت، همچون دیگر اعضای نهضت آزادی مورد قهر جمهوری اسلامی قرار گرفت.

جمهوری اسلامی از زمان بروز اختلافات میان آیت‌الله خمینی و مهندس بازرگان در سال‌های اولیه انقلاب، نهضت آزادی را غیرقانونی می‌داند و در ده‌های اخیر همواره با توسل به احضار، بازداشت و زندانی کردن اعضای این تشکل دیرپای ملی مذهبی، به مانع‌تراشی برای فعالیت‌های آن پرداخته است.

آقای یزدی که از سالخورده‌ترین زندانیان سیاسی در ایران است، تا کنون چندین بار توسط نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی بازداشت شده است که تنها سه دوره بازداشت وی در دوران پس از انتخابات مناقشه برانگیز ریاست جمهوری در خرداد ۸۸ روی داده است.

تکرار ادعا در مورد برگزاری «نماز جمعه غیرقانونی»

خبرگزاری جمهوری اسلامی در خبر خود در مورد آزادی ابراهیم یزدی مدعی شده است که وی در زمان دستگیری «در منزل یکی از اعضای سابقه‌دار وهابی» در اصفهان، در حال برگزاری «نماز جمعه غیرقانونی» بازداشت شده است.

گذشته از این موضوع که دستگیری آقای یزدی به هنگام اقامه نماز جمعه بوده است، این نخستین بار نیست که خبرگزاری دولتی ایرنا، از دستگیری این چهره ملی مذهبی در «منزل یکی از اعضای وهابی» خبر می‌دهد.

این ادعا پیشتر هم در زمان دستگیری آقای یزدی در مهرماه امسال از سوی این خبرگزاری تکرار شده بود و با استناد به همین گزارش همین خبرگزاری در گزارش دیگر منابع نیمه‌رسمی و غیررسمی حامی دولت راه یافت.

با این حال مرتضی کاظمیان، به رادیو فردا گفت که نماز جمعه مورد نظر در منزل دکتر علی‌اصغر غروی برگزار شده بود که «فرزند آیت‌الله [سید محمدجواد موسوی]غروی و از نخبگان فکری و اندیشمندان گفتمان شیعه در ایران است و مانند پدر خود نماز جمعه‌ای به شکل سنتی در اصفهان برگزار می‌کند.»

وی اضافه کرد که کاملاً مشخص است که اتهام وارد شده و بازداشت ایشان به خاطر شرکت در نماز جمعه، «اتهامی سخیف و دور از حقیقت» است و «اصل اتهامی که متوجه آقای یزدی است فعالیت‌های سیاسی وی و اعلام نظر نهضت آزادی در مورد ضرورت نظارت نهادهای بین‌المللی در انتخابات ایران و بیانیه‌های چهره‌های مستقل نزدیک یا همسو با نهضت آزادی در ماه‌های پس از انتخابات است.»

«اقتدارگرایان به دنبال سکوت اجباری نیروهای سیاسی هستند»

آقای کاظمیان همچنین در مورد استعفای ابراهیم یزدی از دبیرکلی نهضت آزادی گفت که «حاکمیت اقتدارگرا در ایران عملاً نیروهای سیاسی را به سکوت اجباری در داخل کشور می‌رساند و به این معنا آقای دکتر یزدی تصمیم گرفتند از مقام دبیرکلی کنار بکشند.»

وی اضافه کرد «کناره‌گیری آقای یزدی از دبیرکلی نهضت آزادی پیام بسیار مهمی دارد و نشانگر دور جدیدی از فضای سیاسی در ایران است که در آن تمامیت‌طلبی به اوج خود رسیده است.»

آقای کاظمیان این موضوع را با کناره‌گیری اجباری اکبر هاشمی رفسنجانی از ریاست مجلس خبرگان و اعترافات تلویزیونی طاهر احمدزاده، احسان طبری و عزت‌الله سحابی قابل قیاس دانست.

نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی پیشتر هم با اعمال فشار بر اعضای شورای مرکزی نهضت آزادی از آنها خواسته بودند که فعالیت‌های این تشکل دیرپای سیاسی را به حالت تعلیق در آورند.

آن طور که امیر خرم، از اعضای دفتر سیاسی و شورای مرکزی نهضت آزادی ایران، در آذرماه ۸۸ به رادیو فردا گفته بود، مقامات امنیتی ایران در آن زمان با احضار پنج عضو دفتر سیاسی این تشکل سیاسی از آنها خواسته بودند که کلیه فعالیت‌های نهضت آزادی را متوقف کنند.

این موضوع همزمان با دور دوم بازداشت ابراهیم یزدی، پس از انتخابات مناقشه‌برانگیز ریاست جمهوری در خرداد ۸۸ بود.

آقای یزدی در آخرین روزهای خردادماه ۸۸ نیز به همراه تعداد زیادی از فعالان سیاسی و مدنی بازداشت شده بود.

اعضای نهضت آزادی که دبیرکل پیشین آن در آستانه پیروزی انقلاب بهمن ۵۷ از سوی آیت‌الله خمینی مأمور تشکیل دولت موقت شد، پس از ماجرای اشغال سفارت آمریکا در تهران در آبان ۵۸ از عضویت در دولت کناره گرفتند و پس از آن که با آزادی خرمشهر و ادامه جنگ مخالفت کردند، مغضوب آیت‌الله خمینی و مقامات جمهوری اسلامی شدند.

این در حالی بود که پایه‌گذاران این تشکل سیاسی از جمله مهدی بازرگان، آیت‌الله محمود طالقانی و یدالله سحابی از حامیان اولیه آیت‌الله خمینی در مبارزاتی بودند که منجر به پیروزی انقلاب اسلامی و استقرار جمهوری اسلامی در ایران شد.

این اختلافات تا آنجا پیش رفت که  در سال ۶۶ آیت‌الله خمینی خواستار برخورد قاطع با این تشکل سیاسی شد و گفت که «نهضت به اصطلاح آزادی و افراد [آن] چون موجب گمراهی بسیاری از کسانی که بی‌اطلاع از مقاصد شوم آنان هستند می‌گردند، باید با آنها برخورد قاطعانه شود و نباید رسمیت داشته باشند.»

از آن پس و با استناد به این اظهار نظر آیت‌الله خمینی، مسئولان وزارت کشور جمهوری اسلامی در دوره‌های مختلف فعالیت این گروه را غیرقانونی دانسته و شورای نگهبان در دوره‌های مختلف انتخاباتی اعضای این تشکل سیاسی را رد صلاحیت کرده است.
rezashah1919 - ایران - تهران
89 سال دارد سرطان دارد و از مرگ میترسد. و خودرا مبارز و سیاسی هم میداند. بخاطر فشار در زندان از دبیرکل نهضت آزادی کناره گیری میکند. اگر ذره ای از غیرت جوانانی که جانشان را در کف دستشان میگذارند و به خیابان میروند و در زندان شکنجه میشوند میداشت. محکم در جایگاه سیاسی خود می ایستاد و با سر افرازی میمرد و ارزش و مفهومی به مرگش میداد.
یکشنبه 29 اسفند 1389

khosh bavar - ایران - یزد
این یزدی هوس سیکار کشیدن داره که انگشتهایش را اینطوری بالا برده و درخواست سیکار از مردم میکند ! شاد ولی معتاد نباشیم.
یکشنبه 29 اسفند 1389

zartusht67 - المان - فرانکفورت
بر پدر جنایت کار خائنت لعنت
یکشنبه 29 اسفند 1389

bawafa1385 - المان - هامبورگ
حاج ابرام : از اینکه اینها ترا مثل احسان طبری و کیانوری و دیگر نوکران بی جیره مواجب کمونیست ها بداخل توالت نبردند و با سر ترا داخل چاهک زندان نیانداختندتعجب میکنم . چون نوکر همیشه نوکر است . شما ها خیانتی که بملت مظلوم ایران کردید نه تنها تاریخ بلکه ملت ایران شما ها و پیشوای حبهه ملی ترا نخواهند بخشید. نیم فرن یعنی 50 سال با یک نام مردم عامی فریب نهضت ازادی تواما با جبهه ملی فقط باین ملت خیانت کردید . حاج ابرام ملت ایران دیگر خوب میدانند مذهبی که ملی نخواهد شد . چون مذهب ملت ندارد امت دارد . شما ها انقدر بی شرم و بی حیائید که یکبار کارنامه خدمات خود را بهمین مردم نشان ندادید چون جز خیانت کاری نکرداید تا کارنامه داشته باشید. شما ها فقط عامل عقب ماندگی و عقب نگداشته شدن ملک وملت بوده اید.اگر سر ترا تو کاسه توالت زندان نبردند باین معنی نیست که از تو ترسیدند . نه اصلا . اینها خوب میدانند که نوکر هائی مثل تو دیگر کارت های سوخته زمان هسی و تاریخ مصرف نوکر هائی مثل تو تمام شده . بد ترین لقب برای یک فرد لقب خیانت است که تو سر دسته خائنین این ملک وملت بودی
یکشنبه 29 اسفند 1389

gogoli - ایران - تهران
bawafa1385 - المان - هامبورگ .. عزیزم! ایشون هرچی که باشه مثل شاهزاده (شاید هم قزاق زاده) "رضا نیم وجبی" دزد و فراری نیست. مثل "اعلیحضرت عاری از مهر" با آمریکا و انگلیس دل نمیداده قلوه بگیره. ضمنا بر خلاف "عمه اشی" بصورت عمده هروئین هم قاچاق نکرده. خیانت هم کار اونهاییه که فقط به فکر موج سواری و سو استفاده از مردم هستند. . .
دوشنبه 1 فروردین 1390

bawafa1385 - المان - هامبورگ
gogoli ایران تهران . اگر قرار است با هم دیگر مطلب و بحثی را ادامه دهیم اولین پیش شرط من با شما این است که رعایت شئونات یک بحث اصولی مانند انسان صاحب شعور و درک اجتماعی که بعقیده دیگران احترام میگذارند و از توهین و افترا بدیگران بدون اینکه صلاخیت توهین کردن و وارد نمودن افترا را داشته باشند پرهیز و دوری نمائید .در صورت قبول چنین شرط اولیه که مسلما پذیرش ان از طرف شما دلیل بر داشتن شعور و اگاهی شما از بحث های اجتماعی خواهد بود انگاه خواهیم توانست با همدیگر بحث اصولی را ادامه دهیم چه در غیر اینصورت بی جهت وقت خود را با من تلف نکنید که پاسخی از طرف من در یافت نخواهید داشت. امید وارم خوب بنقطه نظر های من توجه فرموده باشید
دوشنبه 1 فروردین 1390

arashbehdin - امریکا - اتلانتا
بهتر،امیدوارم همه این سوسمارهای پیر و عروسک های خیمه شب بازی، چه ملا چه اسلامی چه کمونیست چه ملی چه مذهبی و ... هرچه زودتر از صحنه بیرون بروند و قدرت را بدست جوانهای درون ایران بسپارند تا گندی را که در این سی سال به کشورمان زده اند پاک کنند.
دوشنبه 1 فروردین 1390

gogoli - ایران - تهران
bawafa1385 - المان - هامبورگ ... عزیز سلطنت طلب! اشتباه متوجه شدید! من با شما بحثی ندارم. "رعایت شئونات در یک بحث اصولی" رو کاملا از کامنتهای قبلی شما (توهین به شهدای جنگ و زندانیان سیاسی) یاد گرفتم. من فقط دارم ناکوک و گوشخراش بودن ساز مخالف شما رو بهتون یادآوری میکنم. ظاهرا شما بد جوری به فالش نوازی عادت کردین. هنوز خیلی مونده تا این ساز رو کنار بذارین. اشکالی نداره. الصبر مفتاح الفرج. موید باشید! . .
دوشنبه 1 فروردین 1390

bawafa1385 - المان - هامبورگ
gogoliایران خدائیش وقتی این ای دی گوگولی ترا مینینم من را بیاد چیز ها میندازه . گوگولی مگولی جان. چه فالش نوازی بهتر از این گوگولی جان.دوم یادت باشد من خودم خانواده شهید هستم و نیاز نداریم ادمهائی برای ما با دستمال یزدی وارد میدان بشوند . و مهمتر من خودم مجروح جنگی هستم و ان زمانیکه امام راحل با دستهای مبارک ما را نوازش میداد ادمهائی مثل تو دنیا نیامده بودند. و حمایت ما هم بخاطر همان نوازش پدرانه امام راحل ما است. و مهمتر از همه اگر من سلطنت طلب هستم یا نیستم بدیگری ارتباطی پیدا نمیکند . همانطوریکه تو بهر نحوی خودت را وارد خانواده شهدا میکنی . بدیگری ارتباطی ندارد که ایا تو جزو شهدا هستی یانه. مجروح جنگی هستی یانه . خدمت امام راحل رسیدی یا نه . زندگی خودت است و بخودت مربوط است. از اینکه میگوئی که میخواهی تفکرات من یا عقیده من را بمن یاد اوری نمائی .بتو ارتباطی ندارد . تو دنبال کار خودت باش و راه خودت را برو . اگر کسی از تو نظریه خواست اظها رنظر کن وگرنه دخالت در کار و تفکر دیگران از نظر علما محکوم بوده و میگویند طرف ادم فضول و بیکاره است .اره عزیز کاری که بتو ارتباط ندارد دخالت نکن
دوشنبه 1 فروردین 1390

gogoli - ایران - تهران
bawafa1385 - المان - هامبورغ! .. با این "نقطه نظرات" اگه سلطنت طلب نباشی، "منافق" بودنت حتمیه! تو ادعایی مونده که نکرده باشی؟! هم ادعا میکنی که جنگ دیده هستی و هم داری به خانواده این افراد توهینهای رکیک میکنی؟ بازم خوبه که ادعا نمیکنی که مفقود الاثر هستی! (میدونی مفقودالاثر چیه دیگه؟) یادت باشه که اساسا به تو "عزیز سفر کرده" هم ارتباطی نداره که مردم ایران چه تصمیمی برای آینده خودشون میگیرن. تو اگه واقعا کشورت برات مهم بود فلنگو نمیبستی و جیم فنگ نمیزدی. تو اگه خیلی هنر بلدی ماستتو بخور و کشکتو بساب! ضمنا "بیکاره" بودن بهتر از "بدکاره" بودنه! موید باشید! . .
سه‌شنبه 2 فروردین 1390

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.