هجوم شهروندان جمهوری آذربایجان در مرز برای خرید در ایران


هجوم شهروندان جمهوری آذربایجان در مرز برای خرید در ایران

صف شهروندان آذربایجان در مرز ایران در آستارا برای خرید مواد غذایی

رادیو فردا :هر روز جمعیتی بیش از ۳۵۰۰ نفر از شهروندان جمهوری آذربایجان در گذرگاه مرزی با ایران در شهر آستارا تجمع کرده و ساعت‌ها در صف، انتظار می‌کشند تا بتوانند برای خرید مواد غذایی به آن سوی مرز بروند. دلیل تحمل این همه دردسر، افزایش سرسام‌آور مواد غذایی در این جمهوری است.

رادیو اروپای آزاد/رادیو آزادی از مرز ایران و آذربایجان گزارش می‌دهد:

یک زن سالخورده که ساعت‌ها در این صف طولانی به انتظار ایستاده‌است می‌گوید که حقوق بازنشستگی وی برای خرید مواد غذایی در کشور خود کفایت نمی‌دهد و می‌افزاید که اکثر مواد غذایی مثل گوشت و لبنیات را از فروشگاه‌های ایران تهیه می‌کند.

در ماه‌های اخیر بهای مواد غذایی در جمهوری آذربایجان به شدت افزایش یافته و براساس آمار دولتی فقط در طول ماه فوریه این قیمت‌ها بیش از دو درصد گران‌تر شده‌اند. به عنوان مثال قیمت شکر حدود ۱۰ درصد و قیمت سیب زمینی حدود دوازده درصد افزایش یافته‌است. منابع مستقل می‌گویند که افزایش بهای مواد غذایی بسیار بیشتر از آمار دولتی است.

«از گرسنگی خواهیم مرد»

برخی از کارشناسان اقتصادی در باکو می‌گویند که به احتمال زیاد بهای مواد غذایی در طول سال ۲۰۱۱ حدود ۱۶ درصد افزایش خواهد یافت.
مردم آذربایجان از قدیم برای خرید به گرجستان می‌رفتند چون بهای مواد غذایی در آن کشور ارزان‌تر است، ولی اکنون با رفع برخی از محدودیت‌های مربوط به صدور فرآورده‌های کشاورزی ایران به خارج، آذربایجانی‌ها ترجیح می‌دهند برای خرید به ایران بروند. طبق مقررات فعلی شهروندان آذربایجان می‌توانند روزانه ۵ کیلوگرم مواد غذایی از ایران خریداری کرده و خارج کنند.

یکی از زنانی که در صف ورود به خاک ایران منتظر نشسته‌است می‌گوید: «اگر مرز ایران بسته شود همه ما از گرسنگی می‌میریم و مردم همدیگر را به خاطر کمبود مواد غذایی خواهند کشت.»

جمهوری آذربایجان تنها کشوری نیست که با معضل افزایش سرسام‌آور بهای مواد غذایی روبه‌رو است. به گزارش سازمان خیریه بین‌المللی «آکسفام» از ماه ژوئیه سال ۲۰۱۰ بهای بین‌المللی ذرت حدود ۷۴ درصد، گندم حدود ۸۴ درصد، شکر حدود ۷۷ درصد و روغن و چربی حدود ۵۷ درصد افزایش یافته‌است. دفتر غذا و خواروبار سازمان ملل متحد می‌گوید که شاخص عمومی بهای مواد غذایی از ماه دسامبر سال گذشته تاکنون حدود ۳٫۴ درصد افزایش نشان می‌دهد که این بزرگ‌ترین جهش در بهای این کالاها از سال ۱۹۹۹ به این سو است.

فساد در اداره گمرک آذربایجان

کارشناسان مستقل می‌گویند که عامل فساد مالی و اداری و زدوبند مقام‌های دولتی با بازرگانان و واردکنندگان مواد غذایی بر ابعاد مشکل افزوده‌است. در بسیای از موارد، واردات مواد غذایی در انحصار چند فرد یا شرکت است و این افراد یا شرکت‌ها می‌توانند به هر شکلی که می‌خواهند بهای این محصولات را کنترل کنند. اکثر این افراد و شرکت‌ها با مقامات دولتی زدوبند دارند و یا متعلق به مقام‌های دولتی هستند.

برای نمونه، یادداشت‌های دیپلماتیک دولت آمریکا که توسط وب‌سایت «ویکی‌لیکس» برملا شد نشان می‌هد که «کمال‌الدین حیدرف» وزیر حوادث غیرمترقبه آذربایجان یکی از نیرومندترین و ثروتمندترین افراد در این کشور است و تجارت آب میوه را مطلقاً در انحصار خود دارد.

کارشناسان مستقل همچنین یادآوری می‌کنند که وجود فساد اداری در دستگاه گمرک جمهوری آذربایجان باعث شده که قمیت شکر بسیار بیشتر از نرخ جهانی در این کشور افزایش یابد. بهای این محصول در بازار به نسبت آنچه که در گمرک آذربایجان تعیین می‌شود تقریباً چهار برابر است.
بهای فرآورده‌های دیگری مثل گوشت طیور و تخم مرغ نیز در آذربایجان گران‌تر از اروپا است.

الهام علی‌یف رئیس جمهور آذربایجان در واکنش به نارضایتی شدید مردم از این وضعیت در ماه ژانویه اعلام کرد که دولت بر واردات و نحوه عملکرد گمرک نظارت شدیدتری اعمال خواهد کرد. وزارت توسعه اقتصادی نیز گفته‌است که افزایش بی‌رویه قیمت‌ها را زیر نظر خواهد گرفت و با انحصاری کردن تجارت این محصولات مقابله خواهد کرد.

بحرانی مزمن

مقام‌های دادستانی می‌گویند که افزایش ۴۰ درصدی بهای تخم مرغ در فاصله یک ماه پیامد یک اقدام سازمان‌یافته توسط شرکت‌هایی است که بخش اعظم تجارت این محصول را در انحصار خود دارند. به گفته دادستان کل کشور یک پرونده قضایی علیه شرکت‌هایی که در این موضوع دخالت داشتند به جریان افتاده‌است.

به باور کارشناسان، شدت عمل دستگاه‌های دولتی در مبارزه با فساد اداری و مالی تا حدی روی کنترل قیمت‌ها تاثیر مثبت داشته‌است. از اواخر ماه ژانویه که این مقررت به اجرا درآمده تعدادی از مقامات دون‌پایه ادارات دولتی از مقام خود برکنار و یا حتی مجازات شده‌اند.
کارشناسان امیدوارند که با ادامه این اقدامات، دولت بتواند بازار محصولات غذایی را کنترل کرده و حدود ۲۰ درصد از افزایش بهای مواد غذایی بکاهد.

با این همه بعید است که مشکل اصلی بخش گسترده‌ای از جمعیت آذربایجان را بتوان با این اقدامات حل کرد. متوسط درآمد مردم این کشور حدود ۴۰۰ دلار در ماه و حداقل حقوق بازنشستگی حدود صد دلار است. با یک چنین سطحی از درآمد مشکل خرید مواد غذایی کماکان در حالت بحرانی فعلی باقی خواهد ماند.
ehsan_2nd_time - یوکی - لندن
اگه جمهوری اسلامی همینطور ادامه بده ما هم مجبور میشیم از اروپا واسه خونواده هامون تو ایران تخم مرغ بفرستیم
چهار‌شنبه 25 اسفند 1389

yankee - سوئد - استکهلم
عاقبت پان ترکیسم و دشمنی با وطن ایول و یاشاسین به آذربایجان خودمون.....
چهار‌شنبه 25 اسفند 1389

ehsan_2nd_time - یوکی - لندن
تا جاییکه من میدونم آذری های ایران تمایلی به جدا شدن ندارن. ولی اینه گلی که آذربایجان شوروی به سر مردمش زده و تازه خودش رو رهبر آذری های جهان هم میدونه!
چهار‌شنبه 25 اسفند 1389

diyarim - اذربایجان - باکو
دقیقا همینطور هستش و میشه گفت بدتر.نه نظمی نه نظامی هر کی قدرت داشته باشه حق با اونه.تو باکو از گشنگی دارن میمیرن چه برسه به مناطق مرزی.
چهار‌شنبه 25 اسفند 1389

UKGUY4U - بریتانیا - لندن
چه جالب کعبه رویایی بعضی وطن فروشان ! جالب اینجاس که اون افراد پان ترک میخوان مثل اونا بشن.در حالیکه جکهروی آذربایجان باید با ایران آزاد بغد از جمهوری ننگین اسلامی یکی بشه تا کشوری فدرتمند و مرفه ساخته بشه.
چهار‌شنبه 25 اسفند 1389

zartusht67 - المان - فرانکفورت
یاشاسین ایران و اران خودمان و اذرابادگان
جمعه 27 اسفند 1389

zartusht67 - المان - فرانکفورت
diyarim اذربایجان -باکو دم شما گرم من حرفهای شما رو زدم به بعضی ها بر خورد حالا وطن فروشهای پانترک چشمهای کورشان را باز کنند
جمعه 27 اسفند 1389

xudafarin - آذربایجان - باکو
لول کوم گرونی.ما که ندیدیم . گوشت گاو .گوشت گوسفند 7000کجای ایرون اینجوریه.یاشاسین اذربایجان .تخم مرغ 100تتومان.diyarim - اذربایجان - باکو چرا دروغ میگی اگر میمیری .... کم کن اذربایجان از مثل تو راحت بشه.
جمعه 27 اسفند 1389

zartusht67 - المان - فرانکفورت
اران رو پس میگیریم
جمعه 27 اسفند 1389

oghab - فنلاند - هلسینکی
yankeeسوئد /دوست من اکثریت ادریها به ایرانی بودن خود افتخار میکنند /ان تعداد اندک پانتورک را اذری حساب نکن .خائن حساب کن .و خود شما هم دست ازکامنت تحریک امیز بردارید .یاشا سین ایران لر/اولدومک ایرانین دشمن
جمعه 27 اسفند 1389

zartusht67 - المان - فرانکفورت
سرزمینهای از دست رفته بعد از سقوط جمهوری اراذل و اوباش اسهالی پس گرفته خواهد شد
جمعه 27 اسفند 1389

love-iran - ایران - مشهد
ehsan_2nd_time - یوکی - لندن . یکی میشه بگه این فراری داره چی میگه ؟؟؟؟. تو اسیا فکر نکنم اینقدر که مردم ایران می خورن کسی دیگه بخوره من کسایی رو میشناسم که روزانه 20 هزارتومان مواد غذایی می خرن . مرگ بر فراری وطن فروش مرگ بر اخوند
جمعه 27 اسفند 1389

iran beauty - ایران - تهران
بدبخت اونهایی که به فکر جدایی هستن،لیاقتشون همین ترکهای دزدی مثل خودشون هست
جمعه 27 اسفند 1389

aghakian - ایران - تهران
همه نوکران استعمار گران یک جورایی دارن محتاج به ایران میشن و البته دولتشون مقصرن مردمشون اکثرا طرفدار ایران هستند
جمعه 27 اسفند 1389

amir-amir - کانادا - تورنتو
جمهورى آذربایجان زمانى پاره تن ایران بود
جمعه 27 اسفند 1389

zartusht67 - المان - فرانکفورت
پانترکان چشمهای کورشان را باز کنند
جمعه 27 اسفند 1389

shafag - ایران - تبریز
مشکلات جمهوری آذربایجان بر می گردد. به نوع حکومت غیره دموکراتیک.در هر جا حاکمان توسط رای مستقیم مردم انتخاب نشود. در مقابل مردم جوابگو نخواهند بود.جمهوری آذربایجان دارای ثروتهای سرشار نفت و گاز است.و با جمعیت حدود هشت میلیونی . دارای امکانات فراوانی برای پیشرفت.اما پیشرفت در سایه مدیریت اتفاق می افتد.مثل کشور ترکیه. بدون داشتن منابع گاز ونفت. خود را به دسته بیست مملکت صنعتی جهان رسانده.در مورد پان ترکیسم باید به عنوان یک اذری بگویم.در کشوری که تمام اقوام و مذاهب به یک چشم دیده نمی شوند.و توسعه در کشور محدود به استانهای خاصی است.ظهور افکای چون پان ترکیسم و پان عربی و کردی دور از انتظار نیست.
شنبه 28 اسفند 1389

Kavkaz - ایران - تهران
shafag - ایران - تبریز. با شما موافقم.باید توهین ها و تحقیرهایی که در رسانه ایی مثل تلویزیون نسبت به مردم شریف آذربایجان روا میدارند.برخوردهای نژادپرستانه و شوونیستی با آذریها و یا اقوام دیگر باعث بروز چنین تمایلاتی خواهد شد.
شنبه 28 اسفند 1389

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.