بررسی روزنامه های صبح تهران؛ چهارشنبه ۲۵ اسفند


بررسی روزنامه های صبح تهران؛ چهارشنبه ۲۵ اسفند

مسعود بهنود

روزنامه‌نگار

سعودی در بحرین، بزرگ ترین تخلف مالی دولت

اعتراض به دخالت نظامی سعودی در بحرین، بهت در برابر بزرگ ترین تخلف مالی دولتی در تاریخ ایران، انتخاب هاشمی در نظرسنجی یک سایت و روزنامه به عنوان چهره سیاست سال از جمله مطالب روزنامه های امروز تهران است که بیشتر آن ها در آخرین شماره سال 89 خود هیچ خبری درباره چهارشنبه ندارند.

بحرین، سعودی و ایران

"اعتراض ایران به دخالت نظامی عربستان در بحرین" تیتر اول جام جماست، "روز خشم در بحرین علیه حضور نظامی عربستان، امارات و قطر برای سرکوب مردم" عنوان اصلی خراسان، کیهان نوشته "ایران کشتار شیعیان بحرین را تحمل نمی کند"، روزنامه جمهوری اسلامی خبر از "رویاروئی مردم بحرین با ارتش اشغالگر عربستان" داده است و سیاست روز در صدر اخبار خود نوشته "اتحاد نیروهای جبهه سازش برای سرکوب شیعیان".

خراسان در سرمقاله خود با اشاره به حوادث لیبی سئوالی را مطرح کرده: در حالی که تلویزیون جمهوری اسلامی به درستی از انقلابیون لیبی حمایت و جنایت های دیکتاتور لیبی را به شدت تقبیح می کند و حتی از کشورهایی مانند آمریکا انتقاد می کند که چرا در ایجاد منطقه پرواز ممنوع که می تواند تا حدی از کشتار مردم مسلمان لیبی جلوگیری کند مانع تراشی می کند و در حالیکه بسیاری کشورهای عربی و حتی غربی - البته به دلیل فشار افکار عمومی ونداشتن منافعی خاص در لیبی- شورای ملی انتقالی را به رسمیت شناخته اند، چرا دولت و دستگاه سیاسی وزارت خارجه ایران تنها به اعلام موضع های کم رمق سخنگوی وزارت خارجه بسنده کرده است. سوال این است آیا تردیدی وجود دارد از اینکه دولت قذافی نامشروع اعلام و شورای ملی انتقالی لیبی به رسمیت شناخته شود؟

به نظر نویسنده این مقاله تنها دلیلی که برای سکوت دربرابر این کشتار به ذهن می رسد این است که دولتمردان تردید دارند که انقلابیون لیبی به پیروزی برسند لذا شاید حسابگرانه! به این جمع بندی رسیده اند که روابط آینده خود با لیبی را دچار خدشه نکنند. با این که احتمال شکست انقلابیون را کم نمی دانم اما باز هم می توانم به سادگی اثبات کنم که این تصمیم حتی با عقلانیت سیاسی نیز هم خوانی ندارد اما اصرار دارم مساله را با این نگاه تصویر نکنم.

خراسان سئوال کرده برای دولت جمهوری اسلامی چگونه قابل توجیه است که مردمی مسلمان در حال قتل عام توسط دیکتاتوری معلوم الحال باشند و ما از حمایت معنوی خود از آن ها دریغ کنیم با این بهانه. شایسته اسدی در آرمان نوشته حساسیت بحرین براى ایران بیش از مصر، تونس و لیبى است. اگرچه اتفاقات در مصر نقطه اوج تحولات کشورهاى عربى و آفریقایى بود و تحلیل‌ها و تفسیرهاى متعددى به همراه داشت، اما توجه جمهورى اسلامى ایران به اتفاقات بحرین توجهى متفاوت و تاثیرگذار بوده است.

به نوشته این مقاله پیوندهاى تاریخى و مذهبى مردم ایران و بحرین و ظرفیت‌هاى بالقوه‌اى که نزد گروه ها و رهبران شیعه در این کشور وجود دارد، بیش از مصر، تونس یا لیبى و یمن، احساسات و ادراکات ایران را برانگیخته و موجب آن شده است تا در چند مقطع توصیه و پیام‌هایى به سران حکومت بحرین داشته باشد. برخى مفسران سیاسى و بین‌الملل کشورمان نگران درغلتیدن دولت‌هاى جدید این کشورها به آغوش غرب، تسلط غرب بر بازار نفت و ایجاد یک هژمونى تازه در منطقه عارى از نفوذ ایران هستند.

آرمان نوشته على‌اکبر صالحى تلاش هاى دیپلماتیکى را هم آغاز کرده و در تماس با سازمان کنفرانس اسلامی از دبیرکل خواسته است تا از تمام ظرفیت‌های موجود در این سازمان جهت جلوگیری از اعمال خشونت ها در بحرین استفاده کند. این نیز مى تواند خط بطلانى باشد بر اتهام دخالت در امور داخلى؛ چرا که پیگیرى هاى دیپلماتیک و فشارهاى بین‌المللى با نیات انسان دوستانه و احترام به دموکراسى و توصیه به محترم شمردن حقوق مخالفان، جزئى از وظایف همه دولت ها و نهادهاى مردم‌نهاد به شمار مى آید و نمى توان آن را مصداق دخالت یا توطئه قلمداد کرد.

کیهان در سرمقاله خود نوشته ورود دیکتاتورهای یمن و بحرین به دور جدید درگیری ها با مردم انقلابی چند روز پس از آن صورت گرفته است که معمر قذافی با توسل به سرکوب شدید بعضی از شهرهای آزاد شده را مجدداً به تصرف خود درآورده است. این موضوع که با لبخند رضایت اسرائیل، آمریکا و اروپا توام بود نشان می دهد که حمله سنگین و کشتار وسیع قذافی یک برنامه توافق شده و ورود مجدد سران بحرین و یمن به درگیر شدن با مردم هم نشان می دهد این توافق جامع بوده است.

این روزنامه بدون اشاره به مخالفت های مداوم کشورهای غربی با باقی ماندن قذافی بر سر قدرت نوشته اینک شواهد و قرائن زیادی بیانگر آن است که غربی ها با تعمیم نمونه لیبی درصدد پایان دادن به انقلاب های اسلامی در کشورهای عربی و به خصوص ممانعت از تکرار «سرنگونی ها» در شبه جزیره عربستان بوده اند. این در حالی است که حجم حضور مردم در لیبی به نسبت مصر و تونس بسیار گسترده تر بود و علی الظاهر قیمت «معمر قذافی» برای غرب بسیار کمتر از مبارک و بن علی بوده با این وصف غرب باید در سرنگونی قذافی همراهی نشان می داد.

به نظر کیهان مداخله نظامی عربستان علیه مردم بحرین هم بیش از آنکه در عمل تاثیری داشته باشد از «بلوف» حکایت می کند، چراکه اگر بنا به سرکوب باشد- که هست- همان نیروهای نظامی و انتظامی پادشاهی بحرین کفایت می کند چرا که برای سرکوب نیم میلیون نفر مردمی که اسلحه ندارند و به روش های خشونت آمیز هم متوسل نمی شوند چند هزار نیروی نظامی از چند ده هزار نفری که در اختیار رژیم بحرین می باشد کفایت می کند. حالا اگر بیش از این کشتار نشده، به دلیل کمبود نیروی نظامی نبوده بلکه رژیم آل خلیفه از نتایج آن هراسناک بوده است.

بزرگ ترین تخلف مالی دولت

"ارجاع تخلفات نفتی به قوه قضاییه" تیتر اول آرمان است، "پرونده وزارت نفت روی میز قوه‌قضائیه" عنوان اصلی تهران امروز، ابتکار خبر از "شکایت مجلس از وزارت نفت" داده، جهان صنعت نوشته "یازده میلیارد دلار درآمد نفت به خزانه نرفت" و روزگار از قول رییس اداره استاندارد نوشته "استاندارد بنزین ایران مال ده سال قبل است".

مژگان فرجی‌ در سرمقاله جهان صنعت به گزارش کمیسیون انرژی درباره عملکرد 9 ماهه وزارت نفت بود پرداخت که برخی منابع آن را بزرگ‌ترین تخلف مالی کشور به حساب آورده اند.

نویسنده بعد از اشاره به متن گزارش در مورد اقدام دولت به معاوضه غیرقانونی نفت کرده و از طرف دیگر در بودجه سال 89 قیمت هر بشکه نفت 65 دلار پیش‌بینی شده بود اما به دلیل افزایش قیمت نفت در سطح جهانی هر بشکه نفت 76 دلار فروخته شده که این مازاد درآمد براساس قانون باید به حساب ذخیره ارزی ریخته می‌شد اما نه تنها وارد این حساب نشده بلکه مشخص نیست در کجا و چگونه هزینه شده است.

جهان صنعت نوشته این اولین بار نیست مجلس چنین گزارشی تهیه می‌کند و آن را به قوه قضاییه می‌فرستد. به عبارتی دیگر در چند روز گذشته بود که مجلس گزارش تخلفات اداره مخابرات در خصوص واگذاری‌ها را به قوه قضاییه فرستاد و در آن هم به نکاتی اشاره کرد که کلا قانون نادیده گرفته شده بود. مهم‌ترین پرسش این است که به کدام دلیل در نهادی که وظیفه‌اش اجرای قانون است به قانون تا این اندازه کم‌محلی می‌شود و آن را نادیده می‌گیرند؟

دنیای اقتصاد خبر داده که مرکز افکارسنجی ریاست‌جمهوری در واکنش به انتشار نتایج نظرسنجی مرکز پژوهش‌های مجلس درباره نگاه مردم 30 استان کشور به اوضاع اقتصاد، اعلام کرد که این نظرسنجی یک جانبه و فاقد معیارهای علمی لازم است. این نظرسنجی درباره نگاه مردم 30 استان کشور به اوضاع عمومی کشور و مسائل اقتصادی از جمله قانون یارانه‌ها بود.

به نوشته این روزنامه دولت ایرادهائی شبیه به این گرفته که تعداد پرسش های نظرسنجی بیش از حد بوده و معمولا نظرسنجی در یک هفته صورت می گیرد و نه در دو ماه.

هاشمی در سیاست اول شد

روزنامه خبر گزارش داده با پایان یافتن نظرسنجی چهره سیاست در سال 89 آیت الله اکبرهاشمی رفسنجانی از میان 8 نفر دیگر به عنوان چهره سال برگزیده شد.

کاربران خبرآنلاین از روز چهارشنبه 18 اسفندماه در برابر این پرسش که «به نظر شما چهره سال 1389 «سیاست» ایران کدامیک از گزینه‌های زیر است؟» به «محمود احمدی‌نژاد، احمد توکلی، اسفندیار رحیم‌مشایی، محمدرضا رحیمی، علی‌اکبر صالحی، علی لاریجانی، منوچهر متکی، علی مطهری،‌اکبر هاشمی رفسنجانی» رای دادند.

در ساعت 00:00 بامداد چهارشنبه با پایان این نظرسنجی نتایج زیر به دست آمد:

‌اکبر هاشمی رفسنجانی %59.5 ، محمود احمدی‌نژاد %23.3 ، علی لاریجانی %7 ، علی مطهری %5.3 ، اسفندیار رحیم‌مشایی %2.7 و بقیه کمتر از یک در صد.

خبرهای کوتاه روز

تاسف عباسی

ابتکار نوشته حسن عباسی در آخرین جلسه کلبه کرامت سال 89 به بررسی تحولات اخیر کشورهای خاورمیانه پرداخت و در کنار آن به بیان مسائل حاشیه ای داخلی هم پرداخت.

بر اساس این گزارش وی در حاشیه جلسه با اشاره به حضور برخی افراد در مجلس خبرگان اشاره کرد که حضور فردی (حسن روحانی) که در جدیدترین کتاب خود مناسب‌ترین مدل اقتصادی را برای جمهوری اسلامی را مدل اقتصادی نئوکینزی معرفی می‌کند در مجلس خبرگان رهبری و مجمع تشخیص مصلحت نظام که محل مهمترین تصمیم گیری‌های نظام است جای بسی تاسف است.

محسن هاشمی برای مجلس

مردم سالاری نوشته شنیده‌ها حاکی است که بعد از استعفای محسن هاشمی رفسنجانی از مدیریت عامل متروی تهران، به وی پیشنهاد شده است به عنوان سرلیست یک فهرست انتخاباتی در انتخابات مجلس نهم از حوزه تهران نامزد شود.

هنوز خبری از پذیرش یا عدم پذیرش این پیشنهاد از سوی هاشمی منتشر نشده است، امکان تایید صلاحیت وی از طرف شورای نگهبان و استفاده از کاریزمای پدر، مهمترین دلایل ارائه این پیشنهاد به محسن هاشمی بوده است.

بیلیارد سیاسی

به گزارش مردم سالاری مجموعه تجاری- فرهنگی اریکه ایرانیان و مجتمع تجاری تیراژه دارای بخش های بیلیارد و بولینگ بودند. این بخش ها فعالیت فراوانی داشتند و جوانان زیادی به آن رفت و آمد داشتند. در واقع، یکی از مراکزگذران اوقات این قشر در شهرک غرب به شمار می رفت.

به نوشته این روزنامه بررسی های مستندی که در ماه های اخیر روی این دو بخش انجام شد، موجب شد تا دستور تعطیلی آنها صادر شود. براساس اخبار دریافتی، فعالیت های غیرورزشی صورت گرفته در این مجموعه ها که بعضا رنگ و بوی سیاسی داشت، موجب شد تا چنین تصمیمی گرفته شود. درباره این اتفاقات، مستندات و مدارک فراوانی تهیه شده بود که باعث شد متولیان این دو ورزش تفریحی نیز در قبال این اتفاق سکوت کنند.

مردم سالاری نوشته فدراسیون کیو اسپرت که دربرگیرنده این دو ورزش است، توسط اسکندر هاشمی مدیریت می شود. وی سابقه چندانی در ورزش نداشته و در دولت کنونی به این پست رسید. گفته می شود وی ارتباطات ویژه ای با یکی از اعضای پرحاشیه دولت دارد.

چرا خاتمی آزاد است؟

آرمان نوشته شنیده شد که حجت‌الاسلام جعفر شجونی در مراسم یادواره شهدای روحانی منطقه ورامین با اشاره به انتخابات اخیر ریاست مجلس خبرگان رهبری، اظهار داشت: ملاک اصلی خبرگان پیروی از رهبری است.

بر اساس این گزارش وی افزود: خبرگان رهبری با هیچ‌کس نه تعارف دارد و نه شوخی، بلکه بر حسب وظیفه شرعی و رأی مردم عمل می‌کند. دبیر جامعه وعاظ تهران با قدردانی از نخستین گام قوه قضائیه درباره کروبی و موسوی، تصریح کرد: تعجب می‌کنم چرا خاتمی آزاد است.

آیا صادق محصولی می رود؟

خبر شنیده است که پورانداخت عطاریان مدیرعامل صندوق بازنشستگی کشوری نشستنش بر صندلی وزیر رفاه را نه تایید می کند و نه تکذیب.

به نوشته این روزنامه این در حالی است که در ماههای گذشته، رایزنی‌هایی در رسانه ها منتشر شد که درباره حضور احتمالی خانم عطاریان به جای صادق محصولی در وزارت رفاه سخن می‌گفت.

با این همه، پوراندخت عطاریان وقتی در حاشیه آئین بازگشایی ستاد نوروزی استقبال از ایرانیان خارج از کشور در شورای عالی ایرانیان، اعلام کرد صندوق بازنشستگی منتظر مصوبه هیات وزیران درباره افزایش حقوق بازنشستگان خارج از کشور است ترجیح داد احتمال حضورش در کابینه را نه تایید کند و نه تکذیب.

اینک آخرالزمان

علی میرفتاح در صفحه آخر آخرین شماره سال روزگار نوشته: هیچ وقت از این عید و این تعطیلی کشدار خوشم نیامده است. در میان ملتها، هیچ ملتی به قاعده ما از این نو شدن سال کیف نمیکند و با تمام شدن سال به تکاپو نمی افتد. 15 روز از این طرف و 15 روز از آن طرف، همه یا مشغول تهیه تدارک جشن اند یا دارند خستگی جشن کسالت بار را از تن به در میکنند. مردم ما یک جوری درباره آخر سال حرف میزنند که انگار آخر دنیا رسیده است. مبادا یک خرده حسابی با یکی، در یک گوشه ای داشته باشند؛ تا حسابشان را صاف نکنند، آرام نمیگیرند.

به نوشته سردبیر روزگار انگار اگر طلبشان بماند برای سال بعد، مانده است به قیامت. واقعاً این همه عجله و تلاش و "اوسا برس" کردن برای چیست؟ یک اسفند دارد تمام میشود و یک فروردین دارد شروع میشود. از این آغاز و پایانها کم توی زندگی ندیده ایم. بعضی هستند که 90 ،80 تا دیده اند. بعضی کمتر، بعضی بیشتر. اگر توی قبلیها اتفاقی نیفتاده، لابد توی بعدیها هم نمی افتد. با این حال توی خیابان مردم یک بدوبدویی میکنند که انگار آخرالزمان رسیده است. اپوکالیپس نو... اما چه آخرالزمانی؟

آی قصه قصه قصه؛ عیدی ننه پیره

لیلا خیامی در روزنامه قدس قصه ای نوشته است هدیه آخرین شماره بررسی روزنامه های سال 89

ننه پیره گفت: این هم ده تا اسکناس پنج هزار تومانی. بروم بگذارمشان لای قرآن، بچه ها که آمدند به هر کدام یک پنج هزار تومانی عیدی می دهم. حتماً خوشحال می شوند و بلند شد و با اسکناس ها رفت.

یک روز، دو روز، سه روز گذشت و عید از راه رسید. ننه پیره، خانه اش را آب و جارو کرد و همه جا را قرچ و قروچ ساباند و برق انداخت و یک سفره کوچولو وسط اتاقش پهن کرد. هفت سین و شیرینی و آجیل و شکلات. بعد هم قرآنش را آورد و گذاشت کنار سفره. سال که تحویل شد، پیرزن به ساعتش نگاه کرد و گفت: تا یک ساعت دیگر همه شان می رسند و بلند شد و رفت چایی اش را دم کرد. بعد هم قرآن را برداشت تا نگاهی به پنج هزار تومانی های لای آن بیندازد، اما یک دانه پنج هزار تومانی هم نبود. ننه پیره محکم زد روی دستش و گفت: وای خاک عالم. کو عیدی ها؟! حالا چه کار کنم.

صدای زنگ در که بلند شد قلبش تالاپ تولوپ شروع کرد به زدن و حسابی دستپاچه شد. او چادر گل گلی اش را سرش کرد و رفت دم در. در که باز شد، بچه ها با خوشحالی آمدند تو و شروع کردند به روبوسی و گفتند: عید شما مبارک. سال نو مبارک. ننه پیره هر جوری بود خندید و صورت نوه ها و بچه هایش را بوسید.

بچه های ننه پیره آمدند و دور سفره نشستند. ننه پیره هم با عجله رفت تا چایی بیاورد. او همین جور گوشه لبش را گاز می گرفت و می گفت: دیدی چی شد؟! عیدی ندارم؟ ! وقتی ننه پیره با سینی چایی اش آمد توی اتاق، نوه ها دویدند دور و برش و گفتند: دستت درد نکند، مادربزرگ.

ننه پیره با تعجب به اسکناس های پنج هزار تومانی دست بچه ها نگاه کرد. پسر بزرگ ننه پیره با خنده گفت: خیلی جالب بود که عیدی ها را توی شکلات خوری گذاشته بودی، دستت درد نکند، مادر جان! بچه ها همین که در شکلات خوری را برداشتند، خوشحال شدند.

کارتون روز

چهارشنبه سوری. کار محمدعلی خلج . فارس

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.