زیبا کلام: شرایط جدید کاندیداتوری مجلس، تجاوز به حقوق ملت است


زیبا کلام: شرایط جدید کاندیداتوری مجلس، تجاوز به حقوق ملت است

نظارت استصوابی بخصوص شکل و شیوه آن که مدتهاست اعمال می شود، با روح انتخاب آزاد نمایندگان توسط مردم در تضاد قرار دارد، اصل نمایندگی و اصل انتخابات در این است که مردم به دور از اعمال نظرها و گزینش ها افراد واجد شرایط را انتخاب کنند.

روز گذشته نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی خود در بررسی اصلاح تبصره 2 ماده 28 قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی مصوب 1378 به پیشنهادی رای دادند که بر اساس آن کاندیداتوری نمایندگی مجلس با داشتن مدرک تحصیلی کارشناسی ارشد یا معادل آن به اضافه حداقل 5 سال سابقه مدیریت یا فعالیت اجرایی آموزشی و پژوهشی همچنین حرفه ای سیاسی و قضایی و تقنینی (4 سال نمایندگی مجلس)، پس از اخذ مدرک تحصیلی خواهد بود.

در این راستا دکتر صادق زیباکلام استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران در گفتگو با دی نا محدودیتهای بیشتر بوجود آمده در این باره را عملا تجاوز بیشتر به حقوق شهروندی و حق حاکمیت مردم دانست و آنرا در تضاد با روح مردم سالاری عنوان کرد.

شرایط جدید کاندیداتوری نمایندگان مجلس را چگونه ارزیابی می کنید؟

به اعتقاد من نظارت استصوابی بخصوص شکل و شیوه آن که مدتهاست اعمال می شود، با روح انتخاب آزاد نمایندگان توسط مردم در تضاد قرار دارد، اصل نمایندگی و اصل انتخابات در این است که مردم به دور از اعمال نظرها و گزینش ها افراد واجد شرایط را انتخاب کنند. اما اینکه دستگاهی بیاید و به جای مردم نظارت کند و به مردم بگوید به علت عدم شناخت و تشخیص اینکه کدام نماینده مدافع حقوق شهروندی است، ما به شما نمایندگان را معرفی خواهیم کرد، این مساله با روح مردم سالاری در تضاد است.

محدودیتهای بیشتر بوجود آمده عملا تجاوز بیشتر به حقوق شهروندی و حق حاکمیت مردم است و لذا اینگونه طرحها باعث می شود هر چه به جلو گام برمی داریم، اصل انتخابات آزاد که یکی از خواسته ها و انتظارات انقلاب اسلامی بوده است را به هر شکل خدشه دار و تحت هر عنوان محدود کرده که این مساله نیز مغایر با فلسفه دموکراسی است.

متاسفانه بخش عمده ای از خواسته های مردم و انقلاب در نتیجه مکانیزم نظارت استصوابی خدشه دار شده است و بخش های دیگر آن نیز با تصمیم گیری های جدید مورد تعرض قرار گرفته است.

ایجاد محدودیت در ورود نماینگان مردم به مجلس، چه مغایرتی با اصل مجلس شورای اسلامی دارد؟

در ایران برای پست ها و انتصابات اداری اعم از پست های سیاسی، اقتصادی، صنعتی، کشاورزی و هر نوع پست مدیریتی دیگر نظام گزینشی وجود دارد و در حقیقت انتصاب در هر سمتی مستلزم این است که فرد مورد تایید گزینش باشد، از سوی دیگر گزینش نیز یکی از ابزار حکومتی برای اعمال سلیقه و نظر سیاسی است، لذا همگان به طور مساوی نخواهند توانست پست های مدیریتی کشور را اشغال کنند و صرفا معدود افرادی قادر به کسب مناصب مختلف خواهند شد که مورد تایید سیاسی دولت هستند و این مساله یعنی مغایرت با نص صریح دموکراسی.

مساله گزینش تجاوز به حقوق مردم است، اکنون و با ارائه این طرح، مرحله دیگری به این تجاوز اضافه شده است و آن تعیین سابقه مدیریتی و اجرایی برای حضور نمایندگان در مجلس است.

 این مساله مصداق تجاوز به حقوق مسلم مردم و تجاوز به قانون اساسی است. این طرح به معنای پایمال کردن حقوق ملت است.

پیامدهای این طرح در داخل و خارج کشور چیست؟
 
پیامدهای این طرح در داخل کشور این است که جایگاه مجلس کمرنگ تر از جایگاه امروزی آن خواهد شد، نهاد پارلمان و رابطه بین نمایندگان و مردم کمرنگ خواهد شد، و مجلس به عنوان نهاد مدافع حق و حقوق ملت روندی رو به نزول خواهد داشت و روز به روز بر کمرنگ شدن آن افزوده خواهد شد.

پیامدهای این طرح در خارج از کشور نیز این است که تصویر دموکراسی ناقص و شبه دموکراسی حاکم بر ایران که در آن عده ای خاص قدرت و حاکمیت را در دست دارند، بیش از گذشته و حال در اذهان عموم نقش خواهد بست و پررنگ تر خواهد شد.
ario - ایران - اهواز
به نظر من این قانون بدی نیست.با توجه به افراد راه یافته به مجلس در استانهایی خاص و محروم که عده افراد بی سواد و نادان هستند و صرفا با مناسبات قومی و قبیله ای یا با صرف هزینه های هنگفت و وعده های پوچ به مردم عامی به مجلس راه پیدا کرده اند و از نقطه نظر حرفه ای خنثی هستند این قانون کمک زیادی به راه یافتن افراد لااقل با سابقه اجرایی به مجلس خواهد بود.مشکل بزرگ ما نبود افراد متخصص است.ولی هنوز به نظارت استصوابی ایراد وارد است.
پنج‌شنبه 19 اسفند 1389

armin7 - هلند - روتردام
صبح بخیر اقای زیبا کلام.
پنج‌شنبه 19 اسفند 1389

سمانه خانم - ایران - تهران
اقای زیبا کلام سوابق درخشانتون در حمایت از نظام رو با این سخنان نابجا لکه دار نکنین و بهانه به دست ضدانقلاب ندین
پنج‌شنبه 19 اسفند 1389

royan - آلمان - آلمان
اینها کی حقوق این ملت را رعایت کردن که این بار دومشون باشه همون 28 سال پیش که برای دانشگاه گزینش گذاشتن باید این اعتراضات میشد البته ماهی را هر وقت از آب بگیری تازه است.
پنج‌شنبه 19 اسفند 1389

sarehaal - ایران - ناکجااباد
تا حالاشم اونا انتخاب میکردن ما رای میدادیم و در اخر نتیجه انچه صلاح میدیدن میشد
پنج‌شنبه 19 اسفند 1389

artosh - ایران - تهران
ario - ایران - اهواز/ حالت خوبه؟ چای دوست داری یا قهوه؟؟؟!!!! شر و ور چرا میگی هموطن عزیز؟! نظارت استصوابی برای انتخاب ذوب شدگان با درصد بالا در ولایت است نه گزینش تخصص و ... اگه خوابی بیدار شو عزیزم، اینجا ایران است، کشوری با هزاران سال تمدن در دست یک مشت وحشیه، مفت خور بی لیاقت و حقیر. اگر هم که خودت رو به خواب زدی که خوب بخوابی.
جمعه 20 اسفند 1389

1k adame sadegh - کانادا - تورنتو
نماینده ای که از چندین فیلتر حکومت اسهالی رد میشود منتخب ملت ایران انها منتصب رهبر ولایت شاهنشاهی هستند.
جمعه 20 اسفند 1389

ario - ایران - اهواز
artosh - ایران - تهران. دوست عزیز اولا در بحث اصولی و درست شر ور میگی و از این دست خزعبلات جایی نداره.فکر میکنم درست متوجه عرایضم نشدی.در شهری مانند تهران احتمال اینکه کسی گوسفنداشو بفروشه و نهار بده و خرج تبلیغاتش کنه یا سیمکارت ایرانسل هدیه بده تا طرفداراش بش رای بدن خیلی کمه.ولی در شهرستان های کوچیک نه تنها رایج بلکه به یه تاکتیک تبدیل شده.نمونه اش رو به وضوح در فیلم مارمولک میتونید ببینید.حالا عرض من اینه که این افراد رو هیچ کار نمیشه کرد.پس به جای اینکه اجازه بدیم یه عده چوپون و بی سواد وارد مجلس بشن حداقل افرادی رو وارد کنیم که 5 سال سابقه اجرایی دارن.اینجوری مجلس از این حالت که 10-15 تا نماینده فعال باشن(بدون توجه به گرایش سیاسی)و بقیه خواب باشند در میاد.عرض من یه جورایی فراجناحی بود از این دید باید بش نگاه کرد.سیاست زدگی باعث شده ما به خیلی مسائل از دید سیاسی و خارج از منافع ملی نگاه کنیم.باز هم میگم این مورد رو خیلی کلی گفتم فقط به خاطر اینکه دیدم چطور یه عده چوپون و بی سواد وارد مجلس میشن.این عمل به نفسه بد نیست فقط اگر آقایون ازش سوء استفاده نکند.
جمعه 20 اسفند 1389

artosh - ایران - تهران
سمانه خانم - ایران - تهران/ شما بهتره بری تو رجانیوز کامنت بدی. اینجا جای ضد انقلاب است............! متاسفم که هموطنایی دارم که از نظامی که در زندان به مردم خودش تجاوز میکنه حمایت میکنن...! آیندگان از شما به بدی یاد خواهند کرد. نفرین بر یکایک شمایی که میدانید این رژیم چه جنایتکاری هست و باز هم حمایت میکنید. نفرین بر همتون.
جمعه 20 اسفند 1389

artosh - ایران - تهران
ario - ایران - اهواز/ دوست من شر و ور و حزعبل هم در ظاهر و هم در معنا هیچ تفاوتی نمیکنن. حرفی که شما میزنی کاملاً غیر منطقی هست..! 1- همهء مردم ایران که گشنهء یک ناهار نیستن که به یه نماینده رای بدن و .. lt;gt;2-حتی اگر در نظر بگیریم 20 درصد نمایندگان، نمایندهء واقعی مردم هستند و خود را مدیون رای مردم میدانند، باز هم میتوان مجلسی بهتر از مجلس گزینشی با معیار میزات ذوب در ولایت داشت....! حرفی که شما میزنی رو من بارها از جنتی و .. شنیدم. اینکه میان یک آزادی ظاهری در ابتدا برای کاندیداتوری میگذران، بعد یک مشت بی سواد رو نشون میدن و بعد به مردم میگن اگر ما نظارت نکنیم اینا میان و میخوان کاندید شن...! در صورتیکه این یک عوام فریبی به تمام معناست. میشود شرایط کاملاً منطقی از نظر تخصص و علم گذاشت تا هر شخصی که در آن چهارچوب گزینش شد و توانست صلاحیت علمی خود را ثابت کند، بتواند وارد انتخابات شود. کاری که تقریباً در همهء کشورهای دموکرات انجام میشود. lt;<<>>ادامه در کامنت بعدی...
جمعه 20 اسفند 1389

artosh - ایران - تهران
متاسفانه در ایران یک مشت بیسواد با شروط : 1-التزام عملی به ولی فقیه....2- اعتقاد به دین اسلام(شیعه). و شروطی که هیچ کدام برای خدمت به ملت نه تنها لازم نیست بلکه مضر هم هست و باعث میشود که حتی اگر نماینده ای قصد خدمت داشته باشد، به دلیل اینکه اربابش او را تایید کرده چشم گوی ارباب شود و در مجلس فریاد مرگ بر موسوی و کروبی سر دهد...!
جمعه 20 اسفند 1389

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.